Fenyloketonuria (PKU) to choroba uwarunkowana genetycznie, w przebiegu której w organizmie gromadzi się nadmiar fenyloalaniny (Phe) i fenyloketonów. Osoby chorujące na tę chorobę są na specjalistycznej diecie – niskofenyloalaninowej. Poznaj podstawowe informacje na temat żywienia dzieci z fenyloketonurią – roli diety, ogólnych zaleceniach żywieniowych oraz produktów zakazanych, czyli bogatych w Phe.
Spis treści:
- Rola diety w fenyloketonurii
- Fenyloketonuria u dzieci – postępowanie żywieniowe
- Jak obliczyć zawartość fenyloalaniny w produkcie?
- Problemy w realizacji postępowania dietetycznego
- Czego nie powinny jeść dzieci z fenyloketonurią?
- Podsumowanie
Rola diety w fenyloketonurii
Osoby chorujące na fenyloketonurię są na specjalistycznej diecie niskofenyloalaninowej, której celem jest utrzymanie odpowiedniego stężenia fenyloalaniny we krwi.
>> Przeczytaj także: Fenyloketonuria – co to za choroba i jakie daje objawy?
Zbyt wysokie stężenie Phe we krwi chorego dziecka może prowadzić do:
- upośledzenia rozwoju psychomotorycznego,
- niepełnosprawności intelektualnej,
- zaburzeń psychicznych,
- problemów neurologicznych,
- nadpobudliwości,
- wysypek skórnych,
- „mysiego” zapachu ciała.
Przyczyną wysokiego poziomu Phe we krwi może być zbyt duża jej podaż z żywnością lub nieotrzymywanie odpowiedniej ilości preparatu PKU (organizm zaczyna korzystać z własnej tkanki mięśniowej, aby uzyskać potrzebne składniki odżywcze – do krwiobiegu trafia wówczas dodatkowa ilość Phe).
Fenyloalaniny nie eliminuje się z diety całkowicie. Spożywa się jej tyle, aby poziom mieścił się w granicach normy (poniżej 12. roku życia powinien wynosić 2-6 mg/dl; powyżej 12. roku życia 2-10 mgl/dl). Całkowite wyeliminowanie Phe z diety może skutkować niedożywieniem.
Fenyloketonuria u dzieci – postępowanie żywieniowe
Jak już wspomniano wyżej, aby utrzymać stężenie fenyloalaniny we krwi w wartościach rekomendowanych, konieczne jest stosowanie specjalistycznej diety.
Polega ona na spożywaniu:
- produktów spożywczych z niską zawartością fenyloalaniny,
- preparatów białkozastępczych wolnych od fenyloalaniny (na receptę),
- niskobiałkowych zamienników tradycyjnej żywności o obniżonej zawartości fenyloalaniny.
Do produktów bez fenyloalaniny (dozwolonych) należą:
- miód,
- dżemy,
- konfitury,
- cukierki,
- margaryny,
- oleje roślinne,
- herbaty,
- wody mineralne.
Do produktów z niską zawartością Phe (dozwolonych we wcześniej obliczonych ilościach) należą:
- warzywa (zawierają <75 mg/100 g Phe i są dozwolone bez ograniczeń),
- tłuszcze zwierzęce,
- większość owoców i przetworów owocowych (wyjątek stanowią owoce suszone).
Bez preparatów białkozastępczych wolnych od fenyloalaniny organizm nie będzie się prawidłowo rozwijał. Zawierają one aminokwasy egzo- i endogenne, minerały, witaminy oraz kwasy DHA. Zaleca się, aby preparaty białkozastępcze stanowiły źródło około 70-80% zalecanej dobowej podaży białka. Ponadto spożywanie ich co najmniej w 3 porcjach w ciągu dnia pozwala na optymalne wykorzystanie aminokwasów oraz zmniejsza ryzyko wahań stężenia Phe we krwi. Z tego powodu dzienna dawka tych preparatów jest dzielona na 3-5 porcji. Podawane są one w trakcie posiłków z innymi pokarmami. Mogą być mieszane z płynami, takimi jak woda mineralna niegazowana lub sok.
Niskobiałkowymi zamiennikami tradycyjnej żywności o ściśle kontrolowanej (obniżonej) zawartości fenyloalaniny są m.in. makarony i pieczywo. Są to produkty oznaczone znacznikiem PKU. Dla porównania:
- makaron PKU zawiera 16 mg Phe (tradycyjny zawiera 552 mg),
- chleb PKU zawiera 12,3 mg Phe (tradycyjny zawiera 338 mg).
W planowaniu jadłospisu ustala się liczbę posiłków oraz kiedy stosowany jest preparat zastępczy. Następnie waży się produkty i oblicza w nich zawartość Phe. Dodatkowo w diecie dziecka zwraca się uwagę na odpowiednią podaż wapnia oraz witaminy D.
Jak obliczyć zawartość fenyloalaniny w produkcie?
Jeśli nie oznaczono zawartości Phe w produkcie spożywczym, jej zawartość należy obliczyć samodzielnie lub skorzystać z gotowych kalkulatorów lub tabel dostępnych na stronach internetowych dla pacjentów z fenyloketonurią.
Poniżej przedstawiono sposób obliczania zawartości Phe w produkcie:
- Sprawdź, ile jest białka w 100 g produktu.
- Sprawdź, ile Phe znajduje się w danej grupie spożywczej.
- Sprawdź, ile waży produkt, który chcesz spożyć.
Przykład dla 50 g kalarepy
100 g kalarepy ma 2,2 g białka, czyli 2200 mg.
Zawartość Phe w białku warzyw to 3,5%
2200 mg x 3,5 /100 = 77 mg (77 mg fenyloalaniny w 100 g kalarepy)
Należy przeliczać na porcję produktu np. 50 g produktu x 77 mg / 100 = 38,5 mg (38,5 mg Phe w 50 g kalarepy).
Problemy w realizacji postępowania dietetycznego
Do trudności w realizacji diety u dziecka z fenyloketonurią należą:
- dostępność i koszty leczenia dietetycznego,
- trudność w przygotowywaniu urozmaiconych posiłków,
- głód dziecka,
- odmowa przyjmowania preparatu leczniczego.
>> Przeczytaj też: Dzienne zapotrzebowanie na białko. Jak je obliczyć i ile wynosi?
Czego nie powinny jeść dzieci z fenyloketonurią?
Organizm chorującego dziecka nie jest w stanie przetworzyć części białka zwanej fenyloalaniną, którą można znaleźć we wszystkich produktach bogatych w białko. Z tego powodu dieta w fenyloketonurii jest rygorystyczna i wymaga eliminacji wielu produktów.
Do tych, które zawierają fenyloalaninę i które nie są wskazane w diecie, należą:
- mięso i przetwory mięsne,
- ryby i owoce morza,
- mleko i jego przetwory (wyjątek stanowi mleko kobiece, śmietana – w ograniczonych ilościach),
- jaja,
- orzechy i nasiona,
- nasiona roślin strączkowych,
- produkty zbożowe.
Unikać należy również produktów takich jak: chipsy, krakersy, paluszki, popcorn, ciastka, wafelki, czekolada, cukierki czekoladowe, chrupki kukurydziane, majonez, ketchup, sól oraz miód.
Niezalecany jest również aspartam – jedna z substancji słodzących.
Podsumowanie
Leczenie dietetyczne jest podstawą leczenia dzieci chorych na fenyloketonurię. Dieta polega na spożywaniu produktów z niską zawartością fenyloalaniny, białkozastępczych preparatów wolnych od fenyloalaniny oraz niskobiałkowych zamienników tradycyjnej żywności, takich jak pieczywo czy makaron o obniżonej zawartości fenyloalaniny. Dieta pozwala utrzymać stężenie aminokwasu w wartościach rekomendowanych, stanowi profilaktykę niedoborów pokarmowych i umożliwia w ten sposób dalszy rozwój dziecka.
>> To może Cię zainteresować: Alergia na białko mleka i nietolerancja laktozy
Bibliografia
- MacDonald A, et al. PKU dietary handbook to accompany PKU guidelines. Orphanet J Rare Dis. 2020 Jun 30;15(1):171. doi: 10.1186/s13023-020-01391-y. Erratum in: Orphanet J Rare Dis. 2020 Sep 1;15(1):230.
- van Wegberg AMJ, et al. The complete European guidelines on phenylketonuria: diagnosis and treatment. Orphanet J Rare Dis. 2017 Oct 12;12(1):162.
- Fenyloketonuria – objawy, dziedziczenie, dieta – Choroby od A do Z – mp.pl
- Polskie Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Fenyloketonurię i Choroby Rzadkie Ars Vivendi
- Nutricia Metabolics | Dołącz do Fenymenalnej społeczności