Pakiet rozszerzony / 8 badań
Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Przygotowanie
Czekolada, tak jak większość produktów spożywczych, u niektórych osób może być przyczyną alergii pokarmowej (mechanizm IgE zależny). W produkcji czekolady oprócz samego kakao i niekakaowych składników jak: mleko, soja (lecytyna sojowa, która używana jest do nadawania gładkiej i aksamitnej struktury czekolady), mogą być użyte również orzechy i rodzynki. W wyniku zanieczyszczenia w prcoesie produkcji, czekolada może zawierać również gluten.
Objawy, których możemy się spodziewać w alergii na czekoladę:
W przypadku niektórych pacjentów może również dochodzić do anafilaksji.
W pakiecie czekolady rozszerzonym oznaczamy poziom swoistych przeciwciał IgE dla następujących alergenów:
Badania wykonywane metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się wysoką czułością - 92% oraz specyficznością - 90%.
Przygotowanie do badania: