Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Celem badania jest określenie miana przeciwciał dla alergenów pyłku tymotki łąkowej, a dokładniej dla mieszaniny komponentów Phl p1 i Phl p5b.
Alergeny pyłku traw i zbóż są w Polsce najczęstszą przyczyną objawów okresowego alergicznego nieżytu nosa i atopowej astmy pyłkowej. Główny okres pylenia traw przypada w naszym kraju od maja do lipca z nasileniem w czerwcu.
Do typowych objawów uczulenia na pyłek tymotki łąkowej należą:
Badania wykazały, że poszczególne gatunki traw są ze sobą blisko spokrewnione a alergeny zawarte w ich pyłku mają prawie identyczną budowę (zgodność sekwencji aminokwasów sięga nawet 95%).
Dlatego uważa się, że alergeny pyłku tymotki łąkowej mogą być uniwersalnym markerem do diagnostyki i odczulania chorych z alergią na pyłek traw.
Właściwymi alergenami nie są same pyłki lub zarodniki, lecz zawarte w nich białka, zwane komponentami alergenów. Badanie rPhl p1 i rPhl p5 b jest mieszaniną obu komponentów. Jeżeli chcemy uzyskać wyniki dla poszczególnych białek tymotki należy oznaczyć je pojedynczo. Rekomendujemy oznaczenia monokomponentowe Phl p1 i Phl p5b.
Dzięki molekularnej diagnostyce z użyciem komponentów, można określić czy mamy do czynienia z jednoczesnym uczuleniem na wiele alergenów czy otrzymane wyniki są spowodowane reakcjami krzyżowymi. Ponadto pomaga w klasyfikacji pacjentów do swoistej immunoterapii SIT (odczulaniu podjęzykowym lub iniekcyjnym). Jeżeli objawy kliniczne nie poddają się leczeniu objawowemu (np. leki przeciwhistaminowe, glikokortykosteroidy), często specjalista alergolog w porozumieniu z pacjentem decyduje się na rozpoczęcie SIT a uczulenie na główne alergeny tymotki Phl p1 i Phl p5 daje podstawy do kwalifikacji do odczulania.
Zalecany profil oznaczeń Phl p1, Phl p5b, Phl p7, Phl p12.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA / L. Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm np. bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego.