Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą nadwrażliwością IgE zależną na pokarmy. Problem ten dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale występuje również u osób dorosłych. Oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla konkretnego komponentu jest pomocne przy wątpliwym wyniku testu skórnego, lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne ( np. u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe).
W przypadku alergii na białka mleka krowiego dolegliwości mogą dotyczyć jednego lub więcej narządów i występować w różnym nasileniu. Wyróżnia się następujące postaci tej choroby:
BSA n Bos d6 surowicza albumina wołowa należy do białek serwatki, związana jest szczególnie z łagodniejszą postacią alergii na mleko. Białka serwatki są białkami termolabilnymi, są wrażliwe na wysoką temperaturę, czyli tracą swoje uczulające właściwości po podgrzaniu, możliwa jest tolerancja mleka i produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej, np. w wypiekach.
Osoby z przeciwciałami IgE anty-BSA mogą rozwinąć również alergię na wołowinę. BSA oprócz mleka występuje również we krwi wołowej. Ponadto obecność asIgE przeciwko Bos d6 może dawać fałszywie dodatnie wyniki dotyczące stężenia p/c w stosunku do ekstraktów alergenów zwierząt w wyniku reaktywności krzyżowej. Reaktywność krzyżowa pomiędzy Bos d6 a Can f 3 Psa, Fel d2 Kota, Equ c3 Konia.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.