Posiew kału Kod ICD: 91.831

Posiew ogólny kału jest badaniem dedykowanym osobom z podejrzeniem zakażenia układu pokarmowego. Obejmuje ocenę materiału pod kątem potencjalnie chorobotwórczych bakterii tlenowych: Salmonella sp, Shigella sp. Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp. W skład badania wchodzi antybiogram.

Oczekiwanie na wynik

10 dni roboczych

Materiał

Kał

Przygotowanie

  • próbkę kału pobierz za pomocą łopatki w ilości na wysokość ok. 1/4 pojemnika
Dowiedz się więcej

Zakażenia pokarmowe występują powszechnie na całym świecie. Związane są głównie ze spożyciem pokarmów zawierających patogenne drobnoustroje: wirusy, bakterie, pasożyty. Dochodzi do nich w ciągu całego roku, chociaż w przypadku niektórych drobnoustrojów obserwuje się sezonowość. 

Objawy kliniczne

Infekcyjne choroby przewodu pokarmowego mogą przybrać różny obraz kliniczny, ale w większości przypadków zakażenie powoduje pojawienie się biegunki. Biegunka  manifestuje się oddawaniem półpłynnego, płynnego lub wodnistego stolca częściej niż trzy razy dziennie. W stolcu mogą pojawiać się patologiczne składniki takie jak śluz, ropa, krew.

W przebiegu zakażenia mogą pojawiać się również inne symptomy choroby, takie jak: wymioty, skurcze jelit, gorączka, bóle głowy.

Czynniki etiologiczne infekcji przewodu pokarmowego 

Wirusy: rotawirusy, adenowirusy, norowirusy

Bakterie: Salmonella sp., Shigella sp., Campylobacter sp., Escherichia coli (szczepy biegunkowe), C. difficile, Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp.

Pasożyty: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum

Diagnostyka

Żaden z przedstawionych wyżej symptomów zakażenia nie jest swoisty i nie ogranicza się jedynie do choroby zakaźnej, dlatego rozpoznanie przyczyny zaburzeń przewodu pokarmowego jest trudne do ustalenia wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Identyfikację czynnika zakaźnego umożliwiają badania mikrobiologiczne. 

Szybkość i prawidłowa identyfikacja czynnika zakaźnego ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia odpowiedniej terapii. Niewłaściwe postępowanie pacjentem może być przyczyną nie tylko przewlekłych objawów ze strony układu pokarmowego, ale może również prowadzić  do rozwoju procesu chorobowego w innych narządach wewnętrznych. 

Posiew ogólny kału 

Badanie ogólne kału jest wstępnym badaniem bakteriologicznym flory przewodu pokarmowego. Pozwala na ocenę materiału pod kątem potencjalnie chorobotwórczych bakterii tlenowych: Salmonella sp, Shigella sp. Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp. Badanie obejmuje wykonanie antybiogramu.

Wskazania do wykonania badania 

  • objawy utrzymująceBadanie polega na posiewie dost się ponad 2 tygodnie, 
  • przypadki o ciężkim przebiegu, 
  • obecność krwi w kale, 
  • gorączka,
  • objawy po powrocie z krajów o zwiększonym ryzyku zachorowania, 
  • wystąpienie ogniska epidemicznego.

Próbka

Pacjent nie powinien być w trakcie antybiotykoterapii, a w przypadku wcześniejszego przyjmowania antybiotyku, próbkę należy pobrać co najmniej tydzień po terapii. Próbką do badania jest kał pobrany do specjalnego sterylnego pojemnika dostępnego w Punkcie Pobrań ALAB laboratoria lub w aptece. Do pojemnika należy przenieść materiał zmieniony chorobowo – fragmenty zawierające krew, śluz, ropę. 

Opis badania

Badanie polega na posiewie dostarczonej próbki kału na specjalne pożywki bakteriologiczne. W posiewie wykrywane są i identyfikowane potencjalnie patogenne bakterie tlenowe: Salmonella sp., Shigella sp., Yersinia sp., Aeromonas sp., Plesiomonas sp. W przypadku wykrycia w/w bakterii określana jest ich lekowrazliwość (antybiogram). 

Badanie nie obejmuje różnicowania szczepów Escherichia coli.

Dodatkowe przygotowanie

Przed badaniem zaopatrz się w jednorazowy pojemnik na kał dostępny w aptekach. Do zakupionego pojemnika na kał za pomocą załączonej łopatki pobierz materiał. Materiał do badania pobierz z różnych miejsc tej samej porcji kału. Pobrany do badania kał powinien mieć wielkość orzecha włoskiego. Próbkę zabezpiecz i jak najszybciej dostarcz do laboratorium/Punktu Pobrań w dniu pobrania lub do 24h w temp. lodówki 2-8°C. Badanie wykonaj podczas normalnej diety – nie w okresie głodzenia/obfitych posiłków.

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.