Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Dzięki diagnostyce molekularnej mamy możliwość precyzyjnego określenia, na które konkretnie białko brzoskwini pacjent jest uczulony i jakich objawów możemy się spodziewać.
Zalecany profil oznaczeń Pru p1, Pru p3, Pru p4, dodatkowo Bet v1 aby wykluczyć pierwotne uczulenie na pyłek brzozy, które może być przyczyną objawów na brzoskwinię w wyniku reakcji krzyżowej.
Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, (np.komórki bakterii, drożdży, owadów), wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Pru p3 Prunus persica należy do rodziny nsLTP jest markerem pierwotnego uczulenia, swoistego dla brzoskwini, zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego. W naszej strefie klimatycznej uczulenie na Pru p3 często wiąże się z uczuleniem na nsLTP (Art v3). Pru p3 jest białkiem opornym na trawienie i działanie temperatury, może wywoływać reakcje anafilaktyczne. Uczuleni na Pru p3 mogą mieć również reakcje ogólnoustrojowe po spożyciu innych pokarmów zawierających białka z rodziny nsLTP (orzechy włoskie, ozrechy arachidowe, orzechy laskowe, seler, pomidor, jabłko, soczewica, pszenica).
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.