Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. Panel FoodProfil 22 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 22 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
Masz pytania związane z doborem badań lub laboratoryjną interpretacją wyniku FOOD PROFIL? Napisz: foodprofil@alab.com.pl.
Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe.
Ważne informacje:
- Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 22 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.
- Panel FoodProfil 22 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG total (IgG1-4) przeciwko 268 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
- Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 22 IgG4, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.
- W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać na: foodprofil@alab.com.pl
- Panele FoodProfil 22 i 44 IgG lub IgG4 rekomendowane są dla dzieci, ze względu na liczbę produktów występujących zwyczajowo w diecie.
PRZYKŁADOWY WYNIK:
FoodProfil 22 IgG4 (pobierz)
W skład panelu FoodProfil 22 w klasie IgG4 wchodzą następujące pokarmy:
- Kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi
- Jajko kurze (całe)
- Gluten, ryż
- Marchew, czosnek, papryka, pomidor, soja, fasola biała
- Jabłko, truskawka, pomarańcza, banan
- Łosoś, kurczak, wieprzowina, wołowina
- Orzech włoski
- Drożdże piekarskie
Problem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej:
- Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną - przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
- W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości.
- Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.
Kiedy wykonać badanie FoodProfil Skrining?
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów (zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny):
- Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
- Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
- Bóle stawów
- Problemy skórne - wysypka, trądzik
- Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
- Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)
Pacjenci wykonujący badanie w Laboratoriach Bruss mogą odebrać wynik tylko stacjonarnie, w formie drukowanej.
Przygotowanie do badań:
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania:
- nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
- nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
- badanie nie musi być wykonane na czczo
Więcej nt. nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej w webinarium - dr n.med. Maciej Hałasa, immunolog