Badanie FoodProfil 268 IGG4 to kompleksowa diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej (niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej). W panelu oznacza się poziom przeciwciał klasy IgG4 dla 268 antygenów pokarmowych.
Badanie FoodProfil 268 IgG4 może być wykonane jako rozszerzenie diagnostyki po wykonaniu testu FoodProfil Skrining lub jako pierwszy krok w badaniu nadwrażliwości typu III. Celem badania FoodProfil 268 IgG4 jest precyzyjne określenie antygenów pokarmowych, przeciwko którym powstają przeciwciała IgG4 w stężeniach istotnych klinicznie, dzięki czemu można wdrożyć celowane postępowanie dietetyczne.
Nadwrażliwość pokarmowa IgG zależna należy do reakcji nadwrażliwości typu III, a jej istotą jest nieprawidłowa immunizacja wywołana antygenem związanym z pokarmem. Większość osób zdrowych nie wytwarza przeciwciał przeciwko antygenom zawartym w pokarmach w stężeniach istotnych klinicznie. U tych osób nie następuje immunizacja antygenami pokarmowymi, nie rozwija się u nich aktywna humoralna odpowiedź immunologiczna. U niektórych pacjentów natomiast obserwuje się produkcję przeciwciał IgG4 w odpowiedzi na kontakty z niektórymi antygenami pokarmowymi, co może wiązać się ze zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej i występowaniem szeregu dolegliwości.
W reakcji typu III odpowiedź organizmu bywa oddalona w czasie, a symptomy pojawiają się nawet po kilku dniach. Z tego powodu pacjenci nie dostrzegają związku swoich dolegliwości ze spożywanymi posiłkami, jak ma to miejsce w przypadku reakcji alergicznych IgE zależnych, gdzie objawy pojawiają się bardzo szybko po zetknięciu z alergenem.
W panelu FoodProfil 268 IgG4 wykrywa się przeciwciała przeciwko następującym antygenom pokarmowym:
- produkty mleczne – mleko krowie, kazeina, mleko kozie, mleko owcze, mleko kobyle, białka mleka, serwatka, ser kozi, ser owczy, ser podpuszczkowy, ser camembert;
- jaja – jajko kurze całe, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego;
- zboża i białka zbóż – gluten, pszenica zwyczajna, pszenica orkisz/orkisz zielony, pszenica płaskurka, pszenica kamut, pszenica samopsza, żyto, owies, jęczmień, kukurydza, miłka abisyńska, łubin;
- ryże i kasze – ryż, gryka, kasza jaglana, amarantus, quinoa/komosa ryżowa;
- mięso - kurczak, kaczka, gęś, indyk, wieprzowina, dzik, sarnina, królik, jeleń, cielęcina, jagnięcina, wołowina;
- ryby – śledź, sardynka, łosoś, dorsz, makrela, tuńczyk, karp, halibut, okoń, pstrąg, sola, sardela, sandacz, flądra, wątłusz srebrzysty, szczupak, kałamarnica, panga, dorada, miecznik, mintaj, żabnica, tilapia, strzępiel;
- owoce morza - ostryga, krewetka, homar, małże, muszle św. jakuba, rak, mątwa, langusta;
- warzywa – kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, kapusta pekińska, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż, marchew, seler, pasternak, ziemniak, batat, burak czerwony, botwina, kalarepa, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, brukiew, por, cebula, papryka, pomidor, ogórek, dynia, cukinia, bakłażan, koper włoski, fasolka szparagowa, papryczka chili, szparagi, chrzan, oliwki, kapary, karczoch, pędy bambusa, okra, rabarbar, wężymord/skorzonera;
- warzywa liściaste – sałata głowiasta, sałata lodowa, sałata rzymska, szpinak, rukola, roszponka, cykoria sałatkowa, endywia;
- warzywa strączkowe – groch, fasola biała, fasola mung, ciecierzyca, soczewica, soja;
- grzyby – pieczarka, boczniak, kurka, prawdziwek, shitake;
- owoce – jabłko, gruszka, banan, awokado, cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, limonka, truskawka, malina, porzeczka, jagoda, jeżyna, borówka, winogrono, agrest, śliwka, mirabelka, wiśnia, brzoskwinia, morela, nektarynka, mango, kwita (pigwa), kiwi, ananas, daktyl, figa, granat, melon miodowy, arbuz, rokitnik, kaki, gujawa, liczi, marakuja, papaja, żurawina, jagody goji, owoc róży, czarny bez, opuncja, miechunka peruwiańska, pomelo, winorośl winna;
- orzechy i nasiona – orzech włoski, orzech laskowy, orzech ziemny, nerkowiec, pistacja, orzech makadamia, orzech brazylijski, orzeszek piniowy, orzech pekan, migdał, kokos, kasztan jadalny, mak, siemię lniane, słonecznik, nasiona dyni, sezam, nasiona chia, lucerna, konopie, babka płesznik;
- zioła i przyprawy – pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, szczypior, czosnek zwyczajny, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, koperek, bazylia, kolendra, kminek, kmin rzymski, tymianek, cząber, majeranek, oregano, estragon, rozmaryn, pieprz kajeński, papryka, rzeżucha, lubczyk, gorczyca, owoc jałowca, szafran, trybula, anyż, szałwia, cynamon, imbir, goździk, kardamon, kurkuma, wanilia, lawenda;
- kawa, herbata, napary ziołowe – kawa, czarna herbata, zielona herbata, yerba mate, rooibos, mięta, rumianek, pokrzywa, melisa, cykoria;
- miody i syropy – miód, syrop klonowy, syrop z agawy;
- dodatki do żywności – agar-agar, karagen, guma guar, pektyna, karob, tragant, guma ksantanowa, żelatyna, kwas sorbowy (E200), drożdże, juka, aloes, chmiel, słód, kakao, garbniki, nori algi, rodzynki, spirulina.
Badanie FoodProfil 268 IGG4 może być podstawą do wdrożenia odpowiedniej – zależnej od wyników – diety. Wykonanie badania upoważnia do bezpłatnej konsultacji dietetycznej, w celu uzyskania bliższych informacji należy napisać na foodprofil@alab.com.pl.
Przed badaniem FoodProfil 268 IgG4 nie należy eliminować żadnych pokarmów ani stosować diety. Badanie nie wymaga również odstawiania leków, w tym doustnych oraz stosowanych zewnętrznie (np. w postaci maści) sterydów. Badanie FoodProfil 268 IgG4 nie musi być wykonywane na czczo.
Pobierz przykładowy wynik badania FoodProfl 268 IgG4
FoodProfil 268 IGf4 – kto i kiedy powinien wykonać?
Badanie FoodProfil 268 IgG4 przeznaczone jest dla pacjentów, u których test FoodProfil Skrining wykazał istotne klinicznie poziomy przeciwciał IgG 4 dla jednej lub kilku grup produktów pokarmowych.
Badanie FoodProfil 268 IgG4 może być również wykonane przez pacjentów, którzy nie wykonali badania przesiewowego, a istnieje u nich podejrzenie nadwrażliwości pokarmowej typu III. Są to zazwyczaj osoby, które skarżą się na różne dolegliwości, a dotychczasowa diagnostyka nie wykazała ich przyczyny. Są to w szczególności:
- problemy ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki),
- bóle głowy (w tym o typie migrenowym), bóle zatok,
- bóle stawów,
- problemy skórne – wysypka, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik,
- ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, bezsenność,
- trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Ze względu na dużą liczbę produktów zawartych w panelu, badanie rekomendowane jest dla osób dorosłych. Zazwyczaj w diecie dzieci nie ma aż tak dużego zróżnicowania w jadłospisie, dlatego dla mniejszych pacjentów zalecamy panele złożone z 22 lub 44 składników.
Masz pytania związane z doborem badań lub laboratoryjną interpretacją wyniku badania FoodProfil? Napisz: foodprofil@alab.com.pl.
Pobierz materiał edukacyjny na temat nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej