Alergia na mleko jest najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej wieku dziecięcego. W panelu alergenów mleka oznaczamy poziom przeciwciał IgE dla 5 głównych białek mleka plus glutenu. Panel alergenów mleka pozwala na precyzyjną ocenę alergii na mleko i wydanie odpowiednich zaleceń terapeutycznych.
Oczekiwanie na wynik
8 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej wieku dziecięcego. W mleku krowim występują 2 grupy białek, nazywane komponentami, które wywołują alergię: kazeina Bos d 8, oraz białka serwatkowe, najważniejsze z nich to: α-laktalbumina - Bos d 4, β-laktoglobulina Bos d 5, albumina surowicza bydlęca Bos d 6. W panelu alergenów mleka oznaczamy poziom przeciwciał IgE dla 5 głównych białek mleka plus glutenu. Szczegółowa informacja na temat białek powodujących reakcje alergiczną, pozwala określić indywidualny profil uczulenia i zastosować odpowiednie zalecenia terapeutyczne.
W skład panelu alergenów mleka wchodzi: mleko, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, kazeina, BSA, gluten.
Jak wygląda wynik?
Ilościowy wynik stężenia specyficznych przeciwciał IgE podawany jest oddzielnie dla każdego z alergenów wchodzącego w skład panelu. Wyniki wyrażone są w jednostkach kU/l z przypisaniem do jednej z 6 klas poziomu uczuleń (system raportowania RAST). Test cechuje się wysoką czułością, zakres raportowania 0,15 -100 kU/l.
Nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być na czczo.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.