Pakiet rozszerzony / 13 badań
Oczekiwanie na wynik
1 dzień roboczy
Przygotowanie
Pakiet monitorujący przebieg celiakii i chorób towarzyszących - celiakia: 360 stopni
Pakiet "Celiakia: 360 stopni" został zaprojektowany z myślą o pacjentach, którzy są już zdiagnozowani w kierunku celiakii i chcą dokładnie monitorować jej przebieg oraz potencjalne choroby towarzyszące. Monitorowanie jest niezmiernie ważne, ponieważ celiakia może prowadzić do różnorodnych komplikacji, które mogą wpływać na różne aspekty zdrowia pacjenta.
Skład pakietu:
W skład pakietu wchodzą następujące badania:
- Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17): Ocenia funkcję wątroby, która może być zaburzona w wyniku celiakii, prowadząc do marskości wątroby lub innych problemów z tym narządem.
- Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT) (I19): Test krzepnięcia krwi, ważny dla monitorowania potencjalnych problemów z układem krwiotwórczym, które mogą wystąpić w celiakii.
- Wapń całkowity w surowicy (O77): Monitoruje status wapnia w organizmie. Osoby z celiakią często mają problem z wchłanianiem wapnia, co może prowadzić do osteoporozy.
- Białko C-reaktywne (CRP) -ilościowe (I81): Marker stanu zapalnego w organizmie. Stan zapalny może wystąpić w wyniku ekspozycji na gluten u osób z celiakią.
- Ferrytyna (L05): Wskaźnik zapasów żelaza w organizmie. Celiakia może prowadzić do anemii z niedoboru żelaza.
- Wolna tyroksyna (FT4) (O69): Test oceniający funkcję tarczycy. Celiakia może być powiązana z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy.
- Kwas foliowy (M41): Osoby z celiakią często mają niedobory kwasu foliowego z powodu zaburzeń wchłaniania w jelicie.
- Morfologia krwi (C55): Ogólna ocena składu krwi, ważna dla monitorowania anemii.
- Fosfor nieorganiczny w surowicy (L23): Celiakia może wpływać na wchłanianie fosforu, ważnego dla zdrowia kości.
- Witamina B12: Osoby z celiakią często mają niedobory witaminy B12.
- Witamina D-25(OH): Pełni funkcję kontrolną gospodarki wapniowo-fosforanowej poprzez oddziaływanie na jelita, nerki oraz kości. Witamina D wykazuje również liczne działania pozaszkieletowe. Osoby z celiakią często mają niedobory witaminy D z powodu problemów z wchłanianiem.
Materiał do badania
Badania przeprowadza się na podstawie próbki krwi pacjenta.
Przygotowanie do badania
Nie jest wymagane specjalne przygotowanie do badania. Zaleca się jednak, aby pacjent był na czczo przez co najmniej 8-12 godzin przed pobraniem próbki krwi.