FoodProfil 88 IgG4

Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. Panel FoodProfil 88 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 88 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.

Oczekiwanie na wynik

11 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Masz pytania związane z doborem badań lub laboratoryjną interpretacją wyniku FOOD PROFIL? Napisz: foodprofil@alab.com.pl.

Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe.

Ważne informacje:

  • Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 88 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.
  • Panel FoodProfil 88 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 88 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
  • Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 88 IgG4, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.
  • W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać na: foodprofil@alab.com.pl
  • Panele FoodProfil 88 i 268 IgG lub IgG4 rekomendowane są dla osób dorosłych, ze względu na liczbę produktów występujących zwyczajowo w diecie.
  • Wykonanie panelu FoodProfil 88 lub 268 IgG lub IgG4 upoważnia do bezpłatnej konsultacji dietetycznej. W celu uzyskania bliższych informacji prosimy o wiadomość foodprofil@alab.com.pl

W skład panelu FoodProfil 88 w klasie IgG4 wchodzą następujące pokarmy:

  • Kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi, mleko/ser owczy, serwatka, ser podpuszczkowy
  • Jajo kurze (całe)
  • Gluten, pszenica zwyczajna, pszenica orkisz/orkisz zielony, żyto, owies
  • Kukurydza, ryż, gryka,
  • Kalafior, brokuły, marchew, seler, ziemniak, papryka, fasola szparagowa, ogórek, cukinia, , cebula, por, pomidor, bakłażan, pieczarka, groch, soja
  • Sałata głowiasta, szpinak, rukola, sałata lodowa
  • Jabłko, truskawka, malina, wiśnia, cytryna, pomarańcza, winogrono, kiwi, brzoskwinia, nektarynka, banan, ananas, awokado
  • Pstrąg, łosoś, śledź, tuńczyk, flądra, panga, mintaj, krewetka
  • Kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina
  • Orzech laskowy, orzech włoski, migdał, nerkowiec, orzech ziemny, nasiona dyni
  • Mak, siemię lniane, sezam, słonecznik
  • Bazylia, pieprz, natka pietruszki, tymianek, imbir, gorczyca, papryka, oregano, rozmaryn, czosnek zwyczajny, pieprz kajeński
  • Wanilia, cynamon
  • Mięta, rumianek
  • Drożdże, kakao, rodzynki

Problem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej:

  • Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną - przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
  • W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości.
  • Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.

Kiedy wykonać badanie FoodProfil Skrining?

Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów (zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny):

  • Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
  • Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
  • Bóle stawów
  • Problemy skórne - wysypka, trądzik
  • Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja    
  • Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)

Pacjenci wykonujący badanie w Laboratoriach Bruss mogą odebrać wynik tylko stacjonarnie, w formie drukowanej.

Przygotowanie do badań:

Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania:

  • nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
  • nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
  • badanie nie musi być wykonane na czczo

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.