Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Jajko jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych, białko jaja uczula częściej niż żółtko. Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał alergenowo-swoistych IgE przeciwko Ovalbuminie - jednego z najważniejszych białek jaja.
Ovalbumin (Gallus domesticus) nGal d2 jest drugim głównym komponentem białka jaja kurzego. Stanowi 54% ogólnej ilości białek jaja. Jest wysoce alergizująca, ale wrażliwa na wysoką temperaturę. Gotowanie jajka przez co najmniej 10 min zmniejsza alergogenność o ponad 75%, a pieczenie zmniejsza ją jeszcze bardziej. Dodatkowo jest składnikiem niektórych szczepionek (w Polsce są to szczepionki przeciwko grypie i żółtej gorączce), dlatego osoby uczulone na ten komponent powinny być pod szczególną opieką lekarza podczas szczepienia. N Gal d2 ImmunoCAP jest oczyszczonym białkiem naturalnym.
Alergia wyłącznie na Ovalbuminę jaja oznacza, że może być tolerowane jajo "pieczone", natomiast u osoby uczulonej dodatkowo na Ovomukoid mówimy o alergii na jajo w każdej postaci.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.
Dla kogo:
Pomiar krążących przeciwciał IgE przeciwko konkretnym komponentom danego alergenu zapewnia ocenę uczulenia na poziomie molekularnym. Główne białka jaja to Ovalbumina i Ovomukoid. Oznaczenie swoistych przeciwciał przeciwko Ovalbuminie Gal d2, wraz z Gal d1 Ovomucoidem pozwala na precyzyjną ocenę alergii na jajko.