Proteinogram to badanie umożliwiające określenie stężenia białek surowicy po ich umieszczeniu w polu elektrycznym. Za pomocą elektroforezy białka surowicy są rozdzielane na 5 frakcji – albuminy, α1 - , α2 - , β- i γ-globuliny. Na tej podstawie można ocenić, czy ilość poszczególnych frakcji białek jest prawidłowa.
Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Białka są składnikami, m.in. mięśni, enzymów, hormonów, cząsteczek transportowych i hemoglobiny. Są one najistotniejszym składnikiem utrzymującym ciśnienie osmotyczne w przestrzeni naczyniowej. Ciśnienie osmotyczne powoduje utrzymanie płynów wewnątrz naczyń, minimalizując och wynaczynienie. Albuminy i globuliny stanowią większość białek w organizmie i są razem mierzone, jako białko całkowite.
Proteinogram wykonuje się w diagnostyce chorób autoimmunologicznych, nowotworowych i wrodzonych zaburzeń produkcji białek. Badanie to wykorzystuje się również w celu wykrycia schorzeń narządów, takich jak, m.in.:
Ponadto, wykonanie proteinogramu zaleca się osobom, u których występują następujące dolegliwości: