Badanie DAO (diaminooksydazy) wykonuje się w celu określenia stężenia w surowicy enzymu diaminooksydazy i diagnozy nietolerancji histaminy, tzw. pseudoalergii.
Oczekiwanie na wynik
12 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Diaminooksydaza (DAO) jest enzymem odpowiedzialnym za usuwanie (rozkład) histaminy z organizmu człowieka. Niedobór DAO skutkuje zwiększonym stężeniem histaminy we krwi i jest przyczyną wystąpienia objawów podobnych do tych, które występują w przebiegu alergii. Dlatego niedobór DAO i wynikająca z tego nietolerancja histaminy nazywana jest pseudoalergią.
Histamina to amina biogenna, która pełni funkcję hormonu. Bierze udział w regulacji takich funkcji organizmu jak regulacja rytmu snu, temperatury ciała, ciśnienia tętniczego, uczenia się, pamięci, wpływa na perystaltykę jelit, odczuwanie bólu. Odpowiada również za alergiczne reakcje naszego organizmu, pełni rolę mediatora reakcji zapalnych. Jest niezbędna w niewielkich ilościach, jej nadmiar rozkłada enzym diaminooksydaza (DAO). W przypadku niedoboru DAO nadmierna ilość krążącej histaminy może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego lub mniej groźnych objawów nietolerancji histaminy. Mogą to być:
Objawy nietolerancji histaminy można zaobserwować po spożyciu pokarmów charakteryzujących się jej wysoką zawartością. Jest to żywność podlegająca procesom fermentacji, dojrzewania, suszenia, wędzenia i długotrwale przechowywane, np. wino i inne fermentowane napoje alkoholowe, sery i wędliny dojrzewające, ryby: makrela, tuńczyk, sardynki, śledź (szczególnie w wersji wędzonej), ogórki i kapusta kiszona, czekolada oraz kakao.
Wskazania do badania DAO w surowicy:
Osoby szerzej zainteresowane problemem nietolerancji histaminy zapraszamy do obejrzenia webinarium, które poprowadził dr Mirosław Mastej: