Badanie IgE mleka krowiego w surowicy jest rekomendowane w przypadku podejrzenia alergii pokarmowej na białka mleka krowiego u dzieci i osób dorosłych.
Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą nadwrażliwością na pokarmy. Problem ten dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale występuje również u osób dorosłych. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne ( np u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe). Zalecamy skorzystanie z diagnostyki molekularnej i oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla poszczególnych białek mleka: kazeina, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, BSA.
Pomiar stężenia immunoglobulin E w surowicy wykorzystywany jest w diagnostyce alergii i rozpoznawaniu swoistych alergenów (substancji, na które pacjent jest uczulony). U pacjentów z alergią po narażeniu na substancję uczulającą wzrasta miano IgE w surowicy. Reakcje alergiczne mogą być spowodowane kontaktem z różnego rodzaju alergenami m.in. sierścią zwierząt, składnikami pokarmowymi, kurzem, pleśnią, pyłkami, lekami, jadem owadów i czynnikami środowiskowymi.
Alergia na białko mleka krowiego jest najczęściej występującą nadwrażliwością na pokarmy. Problem ten dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale występuje również u osób dorosłych.
Wyróżnia się następujące postaci alergii na białko mleka krowiego:
Badanie IgE mleka krowiego jest szczególne przydatne w sytuacji, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne (np. u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych, bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe). Zalecamy skorzystanie z diagnostyki molekularnej i oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla poszczególnych białek mleka: kazeina, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, BSA.