1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. Soja komponenta n Gly m 5, beta - konglicynina (F-431) IgE swoiste

Soja komponenta n Gly m 5, beta - konglicynina (F-431) IgE swoiste

Oczekiwanie na wynik

10 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Soja to roślina strączkowa, która często jest alternatywą dla produktów mięsnych. Śladowe ilości soi możemy znaleźć nawet w sokach warzywnych, batonach, pieczywie, płatkach śniadaniowych, grysiku, ale też w produktach przeznaczonych dla dzieci – na przykład mlekach i kaszkach. Uczulenie na soję może być pierwotne lub w wyniku reakcji krzyżowej.

Objawy uczulenia na soję to przede wszystkim brak apetytu lub jego wyraźne zmniejszenie, nudności, wymioty, a także biegunki, uczucie pieczenia w ustach po spożyciu niektórych pokarmów, zaczerwienienie okolicy ust, obrzęk warg i języka, aż do reakcji zagrażających życiu.

Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał alergenowo-swoistych IgE przeciwko Gly m 5 soi - białka zapasowego soi, wskazującego na bardzo silne uczulenie, zagrażające życiu.

Dla kogo:

  • osoby, u których wywiad wskazuje na alergię na białko soi
  • osoby z dodatnimi wynikami testów skórnych czy asIgE dla soi
  • celem wydania odpowiednich zaleceń dietetycznych
  • pozwala przewidzieć ryzyko anafilaksji
  • jak również przy wątpliwym wyniku testu skórnego
  • lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna

Markerami pierwotnego uczulenia na soję są białka zapasowe Gly m5, Gly m6 i Gly m8. Natomiast uczulenie na Gly m4 jest odpowiedzialne za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego po spożyciu białka sojowego.

Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, np. komórki bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Wysoki odsetek uczulonych na soję  w naszej szerokości geograficznej wynika głównie z dużej reaktywności krzyżowej głównego alergenu brzozy Bet v1 oraz homologicznego alergenu soi Gly m4. Ok. 70 % uczulonych na soję, posiada przeciwciała dla Gly m4, 19% dla Gly m5. Gly m5 należy do rodziny 7S globulin, są to białka zapasowe, odporne na temperaturę i trawienie, mogą być przyczyną reakcji anafilaktycznej.

Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.

Przygotowanie do badań

  • Materiałem do badania jest krew.
  • Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
  • Nie jest wymagane odstawienie leków sterydowych i przeciwhistaminowych podawanych doustnie i miejscowo

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.