Strona główna Blog Strona 87

Zaburzenia metabolizmu węglowodanów w przewlekłej chorobie nerek

Przewlekła choroba nerek jest drugim, po nadciśnieniu tętniczym, najczęstszym przewlekłym schorzeniem w naszym kraju. Jest to choroba podstępna. Wprawdzie łatwo ją zdiagnozować, ale nierozpoznana i nieleczona postępuje niezauważalnie. Trudno zabezpieczyć się przed tym schorzeniem, ponieważ nerki nie bolą. Przewlekła choroba nerek na początku nie wywołuje żadnych objawów – jest to powolny proces niszczenia narządu, a wywoływany jest przez choroby zapalne, takie jak: kłębuszkowe zapalenie nerek, immunologiczne zapalenie nerek, choroby tkanki łącznej i inne. Proces postępuje powoli i w konsekwencji doprowadza do całkowitego uszkodzenia nerek i przedwczesnej śmierci.

Przewlekła choroba nerek a cukrzyca

Cukrzyca jest dziś najczęstszą przyczyną schyłkowej niewydolności nerek. U pacjentów z cukrzycową chorobą nerek zaburzenia metabolizmu węglowodanów wynikają z choroby podstawowej. W przewlekłej chorobie nerek nawet u pacjentów bez cukrzycy częstym zjawiskiem jest hiperinsulinemia i insulinooporność.

Nerka jest ważnym organem biorącym udział w metabolizmie insuliny. Insulina jest filtrowana w kłębuszkach nerkowych i reabsorbowana w kanaliku bliższym. W związku z osłabieniem filtracji kłębuszkowej następuje pogorszenie reabsorpcji insuliny w kanaliku proksymalnym, tym samym wydłuża się czas półtrwania insuliny, co z kolei prowadzi do hiperinsulinemii. U pacjentów z wydolnymi nerkami klirens insuliny wynosi około 200 ml/minutę, dlatego że przekracza to wielkość filtracji kłębuszkowej (GFR), ma miejsce również okołokanalikowy wychwyt insuliny (dziennie przez nerki usuwanych jest 6–8 jednostek insuliny, co stanowi 25-40% całkowitej eliminacji endogennej insuliny).

Gdy GFR wynosi poniżej 40 ml/min, dochodzi do spadku klirensu insuliny, co prowadzi do hiperinsulinemii niewywołanej spożyciem posiłku i tłumaczy tym samym spadek zapotrzebowania na insulinę u chorych na cukrzycę z przewlekłą chorobą nerek (PChN). Zwiększenie stężenia insuliny w krążeniu jest skutkiem zmniejszonej eliminacji tego hormonu przez nerki, ale wątrobowy klirens insuliny także się zmniejsza w zaawansowanej mocznicy.

pakiet nerkowy

Przeczytaj też: GFR – kluczowy wskaźnik w ocenie czynności nerek i diagnostyce ich chorób

Przewlekła choroba nerek a insulinooporność

Insulinooporność (IR) znacząco przyczynia się do rozwoju zaburzeń metabolizmu węglowodanów w wielu chorobach, w tym także u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. Insulinooporność występuje już we wczesnych stadiach przewlekłej choroby nerek, nawet u pacjentów z prawidłowym współczynnikiem filtracji kłębuszkowej GFR. Klinicznie charakteryzuje się prawidłowym stężeniem insuliny w surowicy, związanym z nieprawidłową odpowiedzią glukozową.

Insulinooporność (IR) wiąże się z występowaniem przewlekłej choroby nerek i szybkim pogorszeniem czynności nerek u pacjentów w podeszłym wieku, współistniejący zespół metaboliczny pozwala przewidzieć ryzyko wystąpienia przewlekłej choroby nerek lub incydentalnej choroby nerek.                    

Insulinooporność jest zjawiskiem towarzyszącym przewlekłej niewydolności nerek od początku choroby i stopniowo postępującym w zależności od stadium niewydolności. Przyczyna IR w przewlekłej niewydolności nerek wydaje się być wieloczynnikowa i bardzo złożona, podkreśla się wpływ przewlekłego stanu zapalnego, anemii, wtórnej nadczynności przytarczyc, przewlekłej kwasicy, stresu oksydacyjnego, niedoboru witaminy D – 1,25 (OH)2D, erytropoetyny, oraz zwiększonego stężenie adipokin w surowicy. Duże znaczenie przypisuje się funkcji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tkanki trzewnej, odgrywającej istotną rolę w wydzielaniu wielu adipocytokin, których stężenie w niewydolności nerek znacznie wzrasta. Insulinooporność jest związana ze stężeniem leptyny w surowicy i jest silnie skorelowana ze stosunkiem leptyny do adiponektyny w osoczu.

Wydaje się, że zasadnicze znaczenie mają także postreceptorowe szlaki sygnałowe insuliny. W mięśniach szkieletowych nasila się spadek wrażliwości na insulinę, więc do wychwytu glukozy potrzebne są większe stężenia tego hormonu w surowicy. Zaburzenie to nie dotyczy jedynie działania receptora insulinowego, zachodzi także na poziomie postreceptorowym (defekt kinazy 3-fosfatydyloinozytolu w PCHN).

insulinooporność pakiet kompleksowy

Przewlekła choroba nerek a zespół metaboliczny

Zaburzenia metabolizmu węglowodanów u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek są często elementem zespołu metabolicznego (obok otyłości brzusznej, nadciśnienia tętniczego i dyslipidemii). Zespół metaboliczny, na który składają się: otyłość centralna, hipertriglicerydemia, obniżenie stężenia cholesterolu frakcji HDL, podwyższone ciśnienie tętnicze oraz nieprawidłowa glikemia na czczo, często występuje u pacjentów z niewydolnością nerek.

Insulinooporność, wraz ze stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym, może powodować wzrost albuminurii i przyczyniać się do dalszego pogarszania funkcji nerek oraz rozwoju nadciśnienia tętniczego spowodowanego zwiększoną kanalikową reabsorpcją sodu. IR predysponuje także do niedożywienia przez zwiększony katabolizm mięśni. Długoterminowe konsekwencje zwiększonego IR obejmują rozwój cukrzycy typu 2, wielu chorób naczyniowych i nowotworów. Dodatkowo jest niezależnym czynnikiem ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych i zgonu. W wyniku rozpoczętej terapii nerkozastępczej zjawisko IR ulega zmniejszeniu.

Natomiast hiperglikemia prowadzi do uszkodzenia struktury DNA komórek śródbłonka, powodując zaburzenia w replikacji i dojrzewaniu tych komórek. Powoduje nagromadzenie w nerkach insulinopodobnego czynnika wzrostu – IGF-1. Indukuje transkrypcję i wydzielanie transformującego  czynnika wzrostu – TGF-β, czynnika wzrostu fibroblastów – FGF, płytkowego czynnika wzrostu – PDGF, naskórkowego czynnika wzrostu – EGF, a w późniejszym okresie także czynnika martwicy nowotworów – TNF-α. Zwiększenie ich stężeń prowadzi do wzrostu syntezy elementów macierzy pozakomórkowej i zmniejszenia stopnia ich degradacji, pogrubienia, remodelingu i zmiany składu błony podstawnej.

Pod wpływem dużych stężeń glukozy komórki nabłonkowe, śródbłonkowe i mezangialne wytwarzają więcej kolagenu typu IV i fibronektyny, a mniej proteoglikanów (siarczanu heparanu). Ponadto w nefropatii cukrzycowej spotyka się typowy defekt przepuszczalności warstwy śródbłonkowej bariery filtracyjnej spowodowany upośledzoną funkcją troficzną śródbłonkowego czynnika wzrostu – VEGF. Zwiększenie stężenia glukozy prowadzi też do nieenzymatycznej glikacji białek, a powstałe połączenia, początkowo odwracalne, prowadzą do powstania późnych, końcowych produktów glikacji. Końcowe produkty glikacji – poprzez pobudzenie specyficznego receptora znajdującego się na wielu komórkach zlokalizowanych w kłębuszku nerkowym prowadzą do progresji zmian cukrzycowych.

Podobne procesy dotyczą także białek błony podstawnej kłębuszka oraz innych składników mezangium, co prowadzi do zwiększenia liczby mostków dwusiarczkowych pomiędzy nitkami kolagenu, zmieniając strukturę błony podstawnej i macierzy mezangium. Końcowe produkty glikacji są również zdolne do tworzenia wiązań krzyżowych poprzez cząsteczkę kolagenu, co prowadzi do zwiększonego wiązania krążących albumin i IgG poprzez glukozę dołączoną do składowych błony podstawnej włośniczek kłębuszka i macierzy mezangium. Białka strukturalne macierzy pozakomórkowej kłębuszka nerkowego gromadzą się w macierzy mezangium i błonie podstawnej, ponieważ ich degradacja jest utrudniona. 

Glikacja albumin i zmniejszenie aktywności pozakomórkowej dysmutazy nadtlenkowej na powierzchni przyczynia się do generacji rodnika nadtlenkowego. Nasilony stres oksydacyjny prowadzi do dysfunkcji śródbłonka, aktywacji płytek i w konsekwencji do zaburzeń mikrokrążenia.  

Lipoproteiny VLDL i LDL mają zwiększone powinowactwo do glikoprotein, a łącząc się z nimi, znoszą ich ujemny ładunek elektryczny, co upośledza funkcję błony filtracyjnej kłębuszka dla białek osocza i może przyczynić się do nasilenia białkomoczu. Lipoproteiny mogą również kumulować się w mezangium kłębuszka nerkowego, stymulować rozplem komórek i zwiększać wytwarzanie macierzy mezangium. Gromadzenie LDL powoduje napływ monocytów, które za pośrednictwem IL-1 i IL-6 stymulują proliferację komórek.

Podwyższona glikemia na czczo i po doustnym obciążeniu glukozą stanowią podstawę rozpoznania cukrzycy. Więcej danych o insulinooporności można uzyskać na podstawie prób czynnościowych takich jak np. HOMA-IR (homeostatic model assessment – insulin resistance)  Leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej nie różni się zasadniczo od prowadzonego u pacjentów z wydolnymi nerkami. Zmieniona farmakokinetyka leków pochodnych sulfonylomocznika i metforminy sprzyja hipoglikemii i są one przeciwwskazane w przewlekłej chorobie nerek.

badanie glukozy baner

Powikłania i rokowanie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej w przewlekłej chorobie nerek są takie same jak w całej populacji z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów. Insulinooporność jest niezależnym czynnikiem ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych i zgonu.               

Hiperglikemia wywołuje szereg zmian hemodynamicznych i metabolicznych, a wzmożone w ich następstwie wytwarzanie cytokin i innych mediatorów zapalenia prowadzi do zmian w błonie podstawnej kłębuszka, uszkodzenia podocytów, proliferacji komórek mezangium i powiększenia obszaru macierzy mezangium. Konsekwencjami są: początkowo zwiększenie przepuszczalności błony podstawnej i białkomocz, a w końcu twardnienie kłębuszków (w cukrzycy ma charakter guzkowy), włóknienie tkanki śródmiąższowej i rozwój niewydolności nerek. Do zmian takich dochodzi jednak tylko u części chorych na cukrzycę, co wskazuje na udział czynników genetycznych w patogenezie w cukrzycowej chorobie nerek.

pakiet krzywa cukrowa

Podsumowanie

Szacuje się, że cukrzycowa choroba nerek dotyka nawet 15–40% chorych na cukrzycę i stanowi najczęstszą przyczynę przewlekłej choroby nerek (PChN), a w konsekwencji jest coraz częstszą przyczyną dializoterapii. Znane jest zjawisko „wypalenia się cukrzycy”, które polega na samoistnej poprawie kontroli glikemii u części chorych ze schyłkową niewydolnością nerek poddawanych hemodializie i unormowaniu się wartości hemoglobiny glikowanej – HBA1C.

Wraz z rosnącą tendencją do starzenia się społeczeństw i wzrostem częstości występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze, liczba osób z rozpoznaniem przewlekłej choroby nerek (PChN) stale rośnie i jest to coraz większy problem dla zdrowia publicznego na całym świecie. Zaburzenia funkcji nerek przyczyniają się do progresji dysfunkcji wielu narządów i układów. Ma to również miejsce w przebiegu chorób endokrynologicznych. W PChN nieprawidłowa jest  sekrecja hormonów, ich synchronizacja, pulsacja oraz odpowiedź tkanek docelowych na substancje hormonalne. Obserwuje się spadek działania hormonów anabolicznych i wzrost stężeń niektórych hormonów o działaniu katabolicznym.

Przeczytaj też: Przewlekła choroba nerek a zaburzenia endokrynne


Piśmiennictwo

  1. Wielka Interna, Nefrologia: M. Chmielewski, B. Rutkowski: Zaburzenia endokrynne w przewlekłej chorobie nerek.
  2. J. Sobolewska, Z. Żak, K. Monia-Tutur, A. Wojciechowska-Luźniak, P. Witek, S. Niemczyk: Zaburzenia endokrynologiczne w przewlekłej chorobie nerek, Pediatr.Med.Rodz. 2022,18(3)
  3. CM Rhee, CP Kovesdy ,K. Kalantar-Zadeh: Glucose homeostasis, hypoglycemia, and the burnt-out diabetes phenomenon in kidney disease. Semin Nephrol 2021; 41.4.
  4. S.Niemczyk, K. Szamotulska, K. Giers,  M. Jasik, Z. Bartoszewicz, K. Romejko-Ciepielewska, E. Paklerska, M. Gomółka, J. Matuszkiewicz -Rowińska: Homeostatic model assessment indices in evaluation of insulin resistance and secretion in hemodialysis patients. Med Sci Monit. 2013 Jul, 19.

Przeciwciała anty-tTG – kluczowy marker w diagnostyce celiakii

Spis treści

  1. Transglutaminaza tkankowa – co to takiego?
  2. Rola przeciwciał anty-tTG w celiakii
  3. Diagnostyka serologiczna celiakii
  4. Przygotowanie do badania poziomu przeciwciał anty-tTG IgA
  5. Przyczyny fałszywie negatywnych wyników w badaniu przeciwciał anty-tTG
  6. Monitorowanie przebiegu celiakii
  7. Podsumowanie

Diagnostyka celiakii niestety nie zawsze przebiega szybko – niekiedy cały proces zajmuje nawet 10 lat! Rozwój diagnostyki laboratoryjnej i coraz to nowsze doniesienia naukowe sprawiły, że aktualnie algorytmy diagnostyczne, które wspomagają sprawną i wiarygodną diagnostykę tego schorzenia, są dokładnie określone. Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) u pacjentów, u których występują objawy sugerujące celiakię, pierwszym krokiem w diagnostyce powinien być pomiar poziomu przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA oraz całkowitego poziomu przeciwciał IgA we krwi. W związku z tym aktualnie przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej – anty-tTG odgrywają kluczową rolę w procesie diagnostycznym celiakii.

Transglutaminaza tkankowa – co to takiego?

Transglutaminaza tkankowa (tTG) to enzym występujący w wielu tkankach ludzkiego ciała, ale jego rola jest szczególnie istotna w przewodzie pokarmowym. Przeciwciała anty-tTG to białka ukierunkowane przeciwko temu enzymowi. W zdrowym organizmie transglutaminaza tkankowa pełni funkcje regulacyjne, u osób z celiakią staje się ona obiektem ataku układu immunologicznego.

Rola przeciwciał anty-tTG w celiakii

W celiakii główne czynniki aktywujące nieprawidłową reakcję układu immunologicznego to geny oraz gluten (obecny w spożywanych posiłkach). W procesie chorobowym bardzo ważną rolę odgrywa również transglutaminaza tkankowa 2 (tTG2). Białko to posiada zdolność do modyfikowania pewnych fragmentów gliadyny, białka pochodzącego z glutenu. Modyfikacja powoduje zwiększone powinowactwo tych fragmentów do łączenia się z cząsteczkami zwanymi antygenami leukocytarnymi (HLA) DQ2 i DQ8, które są związane z predyspozycją do celiakii. W efekcie dochodzi do aktywowania silnej reakcji ze strony układu immunologicznego i produkcji przeciwciał, m.in. anty-tTG.

Przeciwciała skierowane przeciwko tTG są wysokospecyficznym i jednocześnie kluczowym markerem w diagnostyce serologicznej celiakii.

Diagnostyka serologiczna celiakii

W procesie diagnostycznym celiakii w pierwszej kolejności należy wykonać badanie z krwi w kierunku specyficznych, związanych z tą chorobą przeciwciał anty-tTG w klasie IgA. Test wykrywający przeciwciała anty-tTG w klasie IgA jest wysokoczuły (95,7%) i wysokospecyficzny (98,0%). Ze względu na często występujący u pacjentów selektywny niedobór immunoglobulin w klasie IgA zgodnie z rekomendacjami zaleca się równoczesne przeprowadzenie analizy całkowitego poziomu przeciwciał klasy IgA.

Jeśli całkowity poziom przeciwciał IgA jest poniżej zakresu referencyjnego („normy”), wykonuje się dodatkowo badania przeciwciał w klasie IgG, takich jak anty-DGP/GAF-3X IgG, anty-tTG IgG lub EmA IgG.

W przypadku uzyskania pozytywnego wyniku badań serologicznych konieczne jest przeprowadzenie dalszej diagnostyki.

badanie przeciwciał anty-ttg w klasie IgA baner

Przygotowanie do badania poziomu przeciwciał anty-tTG IgA

Badanie wykonywane jest metodą immunoenzymatyczną (ELISA) z próbki krwi żylnej. Pacjent nie musi być na czczo, a na badanie można zgłosić się o dowolnej porze dnia.

Jeśli badanie jest przeprowadzane po raz pierwszy (w celu postawienia diagnozy), niezwykle istotne jest, aby pacjent nie stosował diety bezglutenowej. Taka dieta, trwająca kilka miesięcy, powoduje obniżenie poziomu specyficznych dla celiakii przeciwciał, co potencjalnie prowadzi do fałszywie negatywnych wyników badań.

Przyczyny fałszywie negatywnych wyników w badaniu przeciwciał anty-tTG

Niekiedy zdarza się, że pacjent chorujący na celiakię otrzymuje wynik negatywny w badaniu przeciwciał anty-tTG w klasie IgA. Takiej sytuacji można uniknąć, wiedząc, jakie są przyczyny fałszywie negatywnych wyników:

  1. Selektywny niedobór immunoglobulin w klasie IgA: aby wykluczyć niedobór, podczas badania poziomu przeciwciał anty-tTG IgA trzeba jednocześnie oznaczyć całkowity poziom immunoglobulin IgA. W przypadku niedoboru należy wykonać sugerowane badania w klasie IgG, np. oznaczenie przeciwciał przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (GAF-3X IgG).
  2. Wiek: u dzieci poniżej 2. r.ż. całkowite stężenie IgA jest niewielkie.
  3. Dieta bezglutenowa lub niska podaż glutenu przed przeprowadzeniem badania.
  4. Przyjmowanie leków immunosupresyjnych: może to hamować reakcję układu immunologicznego i syntezę specyficznych dla celiakii przeciwciał.

Monitorowanie przebiegu celiakii

Po rozpoznaniu celiakii eliminacja glutenu z diety staje się kluczowym elementem terapii. Monitorowanie diety bezglutenowej obejmuje regularne badania lekarskie, w trakcie których oceniany jest stopień ustąpienia objawów klinicznych oraz, w przypadku dzieci, rozwój fizyczny. Badania krwi również są wiarygodnym narzędziem umożliwiającym monitorowanie stosowanej przez pacjenta diety bezglutenowej (obniżenie poziomu przeciwciał anty-tTG IgA świadczy o prawidłowo stosowanej diecie bezglutenowej).

Uwaga! Jeśli u pacjenta stwierdza się niedobór IgA, do monitorowania skuteczności diety bezglutenowej można wykorzystywać badanie poziomu przeciwciał anty-DGP/GAF-3X IgG.

Kluczowym elementem monitorowania celiakii jest regularne badanie poziomu przeciwciał anty-tTG IgA (lub anty-DGP/GAF-3X IgG u pacjentów z niedoborem IgA), które należy wykonać:

  1. przed rozpoczęciem diety bezglutenowej,
  2. po 6 miesiącach od rozpoczęcia diety bezglutenowej,
  3. następnie co 12 miesięcy u osób chorujących bezobjawowo.

U większości pacjentów obserwuje się spadek poziomu specyficznych dla celiakii przeciwciał w ciągu 3–6 miesięcy od wprowadzenia diety bezglutenowej. Jeśli mimo restrykcyjnego przestrzegania diety bezglutenowej poziom przeciwciał utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas, może to oznaczać, że w diecie pacjenta obecne są ukryte źródła glutenu. Mogą to być produkty niezbożowe, które zawierają śladowe ilości glutenu (np. gotowe dania, sosy, konserwy, leki), które istotnie wpływają na brak poprawy stanu zdrowia osoby chorej na celiakię pomimo unikania przez nią produktów zawierających gluten.

Podsumowanie

W diagnostyce celiakii szczególną uwagę przywiązuje się do badań serologicznych, zwłaszcza w kierunku przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG IgA). Autoprzeciwciała anty-tTG w klasie IgA stanowią precyzyjny i wysokoczuły marker, odgrywają więc kluczową rolę w diagnostyce celiakii. Ich obecność w organizmie wskazuje na proces autoimmunizacyjny toczący się wskutek obecności glutenu w diecie. Prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i charakterystycznych objawów choroby. Oznaczanie poziomu przeciwciał anty-tTG w klasie IgA jest cennym narzędziem diagnostycznym, umożliwiającym szybkie i wiarygodne rozpoznanie celiakii. Należy pamiętać, aby podczas badania diagnostycznego pacjent nie stosował diety bezglutenowej, ponieważ może to prowadzić do wyników fałszywie negatywnych. Testy w kierunku specyficznych przeciwciał anty-tTG mogą być wykorzystywane również do monitorowania przebiegu celiakii i jej leczenia za pomocą diety bezglutenowej (spadek poziomu przeciwciał świadczy o skuteczności terapii).

Przeczytaj też: Odkrywanie związku między genami a celiakią


Piśmiennictwo

  1. J.B. Bierła, I. Trojanowska, E. Konopka, E. Czarnowska, A. Sowińska, B. Cukrowska, Diagnostyka celiakii i badania przesiewowe w grupach ryzyka, Diagn Lab 2016; 52(3): 205–210, https://diagnostykalaboratoryjna.eu/api/files/view/1891965.pdf
  2. M. Miłosz, Diagnostyka celiakii w świetle najnowszych rekomendacji, https://www.euroimmun.pl/diagnostyka-celiakii-w-swietle-najnowszych-rekomendacji-wywiad-z-prof-bozena-cukrowska-2/
  3. G. Paolella, S. Sposito, A.M. Romanelli, I. Caputo, Type 2 Transglutaminase in Coeliac Disease: A Key Player in Pathogenesis, Diagnosis and Therapy, Int J Mol Sci 2022 Jul 6; 23(14): 7513, doi: 10.3390/ijms23147513. PMID: 35886862; PMCID: PMC9318967
  4. T. Rauhavirta,, M. Hietikko, T. Salmi et al., Transglutaminase 2 and Transglutaminase 2 Autoantibodies in Celiac Disease: a Review, Clinic Rev Allerg Immunol 2019; 57: 23–38, https://doi.org/10.1007/s12016-016-8557-4
  5. E. Santorek-Strumiłło, Celiakia: przyczyny, objawy i leczenie, https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/jelitocienkie/54362,celiakia
  6. P. Matuszek, Jak diagnozuje się celiakię? [NAJNOWSZE REKOMENDACJE 2019], https://www.euroimmun.pl/jak-diagnozuje-sie-celiakie-najnowsze-rekomendacje-2019/ 

Dieta w niedoczynności tarczycy

Spis treści

  1. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy
  2. Najważniejsze zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy
  3. Produkty dozwolone i niedozwolone w chorobie niedoczynności tarczycy
  4. Przykładowy jadłospis w niedoczynności tarczycy

Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy

Tarczyca to gruczoł umiejscowiony w przednio-dolnej części szyi. Na jej budowę składają się dwa płaty połączone ze sobą cieśnią. Jej waga waha się w granicach 30-60 g. Tarczyca zaliczana jest do gruczołów wydzielania wewnętrznego i produkuje hormony:

  • trójjodotyroninę (T3),
  • tyroksynę (T4).

Tarczyca odpowiedzialna jest za regulację metabolizmu całego organizmu. Hormony tarczycy, czyli tyroksyna i trójjodotyronina wpływają na regulacje podstawowej przemiany materii i termogenezy, na pracę układu nerwowego oraz krążenia. Zaburzenia w funkcjonowaniu tego gruczołu mogą mieć niebezpieczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Najczęstsze objawy niedoczynności tarczycy to odczucie zmęczenia, senności, męczliwość, bóle głowy, zaparcia, wypadanie włosów, uczucie zimna, suchość skóry. Niedoczynność tarczycy leczy się przez podawanie jej hormonów, a także stosowanie odpowiedniej diety.

Wiodącym składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest jod. Około 80% całkowitej ilości jodu znajduje się w tarczycy. Jod jest składnikiem hormonów trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do:

  • niedoczynności tarczycy,
  • przerostu gruczołu i powstania tzw. wola,
  • zaburzenia płodności, poronienia,
  • także opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego.

Ciekawostka – niedobory jodu występują najczęściej w południowej części Polski, gdzie w naturalnym środowisku jest zbyt mało tego pierwiastka. Bardzo ważne, aby w diecie używać sól jodowaną. W przypadku Polski jodowanie jest obowiązkowe dla wszystkich producentów soli kuchennej.

badanie jodu w moczu baner

W zaleceniach żywieniowych musimy pamiętać, że w codziennej diecie znajduje się wiele substancji tzw. wolotwórczych, które utrudniają wykorzystanie jodu z pożywienia, a także hamują syntezę hormonów. Mowa tutaj o goitrogenach – są to substancje antyodżywcze, czyli hamujące wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Goitrogeny oraz ich metabolity powodują blokowanie przyswajania jodu i zaburzenia jego gospodarki w organizmie, co z kolei prowadzi do szeregu dysfunkcji i zaburzeń homeostazy. Goitrogeny nazywane są również substancjami wolotwórczymi, ze względu na przyczynianie się do powstawania wola tarczycowego.

W diecie w niedoczynności tarczycy należy ograniczyć:

a) warzywa kapustne – kapusta, kalafior, kalarepa, jarmuż, brokuł, rzepa – zawierają tzw tioglikozydy,

b) soję – zbyt duże jej spożycie może hamować syntezę hormonów tarczycy,

c) orzeszki ziemne oraz gorczycę – zawierają substancje wolotwórcze.

Wolotwórcze działanie w/w produktów jest wyższe, jeżeli zawartość jodu w diecie jest niska.  Dlatego odpowiednia podaż jodu w diecie jest głównym elementem diety w chorobie niedoczynności tarczycy. Dużą ilość jodu zawierają ryby morskie.

Cenna uwaga: gotowanie w dużej ilości wody, bez przykrycia zmniejsza zawartość związków antyodżywczych o ok. 30-40%.

W diecie u chorych na niedoczynność tarczycy bardzo ważna jest podaż odpowiedniej ilości składników mineralnych – żelaza, cynku, selenu i potasu. Niedobór żelaza czy selenu może wpływać na nieprawidłową przemianę hormonów do ich aktywnych form. Niezbędna jest też odpowiednia podaż białka, powinno ono pokrywać 15% zapotrzebowania dziennego na energię. Natomiast osoby z zapaleniem Hashimoto powinny dostarczać z dietą 20% białka.

pakiet tarczycowy rozszerzony

Najważniejsze zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy

  • w ciągu dnia spożywaj od 4 do 5 posiłków, co 3-4 godziny. Ostatni posiłkiem jemy 2 godziny przed snem. Regularne spożywanie posiłków poprawia tempo przemiany materii,
  • przy nadwadze czy otyłości, należy koniecznie zredukować swoją masę ciała, najlepiej z pomocą dietetyka,
  • wybieraj zdrowe źródła białka – chude gatunki mięs (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina) oraz niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne. Szczególną uwagę zwróć na ryby, które dostarczą selenu, jodu oraz witaminy D, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – składników istotnych w niedoczynności tarczycy. Ryby najlepiej spożywać 3-4 razy w tygodniu.
  • podczas przygotowywania potraw stosuj oleje roślinne i oliwę z oliwek. Unikaj spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci np. masła oraz tłuszczu ukrytego w tłustych mięsach, wyrobach cukierniczych i słodyczach,
  • spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe zwłaszcza ze względu na odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, która jest kluczowa przy towarzyszących chorobie zaparciach,
  • wyeliminuj z diety cukier, słodycze, słodkie i gazowane napoje oraz żywność typu fast food,
  • unikaj smażenia i pieczenia w tradycyjny sposób, ze względu na ilość stosowanych tłuszczów. Piecz w folii aluminiowej, rękawie lub na grillu, duś bez wcześniejszego obsmażania, gotuj na parze.
  • pij przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej w postaci wody lub słabych naparów herbat. Odpowiednie spożycie płynów będzie sprzyjać przyspieszeniu tempa metabolizmu.

Produkty dozwolone i niedozwolone w chorobie niedoczynności tarczycy

produkty dozwolone i niedozwolone w diecie w niedoczynności tarczycy tabela

Przykładowy jadłospis w niedoczynności tarczycy

Śniadanie

  • płatki owsiane z owocami jabłko i kiwi, do tego jogurt naturalny 2% plus nasiona siemienia lnianego.
  • kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną z indyka podana z ogórkiem kwaszonym

II śniadanie

  • smoothie owocowo-warzywne z gruszką, selerem naciowym, garść szpinaku, kilka kropli cytryny i woda
  • kanapka z pieczywa razowego do tego serek chudy z jogurtem 2% i startą rzodkiewką, podane na sałacie z pomidorem

Obiad

  • łosoś z kaszą pęczak, surówką z ogórka kiszonego z cebulą
  • upieczone w folii udo z kurczaka do tego kasza gryczana i marchewka z groszkiem

Podwieczorek

  • marchew do pochrupania plus 3 orzechy włoskie
  • pomidorki cherry podane z sałatą i uprażonymi ziarnami słonecznika, pokropione cytryną, oliwą z oliwek i doprawione do smaku ulubionymi ziołami

Kolacja

  • kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z plastrami awokado i jajkiem na twardo, do tego ogórek zielony i kiełki rzodkiewki
  • jajecznica, podana z pieczywem żytnim razowym oraz papryką i rukolą

Piśmiennictwo

  1. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej „Jaka dieta w niedoczynności tarczycy”

Prof. Dębska i dr Rzepka o profilaktyce raka szyjki macicy

Poniższy artykuł jest zapisem webinaru, który odbył się 13.10.2023 r. W rolach ekspertów wystąpili prof. dr hab. n. med. Marzena Dębska oraz dr n. med. Jakub Rzepka.

Rak szyjki macicy pozostaje istotnym zagadnieniem zdrowotnym, na które skuteczną metodą prewencyjną są regularne badania, szczepienia oraz edukacja zdrowotna. Tego typu działania prewencyjne są niezbędne, by zmniejszyć skalę problemu, który mimo dostępnych metod profilaktyki wciąż pozostaje wyzwaniem dla systemów zdrowotnych na całym świecie.

Przyczyny raka szyjki macicy

Obecnie niedostateczna świadomość społeczna i niewystarczająca profilaktyka prowadzą do późnego diagnozowania tej choroby w Polsce. W naszym kraju rak szyjki macicy jest czwartym co do częstości występowania nowotworem, a zbyt późne wykrycie go prowadzi do wysokiej śmiertelności. Dane z krajów skandynawskich, w których dzięki obowiązkowym badaniom screeningowym choroba ta została niemal wyeliminowana, pokazują różnicę w podejściu do profilaktyki tej choroby.

Wirus HPV

Od 2008 roku wiadomo, że rak szyjki macicy jest powiązany z wirusem HPV, co było przełomowym odkryciem nagrodzonym Noblem. Zrozumienie tego pozwala na skuteczną profilaktykę i leczenie. Szczepionki przeciwko HPV są w stanie zapobiec większości przypadków raka szyjki macicy. Warto jednocześnie pamiętać, że wirus HPV ma wiele typów, z których tylko niektóre są wysoko onkogenne i mogą prowadzić do raka. Pozostałe mogą powodować zmiany łagodne, które nie przekształcają się w nowotwór.

Unikanie badań cytologicznych

Statystyki dotyczące raka szyjki macicy są alarmujące i pokazują, jak ważne jest regularne przeprowadzanie badań cytologicznych. 50% kobiet, u których zdiagnozowano ten rodzaj raka, nigdy nie przeszło badania cytologicznego, a 10% nie miało go wykonanego przez ostatnie pięć lat. Te liczby rzucają światło na problem zbyt późnego wykrywania nowotworu, co często kończy się tragicznie.

Rak szyjki macicy rozwija się przez długi czas, co daje okazję do jego wczesnego wykrycia i leczenia. Regularne badania cytologiczne, przeprowadzane nawet co trzy lata, mogą znacznie zwiększyć szanse na wychwycenie i pokonanie choroby we wczesnym stadium. W Polsce jednak mniej niż 30% kobiet poddaje się tym badaniom, co jest jedną z przyczyn wysokiej śmiertelności związanej z tym nowotworem.

Wirus HPV a inne choroby

HPV to wirus o szerokim spektrum działania, który może prowadzić do rozwoju nowotworów nie tylko szyjki macicy, ale również sromu, pochwy, gardła, prącia i jamy ustnej. Pokazuje to jego wysoki potencjał onkogenny. Warto więc podchodzić do pacjentów holistycznie, mając świadomość, że infekcja HPV może mieć szerokie konsekwencje zdrowotne.

Szacuje się, że 80% populacji zakaża się wirusem HPV w ciągu życia, co czyni go najczęstszą chorobą przenoszoną drogą płciową. Niestety, HPV często kojarzony jest wyłącznie z zachowaniami seksualnymi, podczas gdy można się nim zarazić także w miejscach publicznych, takich jak sauny czy baseny. Dlatego należy dementować mity dotyczące HPV.

Przede wszystkim infekcja tym wirusem nie jest wyrokiem i nie musi prowadzić do raka. Wiele zakażeń HPV jest przejściowych i ulega samowyleczeniu, szczególnie u młodszych osób, które mają silniejszy układ immunologiczny. Wczesne wykrywanie i skuteczne leczenie mogą zapobiec poważnym konsekwencjom zdrowotnym związanym z HPV.

Przeczytaj też: Wirus HPV u mężczyzn – co należy wiedzieć?

Higiena i styl życia w profilaktyce raka szyjki macicy

Podnoszona przez specjalistów kwestia higieny odgrywa ważną rolę w profilaktyce raka szyjki macicy. HPV jest głównym czynnikiem indukującym proces nowotworowy, ale ryzyko to wzrasta w obecności towarzyszących infekcji, szczególnie u osób z obniżoną odpornością czy u palaczy. Niekorzystny wpływ mogą mieć również antykoncepcja hormonalna, liczne porody i niezdrowy tryb życia.

Istnieje jednak pewne nieporozumienie dotyczące antykoncepcji hormonalnej – nie tyle sama antykoncepcja zwiększa ryzyko raka szyjki macicy, ile zachowania związane z jej stosowaniem, takie jak częstsze zmiany partnerów seksualnych, które mogą zwiększać ryzyko zakażenia HPV. Warto więc podkreślić znaczenie stosowania prezerwatyw, które oprócz zabezpieczenia przed ciążą skutecznie chronią przed infekcjami przenoszonymi drogą płciową.

Problem stanowi też nadmierna higiena intymna. Może ona zaburzać naturalną florę bakteryjną i osłabiać ochronę przed infekcjami. Oczywiście odpowiednia higiena jest ważna dla utrzymania zdrowia. Jednak nadmierna higiena może prowadzić do dysbiozy pochwy, co z kolei może sprzyjać infekcjom, a tym samym zwiększać ryzyko zakażenia HPV i rozwój procesów nowotworowych.

Podsumowując, w profilaktyce raka szyjki macicy istotne są: właściwa higiena intymna, świadome stosowanie antykoncepcji, unikanie czynników ryzyka takich jak palenie papierosów oraz dbałość o system immunologiczny.

Szczepionka przeciwko HPV

Szczepionka przeciwko HPV to kamień milowy w profilaktyce raka szyjki macicy oraz innych nowotworów powiązanych z tym wirusem. W Polsce programy szczepień obejmują zarówno dziewczynki, jak i chłopców, co jest istotnym krokiem w kierunku wyeliminowania problemu. Niestety, mimo dostępności szczepionek, odsetek zaszczepionych dzieci jest niski, co może wynikać z negatywnych przekonań i działań ruchów antyszczepionkowych.

Początkowe kontrowersje wokół szczepionek zostały w dużym stopniu rozwiane dzięki licznym badaniom potwierdzającym ich skuteczność i bezpieczeństwo. Działania niepożądane są zazwyczaj łagodne i nie prowadzą do poważnych powikłań. Szczepionki są uważane za bezpieczne i są zalecane zarówno osobom przed rozpoczęciem współżycia, jak i tym, które już są aktywne seksualnie oraz tym, które przeszły infekcję HPV.

Szczepionka 9-walentna, chroniąca przed dziewięcioma typami wirusa, zwiększa szanse ochrony, nawet jeśli osoba miała już kontakt z niektórymi z tych typów wirusa. Warto zauważyć, że nawet jeśli szczepionka obejmuje 9 typów, odporność krzyżowa może zapewnić pewien stopień ochrony przed większą ilością typów wirusa HPV, co jeszcze bardziej podnosi wartość szczepienia.

Diagnostyka raka szyjki macicy

W kontekście profilaktyki wtórnej raka szyjki macicy, kluczową rolę odgrywają metody diagnostyczne umożliwiające wykrywanie wczesnych zmian nowotworowych. Tradycyjna cytologia, polegająca na rozmazywaniu wymazu na szkiełku, miała swoje ograniczenia, głównie z powodu niższej czułości badania, szacowanej na około 60%. To oznacza, że w niektórych przypadkach mogła nie wykrywać nieprawidłowych zmian.

Rozwiązaniem tych problemów jest cytologia płynna, która znacznie zwiększa jakość diagnostyki. W tym przypadku cały materiał z wymazu jest umieszczany w specjalnym płynie, co pozwala na odseparowanie komórek i stworzenie jednowarstwowego preparatu, ułatwiając wykrycie nieprawidłowości. Dzięki cytologii płynnej możliwe jest także wykonanie jednoczesnych badań wirusologicznych, pozwalających na identyfikację obecności wirusa HPV i jego typów.

cytologia płynna LBC

Badanie wirusologiczne może być przeprowadzone natychmiast po cytologii płynnej lub dołączone w późniejszym terminie, jeśli wyniki cytologii wzbudzą niepokój. Jest to szczególnie korzystne dla pacjentek, które nie muszą ponownie odwiedzać placówki medycznej – z jednej pobranej próbki można wykonać oba badania.

Te badania dostarczają informacji na temat obecności i typu wirusa HPV, co jest kluczowe dla oceny ryzyka rozwoju zmian nowotworowych. Świadomość, jakie konkretnie typy HPV są obecne, umożliwia podjęcie odpowiednich kroków profilaktycznych lub terapeutycznych. Badania laboratoryjne pozwalają zrozumieć, czy pacjentka jest nosicielem wirusa HPV, który może zwiększać ryzyko rozwoju raka szyjki macicy, i czy wymaga dalszej diagnostyki lub leczenia.

Przeczytaj też: Nowoczesna profilaktyka raka szyjki macicy

Badania cytologiczne w diagnostyce raka szyjki macicy

W diagnozie zmian przednowotworowych szyjki macicy, kluczowe są wyniki badań cytologicznych i wirusologicznych. Cytologia płynna pozwala na precyzyjne badanie komórek nabłonka szyjki macicy i jest bardziej czuła niż klasyczna cytologia. Możliwość jednoczesnego przeprowadzenia badania na obecność wirusa HPV (tzw. Co-test) znacznie zwiększa efektywność profilaktyki wtórnej. Z kolei badanie CINtec Plus daje informacje o aktywności procesów przednowotworowych na poziomie komórkowym przez identyfikację markerów P-16 i Ki-67, które są wskaźnikami progresji zmian w kierunku nowotworu.

pakiet cytologia płynna LBC i wykrywanie DNA 14 wysokoonkogennych typów wirusa HPV

ASCUS (ang. atypical squamous cells of undetermined significance) i LSI (ang. low-grade squamous intraepithelial lesion) to wyniki cytologiczne wskazujące na lekkie nieprawidłowości w komórkach nabłonka, które mogą, ale nie muszą być związane z infekcją HPV. W przypadku uzyskania takich wyników należy wykonać badania na obecność wirusa HPV, aby określić ryzyko progresji zmian.

cytologia płynna i CINtec PLUS

Jak interpretować badania laboratoryjne?

Warto pamiętać, że większość lekkich zmian przednowotworowych może się cofnąć samoistnie. Dlatego ważne jest regularne monitorowanie i diagnostyka, zamiast popadania w panikę. Kobiety z wynikami ASCUS, LSI czy Cin1 powinny być pod stałą kontrolą, aby w razie potrzeby w porę podjąć odpowiednie działania. Kluczem do sukcesu pozostają regularne badania i nieignorowanie zaleceń lekarzy. W procesie diagnostyki i leczenia pomoże też właściwa komunikacja i podejście lekarza do pacjentki.

W kontekście wyników cytologicznych, takich jak ASCUS czy LSI, które wskazują na łagodne nieprawidłowości komórkowe, istotne jest dokładne zrozumienie ich znaczenia. Warto zwrócić uwagę na badanie CINtec Plus, które pozwala określić aktywność i zaawansowanie zmian przednowotworowych na poziomie komórkowym. Mimo że większość lekkich zmian może się cofnąć samoistnie, to konieczna jest regularna kontrola, aby w porę zauważyć ewentualne postępujące zmiany.

Obecność HPV i nieprawidłowa cytologia nie są równoznaczne z natychmiastowym zagrożeniem nowotworem, a nawet w przypadku poważniejszych zmian możliwe jest podjęcie skutecznych działań, które nie muszą negatywnie wpływać na zdolność do donoszenia ciąży.

Rak szyjki macicy a operacja

Specjaliści podkreślają, że w przypadku stwierdzenia stanów przednowotworowych szyjki macicy, takich jak dysplazje, nie jest konieczne przeprowadzanie agresywnych operacji. Zabiegi są często oszczędzające i mają na celu usunięcie zmian, nie zaś całą szyjkę macicy. Ma to istotne znaczenie dla przyszłej zdolności kobiety do donoszenia ciąży.

Mimo że ginekologia była w przeszłości skłonna do podejmowania radykalnych interwencji, obecnie dąży się do bardziej zachowawczego podejścia, które umożliwia leczenie nawet raka szyjki macicy bez konieczności usunięcia macicy czy jajników.

Podsumowując, kobiety powinny być świadome konieczności regularnych badań profilaktycznych i mieć dostęp do nowoczesnych metod diagnostycznych, które pozwalają na wczesne wykrycie i leczenie zmian przednowotworowych. Regularne badania i szybkie działanie w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości mogą skutkować pełnym wyleczeniem i ochroną zdrowia reprodukcyjnego kobiety.

Biotyna – witamina H, witamina B7. Źródła w diecie, objawy niedoboru i nadmiaru

Spis treści

  1. Witamina H (witamina B7, biotyna) – rola w organizmie
  2. Biodostępność witaminy H (witaminy B7, biotyny) – czynniki wpływające na jej wchłanianie i stabilność
  3. Zapotrzebowanie i źródła biotyny (witaminy H, witaminy B7)
  4. Niedobór i nadmiar witaminy H (witaminy B7, biotyny) w organizmie człowieka
  5. Witamina H (witamina B7, biotyna) a wyniki badań laboratoryjnych

Witamina H (witamina B7, biotyna) – rola w organizmie

Biotyna – jak wiele innych witamin – jest koenzymem wielu reakcji biochemicznych. Enzymy, w skład których wchodzi to np.:

  • karboksylaza pirogronianowa uczestnicząca w przemianach pirogronianu do szczawiooctanu – produktu pośredniego w syntezie kwasu asparaginowego;
  • karboksylaza acetylo-CoA uczestnicząca w przemianie acetylo-CoA do malonylo-CoA, będącego substratem w przemianie kwasów tłuszczowych;
  • karboksylaza propionylo-CoA uczestnicząca w przemianie propionylo-CoA do metylomalonylo-CoA wchodzącego w cykl Krebsa (kwasu cytrynowego);
  • karboksylazy β-metylokrotonylo-CoA uczestniczącej w biosyntezie steroidów.

Opisane przemiany mają duże znaczenie w syntezie białek czy metabolizmie węglowodanów i tłuszczów.

Biotyna wspomaga funkcjonowanie tarczycy, a dzięki zawartości siarki wpływa na stan skóry i włosów.

Biodostępność witaminy H (witaminy B7, biotyny) – czynniki wpływające na jej wchłanianie i stabilność

Witamina H słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie, jej rozpuszczalność wzrasta w wodzie gorącej. Jest odporna na działanie kwasów, zasad i ogrzewanie.

Ciekawym zjawiskiem wpływającym na biodostępność witaminy H w diecie jest obecność w surowych jajach awidyny – białka, które działa antagonistycznie w stosunku do biotyny. Awidyna wiąże witaminę H, co powoduje, że organizm człowieka nie jest w stanie jej wchłaniać. Awidyna jest wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego wskazane jest spożywanie jaj po termicznej obróbce.

Pokarm zawiera biotynę związaną z białkami, wchłanianiu ulega tylko wolna biotyna. Odszczepienie białka od witaminy H ma miejsce w przewodzie pokarmowym.

Ogólna zawartość biotyny w organizmie człowieka to ok. 2 mg. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, dlatego wydala się przez nerki, z moczem.

Zapotrzebowanie i źródła biotyny (witaminy H, witaminy B7)

Biotyna dostarczana jest z dietą, zawierają ją prawie wszystkie pokarmy. Ponadto część witaminy H dostarczana jest dzięki syntezie przez bakterie w przewodzie pokarmowym. Do bogatych źródeł biotyny należą żółtka jaj, wątroba drobiowa i wołowa. Zapotrzebowanie na biotynę szacuje się na poziomie 150-300 μg/dobę i takie jest rekomendowane jej spożycie. Natomiast minimalne wystarczające spożycie witaminy H wynosi 25 μg/dobę dla młodzieży i 30 μg/dobę dla osób dorosłych.

biotyna infografika

Niedobór i nadmiar witaminy H (witaminy B7, biotyny) w organizmie człowieka

Biotyna jest powszechnie dostępna w niemal wszystkich produktach spożywczych, dlatego przy prawidłowym odżywianiu wystąpienie niedoborów witaminy H jest mało prawdopodobne.

Niedobór biotyny to zaburzenia przemian enzymatycznych, w których witamina H jest kofaktorem i skutkuje zaburzeniami w metabolizmie takich związków jak białka, tłuszcze czy węglowodany. Klinicznie u człowieka objawia się to:

  • zmianami skórnymi – rumień na skórze, łuszczenie się skóry, zmiany na skórze głowy przypominające łupież, zanik brodawek języka),
  • znużeniem, brakiem łaknienia, nastrojami depresyjnymi, bólami mięśni.

Głębsze i dłużej trwające niedobory mogą skutkować niedokrwistością i zwiększonym stężeniem cholesterolu.

U osób spożywających dużą ilość surowych jaj, już po 3-4 tygodniach pojawiały się objawy skórne – łuszczenie skóry i zanik brodawek na języku, poza tym przygnębienie, brak łaknienia, bóle mięśni, czyli klasyczne objawy niedoboru witaminy H spowodowane obecnością w tych jajach awidyny.

Nadmiar biotyny jest powodowany nadmierną, nieudokumentowaną suplementacją. Jej nadmiar organizm wydala z moczem, jednak nie zawsze może sobie z tym poradzić. Wówczas można zaobserwować mdłości, bóle brzucha, biegunki. Mogą się również pojawiać zmiany nastroju.

Witamina H (witamina B7, biotyna) a wyniki badań laboratoryjnych

Suplementacja witaminy H jest powszechna, dlatego należy pamiętać, iż jej wysoki poziom we krwi może dawać fałszywe wyniki niektórych badań laboratoryjnych. Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.


Piśmiennictwo

  1. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)

Spis treści

  1. Czym jest reumatoidalne zapalenie stawów? Czynniki ryzyka
  2. Ogólne zalecenia dietetyczne dla pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS)
  3. Przykładowy jadłospis w chorobie reumatoidalnego zapalenia stawów

Czym jest reumatoidalne zapalenie stawów? Czynniki ryzyka

Reumatoidalne zapalenie stawów (inaczej RZS – więcej przeczytasz TUTAJ) to choroba autoimmunologiczna i zapalna. Znaczy to, że układ odpornościowy atakuje zdrowe komórki w organizmie chorego, powodując stan zapalny – bolesny obrzęk w dotkniętych zmianami chorobowymi częściach ciała. Reumatoidalne zapalenie stawów atakuje głównie stawy, może zaatakować wiele stawów w tym samym czasie. Najczęściej atakuje stawy dłoni, nadgarstków i kolan. W stawie z RZS wyściółka stawu ulega zapaleniu, powodując uszkodzenie tkanki stawowej. Uszkodzenie tkanki może powodować długotrwały lub przewlekły ból, deformację – zniekształcenie czy niestabilność – problemy z równowagą. Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) może również wpływać na inne tkanki w całym ciele i powodować problemy w narządach, takich jak płuca, serce czy oczy.

Podobnie jak wszystkie choroby autoimmunologiczne, także reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) spowodowane jest nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. W normalnych warunkach organizm wytwarza przeciwciała – białka obronne, które atakują patogeny, czyli czynniki chorobotwórcze w naszym organizmie i pomagają je zwalczyć. Z nieznanych powodów organizm czasami wytwarza autoprzeciwciała, które mylą normalne komórki i tkanki z patogenami.

Czynniki ryzyka zwiększające prawdopodobieństwo zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów:

  • wiek – na RZS można zachorować w każdym wieku, ale prawdopodobieństwo wzrasta wraz z wiekiem.  Najwyższy odsetek zachorowań jest wśród dorosłych po sześćdziesiątym roku życia,
  • płeć – częściej choroba atakuje kobiety niż mężczyzn,
  • czynniki genetyczne – osoby urodzone z określonymi genami są bardziej narażone na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS),
  • palenie tytoniu – według badań palenie papierosów zwiększa ryzyko zachorowania na RZS i może zaostrzyć chorobę, 
  • otyłość – badania nad rolą otyłości wykazały również, że im większa jest masa ciała (nadwaga, otyłość), tym istnieje większe ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
pakiet reumatyczny rozszerzony baner

Ogólne zalecenia dietetyczne dla pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS)

Dla chorych z RZS podstawowym zaleceniem żywieniowym jest indywidualna dieta, skrojona ze względu na nasze dolegliwości chorobowe pod konkretnego pacjenta. Najlepiej zmodyfikować ją pod ścisłym okiem dietetyka, gdyż każdemu choremu z RZS mogą towarzyszyć inne dolegliwości i powikłania. Pacjenci mają indywidualną ścieżkę doboru leków, które mogą wpływać na zróżnicowany proces żywieniowy.

Są oczywiście zalecenia ogólne, dotyczące formy odżywiania, wyboru odpowiednich składników spożywczych i technik kulinarnych.

  • modyfikujemy dietę indywidualnie
  • jadłospis powinien być urozmaicony
  • posiłki powinny być spożywane co około 3 godziny, o regularnych porach, powinno się zjadać 5 posiłków na dobę, objętościowo powinny być mniejsze, jedzone w spokoju, bez połykania powietrza. Ostatni posiłek powinno się zjeść na 3 h przed snem w formie lekkiego dania, które nie obciąży żołądka na noc
  • warzywa i owoce spożywaj 4:1 razy dziennie, szczególnie polecane są warzywa – sałata, ogórek, por, brokuł, marchew, burak, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki (z wyłączeniem kiełków lucerny) oraz owoce: borówki, ciemne winogrona, jagody, żurawina, czarna porzeczka, truskawki, owoce dzikiej róży. Ograniczyć należy: jabłka, kapustę białą, ziemniaki, pomidory, paprykę i bakłażana oraz warzywa o dużej zawartości kwasu szczawiowego – rabarbar, szpinak, botwina
  • pełnoziarniste produkty zbożowe o jak najniższym indeksie glikemicznym, np. pieczywo razowe i graham, ryż dziki i brązowy niełuskany, makaron razowy i kasze gruboziarniste – gryczana, pęczak, bulgur

Chorzy z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) powinni ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety gluten, a także kukurydzę, ponadto zaobserwowano nadmierną reakcję immunologiczną na określone substancje pokarmowe, co w konsekwencji może zaostrzać objawy

  • migdały, orzechy włoskie oraz nasiona sezam i dynia to doskonałe źródło kwasów omega-3
  • ograniczamy spożycie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, z diety wykluczamy spożycie tłustych gatunków mięs jak wieprzowina, baranina, tłusta wołowina, tłusty drób oraz ich przetworów. Z diety wykluczamy spożycie pełnotłustych produktów mlecznych takich jak tłuste mleko, śmietana i śmietanka, sery żółte, topione, pleśniowe. Dozwolone w diecie chude gatunki mięs – indyk, kurczak bez skóry, cielęcina, chuda wołowina oraz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu takie jak ser biały białe chude, jogurt naturalny 2%, kefir
  • ryby i owoce morza to naturalne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które korzystnie wpływają na stawy, redukują stany zapalne,
  • zalecane w diecie są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 z produktów pochodzenia roślinnego – olej rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie czy nasion chia oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe – oliwa z oliwek, oliwki, orzechy laskowe, migdały, awokado,
  • ogranicz w diecie spożycie oleju kukurydzianego, słonecznikowego, oleju z pestek dyni i winogron, ponieważ zawierają znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które spożywane w nadmiarze uczestniczą w produkcji czynników prozapalnych i prozakrzepowych. Należy pamiętać, jeżeli w diecie ilość kwasów omega-6 zdecydowanie przewyższy ilość kwasów omega-3, wówczas uniemożliwia to korzystne działanie przeciwzapalne tych drugich tu kwasów omega-3
  • eliminujemy cukier i wszelkie wyroby cukiernicze
  • kolagen jest nieodzownym składnikiem chorych z RZS, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek. Naturalnym źródłem kolagenu są galarety mięsne i rybne
  • z diety eliminujemy produkty wysokoprzetworzone, dania z proszku – zupy, sosy, ciasta itp. Gotowe potrawy w słoikach i konserwy, zawierają nadmiar soli i substancji konserwujących. Fast food oraz wysokotłuszczowe przekąski – np. chipsy, nachosy, paluszki itp.
  • ograniczamy sól
  • eliminujemy gotowe mieszanki przyprawowe, zawierające duże ilości soli i różne E
  • polecane przyprawy przeciwzapalne to – kurkuma, imbir, goździki, anyż, czosnek, chrzan, cząber, bazylia, estragon, tymianek, majeranek, mięta, szałwia
  • niewskazane są ostre przyprawy – pieprz, ostra papryka, chili

Osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów nie powinny zapominać o regularnym dostarczaniu płynów do organizmu. Zaleca się wypijać 2-3 l płynów. Woda niegazowana powinna stanowić największy procent wszystkich wypijanych płynów (kobiety ok 1,5 l/doba, mężczyźni ok. 2 l/doba). Woda powinna być pita przez cały dzień, małymi porcjami. Zalecane są słabe napary herbaty czarnej czy zielonej oraz herbatki owocowe.

Z diety należy absolutnie wykluczyć spożycie napojów alkoholowych, wszelkich wód smakowych, słodkich napojów gazowanych i niegazowanych, dosładzanych soków. Niewskazane są mocna kawa i herbata.

Techniki kulinarne rekomendowane przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS) to gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, ale bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub z niewielką ilością tłuszczu dozwolonego, pieczenie w folii.

Ciekawostka: reumatoidalne zapalenie stawów, jak i inne choroby reumatologiczne, mogą być efektem alergii bądź nietolerancji, czy nadwrażliwości pokarmowych.

Przykładowy jadłospis w chorobie reumatoidalnego zapalenia stawów

Śniadania

  • jaja na twardo, z pieczywem gryczanym do tego pomidor i kiełki brokuła,
  • chleb żytni na zakwasie, do tego pasta z awokado, oliwki, czosnku i oliwy z oliwek

II śniadanie

  • koktajl z mixu sałat, truskawek, jogurtu naturalnego i nasion chia
  • chleb żytni razowy z wędliną z piersi indyka z  ogórkiem zielonym i rukolą

Obiad

  • łosoś natarty oliwą z oliwek, lekko posolony, posypany koperkiem, pieczony w folii aluminiowej, w piekarniku, podany z kaszą pęczak grubą i surówką z selera naciowego i marchwi z dodatkiem jogurtu naturalnego
  • klopsiki z mięsa mielonego (indyk-chude wołowe), do tego buraczki na ciepło, kasza gryczana niepalona

Podwieczorek

  • makaron gryczany ugotowany al’dente wymieszany z duszoną cukinią, marchewką i pomidorkami koktajlowymi, wymieszane z pesto bazyliowym
  • marchew i kalarepa obrane pokrojone w paski i talarki do tego dip z jogurtu naturalnego z czosnkiem i koperkiem, warzywa maczamy w dipie

Kolacja

  • sałatka z wędzonej makreli wymieszanej ze startym ogórkiem kwaszonym, z dodatkiem jogurtu naturalnego, całość nakładamy do listków cykorii, podajemy z pieczywem pełnoziarnistym
  • jajecznica na parze, podana z pomidorem i posiekanym szczypiorkiem, dodatek bułka razowa

Piśmiennictwo

  1. Praktyczny Podręcznik Dietetyki, redaktor naukowy Prof.Dr.Hab.n.Med Mirosław Jarosz, Wydawca IŻŻ, 2010r.
  2. Artykuł „Reumatoidalne zapalenie stawów”, mgr. Inż. Sylwia Gugała Miłosz, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Korneoterapia: pielęgnacja skóry na poziomie komórkowym

Spis treści

  1. Korneobiologia
  2. Korneoterapia
  3. Korneoterapia a choroby skóry
  4. Podsumowanie

Korneobiologia

Skóra jest największym organem ludzkiego ciała, odgrywającym kluczową rolę w ochronie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Korneobiologia to dynamicznie rozwijająca się nauka zajmująca się badaniem procesów zachodzących w jej najbardziej zewnętrznej warstwie – warstwie rogowej naskórka (stratum corneum). Ta fascynująca dziedzina dermatologii i kosmetologii skoncentrowana jest na procesach fizjologicznych, biologicznych oraz biochemicznych. Dzięki rozwojowi nauki możliwe stało się zrozumienie procesów zachodzących na poziomie komórkowym. Warstwa rogowa naskórka była przez wiele lat uważana za warstwę martwych komórek, nieistotnych z biologicznego punktu widzenia. Obecnie wiadomo, że zewnętrzna warstwa komórek naskórka jest tkanką biologicznie aktywną i może wysyłać wiele sygnałów do leżącego pod spodem żywego naskórka, aktywnie wpływając na procesy regeneracyjne zachodzące w głębszych warstwach skóry. Jest to istotne z punktu widzenia zarówno profilaktyki, jak i leczenia chorób skóry.

budowa naskórka infografika

Prawidłowo funkcjonująca bariera naskórkowa to również ochrona przed drażniącymi substancjami ze środowiska zewnętrznego oraz mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wiadomo także, że przypadku uszkodzenia stratum corneum układ odpornościowy pobudzany przez komórki naskórka reaguje stanem zapalnym, który może stać się prekursorem egzemy, świądu i dokuczliwej przewlekłej suchości skóry. Dlatego kluczową zasadą korneoterapii jest regeneracja naskórka i odbudowa jego integralności.  Dzięki temu mechanizmy obronne i odpornościowe skóry nie są niepotrzebnie pobudzane. Drugim, równie ważnym celem korneoterapii, jest przywrócenie homeostazy i zdrowia. Ważne jest, by preparaty korneoterapeutyczne wykazywały zdolność do integracji z warstwami barierowymi warstwy rogowej naskórka.

Korneoterapia

Podejście korneoterapeutyczne jest przeciwieństwem leczenia objawowego. Charakteryzuje je zindywidualizowane podejście do pacjenta i wnikliwy wywiad w celu postawienia diagnozy, której integralną częścią jest zidentyfikowanie przyczyn choroby. W wielu przypadkach usunięcie przyczyny choroby (np. ekspozycji na drażniące substancje chemiczne lub wyleczenie choroby ogólnoustrojowej) przynosi znaczną poprawę stanu skóry.

Korneoterapia jest metodą łączącą skuteczność z dużym profilem bezpieczeństwa. Właściwość ta jest wykorzystywana na przykład podczas miejscowej sterydoterapii naprzemiennej (m.in. w przebiegu atopowego zapalenia skóry), gdzie w celu ograniczenia działań niepożądanych sterydów aplikuje się je w różnych schematach na zmianę z czystym podłożem. Wykazano, że stosowanie preparatów przywracających skórze prawidłowe nawilżenie i natłuszczenie przyczynia się do szybszego ustępowania objawów chorobowych. Takie postępowanie terapeutyczne może wydłużyć odstępy między nawrotami choroby oraz zmniejszyć ich natężenie. Korneoterapia może być zatem ważnym elementem profilaktyki problemów skórnych. Warto podkreślić, że produkty korneoterapeutyczne nie powinny zawierać substancji zapachowych, barwników czy silnych konserwantów.

Korneoterapia wykorzystuje biozgodne podłoża produktów, które wykazują zdolność „wtapiania się” w stratum corneum. Jest to możliwe dzięki składowi odtwarzającemu cement międzykomórkowy. Podłoża takie zawierają w składzie naturalnie występujące w tej warstwie naskórka struktury ciekłokrystaliczne i substancje lipidowe ograniczające odparowywanie wody (m.in. ceramidy, fosfolipidy, trójglicerydy).

Dzięki właściwościom nawilżającym oraz ograniczaniu miejscowych stanów zapalnych korneoterapia jest także nieodłącznym elementem zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się skóry. Poprzez działanie skoncentrowane na poziomie komórkowym, może ona pomagać w zwalczaniu oznak starzenia, takich jak zmarszczki czy utrata elastyczności. Dzieje się tak dlatego, że procesy biochemiczne zachodzące w skórze (m.in. synteza substancji młodości kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego) zachodzą prawidłowo jedynie w prawidłowo nawodnionej skórze. Chcąc przywrócić prawidłowe nawilżenie skóry, największą skuteczność osiągniemy, stosując regularnie niskie dawki składników aktywnych. W korneoterapii wykorzystuje się także substancje hamujące działanie wolnych rodników jak witaminy A i E oraz kwasy owocowe.

Korneoterapia a choroby skóry

Obecnie toczy się wiele badań dotyczących korneoterapii i jej wpływu na różne choroby skóry. Dziedzina ta, której podstawą jest zrozumienie fizjologii skóry, skupia się na odbudowie naturalnej bariery ochronnej naskórka i wspieraniu procesów regeneracyjnych. Rzuciło to nowe światło na korzyści zastosowania korneoterapii w kontekście różnych schorzeń.

  • Łuszczyca (psoriasis)

Wyniki prowadzonych badań pokazują, że same podłoża kosmetyków (bez dodatku składników aktywnych) mogą przyczynić się do łagodzenia objawów łuszczycy poprzez poprawę funkcji barierowej naskórka. Składniki stosowane w korneoterapii, takie jak lipidy i substancje nawilżające, mogą wspomagać procesy regeneracyjne skóry u pacjentów z łuszczycą.

  • Atopowe zapalenie skóry (atopic dermatitis)

Korneoterapia może być skutecznym narzędziem w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry. Składniki takie, jak ceramidy, pomagają w odbudowie uszkodzonej bariery naskórkowej. Pomagają także zmniejszyć ilość aplikowanych sterydów, co jest istotne zwłaszcza w przypadku dzieci.

  • Kontaktowe zapalenie skóry (contact dermatitis)

Produkty korneoterapeutyczne są także chętnie wykorzystywane w terapii kontaktowego zapalenia skóry. Znaczenie ma tu zwłaszcza ich działanie łagodzące i nawilżające.

  • Trądzik (acne)

Badania nad wpływem korneoterapii na trądzik są ograniczone. Wiadomo jednak, że odpowiednio dobrane substancje stosowane w korneoterapii mogą pomóc w regulacji produkcji sebum, zmniejszeniu stanu zapalnego i wspieraniu procesów regeneracyjnych skóry u pacjentów z trądzikiem pospolitym. Sama poprawa nawilżenia skóry powoduje, że u części pacjentów produkcja sebum ulega zmniejszeniu. Ponadto biozgodne podłoża nie wykazują działania komedogennego.

Podsumowanie

Korneoterapia to dynamicznie rozwijająca się dziedzina, która przynosi nowe spojrzenie na pielęgnację skóry. Odkrywanie potęgi procesów komórkowych i wspieranie ich naturalnej harmonii to klucz do zdrowej i pięknej skóry. A wykorzystanie potencjału regeneracyjnego organizmu daje szansę na trwałą poprawę kondycji skóry.


Piśmiennictwo

  1. Berg M. Emollient creams in the treatment of psoriasis: A study of patient preference. Current Therapeutic Research. Volume 55, Issue 5, May 1994, Pages 598-600
  2. Kligman A.M. Corneobiology and Corneotherapy – a final chapter.  International Journal of Cosmetic Science – Wiley Online Library. March 2011
  3. Zhu B. i wsp. Treatments in psoriasis: from standard pharmacotherapy to nanotechnology therapy. Adv Dermatol Allergol 2022; XXXIX (3): 460–471
  4. Chamlin S.L. , Kao J, Frieden IJ, et al. Ceramide-dominant barrier repair lipids alleviate childhood atopic dermatitis: changes in barrier function provide a sensitive indicator of disease activity. J Am Acad Dermatol. 2002;47(2):198-208
  5. Chamlin S.L i wsp. Ceramide-dominant barrier repair lipids alleviate childhood atopic dermatitis: changes in barrier function provide a sensitive indicator of disease activity. J Am Acad Dermatol. 2002 Aug;47(2):198-208.

Jak zbadać poziom jodu w organizmie?

Oznaczenie poziomu większości składników pokarmowych wykonuje się z surowicy. Natomiast oznaczenie poziomu jodu w organizmie wykonuje się raczej z moczu, chociaż badanie jodu w surowicy również jest dostępne. Jednak to stężenie jodu w moczu uznawane jest za marker jego poziomu w organizmie, zarówno u pojedynczego pacjenta, jak i w populacji ogólnej.

Znaczenie jodu w organizmie

Badania wskazują, że aż 35% światowej populacji spożywa niewystarczającą ilość jodu, a ryzyko związane z jego niedoborem generuje poważne problemy zdrowotne. Osoby dorosłe narażone są na powstawanie wola tarczycowego i niedoczynności tarczycy, natomiast niedobór jodu w życiu płodowym powiązany jest z nieodwracalnym uszkodzeniem mózgu płodu i upośledzeniem umysłowym u dziecka.

Metody badania poziomu jodu

Dlatego ważne jest, aby można było w sposób łatwy i dostępny oznaczyć stężenie jodu w organizmie pacjenta. Badaniem, które to umożliwia w sposób wiarygodny, a jednocześnie jest łatwo dostępne, jest oznaczanie jodu w moczu.

badanie jodu w moczu baner

Wiadomo, że większość jodu wchłanianego w organizmie człowieka – 90% –  wydalane jest z moczem, przez nerki. Dlatego poziom jodu w moczu uważany jest za czuły marker aktualnego spożycia tego pierwiastka, który odzwierciedla równowagę pomiędzy spożyciem a wydalaniem i może wskazywać na zmiany zawartości jodu w diecie. W przypadku małej podaży jodu jego wydalanie ulega zmniejszeniu, a co za tym idzie, jest wskaźnikiem niedoborów.

Wiadomo, iż niewielka część jodu wydalana jest również z kałem, jednak w ogólnym bilansie jest to ilość nieistotna.

Jak wykonać badanie jodu w moczu?

Do właściwej interpretacji wyników badania należy zdawać sobie sprawę z tego, co pokazuje badanie i w jaki sposób należy je właściwie wykonać. Otóż stężenie jodu w moczu u danej osoby może zmieniać się w ciągu dnia, może zmieniać się również z dnia na dzień. Dlatego do oznaczania jodu w moczu najlepiej jest zastosować dobową zbiórkę moczu lub – jeśli jest to pojedyncza próbka – mocz poranny, który był w pęcherzu moczowym przez całą noc. Drugi aspekt testu to fakt, iż stężenie jodu w moczu odzwierciedla jego zawartość w diecie, nie pokazuje bezpośrednio jakie jest jego stężenie w tarczycy. Ponieważ jednak organizm człowieka nie jest w stanie magazynować jodu, jest on dostarczany do tarczycy z bieżących źródeł, jego poziom w moczu pośrednio wskazuje na to, ile mamy go w organizmie. Dlatego – będąc świadomym ograniczeń tego oznaczenia – warto wykonywać to badanie.

Jest ono przydatne również w ocenie zbyt wysokiej podaży jodu w diecie i zwiększonego ryzyka działań niepożądanych takiego stanu. Wówczas wydalanie jodu z moczem będzie zwiększone.

Zapotrzebowanie na jod

Zapotrzebowanie na jod zostało ustalone na poziomie 150 μg/dobę dla kobiet i mężczyzn. Wyższe zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży – 200 μg/dobę, a także karmiące – 290 μg/dobę. Zapotrzebowanie na jod jest znacznie zwiększone podczas ciąży i laktacji, ponieważ tarczyca matki jest jedynym źródłem hormonów tarczycy dla płodu. W okresie laktacji natomiast zapotrzebowanie na jod pozostaje podwyższone, ponieważ dla dziecka karmionego piersią mleko matki jest jedynym źródłem tego pierwiastka w diecie noworodka i niemowlęcia.

Przeczytaj też: Tarczyca w ciąży pod specjalnym nadzorem

Interpretacja wyników badania poziomu jodu

Oznaczanie poziomu jodu w moczu jest również dobrym wskaźnikiem zaopatrzenia w ten pierwiastek populacji ogólnej i – wg wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia – jest to marker używany również do takich celów. Na świecie stosuje się różne techniki analityczne oznaczania jodu w moczu. Może to być technika HPLC lub – jak to jest stosowane w ALAB laboratoria – ICP-MS – spektrometria mas w plazmie indukcyjnie sprzężonej.

stężenie jodu w moczu interpretacja wyników u dorosłych i dzieci
stężenie jodu w moczu interpretacja wyników u kobiet ciężarnych
stężenie jodu w moczu interpretacja wyników u kobiet karmiących tabela

Pomimo faktu, że kobiety karmiące mają wyższe zapotrzebowanie na jod niż kobiety w ciąży, średnie stężenie jodu w moczu jest niższe niż u ciężarnych, ponieważ część tego pierwiastka wydziela się z mlekiem.


Piśmiennictwo

  1. WHO. Urinary iodine concentrations for determining iodine status deficiency in populations. Vitamin and Mineral Nutrition Information System. Geneva: World Health Organization; 2013 (http://www.who.int/nutrition/vmnis/ indicators/urinaryiodine, accessed [date]).
  2. Haap M, Roth HJ, Huber T, Dittmann H, Wahl R. Urinary iodine: comparison of a simple method for its determination in microplates with measurement by inductively-coupled plasma mass spectrometry. Sci Rep. 2017 Jan 3;7:39835. doi: 10.1038/srep39835. PMID: 28045077; PMCID: PMC5206638.

Zaburzenia lipidowe – leczenie niefarmakologiczne

Spis treści

  1. Tłuszcze
  2. Węglowodany
  3. Normalizacja masy ciała i aktywność fizyczna
  4. Fitosterole i stanole roślinne
  5. Nutraceutyki
  6. Podsumowanie

Szacuje się, że częstość występowania dyslipidemii w Polsce wynosi 60–80% osób powyżej 18. r.ż. Rekomenduje się zatem, aby każda osoba dorosła (jeśli jeszcze tego nie zrobiła) oznaczyła sobie profil lipidowy, ponieważ zaburzenia gospodarki lipidowej są najczęstszym czynnikiem ryzyka zaburzeń sercowo-naczyniowych.

Według aktualnych wytycznych (w przypadku wartości nieprawidłowych) po analizie wyników badań oraz oszacowaniu ryzyka sercowo-naczyniowego (według skali SCORE) lekarz wybiera odpowiednie dla pacjenta leczenie. Terapia jest złożona, a nieodłącznym jej elementem jest modyfikacja stylu życia – o czym usłyszy każdy pacjent z hipercholesterolemią w gabinecie lekarskim. Co dokładnie oznacza modyfikacja stylu życia w praktyce oraz jaki może mieć wpływ na stężenia triglicerydów (TG), cholesterolu całkowitego (TC), frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) i frakcji cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) w osoczu?

Badanie lipidogram extra (6 badań) banerek

Tłuszcze

Największy wpływ na wyrównanie poziomu cholesterolu całkowitego (TC) oraz frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) ma zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i trans (tj. twarde margaryny, smalec, tłuszcze zwierzęce, olej palmowy i kokosowy, kupne wyroby cukiernicze). Zamiana tych tłuszczów (z 1% energii) na jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, awokado, orzechy) może zmniejszyć stężenie LDL o 1,6-2 mg/dl.

Warto jednak pamiętać, że z fizjologicznego punktu widzenia tłuszcz pokarmowy jest niezbędny do zapewnienia prawidłowego rozwoju i utrzymania funkcji życiowych organizmu. Dlatego nie należy go eliminować, a jedynie zadbać o jego jakość.

Produkty pochodzenia roślinnego zawierają głównie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i to one są najbardziej pożądanym źródłem tłuszczu w diecie pacjentów z zaburzeniami lipidowymi. Szczególne znaczenie mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6, które powinny pochodzić przede wszystkim z diety. Warto wspomnieć tutaj o tłustych rybach morskich (cenne źródło EPA i DHA), których spożywanie rekomenduje się 1-2 razy w tygodniu.

Głównym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego – wyjątkiem są olej kokosowy i palmowy (zaliczane do tłuszczów roślinnych), które cechują się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i nie należą do najlepszych wyborów dietetycznych. Jeśli chodzi o cukry proste (kupne wyroby cukiernicze i czekoladowe), ich nadmierne spożycie (> 10% wartości energetycznej) koreluje ze wzrostem stężenia triglicerydów (TG) nawet o 30-40% (!), dlatego o wiele lepszym wyborem w tym przypadku są domowe wypieki o przemyślanym składzie.

Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz zależy od czynników, tj. wiek, płeć, rodzaj aktywności fizycznej i stan fizjologiczny (ciąża, laktacja). Aktualnie zaleca się, aby tłuszcz dostarczał nie więcej niż 35% energii z diety.

Węglowodany

Najlepsze efekty w redukcji stężenia triglicerydów (TG) w osoczu osiąga się, spożywając produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym (IG) tj. warzywa, grube kasze, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż. Produkty te wchłaniają glukozę do osocza znacznie wolniej niż produkty o wysokim IG (tj. rozgotowane i dojrzałe owoce, drobne kasze, biały ryż, białe pieczywo). Kluczową rolę odgrywa tutaj również błonnik, który obniża IG tych produktów poprzez absorpcję glukozy i stopniowe uwalnianie jej w trakcie pasażu jelitowego. Ponadto, obecność błonnika zmniejsza wchłanianie jelitowe tłuszczów. Większość produktów bogatych w błonnik charakteryzuje się niższą wartością energetyczną, co sprzyja utrzymaniu odpowiedniego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Przykładowo ryż biały zawiera 2,4 g błonnika na 100 g produktu, a brązowy aż 8,7 g (istotna różnica, prawda?). Warto jednak zaznaczyć, że w dietetyce większe znaczenie ma ładunek glikemiczny (ŁG), czyli m.in. odpowiednie komponowanie posiłków – łączenie węglowodanów z białkami i/lub z tłuszczami.

Normalizacja masy ciała i aktywność fizyczna

Jak podaje literatura naukowa, najskuteczniejszą metodą wyrównania stężeń lipoprotein jest podejście behawioralne, czyli zmiana stylu życia. Efektem podjęcia prozdrowotnych zachowań jest zawsze stopniowa redukcja masy ciała, która może przyczynić się do wzrostu stężenia HDL-C nawet o 0,4 mg/dl na każdy utracony kilogram. Szacuje się również, że regularny wysiłek fizyczny wytrzymałościowy o umiarkowanej intensywności (ok. 300 minut w tygodniu) może prowadzić do zwiększenia stężenia HDL-C o 6 mg/ dl. Co więcej, według badań obserwacyjnych każde utracone 10 kg redukuje LDL-C o ok. 8 mg/dl, a intensywny regularny wysiłek fizyczny może obniżyć LDL-C nawet o ok. 5-7%. Zredukowanie masy ciała dzięki m.in. wprowadzeniu regularnej aktywności fizycznej wpływają korzystnie na insulinowrażliwość tkanek, a to w sposób bezpośredni przekłada się również na stężenie TG w osoczu.

BMI infografika skala

Fitosterole i stanole roślinne

Na obniżenie stężenia TC i LDL-C o udowodnionym działaniu klinicznym mają również fitosterole i stanole roślinne. Fitosterole występują naturalnie w tłuszczach roślinnych, warzywach, świeżych owocach, produktach pełnoziarnistych oraz roślinach strączkowych, a stanole w owocach, orzechach, zbożach i olejach roślinnych. Dodawane są również do niektórych produktów – najpopularniejszymi na rynku polskim i najchętniej spożywanymi przez pacjentów z podwyższonym cholesterolem są margaryny. Dzienne spożycie 2 g fitosteroli lub stanoli może przełożyć się na obniżenie stężenia LDL-C i TC o ok. 7-10%. Codzienne spożywanie margaryny roślinnej wzbogacanej w sterole roślinne w ilości 30 g (wystarczające do posmarowania 3-4 kromek pieczywa) dostarcza ponad 2 g steroli.

Nutraceutyki

Nutraceutyki to medyczne lub żywieniowe produkty, takie jak żywność, rośliny lub inne naturalnie występujące substancje, które mogą występować w formie oczyszczonej lub zagęszczonej, stosowane w celu poprawy zdrowia lub zapobiegania i leczenia chorób. Nutraceutykami z udokumentowanymi właściwościami hipolipemizującymi i rekomendowanymi przez Międzynarodową Grupę Ekspertów Lipidowych (International Lipid Expert Panel) oraz uwzględnione w wytycznych leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce (klasa I, poziom rekomendacji A) są wyciąg z czerwonego ryżu drożdżowego – monakolina K, kwasy n-3 oraz berberyna. Warto jednak zaznaczyć, że zażywa się je wyłącznie we współpracy z lekarzem prowadzącym. Produkty te mogą mieć swoje zastosowanie u pacjentów we wczesnej terapii dyslipidemii niekwalifikujących się jeszcze do leczenia statynami, niewyrażających zgody na leczenie statynami, z nietolerancją statyn, jak również u pacjentów, którzy pomimo leczenia nadal nie osiągają celu terapeutycznego.

Podsumowanie

Jednym z najczęstszych przyczyn zaburzeń lipidowych w Polsce są nawaga i otyłość. Z tego powodu dąży się, aby prawidłowa masa ciała (BMI w zakresie 18,5-24,9 kg/m2) stanowiła podstawę starań o przywrócenie prawidłowych stężeń profilu lipidowego. Bardzo ważną rolę w tym zakresie odgrywa leczenie niefarmakologiczne, czyli modyfikacje nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie regularnej i zaplanowanej aktywności fizycznej. Pomocne w tym zakresie może okazać się konsultacja żywieniowa z dietetykiem, który wyedukuje pacjenta co do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych (np. na podstawie dzienniczka żywieniowego) oraz współpraca z fizjoterapeutą celem dostosowania odpowiedniego treningu. W celu kontroli skuteczności leczenia bardzo ważne są kontrolne badania laboratoryjne oraz stała współpraca z lekarzem.

Przeczytaj też: Lipoproteiny – klucz do zrozumienia lipidogramu


Piśmiennictwo

  1. Banach M, et al. Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021. Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce. 2021;7(3):113-122.
  2. Postępowanie w dyslipidemiach. Podsumowanie wytycznych European Society of Cardiology i European Atherosclerosis Society 2019 – Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – Wytyczne ESC – Wytyczne i stanowiska – Kardiologia – Medycyna Praktyczna dla lekarzy (mp.pl)
  3. Jarosz M. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020

Dieta w nadczynności tarczycy

Spis treści

  1. Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
  2. Podstawowe założenia diety u chorych z nadczynnością tarczycy
  3. Przykładowy jadłospis w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy w początkowym stadium choroby charakteryzuje się niesamowitą energią, szybkim spadkiem masy ciała. Dla wielu chorych to dobry znak i pozytywne korzyści. Dlatego nadczynność tarczycy jest jednym z najczęściej nierozpoznanych schorzeń endokrynologicznych. Pozostawienie takiego stanu zdrowia bez kontroli może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych.

Tarczyca to mały gruczoł w kształcie motyla, znajdujący się u nasady szyi. Odgrywa ona ogromną rolę w naszym organizmie. Dlatego zapewnienie prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest niezwykle ważne dla naszego ogólnego samopoczucia. Uwalnia ona hormony, które regulują metabolizm, kontroluje, w jaki sposób nasz organizm zużywa energię. Hormony tarczycy regulują następujące funkcje organizmu:

  • prawidłowe oddychanie,
  • tętno,
  • dbają o odpowiednią pracę centralnego i obwodowego układu nerwowego,
  • prawidłową siłę mięśni,
  • cykle miesiączkowe,
  • temperaturę ciała,
  • oraz wiele innych funkcji.

Jeżeli tarczyca chorego jest nadczynna, procesy organizmu przyspieszają. To przyspieszenie może spowodować między innymi:

  • utratę masy ciała,
  • nerwowość, niepokój, senność, przygnębienie,
  • przyspieszone bicie serca,
  • nadmierne pocenie,
  • problemy ze snem,
  • skłonność do biegunek,
  • uczucie gorąca, wypieki.

W badaniach laboratoryjnych stwierdza się zwiększenie podstawowej przemiany materii oraz nadprodukcję hormonów tarczycy. Objawy mogą różnić się u poszczególnych osób.

Nadczynność tarczycy ma kilka przyczyn:

a) chorobę Gravesa-Basedowa,

b) guzki tarczycy,

c) zapalenie tarczycy.

Niekiedy nadczynność tarczycy jest spowodowana nienowotworowym guzem przysadki mózgowej zlokalizowanym u podstawy mózgu.

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

W badaniach krwi u chorych z nadczynnością tarczycy można stwierdzić:

  • niedokrwistość
  • niskie stężenie cholesterolu, 
  • podwyższone stężenie glukozy,
  • zwiększoną aktywność transaminaz (enzymów wątrobowych).

dlatego w codziennym życiu chory z nadczynnością tarczycy powinien dostosować się do kilku ważnych zaleceń:

a) Spożywanie zbyt dużej ilości jodu lub przyjmowanie zbyt dużej ilości hormonów tarczycy może podnieść poziom hormonów tarczycy. Niektóre pokarmy czy leki zawierają jod, a jego zbyt duża ilość może nadmiernie stymulować tarczycę.

b) W nadczynności tarczycy wzrasta zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, zwłaszcza A, C, B1. Mimo bogactwa witamin ilość surowych warzyw i owoców w diecie osoby z nadczynnością tarczycy nie powinna być zbyt duża. Zawierają one dużo błonnika, który ogranicza przyswajanie składników energetycznych z diety. Najlepszym źródłem witaminy C jest natka pietruszki, papryka czerwona, brokuły, szpinak, cytryny i pomarańcze, kiwi, truskawki. Witamina A wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Można ją znaleźć w marchwi, papryce, pomidorach, brokułach, morelach, brzoskwiniach. Źródłem witaminy B1 powinny być produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jajka, ryby. Mleko i przetwory mleczne dostarczają też wapnia, na który również wzrasta zapotrzebowanie.

c) W diecie należy zwiększyć ilość białka. Większość (ok. 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego. Jedz więcej niż dotychczas mleka, kefiru, jogurtu, twarogu, jajek, chudego mięsa (wołowina, cielęcina, drób, królik) i wędlin (drobiowe i polędwica). Pamiętaj, że dobrym źródłem białka są chude ryby – dorsz, sandacz, szczupak.

d) Koniecznie ograniczamy ilość tłuszczu. Rezygnujemy ze smalcu, bekonu, podrobów i konserw. Tłuszcz w diecie powinien pochodzić w większości z roślin.

e) Istotne znaczenie ma sposób przyrządzania posiłków. Aby nie prowokować biegunek, bezpieczniejsza jest dieta lekkostrawna, a więc bez potraw tłustych i smażonych. Mięsa, ryby i warzywa najlepiej gotuj na parze, piecz w folii opcjonalnie duś bez obsmażania.

f) Trzeba wyeliminować produkty, które dostarczają pustych kalorii. Słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki itp. Na deser można jeść budynie, galaretki z owocami, przeciery, musy i sałatki owocowe.

g) Przy uderzeniach gorąca lepiej zrezygnować ze spożywania gorących potraw, zwłaszcza zup i napojów.

h) Warto ograniczyć picie kawy i mocnej herbaty, nawet zimnej, ponieważ kofeina/teina zwiększa liczbę skurczów serca i pobudza układ nerwowy.

i) Obowiązuje całkowity zakaz palenia.

pakiet tarczycowy rozszerzony

Podstawowe założenia diety u chorych z nadczynnością tarczycy

a) Energetyczność diety w nadczynności tarczycy – nadczynności tarczycy towarzyszy ubytek masy ciała, stąd zaleca się dietę normokaloryczną dla osób z prawidłowym BMI (18,5–24,9 kg/m2), wysokoenergetyczną, gdy występuje niedowaga i/lub ubytkowi masy ciała towarzyszy zanik mięśni. W diecie zaleca się nawet 6–7 posiłków o małej objętości wzbogaconych w produkty wysokoenergetyczne, jak suszone owoce, orzechy, nasiona, oleje, awokado. W momencie wyrównania hormonalnego należy niezwłocznie wrócić do diety normokalorycznej ze względu na szybki wzrost masy ciała i ryzyko występowania nadwagi.

b) Białko, stanowiące 12–15% wartości energetycznej diety. Głównym źródłem białka powinny być chude mięsa, ryby, jaja oraz suche nasiona roślin strączkowych. Zaleca się wyższą zawartość białka w diecie osób z ubytkiem masy ciała.

c) Tłuszcz głównie w postaci tłuszczów pochodzenia roślinnego, ze względu na potrzebę dostarczenia odpowiedniej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 o działaniu immunostymulującym. Źródłem tego składnika odżywczego w diecie w nadczynności tarczycy powinien być olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna miękka, orzechy, zwłaszcza włoskie, świeżo mielone nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika, awokado oraz oliwki. Tłuszcz powinien stanowić 20–35% wartości energetycznej diety.

d) Węglowodany powinny stanowić 50–70% wartości energetycznej diety w nadczynności tarczycy. Ważna jest również odpowiednia podaż błonnika pokarmowego (20–40 g/d). Dlatego też głównym źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.

Istotne jest również prawidłowe zbilansowanie diety w nadczynności tarczycy w składniki ważne dla prawidłowej pracy tarczycy, m.in.:

  • wapń i witamina D – są ważne w nadczynności tarczycy ze względu na ich wpływ na homeostazę kostną. W związku ze zwiększonym metabolizmem w nadczynności tarczycy znacznie wzrasta ryzyko osteopenii/osteoporozy. Podstawowym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory, ale również brokuły i warzywa zielonolistne, amarantus, pestki dyni, migdały, sezam, mak. W sardynkach, śledziach, szprotkach w znacznych ilościach zawarty jest wapń oraz witamina D. Innymi produktami dostarczającymi witaminy D są również pozostałe ryby morskie. W okresie wiosenno-letnim 15-minutowa ekspozycja słoneczna dostarcza odpowiedniej ilości endogennej witaminy D. Natomiast w miesiącach październik-kwiecień niezbędna jest suplementacja.
  • jod – istotny pierwiastek w prawidłowej pracy tarczycy, jednakże jego nadmierne ilości mogą przyczynić się do powstania nadczynności tarczycy. Zaleca się spożywanie około 150 μg jodu dziennie. Z tego też względu zaleca się unikania pokarmów szczególnie bogatych w jod, np. wodorostów, alg, produktów wzbogacanych w jod, suplementów diety z jodem oraz umiarkowaną konsumpcję ryb (2-3 razy w tygodniu).
  • kwasy omega-3 – istotne w nadczynności tarczycy ze względu na działanie przeciwzapalne. Jako źródło tego składnika zaleca się oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona, awokado oraz ryby – nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.
  • produkty zawierające goitrogeny – brokuły, kalafior, kapustne, jarmuż – zmniejszą ilość hormonów produkowanych przez tarczycę;
  • antyoksydantywitamina E, C, beta-karoten, polifenole, które wzmacniają układ immunologiczny. Produktami bogatymi w antyutleniacze są oleje: z kiełków zbożowych, kukurydziany, sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek oraz kiełki zbożowe, orzechy, migdały, owoce dzikiej róży, wiśnie, pietruszka, kiwi, brokuły, szczaw, papryka, estragon, biała kapusta, brukiew, kapusta czerwona, cytrusy, marchew, brukiew, szpinak, szczaw, mango, melon, morele, brokuły, brzoskwinia, pomidory, pietruszka.

Prawidłowe żywienie odgrywa istotną rolę w niefarmakologicznym leczeniu nadczynności tarczycy. Szczególnie ze względu na wpływ tego zaburzenia na zwiększony metabolizm i utratę masy ciała przed wyrównaniem hormonalnym.

pakiet gravesa-basedowa baner

Przykładowy jadłospis w nadczynności tarczycy

I śniadanie

  • tortilla pełnoziarnista posmarowana serkiem naturalnym do tego wędlina drobiowa, cebula, sałata wg smaku, pomidor pokrojony w plastry i papryka w kostkę. Zawijamy tortille (można podać na zimno lub po podgrzaniu)
  • pieczywo żytnie do smarowania margaryna lub hummus, szprotki w oleju ze słoika, ogórek kwaszony

II śniadanie

  • jogurt naturalny z płatkami pszennymi do tego jabłko przyprószone i orzechy włoskie
  • smoothie owocowo-warzywne (gruszka-seler naciowy) do tego nasiona chia i odrobina wody,

Obiad

  • kotlet z piersi indyka, oprószony ulubionymi ziołami, sól i pieprz do smaku (pieczemy w folii, w piekarniku), ziemniaki z wody i mizeria (ogórki świeże pokrojone w plastry, lekko posolone do tego jogurt naturalny)
  • dorsz/mintaj/miruna doprawione wg smaku, grillowane na patelni grillowej bez tłuszczu, podane z kaszą bulgur i surówką ze startych selera i jabłka z dodatkiem jogurtu naturalnego

Podwieczorek

  • budyń śmietankowy polany ciepłym musem malinowym
  • marchew i kalarepa obrane, pokrojone w plastry i słupki

Kolacja

  • jajecznica na parze, podana  z sałatką z pomidora, ogórka zielonego, dowolnej sałaty. Doprawiona kilkoma kroplami cytryny, oliwy z oliwek i ulubionymi ziołami, do tego chleb pełnoziarnisty
  • twarożek ze szczypiorkiem, startą rzodkiewką, doprawiony do smaku solą i pieprzem, podany w listkach cykorii, do tego bułka grahamka

Piśmiennictwo

  1. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Autor Diana Wolańska-Buzalska „Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy”
  2. MEDONET, „Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy”, Autorzy Kazimierz Janicki i Katarzyna Pawlikowska-Łagód