Posiew ogólny kału jest badaniem dedykowanym osobom z podejrzeniem zakażenia układu pokarmowego. Obejmuje ocenę materiału pod kątem potencjalnie chorobotwórczych bakterii tlenowych: Salmonella sp, Shigella sp. Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp. W skład badania wchodzi antybiogram.
Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Materiał
Kał
Przygotowanie
Zakażenia pokarmowe występują powszechnie na całym świecie. Związane są głównie ze spożyciem pokarmów zawierających patogenne drobnoustroje: wirusy, bakterie, pasożyty. Dochodzi do nich w ciągu całego roku, chociaż w przypadku niektórych drobnoustrojów obserwuje się sezonowość.
Objawy kliniczne
Infekcyjne choroby przewodu pokarmowego mogą przybrać różny obraz kliniczny, ale w większości przypadków zakażenie powoduje pojawienie się biegunki. Biegunka manifestuje się oddawaniem półpłynnego, płynnego lub wodnistego stolca częściej niż trzy razy dziennie. W stolcu mogą pojawiać się patologiczne składniki takie jak śluz, ropa, krew.
W przebiegu zakażenia mogą pojawiać się również inne symptomy choroby, takie jak: wymioty, skurcze jelit, gorączka, bóle głowy.
Czynniki etiologiczne infekcji przewodu pokarmowego
Wirusy: rotawirusy, adenowirusy, norowirusy
Bakterie: Salmonella sp., Shigella sp., Campylobacter sp., Escherichia coli (szczepy biegunkowe), C. difficile, Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp.
Pasożyty: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum
Diagnostyka
Żaden z przedstawionych wyżej symptomów zakażenia nie jest swoisty i nie ogranicza się jedynie do choroby zakaźnej, dlatego rozpoznanie przyczyny zaburzeń przewodu pokarmowego jest trudne do ustalenia wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Identyfikację czynnika zakaźnego umożliwiają badania mikrobiologiczne.
Szybkość i prawidłowa identyfikacja czynnika zakaźnego ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia odpowiedniej terapii. Niewłaściwe postępowanie pacjentem może być przyczyną nie tylko przewlekłych objawów ze strony układu pokarmowego, ale może również prowadzić do rozwoju procesu chorobowego w innych narządach wewnętrznych.
Posiew ogólny kału
Badanie ogólne kału jest wstępnym badaniem bakteriologicznym flory przewodu pokarmowego. Pozwala na ocenę materiału pod kątem potencjalnie chorobotwórczych bakterii tlenowych: Salmonella sp, Shigella sp. Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp. Badanie obejmuje wykonanie antybiogramu.
Wskazania do wykonania badania
Próbka
Pacjent nie powinien być w trakcie antybiotykoterapii, a w przypadku wcześniejszego przyjmowania antybiotyku, próbkę należy pobrać co najmniej tydzień po terapii. Próbką do badania jest kał pobrany do specjalnego sterylnego pojemnika dostępnego w Punkcie Pobrań ALAB laboratoria lub w aptece. Do pojemnika należy przenieść materiał zmieniony chorobowo – fragmenty zawierające krew, śluz, ropę.
Opis badania
Badanie polega na posiewie dostarczonej próbki kału na specjalne pożywki bakteriologiczne. W posiewie wykrywane są i identyfikowane potencjalnie patogenne bakterie tlenowe: Salmonella sp., Shigella sp., Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp. W przypadku wykrycia w/w bakterii określana jest ich lekowrazliwość (antybiogram).
Badanie nie obejmuje różnicowania szczepów Escherichia coli.
Przed badaniem zaopatrz się w jednorazowy pojemnik na kał dostępny w aptekach. Do zakupionego pojemnika na kał za pomocą załączonej łopatki pobierz materiał. Materiał do badania pobierz z różnych miejsc tej samej porcji kału. Pobrany do badania kał powinien mieć wielkość orzecha włoskiego. Próbkę zabezpiecz i jak najszybciej dostarcz do laboratorium/Punktu Pobrań w dniu pobrania lub do 24h w temp. lodówki 2-8°C. Badanie wykonaj podczas normalnej diety – nie w okresie głodzenia/obfitych posiłków.