Badanie wykonuje się w celu oznaczenia stężenia witaminy B2 (ryboflawiny) w surowicy.
Oczekiwanie na wynik
-
Materiał
Krew
Przygotowanie
Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, układu nerwowego oraz systemu odpornościowego.
Źródłem witaminy B2 (ryboflawiny) dla człowieka jest prawidłowa dieta. Jest to witamina odporna na wysokie temperatury, co oznacza, że podczas gotowania nie dochodzi do dużych jej strat. Jednak łatwo ulega inaktywacji pod wpływem światła.
Kto jest narażony na niedobór witaminy B2 (ryboflawiny)?
Objawy niedoboru witaminy B2 (ryboflawiny):
Materiałem do badanie jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, ale zaleca się, aby pacjent był na czczo.
Wartości referencyjne: 136-470 μg/l.