Otyłość to choroba przewlekła, charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym, jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. W Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych - ICD-10 - ma kod E-66. Mechanizmy powstawania otyłości są złożone, w czasie jej trwania rozregulowaniu ulegają różne układy i systemy, m.in. układ hormonalny. Dlatego diagnostyka poziomu hormonów regulujących apetyt i metabolizm może być pomocna w ustaleniu postępowania leczniczego i dietetycznego dla pacjenta chorego na otyłość.
Pakiet hormony regulujące apetyt podstawowy zawiera badanie poziomu:
- insuliny - hormonu anabolicznego, odgrywającego zasadniczą rolę w metabolimie glukozy. Wzrost stężenia insuliny wskazuje na istnienie insuliooporności - stanu upośledzonego wykorzystania glukozy w tkankach, co może skutkować stanem nadmiernego przyrostu masy ciała pomimo normalnej diety, lub niemożnością jej zredukowania – pomimo wprowadzenia ograniczeń kalorycznych i zwiększenia aktywności fizycznej,
- adiponektyny – białka produkowanego przez komórki tłuszczowe – głównie obwodowej tkanki tłuszczowej, biorącego udział w metabolizmie glukozy i tłuszczów, poprzez wywieranie korzystnego wpływu na ich regulację. Adiponektyna wpływa na kontrolę apetytu, działa ochronnie na nabłonek naczyń krwionośnych wykazując działania antymiażdżycowe. Spadek stężenia adiponektyny jest czułym wskaźnikiem poprzedzającym rozwój otyłości, nadciśnienia tętniczego, zmian naczyniowych, insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.
W PAKIECIE ROZSZERZONYM możemy zbadać dodatkowo poziom:
- leptyny – wydzielana jest przez komórki tłuszczowe, obniża poziom głodu. U osób z prawidłowym metabolizmem wyższy poziom leptyny oznacza uczucie sytości. Niestety u pacjentów otyłych może dochodzić do zjawiska leptynooporności – stanu gdy pomimo wyższego poziomu tego hormonu nadal odczuwamy głód a uczucie sytości w ogóle się nie pojawia. Dlatego części osób otyłych bardzo trudno jest zmienić nawyki żywieniowe.