Amylaza trzustkowa
Symbol: AMYTR Kod ICD: I27

Badanie oznacza poziom amylazy trzustkowej w surowicy, wykorzystywane jest w diagnostyce chorób trzustki i monitorowaniu ich leczenia.

Oczekiwanie na wynik

1 dzień roboczy

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • udaj się na pobranie w godzinach porannych
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)
  • po całonocnym wypoczynku

Amylaza jest enzymem trawiennym, biorącym udział w rozkładaniu węglowodanów (skrobi i innych polisacharydów) z pokarmu, dzięki czemu mogą być przyswojone w jelitach. Amylaza wydzielana jest przez trzustkę i gruczoły ślinowe. W badaniu oznaczana jest tylko trzustkowa frakcja amylazy. Nieprawidłowy wzrost aktywności amylazy pojawia się w ciągu 12 godzin od rozpoczęcia choroby. Ponieważ amylaza jest szybko wydalana przez nerki, jej aktywność w surowicy powraca do poziomu prawidłowego po 48-72 godzinach od uszkodzenia. Jeśli czynnik je wywołujący nie ustępuje, np. jest to przewlekłe zapalenie trzustki, niedrożność lub uszkodzenie przewodu trzustkowego, podwyższenie aktywności amylazy może być trwałe. Obniżone wartości amylazy trzustkowej występują w przypadku mukowiscydozy, śluzowych i surowiczych nowotworów torbielowatych trzustki.

Kto i kiedy powinien wykonać badanie amylazy trzustkowej w surowicy?

Badanie amylaza w surowicy zalecane jest osobom, u których występuje silny ból brzucha, w szczególności w nadbrzuszu, mdłości, skąpe wymioty, wzdęcia, zatrzymanie gazów i stolca, osłabienie, trudności z oddychaniem, dreszcze, wysoka gorączka, uogólnione bóle mięśni.

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.