Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita to badanie kału, które umożliwia przeglądową ocenę stanu i funkcji jelita na podstawie analizowanych parametrów m.in. pH kału, identyfikacji ilościowej bakterii tlenowych i beztlenowych oraz grzybów, pozostałości resztek trawienia czy parametrów stanu zapalnego (kalprotektyny).
Oceniane parametry testu kompleksowego stanu funkcjonalności jelita:
- konsystencja i pH kału - prawidłowe pH mieści się w granicach 7,0 - 7,7 (obojętne/lekko zasadowe). Spadek pH poniżej 6,0 (zakwaszenie) może świadczyć o zaburzeniach związanych z trawieniem i wchłanianiem węglowodanów; konsystencja kału – prawidłowo powinna być półmiękka i uformowana, np. stolec zbity i grudkowy wskazuje na zaparcia, wygładzony i ciemny może wskazywać na grzybicę w przewodzie pokarmowym, całkowicie płynny, pienisty występuje w zaburzeniach trawienia i wchłaniania;
- identyfikacja ilościowa głównych bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów bytujących w jelicie. Zaburzenia w składzie mikrobioty jelitowej powodują m.in. zaburzenia przepuszczalności śluzówki jelita i związanych z tym występowaniem nietolerancji pokarmowych;
- pozostałości resztek trawienia (tłuszcze, woda, białka, skrobia, cukier). W stanie zdrowia w kale wykrywamy niewielkie ilości niestrawionych resztek pokarmowych. Nieprawidłowy wynik tego parametru może świadczyć o zaburzeniach trawienia lub wchłaniania, może również wskazywać na nieprawidłową dietę, kał tłuszczowy może występować w ciężkiej niewydolności trzustki, a także w chorobach jelita cienkiego np. w celiakii;
- parametry stanu zapalnego/nieprawidłowego wchłaniania: alfa-1-antytrypsyna i kalprotektyna. Podwyższony poziom alfa-1-antytrypsyny występuje w stolcu w przypadku zwiększonej utraty białka i stanów zapalnych. Kalprotektyna - jest parametrem stanu zapalnego jelit;
- parametry nieprawidłowego trawienia - elastaza trzustkowa, kwasy żółciowe. Elastaza trzustkowa jest enzymem wydzielanym przez trzustkę, a także markerem jej zdolności wydzielniczej. Nieprawidłowa ilość kwasów żółciowych jest następstwem ich zmniejszonego wchłaniania w jelicie lub rozrostu flory bakteryjnej;
- IgA - immunoglobulina informująca o stanie odporności błon śluzowych jelit. Jej funkcją jest neutralizacja antygenów, toksyn i mikroorganizmów chorobotwórczych. Podwyższony poziom przeciwciał IgA świadczy o stymulacji układu odpornościowego. Obniżony - o niedostatecznej ochronie jelit.
Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelit - kto i kiedy powinien wykonać badanie?
Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita jest pomocny w diagnostyce przyczyn zaburzeń funkcjonalnych pracy przewodu pokarmowego i tzw. zespołu jelita drażliwego o podłożu nieimmunologicznym.