Panel celiakia IgA metodą Polycheck zawiera badania wykorzystywane w diagnostyce celiakii w klasie IgA.
W panelu celiakia IgA w surowicy krwi oznaczane jest stężenie przeciwciał w klasie IgA wobec antygenów: deamidowanych peptydów gliadyny i transglutaminazy tkankowej. Badanie to umożliwia zdiagnozowanie nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten.
Panel Celiakia IgA metodą Polycheck zawiera badania:
- przeciwciała swoiste dla deamidowanych peptydów gliadyny (DGP IgA),
- przeciwciała swoiste dla transglutaminazy tkankowej (tTG IgA),
- oraz dodatkowo całkowite IgA.
Panel celiakia IgA metodą Polycheck - kto i kiedy powinien wykonać badania w kierunku celiakii?
Wskazaniami do wykonania panelu celiakia są:
- podejrzenie celiakii,
- podejrzenie nietolerancji glutenu,
- objawy nieswoiste, takie jak: chudnięcie, otyłość, osłabienie, wymioty, biegunki, depresja, osteoporoza, bóle kostne, osłabienie mięśni, opryszczkowe zapalenie skóry, problemy ze skórą (np. trądzik), niedokrwistość, duszności, zmęczenie, zaburzenia miesiączkowania,
- inne choroby autoimmunizacyjne np. choroba Hashimoto, cukrzyca typu I.
Badania w kierunku celiakii powinny być wykonane:
- u dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii,
- u osób z niedokrwistością (która może, ale nie musi być związana z celiakią),
- u członków rodziny osoby chorej na celiakię,
- u osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną,
- u osób z podejrzeniem nietolerancji glutenu,
- u osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej.