Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał IgA przeciw gliadynie metodą ELISA. Wykorzystywane w diagnostyce nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz do monitorowania przestrzegania diety bezglutenowej.
Oczekiwanie na wynik
5 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgA i IgG są typowym markerem pokazującym czy w naszej diecie jest obecny gluten. Osoby, których dieta jest wolna od glutenu, nie powinny mieć przeciwciał przeciwko gliadynie. Badanie przeprowadzamy w obydwu klasach.
Dla kogo w szczególności jest przydatne badanie?
Obecność przeciwciał przeciw gliadynie (AGA) we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten niezwiązaną ani z celiakią, ani z alergią. Badania wskazują, że restrykcyjna dieta bezglutenowa wpływa na systematyczne obniżenie stężenia swoistych przeciwciał przeciw gliadynie.
Więcej w artykule ALERGIA, CELIAKIA, NIECELIAKALNA NADWRAŻLIWOŚĆ NA GLUTEN