Badanie ORGANIX TMAO służy oznaczeniu poziomu betainy, choliny, trimetyloaminy oraz trimetyloaminoksydu (TMAO) – czynników ryzyka chorób serca i chorób metabolicznych.
Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Przygotowanie
TMAO – tlenek trimetyloaminy jest produktem przemiany materii niektórych bakterii jelitowych. Badania wskazują, iż TMAO jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy tętnic. Pacjenci ze zwiększonym stężeniem TMAO w organizmie wykazują tendencję do zakrzepicy, stłuszczenia wątroby, insulinooporności i otyłości trzewnej.
Prekursoerm TMAO są cholina, betaina, fosfatydylocholina i karnityna, obecne w czerwonym mięsie i żółtku jaj. Częste spożywanie tych produktów oraz zwiększona ilość w jelitach bakterii z rodzaju Prevotella, Mucisparillum, kilku rodzajów bakterii ze szczepów Firmicutes i Proteobacteria sprzyjają powstawaniu TMAO. Długotrwałe zmiany w mikrobiocie jelit stwarzają ryzyko trwałego narażenia pacjenta na podwyższony poziom TMAO.
Badanie powinny wykonać osoby:
Badanie ORGANIX TMAO wykonuje się z moczu, badanie wymaga specjalnego pojemnika, który otrzymasz w Punkcie Pobrań ALAB laboratoria.
Ponadto badanie wymaga specjalnego przygotowania.
Na 48 godzin przed badaniem nie należy jeść ryb ani owoców morza.
Na 24 godziny przed badaniem nie należy jeść:
Należy unikać wypijania zbyt dużej ilości płynów w wieczór poprzedzający zbiórkę moczu oraz w nocy. Nie wypijać więcej niż 500 ml płynów w okresie letnim i więcej niż 300 ml w okresie zimowym.
Nie należy wykonywać badania w trakcie miesiączki.