Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Alergia na pokarmy w tym orzeszki ziemne wiąże się z ryzykiem reakcji ogólnoustrojowych w tym ciężkiej anafilaksji zagrażającej życiu, obejmujących wymioty, skurcze brzucha, obrzęk górnych dróg oddechowych, spadek ciśnienia tętniczego. U osób dorosłych alergia pokarmowa najczęściej jest następstwem krzyżowej reaktywności z pyłkami roślin, co w znacznym stopniu utrudnia postępowanie diagnostyczne. Dotychczas podstawowymi badaniami w diagnostyce alergii na orzechy były punktowe testy skórne (PTS) i oznaczanie stężeń alergenowo-swoistych IgE (asIgE) w surowicy krwi. Naprzeciw wszystkim niedoskonałościom dotychczasowych testów, wychodzi diagnostyka molekularna, która pozwala precyzyjnie określić przeciwko, której komponencie orzecha produkowane są przeciwciała.
Pełny ekstrakt orzeszków ziemnych na którym oparte są PTS i asIgE dla orzecha to mieszanina bardzo wielu białek – komponent. Alergia na część z nich niesie ze sobą wysokie ryzyko ciężkich i ogólnoustrojowych reakcji, w tym wstrząsu anafilaktycznego. Należą do nich takie komponenty, jak: Ara h1, h2, h3, oraz h9. Natomiast reakcja na komponent Ara h8, bardzo zbliżony w budowie do głównego białka brzozy – Bet v1, jest zwykle związana z pierwotną alergią na pyłek brzozy i objawia się łagodniejszymi objawami tzw. zespołem alergii jamy ustnej po spożyciu orzeszków tj. mrowienie ust, gardła, obrzęk warg i języka.
Ara h8 jest odpowiedzialny za reakcje krzyżowe. Pacjent pierwotnie uczula się na pyłek brzozy, a w wyniku reakcji krzyżowych może reagować na spożycie orzechów ziemnych. Żywność po przetworzeniu jest już zazwyczaj dobrze tolerowana. Uczulenie na Ara h8 jest odpowiedzialne zazwyczaj za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego po spożyciu orzechów arachidowych, tym samym bezwzględna eliminacja orzecha z diety nie jest konieczna.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA / L.
Jesteś uczulony na orzechy ziemne?
Zrób badania w kierunku komponentów orzecha ziemnego: Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h8, Ara h9.