1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. Mięso wołowe n Bos d6 BSA, albumina surowicy bydlęcej (E-204) IgE swoiste

Mięso wołowe n Bos d6 BSA, albumina surowicy bydlęcej (E-204) IgE swoiste Kod ICD: L91

Badanie przeciwciał specyficznych dla BSA nBos d6 (albumina surowicy bydlęcej), których obecność we krwi jest wiązana z alergią na mleko.

Oczekiwanie na wynik

3 dni robocze

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą nadwrażliwością IgE zależną na pokarmy. Problem ten dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale występuje również u osób dorosłych. Oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla konkretnego komponentu jest pomocne przy wątpliwym wyniku testu skórnego,  lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne ( np.  u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe).

W przypadku alergii na białka mleka krowiego dolegliwości mogą dotyczyć jednego lub więcej narządów i występować w różnym nasileniu. Wyróżnia się następujące postaci tej choroby:

  • łagodną lub umiarkowaną z objawami w różnych narządach, o małym lub średnim nasileniu, (biegunki, wymioty, wysypki na policzkach, płatkach uszu, sucha skóra, świąd, katar, rozdrażnienie i wiele innych).
  • ciężką – poważne zaburzenia kwalifikujące się do leczenia szpitalnego (zalicza się tutaj m.in. ciężką postać atopowego zapalenia skóry, silne, uporczywe biegunki z średnią i dużą utratą krwi ze stolcem, dużą anemię, ostry obrzęk krtani, zaburzenia oddychania, wstrząs anafilaktyczny).

BSA n Bos d6 surowicza albumina wołowa należy do białek serwatki, związana jest szczególnie z łagodniejszą postacią alergii na mleko. Białka serwatki są białkami termolabilnymi, są wrażliwe na wysoką temperaturę, czyli tracą swoje uczulające właściwości po podgrzaniu, możliwa jest tolerancja mleka i produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej, np. w wypiekach.

Osoby z przeciwciałami IgE anty-BSA mogą rozwinąć również alergię na wołowinę. BSA oprócz mleka występuje również we krwi wołowej. Ponadto obecność asIgE przeciwko Bos d6 może dawać  fałszywie dodatnie wyniki dotyczące stężenia p/c w stosunku do ekstraktów alergenów  zwierząt w wyniku reaktywności krzyżowej.  Reaktywność krzyżowa pomiędzy Bos d6 a Can f 3 Psa, Fel d2 Kota, Equ c3 Konia.

Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.

Przygotowanie do badań

  • Materiałem do badania jest krew.
  • Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
  • Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.