Krzywa cukrowa i insulinowa to badanie wykorzystywane w diagnostyce zaburzeń metabolizmu węglowodanów, a także kontroli jej funkcjonowania u pacjentów ze zdiagnozowaną insulinoopornością lub cukrzycą. Badania wykonywane w ramach tego pakietu pozwalają monitorować poziom glukozy i insuliny po doustnym obciążeniu glukozą.
Krzywa cukrowa i insulinowa – jak wygląda badanie?
Krzywa cukrowa i insulinowa to pakiet badań, które polegają na trzykrotnym pomiarze stężenia glukozy i insuliny we krwi – na czczo, a także 1 godzinę i 2 godziny po spożyciu roztworu glukozy. Wyniki badania pokazują, w jaki sposób organizm wydziela insulinę i metabolizuje glukozę.
Kiedy wykonać krzywą cukrową i insulinową?
Krzywa cukrowa i insulinowa to badanie przeprowadzane u pacjentów:
- z podejrzeniem insulinooporności lub cukrzycy;
- ze zdiagnozowaną insulinoopornością lub cukrzycą.
Badanie należy wykonać w porozumieniu z lekarzem, interpretacji wyników również dokonuje lekarz.
Przygotowanie do badania krzywa cukrowa i insulinowa
Krzywa cukrowa i insulinowa jest badaniem, które wymaga szczególnego przygotowania pacjenta – zarówno w dniu badania, jak i na 3 dni przed. Pacjent powinien zjawić się w Punkcie Pobrań w godzinach porannych, na czczo i z zakupioną wcześniej glukozą.
Pacjent powinien mieć skierowanie od lekarza na badanie. W przeciwnym wypadku konieczne jest przedstawienie wyniku badania glukozy na czczo nie starszego niż 30 dni, którego wynik nie przekroczył 126 mg/dl.
Szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania pacjenta do krzywej cukrowej i insulinowej znajdują się w opisie badania.