Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Soja to roślina strączkowa, często jest alternatywą dla produktów mięsnych. Śladowe ilości soi możemy znaleźć nawet w sokach warzywnych, batonach, pieczywie, płatkach śniadaniowych, grysiku, ale też w produktach przeznaczonych dla dzieci – na przykład mlekach i kaszkach. Uczulenie na soję może być pierwotne lub w wyniku reakcji krzyżowej. Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał alergenowo-swoistych IgE przeciwko Gly m 4 soi - białka wskazującego na reakcję krzyżową z pyłkiem brzozy.
Dla kogo:
Markerami pierwotnego uczulenia na soję są białka zapasowe Gly m5, Gly m6 i Gly m8. Natomiast uczulenie na Gly m4 jest odpowiedzialne za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego po spożyciu białka sojowego.
Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, np. komórki bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Wysoki odsetek uczulonych na soję w naszej szerokości geograficznej wynika głównie z dużej reaktywności krzyżowej głównego alergenu brzozy Bet v1 oraz homologicznego alergenu soi Gly m4.
Ok. 70% osób uczulonych na soję posiada wyłącznie przeciwciała dla Gly m4. Świadczy to o uczuleniu na soję, w wyniku reakcji krzyżowej z pyłkiem brzozy.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.