Oczekiwanie na wynik
3 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Jajko jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych, białko jaja uczula częściej niż żółtko. Jajko (najczęściej białko) może wywoływać nieprawidłowe reakcje przede wszystkim u dzieci, ale zdarza się, że alergia ta pozostaje do wieku dorosłego. Alergia na jajka może się ujawnić w okresie niemowlęcym i podejrzewa się, że zaczyna się już u płodu. Antygeny białka jaja przechodzą do mleka matki karmiącej. Oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla konkretnego komponentu jest pomocne przy wątpliwym wyniku testu skórnego lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne (np. u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe).
Pacjent uczulony z wywiadu na jajko może mieć objawy wczesne, wyłącznie IgE zależne:
Zalecamy pomiar krążących przeciwciał IgE przeciwko konkretnym komponentom danego alergenu, zapewnia to ocenę uczulenia na poziomie molekularnym. Oznaczenie swoistych przeciwciał przeciwko Ovalbuminie Gal d2, wraz z Gal d1 Ovomucoidem pozwala na precyzyjną ocenę alergii na jajko.