Badanie przeciwciał przeciw endomysium mięśni gładkich (EmA) w klasie IgA wykonuje się w celu zdiagnozowania nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten. Wskazaniem do badania są niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, które mogą wskazywać na celiakię.
Oczekiwanie na wynik
9 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Endomysium to cienka warstwa tkanki łącznej, rozdzielająca poszczególne włókna mięśniowe. W odpowiedzi na jej niszczenie (błona śluzowa jelita) powstają przeciwciała anty-EmA. Ich obecność można stwierdzić u osób chorujących na celiakię - chorobę autoimmunologiczną, w której występuje trwająca całe życie nietolerancja glutenu. Przeciwciała anty-EmA mogą też występować w przebiegu choroby Duhringa, nazywanej też zespołem jelitowo-skórnym.
Badanie przeciwciał przeciw endomysium (EmA) w klasie IgA wykonuje się w przypadku podejrzenia nietolerancji glutenu, w tym celiakii, na którą mogą wskazywać: