Badanie służy oznaczeniu poziomu witaminy D-25(OH) we krwi, co odzwierciedla jej zasoby w organizmie pacjenta, wskazuje zapotrzebowanie na suplementację oraz monitoruje jej bezpieczeństwo i efektywność. Wynik badania poziomu witaminy D stanowi punkt wyjścia do wdrożenia określonej dawki preparatu z witaminą D lub jej modyfikacji. Badanie wykonywane metodą chemiluminescencji bezpośredniej.
Oczekiwanie na wynik
1 dzień roboczy
Materiał
Krew
Przygotowanie
Witamina D to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, o bardzo szerokiej aktywności biologicznej. Jej źródłem jest synteza skórna (ekspozycja na promieniowanie UV o długości 280-300 nm) oraz dieta. Najważniejsze znaczenie odgrywają dwie pochodne witaminy D:
Witamina D odgrywa szereg funkcji w organizmie człowieka. Pierwszą poznaną jej funkcją była kontrola aktywności gospodarki wapniowo-fosforanowej i warunkowanie właściwego przebiegu procesu kostnienia. Dziś wiemy, że istotne jest również jej działanie plejotropowe i wpływ na ekspresję genów, dzięki czemu właściwy poziom witaminy D może przyczyniać się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu chorób: nowotworów, alergii, astmy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, chorób autoimmunizacyjnych. Udowodniono również wpływ witaminy D na odporność.
Niedobór witaminy D jest powszechny, w Polsce niedobór o różnym nasileniu stwierdza się u blisko 90% osób (zarówno dzieci, jak i dorosłych).
Głównym źródłem witaminy D u człowieka jest synteza skórna, pokrywa ok. 80-85% zapotrzebowania. Efektywna synteza witaminy D w skórze możliwa jest w Polsce tylko od maja do września, w godz. 10-15, przy optymalnym kącie padania promieni słonecznych. Niestety na efektywność tego procesu wpływa wiele czynników. Smog, zachmurzenie, kremy z filtrem (SPF powyżej 15), zaawansowany wiek zaburzają jego przebieg, stąd niedobory witaminy D możliwe są również w okresie letnim. W okresie jesienno-zimowym, od października do marca, w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej, do których należy Polska, synteza skórna nie zachodzi.
Drugie źródło witaminy D u człowieka to dieta. Niestety jest ona w stanie pokryć maksymalnie 20% zapotrzebowania na tę substancję. Witamina D znajduje się w rybach (węgorz, dziki łosoś, śledź), w jajach (żółtko), mleku, serach. Pokarmy roślinne dostarczające witaminy D to niektóre grzyby.
Wartości referencyjne witaminy D, ich interpretacja i postępowanie:
Badanie poziomu witaminy D jest rekomendowane:
Po ustaleniu właściwej dawki suplementacyjnej wskazane jest wykonywanie oznaczenia poziomu witaminy D raz w roku.
Badanie jest szczególnie zalecane dla pacjentów z grup ryzyka niedoborów witaminy D. Są to:
Diagnostyka niedoborów witaminy D - pobierz e-book
Dlaczego suplementacja witaminy D powinna odbywać się pod kontrolą jej stężenia w surowicy? Zobacz wypowiedź naszego eksperta: