Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Główne objawy :
Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, np. komórki bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego.
Art v3 należy do białek LTP, charakteryzuje się dużą reaktywnością krzyżową w stosunku do alergenów pokarmowych pochodzenia roślinnego należących do rodziny białek przenoszących lipidy. LTP występują m.in. w takich pokarmach jak brzoskwinia, orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, seler, pomidor, jabłko, soczewica, pszenica. Uczuleni na Art v3 są zagrożeni reakcjami anafilaktycznymi po spożyciu pokarmów zawierających białka z rodziny nsLTP, zwłaszcza w połączeniu z wysiłkiem fizycznym. Najważniejszym alergenem bylicy jest Art v1.
Uczulenie na bylicę wiąże się z zespołem pyłkowo-pokarmowym (zespół seler- bylica- przyprawy korzenne). Dotychczas nie wykryto alergenu bylicy odpowiedzialnego za indukcję objawów w tym zespole.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.