Badanie kwasów omega-3 polega na oznaczeniu poziomu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA we krwi oraz obliczeniu indeksu omega-3. Wynik badania omega-3 wskazuje, w jakim stopniu kwasy omega-3 pozytywnie oddziałują na układ krążenia pacjenta.
Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie może ich sam wytworzyć, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem.
Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:
Źródłem tych kwasów w pożywieniu są: ryby morskie (szprotki, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, śledź) oraz kawior i owoce morza.
Źródłem tego kwasu w pożywieniu są: siemię lniane, olej z siemienia lnianego, orzechy włoskie, olej rzepakowy i sojowy, zielone warzywa liściaste.
Organizm może przyswoić każdy z tych kwasów, jednak w pełni aktywne są tylko dwa ostatnie. Kwas ALA (alfa-linolenowy) ulega przemianie do EPA i DHA. Niestety efektywność tej przemiany wynosi zaledwie 5%, dlatego ważne jest dostarczanie organizmowi gotowych do działania EPA i DHA.
Kwasy omega-3 spełniają wiele istotnych funkcji w organizmie. Występują w lipidach strukturalnych komórki i są odpowiedzialne za strukturalną integralność błony mitochondrialnej. Nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. ALA) obniżają stężenie LDL, gdy częściowo zastępują w diecie węglowodany. Kwasy EPA i DHA nie wywierają wpływu na cholesterol LDL lub nieznacznie zwiększają jego stężenie, natomiast zwiększają znacząco stężenie cholesterolu HDL. Kwasy EPA i DHA wywierają również działanie antyarytmiczne i przeciwzapalne. Wielonienasycone kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia w tym wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) występuje w dużych ilościach w siatkówce, korze mózgu, jądrach i spermie. DHA jest szczególnie potrzebny dla rozwoju mózgu i siatkówki (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ośrodka wzroku i koordynacji). Podnosi zdolność uczenia się.
W ALAB laboratoria badamy poziom EPA i DHA oraz indeks omega-3, który wskazuje, w jakim stopniu chroniony jest nasz układ krążenia.
Oznaczenie poziomu kwasów omega-3 jest szczególnie wskazane dla osób:
Jaki wynik jest korzystny ?
UWAGA!
Kwasy wielonienasycone występują w postaci „cis” lub „trans”. Większość z nich to pożądana forma „cis”, jednak w produktach takich jak mięso i mleko (krowie, owcze) przeważa forma „trans”, która podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływa na cholesterol i silnie podnosi stężenie cholesterolu LDL we krwi i zmniejsza stężenie cholesterolu HDL. Zwiększa również poziom lipoproteiny (a)- Lp(a).