Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Owady, których jad wywołuje reakcje alergiczne, pochodzą niemal bez wyjątku z rzędu błonkoskrzydłych (Hymenoptera). Pszczoła miodna (Apis mellifera) – brunatna, z umiarkowaną liczbą włosków na tułowiu i odwłoku; żądło pozostaje w skórze człowieka, a jego obecność pozwala z bardzo dużym prawdopodobieństwem potwierdzić użądlenie przez pszczołę. Pszczoły żądlą zwykle jedynie w obronie własnej lub w obronie ula.
Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, (np.komórki bakterii, drożdży, owadów), wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Wolne są od reagujących krzyżowo reszt CCD. W przypadku uczulenia na jad pszczoły komponentami o wysokim stopniu swoistości są: Api m1, Api m10, Api m3. Należy oznaczać je równocześnie gdyż ok 30% pacjentów z alergią na jad nie ma przeciwciał przeciwko Api m1, który jest głównym alergenem jadu pszczelego. Dodanie rApi m 10 do panelu testowego poprawia swoistość i dokładność diagnostyczną oraz wspiera bardziej uzasadnione decyzje do swoistej immunoterapii. Api m5 ze względu na podobieństwo strukturalne do enzymu występującego w jadzie osy uważana jest za drugą obok hialuronidazy Api m2 przyczynę reakcji krzyżowych z jadem osy.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii.
Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA / L. Przy użyciu testów CAP możemy aktualnie oznaczać swoiste przeciwciała nie tylko przeciwko „całemu” jadowi, ale również przeciwko poszczególnym składnikom jadu pszczelego.
Dodatkowo decydując się na SIT należy zbadać wyjściowy poziom tryptazy. Podwyższone jej wartości są makerem ryzyka ciężkich reakcji po podaniu szczepionki. Czytaj więcej.