1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. nGal-alpha-1,3- Gal (zespół alfa-gal) (O215) IgE swoiste

nGal-alpha-1,3- Gal (zespół alfa-gal) (O215) IgE swoiste Kod ICD: L91

Oczekiwanie na wynik

10 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Badanie swoistych przeciwciał IgE przeciwko alfa-gal jest przydatne w diagnostyce alergii na galaktozę-α-1,3-galaktozę (alfa-gal), zawartą w czerwonym mięsie.

Oznaczenie stężenia przeciwciał IgE przeciwko alfa-gal – czynnikowi alergii na czerwone mięso - jest pomocne w wyjaśnieniu przyczyn różnych reakcji występujących u niektórych pacjentów po 3-6 godzinach od spożycia czerwonego mięsa. Mogą to być pokrzywki, problemy żołądkowo-jelitowe, duszność, zawroty głowy, reakcje anafilaktyczne. Objawy występują głównie u osób, które nie miały wcześniejszych objawów alergii, natomiast w wywiadzie stwierdza się ukąszenie przez kleszcza.

Galaktoza-α-1,3-galaktoza (alfa-gal) to oligosacharyd występujący w mięsie ssaków innych niż ssaki naczelne. Ludzki organizm utracił zdolność do syntezy tego węglowodanu, dlatego – jeśli dostanie się do organizmu człowieka – może uruchamiać odpowiedź układu immunologicznego. Pierwsza ekspozycja na alfa-gal ma miejsce przy ukąszeniu przez kleszcza, który przenosi cząsteczki tego cukru z krwi zwierząt (krowy, owce). Organizm człowieka zaczyna produkować przeciwciała swoiste dla alfa-gal, a następna ekspozycja (spożycie alfa-gal z mięsem) wywołuje silną odpowiedź immunologiczną i objawy syndromu alfa-gal.

Wystąpienie syndromu alfa-gal mogą nasilać tzw. kofaktory:

  • wysiłek fizyczny
  • alkohol
  • niesterydowe leki przeciwapalne
  • infekcje.

Źródła alfa-gal w diecie człowieka:

- wołowina, wieprzowina, jagnięcina, dziczyzna oraz ich podroby, np. nerki

- żelatyna pochodzenia zwierzęcego

Kto powinien zrobić badanie:

  • osoby ukąszone przez kleszcze
  • osoby, które doświadczyły pokrzywki, problemów żołądkowo-jelitowych, reakcji anafilaktycznej 3-6 godzin po spożyciu mięsa, a przeprowadzona diagnostyka nie wyjaśniła przyczyn ich wystąpienia.

Materiałam do badania jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być na czczo.

Badania wykonywane metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii.

Więcej informacji nt. syndromu alfa-gal w artykule Ukąszenie przez kleszcza i alergia na czerwone mięso – co mają ze sobą wspólnego?

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.