Badanie oznacza poziom amylazy trzustkowej w surowicy, wykorzystywane jest w diagnostyce chorób trzustki i monitorowaniu ich leczenia.
Oczekiwanie na wynik
1 dzień roboczy
Materiał
Krew
Przygotowanie
Amylaza jest enzymem trawiennym, biorącym udział w rozkładaniu węglowodanów (skrobi i innych polisacharydów) z pokarmu, dzięki czemu mogą być przyswojone w jelitach. Amylaza wydzielana jest przez trzustkę i gruczoły ślinowe. W badaniu oznaczana jest tylko trzustkowa frakcja amylazy. Nieprawidłowy wzrost aktywności amylazy pojawia się w ciągu 12 godzin od rozpoczęcia choroby. Ponieważ amylaza jest szybko wydalana przez nerki, jej aktywność w surowicy powraca do poziomu prawidłowego po 48-72 godzinach od uszkodzenia. Jeśli czynnik je wywołujący nie ustępuje, np. jest to przewlekłe zapalenie trzustki, niedrożność lub uszkodzenie przewodu trzustkowego, podwyższenie aktywności amylazy może być trwałe. Obniżone wartości amylazy trzustkowej występują w przypadku mukowiscydozy, śluzowych i surowiczych nowotworów torbielowatych trzustki.
Badanie amylaza w surowicy zalecane jest osobom, u których występuje silny ból brzucha, w szczególności w nadbrzuszu, mdłości, skąpe wymioty, wzdęcia, zatrzymanie gazów i stolca, osłabienie, trudności z oddychaniem, dreszcze, wysoka gorączka, uogólnione bóle mięśni.