1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. Gluten i mleko 5 alergenów, panel metoda Polycheck

Gluten i mleko 5 alergenów, panel metoda Polycheck Kod ICD: L91

Alergia na mleko jest najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej wieku dziecięcego. W panelu alergenów mleka oznaczamy poziom przeciwciał IgE dla 5 głównych białek mleka plus glutenu. Panel alergenów mleka pozwala na precyzyjną ocenę alergii na mleko i wydanie odpowiednich zaleceń terapeutycznych.

Oczekiwanie na wynik

8 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Alergia na białka mleka krowiego jest najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej wieku dziecięcego. W mleku krowim występują 2 grupy białek, nazywane komponentami, które wywołują alergię: kazeina Bos d 8, oraz białka serwatkowe, najważniejsze z nich to: α-laktalbumina - Bos d 4, β-laktoglobulina Bos d 5, albumina surowicza bydlęca Bos d 6.  W panelu alergenów mleka oznaczamy poziom przeciwciał IgE dla 5 głównych białek mleka plus glutenu. Szczegółowa informacja na temat białek powodujących reakcje alergiczną, pozwala określić indywidualny profil uczulenia i zastosować odpowiednie zalecenia terapeutyczne.

W skład panelu alergenów mleka wchodzi: mleko, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, kazeina, BSA, gluten.

1. Alfa-laktalbumina -  jeden z głównych alergenów mleka krowiego. Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych po spożyciu surowego mleka. Możliwa jest tolerancja mleka gotowanego.

2. Beta-laktogloglobulina - jeden z głównych alergenów mleka krowiego. Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych po spożyciu surowego mleka. Możliwa jest tolerancja mleka gotowanego.

3. Kazeina to główny marker uczulenia na mleko krowie. Wiąże się z ryzykiem wystąpienia reakcji po spożyciu surowego jak i gotowanego mleka. 

4. Bos d 6 surowicza albumina bydlęca jest to białko wrażliwe na wysoką temperaturę. Istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych po spożyciu surowego mleka. Możliwa jest tolerancja mleka gotowanego.

Jak wygląda wynik?

Ilościowy wynik stężenia specyficznych przeciwciał IgE podawany jest oddzielnie dla każdego z alergenów wchodzącego w skład panelu. Wyniki wyrażone są w jednostkach kU/l z przypisaniem do jednej z 6 klas poziomu uczuleń (system raportowania RAST). Test cechuje się wysoką czułością, zakres raportowania 0,15 -100 kU/l.

Przygotowanie do badania

Nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być na czczo.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.