1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. Brzoskwinia komponenta r Pru p 1 (F-419) IgE swoiste

Brzoskwinia komponenta r Pru p 1 (F-419) IgE swoiste Kod ICD: L91

Alergia na brzoskwinię jest  szczególnie obserwowana w krajach Śródziemnomorskich, w Polsce jest to narastający problem.  Uczulenie na ten owoc ma dwie postacie, w zależności od białka na które pacjent jest uczulony:   W przypadku uczulenia na białko brzoskwini Pru p1, które budową zbliżone jest do białka pyłku brzozy Bet v1. Objawy polegają na swędzeniu i obrzęku warg, niekiedy także języka. Ta postać często występuje w Polsce i innych krajach Europy Północnej w 5 do15 minut po spożyciu surowych owoców.  Drugą zdecydowanie groźniejszą formą alergii jest alergia związana z białkiem Pru p3, które należy do rodziny LTP. Objawy to silna pokrzywka całego ciała, bóle brzucha, wymioty, biegunka, niekiedy zagrożenie życia ( wstrząs anafilaktyczny).

Oczekiwanie na wynik

10 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku

 

Dzięki diagnostyce molekularnej mamy możliwość precyzyjnego określenia, na które konkretnie białko brzoskwini pacjent jest uczulony i jakich objawów możemy się spodziewać.

 

Zalecany profil oznaczeń Pru p1, Pru p3, Pru p4, dodatkowo  Bet v1- aby wykluczyć pierwotne uczulenie na pyłek brzozy, które może być przyczyną objawów na brzoskwinię w wyniku reakcji krzyżowej.


Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, np.komórki bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Pru p1- Prunus persica, należy do rodziny białek PR-10. Wysoki odsetek uczulonych na brzoskwinię w naszej szerokości geograficznej  wynika głównie z dużej reaktywności krzyżowej głównego białka rodziny PR-10 tj. białka pyłku brzozy Bet v1 i podobnego w budowie strukturalnej alergenu brzoskwini Pru p1. Uczulenie na Pru p 1 odpowiada głównie za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego. Uczuleni nie reagują objawami na owoce gotowane, jest to białko wrażliwe na wysoką temperaturę. 

 

 

Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA / L.

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.