FoodProfil WEGAN w konsultacją – wegański wariant badania nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, który zawiera 211 produktów z 10 grup spożywczych.
Oczekiwanie na wynik
15 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Nowa wersja badania FoodProfil – WEGAN przeznaczona jest dla osób, które stosują dietę roślinną, całkowicie wykluczając produkty pochodzenia zwierzęcego.
Wariant WEGAN nie zawiera mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. W ramach wykonanego badania przysługuje bezpłatna konsultacja wyniku ze specjalistą.
Czym jest nadwrażliwość pokarmowa i dla kogo dedykowane jest badanie?
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest niewłaściwą reakcją organizmu na białka pokarmowe występujące w produktach spożywczych. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów. W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić nawet po kilku dniach.
Badanie FoodProfil WEGAN w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej może być wykonane u osób w przypadku następujących objawów - zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:
Przykładowy wynik badania FoodProfil WEGAN:
Wynik ilościowy oceniany jest w 3-stopniowej skali, dzięki której określona jest siła reakcji nadwrażliwości pokarmowej.
Tabela ze składem paneli badań FoodProfil
Jakie korzyści daje wykonanie badania FoodProfil WEGAN?
Po wykonaniu badania pacjent uzyskuje szczegółową informację, które z badanych produktów wywołuję reakcję nadwrażliwości pokarmowej oraz w jakim stopniu. Na podstawie wyniku badania wprowadzona powinna zostać dieta eliminacyjna/rotacyjna, polegająca na czasowym wykluczeniu produktów powodujących dolegliwości u pacjenta. Modyfikacje dotyczące diety powinny być prowadzone pod kontrolną specjalisty (dietetyka, lekarza).
Wykonanie badania FoodProfil WEGAN upoważnia do bezpłatnej konsultacji dietetycznej. W celu uzyskania informacji nt. procedury zapisu na konsultację oraz innych pytań dotyczących badania, prosimy o wiadomość: foodprofil@alab.com.pl.
Więcej informacji nt. nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej w webinarium - dr n.med. Maciej Hałasa, immunolog.