Badanie wykonuje się w celu określenia poziomu jodu w organizmie. 90% jodu wydalane jest przez nerki, dlatego najbardziej miarodajnym badaniem, odzwierciedlającym zaopatrzenie organizmu w jod, jest zbadanie jego poziomu w porannym moczu lub w dobowej zbiórce moczu.
Oczekiwanie na wynik
10 dni roboczych
Materiał
Mocz
Przygotowanie
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy – tyroksyny T4 i trójjodotyroniny T3, a pośrednio do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Hormony tarczycy odpowiadają m.in. za syntezę białek, aktywność enzymatyczną, wpływają na metabolizm. Są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu układu kostnego, nerwowego u niemowląt i w trakcie życia płodowego. Ponadto potwierdzono także działanie ochronne jodu w procesach zapalnych i nowotworowych.
Dlaczego warto kontrolować poziom jodu?
WHO zaleca u osób dorosłych spożycie 150 μg jodu dziennie, a u kobiet ciężarnych i karmiących ok. 250 μg dziennie. W Polsce w 1997 roku wprowadzono narodowy program profilaktyki jodowej, polegający na obowiązkowym jodowaniu soli kuchennej, obligatoryjnym jodowaniu odżywek dla niemowląt i nieobowiązkowej suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących. Głównymi źródłami jodu w diecie, za wyjątkiem soli kuchennej, są produkty pochodzenia zwierzęcego, nabiał oraz jaja, a w szczególności ryby, owoce morza i wodorosty. Woda pitna dostarcza ok. 10% zapotrzebowania dziennego na jod. Dieta bogata w powyższe składniki powinna zapewnić nam optymalny poziom jodu. Jednak wielu z nas z różnych powodów je ogranicza, a ryby i skorupiaki, które zawierają najwięcej jodu nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Ponadto mimo programu profilaktyki jodowania soli, na choroby tarczycy, które są skutkiem diety niedoborowej w jod choruje ok. 8 mln Polaków! Problem ten najczęściej dotyczy kobiet, u których średnie spożycie jodu w Polsce wynosi zaledwie 117 μg/dobę.
Niski poziom jodu w organizmie może być przyczyną zwiększonego ryzyka nie tylko raka tarczycy, ale również raka piersi, jajników, macicy i prostaty.
Najbardziej miarodajnym badaniem odzwierciedlającym zaopatrzenie organizmu w jod jest badanie dobowej zbiórki moczu pod kątem zawartości jodu. Jest to najbardziej czuła metoda, ponieważ 90% spożytego jodu jest wydalane przez nerki.
Oznaczenie poziomu jodu wykonywane jest wysoce czułą metodą Spektrometrią mas sprzężoną z plazmą wzbudzaną indukcyjnie ICP-MS.
Materiałem do badania jest mocz z porannej próbki (standardowy pojemnik na badanie ogólne moczu) lub z dobowej zbiórki DZM.
1. Co należy przygotować w przypadku dobowej zbiórki moczu DZM:
2. Przebieg badania:
Przed pobraniem należy zaopatrzyć się w specjalny 2-3 litrowy pojemnik z podziałką umożliwiającą odczytanie objętości. Dodatkowo będzie potrzebny pojemnik jednorazowy, do którego zostanie przelana próbka moczu ze zbiórki (pojemniki można odebrać z Punktu Pobrań - należy wcześniej skontaktować się z Punktem Pobrań). Dobową zbiórkę moczu rozpocznij rano. Pierwszą poranną porcję moczu odrzucić (do toalety). Zacznij od drugiej i zbieraj do naczynia. Ostatnią porcją DZM jest mocz poranny dnia następnego. Zbierany mocz przechowywać w chłodnym miejscu. Po zakończeniu zbiórki, mocz dokładnie wymieszaj, zmierz objętość, a następnie przelej około 50-100 ml do pojemnika i dostarcz do Punktu Pobrań.