Strona główna Blog Strona 82

Wpływ promieni słonecznych na skórę

Spis treści

  1. Wstęp
  2. Korzystne efekty działania promieni UV na skórę
  3. Niekorzystne efekty działania promieniowania UV na skórę
  4. Filtry przeciwsłoneczne
  5. Promienie słoneczne a choroby skóry
  6. Podsumowanie

Wstęp

Spośród wszystkich długości promieniowania słonecznego docierającego do Ziemi, największy wpływ na ludzki organizm ma promieniowanie nadfioletowe (UV). W jego spektrum mieszczą się trzy zakresy długości fal, które wywierają różne działanie biologiczne na ludzki organizm

  • UV-C – długość fali: 100–290 nm
  • UV-B – długość fali: 290–320 nm
  • UV-A – długość fali: 320–400 nm

Korzystne efekty działania promieni UV na skórę

Bezsprzeczną korzyścią z ekspozycji skóry na promieniowanie UV jest to, że uczestniczą one w syntezie witaminy D3 przez ludzki organizm. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wielu układów (od mineralizacji kości aż do zapobiegania niektórym chorobom nowotworowym, np. nowotworom jelita grubego i sutka). Dla zapoczątkowania tego procesu istotne jest promieniowanie UVB o długości fali 280 nm, wówczas do wytworzenia dobowej dawki witaminy D3 wystarczy 15-minutowa ekspozycja na słońce 15% powierzchni skóry (niezabezpieczonej filtrami UV). W naszej szerokości geograficznej warunki umożliwiające syntezę witaminy D w skórze występują od kwietnia do września. W miesiącach zimowych kąt padania promieni słonecznych i długość fali UVB uniemożliwia ten proces. Dlatego w Polsce w miesiącach zimowych wymagana jest suplementacja tej witaminy, niektóre grupy osób (np. osoby starsze) powinny ją zażywać przez cały rok. Aby zastosować odpowiednią dla siebie dawkę witaminy D, należy przed rozpoczęciem suplementacji zrobić badanie jej poziomu we krwi.

badanie witaminy D

Promieniowanie UV stymuluje także syntezę melaniny – barwnika skóry, będącego naturalnym filtrem przeciwsłonecznym i jednocześnie silnym antyoksydantem. Melanina pełni zatem podwójną rolę ochronną przed niekorzystnymi efektami promieniowania słonecznego. Ponadto wykazuje ona działanie hamujące aktywność drobnoustrojów kolonizujących skórę.

Korzystne działanie promieniowania ultrafioletowego wykorzystywane jest w dermatologii, między innymi w terapii tak powszechnych dermatoz, jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy przewlekłe choroby alergiczne. W terapiach dermatologicznych korzysta się także z promieni UV ze względu na ich zdolność do niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspieszania gojenia ran i owrzodzeń skóry.

Niekorzystne efekty działania promieniowania UV na skórę

Ekspozycja na promieniowanie słoneczne ma jednak wiele niekorzystnych skutków dla skóry. Promieniowanie UVB, choć penetruje jedynie do naskórka, jest odpowiedzialne za poparzenie skóry. Jego efektem są stany zapalne skóry, uszkodzenia naskórka i jego nadmierne rogowacenie. Poważnymi skutkami oparzeń skóry są mutacje DNA i promocja nowotworów skóry.

Promieniowanie UVA przenika do skóry właściwej, a skutki jego działania widoczne są często po upływie wielu lat. UVA odpowiada za uszkadzanie włókien kolagenowych i elastynowych, przyczyniając się do przedwczesnego starzenia skóry. Poza tym powoduje uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych, jest przyczyną reakcji fotoalergicznych oraz fototoksycznych. Podobnie, jak promieniowanie UVB, powoduje mutacje DNA i nowotwory skóry.

Warto być świadomym, że nowotwory skóry stanowią  aż 30% wszystkich diagnozowanych przypadków nowotworów złośliwych. Najczęstszymi formami są rak podstawnokomórkowy i rak kolczystokomórkowy, z kolei czerniak złośliwy jest uznawany za najbardziej groźny.

Filtry przeciwsłoneczne

Biorąc pod uwagę długotrwałe korzyści dla zdrowia, konieczne jest włączenie do codziennej pielęgnacji kremów z substancjami chroniącymi skórę przed szkodliwym działaniem słońca. W kosmetykach przeciwsłonecznych wykorzystywane są trzy grupy składników: filtry fizyczne, filtry chemiczne oraz antyoksydanty (substancje dezaktywujące wolne rodniki powstałe wskutek działania promieni UV). Najlepszą ochronę dla skóry oferują produkty zawierające w swoim składzie substancje z wszystkich trzech grup. Na opakowaniu kosmetyków chroniących przed obydwiema długościami promieni słonecznych widnieje oznaczenie UVA/UVB (ew. Broad spectrum protection) i dodatkowo liczba określająca faktor SPF (Sun Protection Factor). SPF określa stopień ochrony skóry przed  promieniowaniem UVB. Na przykład, jeśli u danej osoby rumień występuje po 10 minutach nasłonecznienia, to aplikacja kosmetyku z SPF 30 wydłuża czas bez ryzyka oparzenia do 300 minut, czyli 5 godzin. Jeśli wybieramy się na urlop, warto zaopatrzyć się w produkt z oznaczeniem Water-resistant lub Very water-resistant (Waterproof). Utrzymują one swoją funkcję ochronną (SPF) odpowiednio do 40 minut lub 80 minut od momentu kontaktu z wodą.

W kosmetykach chroniących skórę przed słońcem wykorzystywane są filtry fizyczne oraz filtry chemiczne. Filtry fizyczne (mineralne) tworzą na powierzchni skóry fizyczną barierę dla promieni UV i odbijają je. Nie wnikają one w głąb skóry. W kosmetykach najczęściej stosowane są dwutlenek tytanu, tlenek cynku oraz tlenki żelaza. Z kolei filtry chemiczne wnikają w zewnętrzne warstwy naskórka. Mają one różne spektrum fotoprotekcji. Niektóre z nich działają wyłącznie na promieniowanie UVA lub UVB, inne – na obie długości fal. Ze względu na różny zakres ochrony, w dobrej jakości produktach kosmetycznych stosuje się kilka substancji jednocześnie. Oprócz lepszej ochrony przeciwsłonecznej korzyścią jest w przypadku takich produktów możliwość zmniejszenia stężenia każdego z filtrów. W niektórych produktach znajdziemy również antyoksydanty (substancje unieczynniające wolne rodniki). Dodawane są one do produktów przeciwsłonecznych, aby uchronić skórę przed działaniem wolnych rodników powstających na skutek działania promieniowania UV. W kosmetykach stosuje się między innymi β-karoten, witaminę E, koenzym Q10, melatoninę.

Dla skuteczności ochrony przed słońcem bardzo ważne jest także, w jaki sposób zastosujemy krem ochronny. Produkty należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem – inne na twarz, inne na ciało. Kosmetyk powinien być nałożony na skórę min. 20 minut przed ekspozycją na promienie UV. Ponadto aplikację powinno się powtarzać co 2-3 godziny. Jeśli korzystamy z kąpieli, po wyjściu z wody należy ponownie użyć produktu z filtrami przeciwsłonecznymi. Warto także pamiętać, że między godziną 10 a 15 zalecane jest unikanie ekspozycji skóry na słońce oraz, by wychodząc na słońce nosić odzież ochronną (kapelusz z szerokim rondem, bluzki z długimi rękawami i spodnie z długimi nogawkami).

Promienie słoneczne a choroby skóry

Promienie słoneczne odpowiedzialne są za liczne zmiany patologiczne zachodzące w skórze. Mogą mieć one charakter ostry jak np. oparzenie słoneczne, immunosupresja posłoneczna czy przebarwienie skóry. Mogą także wystąpić po wielu latach od ekspozycji na promienie UV (elastoza posłoneczna, przedwczesne starzenie się skóry, teleangiektazje, zmiany przedrakowe i nowotwory skóry).

Photoaging, czyli starzenie się skóry pod wpływem światła różni się od starzenia chronologicznego. Zmiany polegają na zwyrodnieniu kolagenu, wystąpieniu elastozy posłonecznej, przebarwień oraz wysuszeniu skóry wskutek uszkodzenia płaszcza hydrolipidowego chroniącego skórę przed odparowywaniem wody. Z czasem zmiany te ulegają pogłębieniu i utrwaleniu. W starszym wieku dołączają do nich plamy soczewicowate (plamy starcze) i teleangiektazje (sieć popękanych naczyń krwionośnych).

Podsumowanie

Słońce odgrywa istotną rolę w zachowaniu zdrowia, jednak korzystanie z niego wymaga zdrowego rozsądku i ostrożności. Kluczem do utrzymania zdrowej równowagi pomiędzy korzyściami a zagrożeniami jest ograniczenie czasu ekspozycji na promienie UV, noszenie odzieży chroniącej skórę i stosowanie produktów z filtrami przeciwsłonecznymi przez cały rok. Kluczowe w prewencji nowotworów skóry jest regularne (jeden raz w roku) kontrolowanie skóry u lekarza dermatologa.


Piśmiennictwo

  1. Wolska H., Fototerapia (UV) w dermatologii, wyd. Czelej, Lublin 2006, s. 71-188.
  2. Miedziński F. Dermatologia. Tom I. Warszawa: PZWL; 1982: 212–222.
  3. Hawk JLM. Photodermatology. Londyn, Sydney, Auckland: Arnold; 1999: 5–42
  4. Łastowiecka-Moras E i BugajskaJ. Naturalne promieniowanie UV a przedwczesne starzenie się skóry człowieka. Centralny Instytut Ochrony Pracy Państwowy Instytut Badawczy. 2011                   
  5. R. P. Gallagher, T. K Lee Adverse effects of ultraviolet radiation: a brief review. “ Prog Biophys Mol Biol.” 92 (1)2006, pp. 119-31
  6. Stanisz B. Ochrona skóry przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Kosmetologia 65 (5) 2009: 363-368
  7. Browder J. F., Beers B. Oddziaływanie słońca na skórę. „Medycyna po Dyplomie”, Vol. 3, Nr 2/1994
  8. Wojas−Pelca A. i wsp.:  Choroby skóry związane z działaniem promieniowania słonecznego – przegląd wybranych zagadnień. Family Medicine & Primary Care Review 2007, 9, 1: 131–135
  9. Scherschun L, Lim HW. Photoprotection by sunscreens. J Am Acad Dermatol 2001; 3: 131–134.
  10. Płudowski, P.; Kos-Kudła, B.; Walczak, M.; Fal, A.; Zozulińska-Ziółkiewicz, D.; Sieroszewski, P.; Peregud-Pogorzelski, J.; Lauterbach, R.; Targowski, T.; Lewiński, A.; et al. Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients 2023, 15, 695. https://doi.org/10.3390/nu15030695

Choroba Stilla – nowe możliwości diagnostyczne

Spis treści

  1. Choroba Stilla u dorosłych
  2. Choroba Stilla u dzieci
  3. Choroba Stilla – przyczyny
  4. Choroba Stilla – objawy
  5. Choroba Stilla – kryteria rozpoznania
  6. Choroba Stilla – diagnostyka
  7. Nowe możliwości diagnostyczne
  8. Choroba Stilla – leczenie

Choroba Stilla z początkiem w wieku dorosłym (Adult-onset Still’s disease; AOSD) jest rzadką układową chorobą autozapalną. Jej odpowiednikiem u osób poniżej 16 r.ż. jest postać systemowa młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów (uMIZS).

Choroba Stilla u dorosłych

Występuje u osób powyżej 16 roku życia, a rozpoczyna się zazwyczaj przed 35 rokiem życia; dzieje się tak w 75% przypadków. Chorobę rozpoznaje się u około 1–10 osób na milion w ciągu roku. Zapadalność na chorobę u kobiet i mężczyzn jest taka sama. Choroba Stilla może przyjąć jedną z trzech postaci:

  • pojedynczego epizodu, po którym dochodzi do całkowitego wycofania objawów; dotyczy ok. 20% pacjentów,
  • postaci nawracającej, w której występują nawracające rzuty choroby z okresami całkowitej remisji, Kolejne rzuty są zazwyczaj łagodniejsze od poprzednich. Tę postać obserwujemy u ok. 50% pacjentów,
  • postaci przewlekłej, cechującej się stałą aktywnością choroby; dotyczy ok. 25% chorych.

Choroba Stilla u dzieci

Systemowa postać młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów (uMIZS) to najcięższa podgrupa MIZS. W Ameryce północnej i Europie stanowi ok. 10% przypadków MIZS. Zachorowanie może wystąpić w każdym wieku w dzieciństwie, jednak szczyt przypada na okres 1-6 lat.  Dzieci płci męskiej i żeńskiej w równym stopniu są dotknięte chorobą. Choroba wiąże się  z ryzykiem niepełnosprawności i strukturalnymi uszkodzeniami stawów.

Choroba Stilla – przyczyny

Przyczyny do dziś nie są znane. Podobnie jak w przypadku innych chorób autozapalnych, przyjmuje się wieloczynnikową etiologię, obejmującą predyspozycje genetyczne i czynniki środowiskowe.

Przyczyn upatruje się w czynnikach infekcyjnych, takich jak: wirus różyczki, echowirus-7, EBV, CMV, HBV, HCV, wirus grypy czy parwowirus B-19. Pod uwagę bierze się również predyspozycje genetyczne do zachorowania, u osób będących nosicielami antygenów HLA-B17, B18, B35 oraz DR2.

Choroba Stilla – objawy

Klasycznie u pacjentów dominuje wysoka gorączka z zanikającą wysypką i objawy ze strony stawów; ból/zapalenie. Zestaw tych objawów nie  jest jednak stały, wyróżniamy także postacie z przewagą objawów stawowych oraz takie, w których na pierwszy plan wysuwają się objawy ogólnoustrojowe.

Do typowych objawów klinicznych należą:

  • Gorączka

Jest prawie zawsze obecna. Zwykle obserwujemy charakterystyczną gorączkę powyżej 39˚C, która może samoistnie ustępować. Niektórzy pacjenci mają dwa szczyty gorączki w ciągu dnia. Wzrost gorączki często poprzedzają dreszcze, a pod koniec następują zlewne poty.

  • Wysypka

Wysypka skórna, która najczęściej towarzyszy gorączce jest przemijająca, ma kolor różowawo-łososiowy i preferuje tułów i kończyny bliższe. Ma charakter plamisto-grudkowy i może powodować swędzenie. Zdarza się, że jest przypisywana alergii na niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) przepisanym na objawy ze strony stawów, czy gorączkę.

  • Ból stawów lub zapalenie stawów

Kolejnym istotnym objawem jest ból stawów lub zapalenie stawów z zapaleniem błony maziowej, które występuje u ponad dwóch trzecich pacjentów, zwykle z towarzyszącymi skokami gorączki. Zajęte mogą być wszystkie stawy. U niektórych pacjentów objawia się obustronnym symetrycznym zapaleniem wielostawowym przypominającym reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Początkowo uszkodzenie stawów może być umiarkowane i przemijające. Przewlekłej postaci zapalenia stawów może towarzyszyć ankyloza i zniszczenie stawów.

Wśród innych objawów możemy wyróżnić:

  • Ból gardła – odynofagia (ból w momencie przełykania) w przebiegu gorączki. Tylna część gardła jest prawidłowa lub wykazuje jedynie niewysiękowe zapalenie gardła.
  • Bóle mięśni – często dominują w okolicy szyjnej i lędźwiowej oraz u nasady kończyn.
  • Limfadenopatię – u ponad połowy pacjentów stwierdza się powiększenie węzłów chłonnych.

Stwierdza się również umiarkowane powiększenie śledziony, a w jednej trzeciej przypadków powiększenie wątroby. Rzadziej obserwujemy objawy ze strony mięśnia sercowego, płuc, nerek, przewodu pokarmowego oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

Objawy potrafią być niespecyficzne, nakładające się na inne stany zapalne i niezapalne co przyczynia się do wysokiego wskaźnika opóźnień w ustaleniu rozpoznania.

Choroba Stilla – kryteria rozpoznania

Żaden z objawów klinicznych nie pozwala na jednoznaczne potwierdzenie rozpoznania choroby. Należy wyeliminować infekcje, nowotwory, inne choroby przebiegające z zapaleniem stawów, m.in. jednostki chorobowe takie jak:

Wszystkie te choroby można wykluczyć, wykonując odpowiednie badania krwi. Yamaguchi i wsp. w 1992 opracowali główne i mniejsze kryteria, aby pomóc w diagnozowaniu. Główne cechy kliniczne AOSD obejmują codzienną gorączkę, zapalenie stawów, leukocytozę (>10 000 komórek / z neutrofilami > 80%) oraz przemijającą łososiowo-różową wysypkę. W kryteriach mniejszych wymieniany jest ból gardła, powiększenie węzłów chłonnych i/lub śledziony, zwiększenie aktywności aminotransferaz lub LDH w surowicy, jak również zwykle ujemne wyniki oznaczenia czynnika reumatoidalnego RF klasy IgM i przeciwciał przeciwjądrowych metodą immunofluorescencji; (musi być spełnionych ≥5 spośród kryteriów dużych i małych, w tym ≥2 kryteria duże). 

Natomiast w 2002 roku Fautrel i wsp. zaproponowali zmieniony zestaw klasyfikacji, który obejmował poziom frakcji ferrytyny glikozylowanej (GF) jako główne kryterium. Kryteria te zostały dodatkowo potwierdzone przez ten sam zespół w 2018 r.

Choroba Stilla – diagnostyka

Do nieprawidłowości w wynikach badań laboratoryjnych zalicza się podwyższony poziom OB, leukocytozę z neutrofilią >80%, podwyższony poziom CRPenzymów wątrobowych, hipoalbuminemię z hipergammaglobulinemią i hiperferrytynemię. Pacjenci z AOSD są zazwyczaj seronegatywni pod względem czynnika reumatoidalnego (RF) i przeciwciał przeciwjądrowych (ANA). Wśród badań specjalistycznych, w nawiązaniu do kryteriów zaproponowanych przez Fautrel i wsp. możemy ocenić poziom ferrytyny glikozylowanej i IL-18.

Ponadto w toku diagnostyki wykonuje się badanie płynu stawowego i badania obrazowe.

choroba Stilla badania laboratoryjne interpretacja wyników tabela
Opracowane na podstawie Feist, E., Mitrovic, S. & Fautrel, B. Mechanisms, biomarkers and targets for adult-onset Still’s disease. Nat. Rev. Rheumatol. 14, 603–618 (2018)

Nowe możliwości diagnostyczne

Ferrytyna glikozylowana

Ferrytyna jest surowiczym markerem ostrych i przewlekłych zapaleń, szczególnie przewlekłych chorób nerek, reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób o podłożu autoimmunologicznym oraz ostrych zapaleń infekcyjnych. Ekstremalnie wysokie stężenia ferrytyny, przekraczające 100 000 ng/ml obserwuje się w chorobie Stilla u dorosłych (ASOD). Krążąca ferrytyna składa się z 2 form: formy nieglikozylowanej oraz formy glikozylowanej. Oznaczenie ferrytyny glikozylowanej GF jest wskazane w interpretacji trudnej do zdefiniowania hiperferrytynemii.

W chorobie Stilla obserwuje się hiperferrytynemię przy niższym odsetku frakcji glikozylowanej – na poziomie  20%. U osób zdrowych poziom ten wynosi >50-80%.

badanie ferrytyny glikozylowanej

Interleukina 18

W chorobach autozapalnych, oprócz IL-1, IL-18 jest kluczową cytokiną prozapalną biorącą udział w patogenezie choroby Stilla.

Porównując z innymi chorobami reumatycznymi i zapalnymi, AOSD i uMIZS wykazują bardzo wysokie stężenia IL-18 w surowicy, nawet do 1000-krotnie wyższe. Poziomy IL-18 są znacząco podwyższone u pacjentów z uMIZS w porównaniu z pacjentami z chorobą Kawasaki, okresowym zespołem związanym z receptorem TNF, SLE, młodzieńczym zapaleniem skórno-mięśniowym (MDM) i schorzeniami hematologicznymi, takimi jak białaczka.

badanie interleukiny 18

Choroba Stilla – leczenie 

W leczeniu choroby Stilla u dorosłych stosuje się metody farmakologiczne, takie jak terapie: 

  • niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi,
  • glikokortykosteroidami, które zapewniają remisję w 75-95% przypadków,
  • lekami modyfikującymi przebieg choroby. 

Zazwyczaj stosowanymi lekami biologicznymi są anakinra, tocilizumab, kanakinumab, infliximab oraz etanercept. W szczególności dotyczy to postaci przewlekłych i opornych na standardowe leczenie.

Podsumowując, diagnoza choroby Stilla jest trudna z powodu nakładania się na siebie cech infekcji, nowotworów złośliwych lub innych chorób reumatycznych. Ponadto ok. 10-19% przypadków choroby Stilla u dorosłych jest powikłana zespołem aktywacji makrofagów (MAS). U podłoża MAS znajduje się nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, w tym limfocytów cytotoksycznych, komórek NK oraz makrofagów. U pacjentów z MAS w przebiegu choroby Stilla bardzo często występują ciężkie powikłania, takie jak zespół ostrej niewydolności oddechowej, zespół wykrzepiania śródnaczyniowego oraz zespół, niewydolności wielonarządowej. Są to stany szczególnie zagrażające życiu, w związku z tym diagnostyka i szybkie rozpoznanie AOSD ma kluczowe znaczenie. W tym procesie należy pamiętać o dostępności biomarkerów AOSD, tj. ferrytyny glikozylowanej i Il-18.

Dostępność biomarkerów może znacząco ułatwić proces diagnostyczny, dostarczając lekarzom dodatkowych informacji, które wspierają precyzyjne i szybkie rozpoznanie choroby Stilla. Ponadto, monitorowanie poziomów, w szczególności  Il-18 może być użyteczne w ocenie skuteczności leczenia i prognozowaniu przebiegu choroby, co pozwala lekarzom na wczesne interweniowanie i dostosowywanie planu leczenia.


Piśmiennictwo

  1. B. Paszkowska, T. Barczyńska, S. Jeka. Choroba Stilla u dorosłych powikłana zespołem aktywacji makrofagów. Forum Reumatol. 2021, tom 7, nr 1, 41–46
  2. Wauters JM, Van der Veen J, Van de Putte LB, by Rooij D J. Adult ingtrine Still’s disease and viral infections. Ann Rheum Dis. 1988;47:464.
  3. Feist, E., Mitrovic, S. & Fautrel, B. Mechanisms, biomarkers and targets for adult-onset Still’s disease. Nat. Rev. Rheumatol. 14, 603–618 (2018).
  4. Usuda D, Furumura Y, Takeshima K, Sangen R, Kawai Y, Kasamaki Y, Iinuma Y, Kanda T. Interleukin-18 as a diagnostic marker of adult-onset Still’s disease in older patients: a case report and review of the literature. J Med Case Rep. 2018 Jul 10;12(1):198. doi: 10.1186/s13256-018-1735-7. PMID: 29986752; PMCID: PMC6038235.
  5. Yamaguchi M, Ohta A, Tsunematsu T, et al. Preliminary criteria for classification of adult Still’s disease. J Rheumatol. 1992; 19: 424-430.
  6. Fautrel B, Le Moël G, Saint-Marcoux B, et al. Diagnostic value of ferritin and glycosylated ferritin in adult onset Still’s disease. J Rheumatol. 2001; 28: 322-329.
  7. Fautrel B. Adult-onset Still disease. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2008; 22: 773-792.
  8. Nam SW, Kang S, Lee JH, Yoo DH. Different Features of Interleukin-37 and Interleukin-18 as Disease Activity Markers of Adult-Onset Still’s Disease. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(5):910.
  9. Ribi, C., Maladie de Still de l’adulte, Rev Med Suisse, 2008/154 (Vol.-6), p. 1039–1044.
  10. Macovei LA, Burlui A, Bratoiu I, Rezus C, Cardoneanu A, Richter P, Szalontay A, Rezus E. Adult-Onset Still’s Disease-A Complex Disease, a Challenging Treatment. Int J Mol Sci. 2022 Oct 24;23(21):12810.

Ostre zapalenie ucha środkowego u dzieci – jeden z najczęstszych problemów małych dzieci

Spis treści

  1. Czym jest „ucho”?
  2. Ostre zapaleniu ucha środkowego – kogo głównie dotyczy i jakie daje objawy?
  3. Jakie leczenie jest rekomendowane przy ostrym zapaleniu ucha środkowego u dzieci?
  4. Jakie mogą być powikłania ostrego zapalenia ucha środkowego u dzieci?
  5. Podsumowanie

Małe dzieci nie potrafią precyzyjnie opisywać swoich dolegliwości, stąd konieczne jest poszukiwanie innego źródła informacji na temat możliwych przyczyn danych objawów. Jedną z najczęstszych chorób, która wywołuje silną płaczliwość wśród najmłodszych, jest ostre zapalenie ucha środkowego. Najlepszą receptą na niepokój i niepewność jest wiedza – mamy nadzieję, że poniższe informacje na temat tej choroby pomogą niejednemu rodzicowi. Zapraszamy do lektury.

Czym jest „ucho”?

Aby dobrze zrozumieć, czym jest zapalenie ucha środkowego, warto poznać choćby uproszczoną budowę tej anatomicznej struktury. Terminem „ucho” można w skrócie opisać, idąc kolejno od zewnątrz, małżowinę uszną, przewód słuchowy zewnętrzny, ucho środkowe i ucho wewnętrzne. Ucho środkowe to przestrzeń, która jest oddzielona od ucha zewnętrznego błoną bębenkową (możliwą do uwidocznienia w badaniu otoskopem), zawiera kosteczki słuchowe, a z gardłem jest połączona dzięki trąbce Eustachiusza. Posiada też połączenie z przestrzeniami powietrznymi w kości skroniowej, a dokładnie w wyrostku sutkowatym („guzkowata” część naszej czaszki wyczuwalna zaraz za małżowiną uszną). Powyższe stosunki anatomiczne wyjaśniają przebieg choroby; z reguły pierwotną przyczyną jest infekcja wirusowa, w przebiegu której dochodzi do upośledzenia drożności ujścia trąbki słuchowej (u dzieci ta struktura jest naturalnie mniejsza niż u dorosłych, a drogi oddechowe bardziej podatne na obrzęk), wzrost ciśnienia w uchu środkowym i tym samym silny ból. W około 67% przypadków infekcja ma charakter mieszany (wirusowo-bakteryjny), gdyż do częściowo „zablokowanego” ucha środkowego drogą wstępującą dostają się bakterie. Widać więc, że ostre zapalenie ucha środkowego jest w dużej mierze „chorobą hydrauliczną”, stąd może do niej prowadzić wiele różnych potwierdzonych laboratoryjnie zakażeń.

zapalenie ucha środkowego infografika

Ostre zapaleniu ucha środkowego – kogo głównie dotyczy i jakie daje objawy?

Ta bolesna choroba może wystąpić u każdego, jednak najczęściej dotyczy dzieci w wieku od 6 do 24 miesięcy. Według danych literaturowych aż około 80% wszystkich dzieci w ciągu swojego życia co najmniej jeden raz doświadczy zapalenia ucha środkowego. Wśród maluchów do 2. roku życia aż w około 20% przypadków może dojść do co najmniej 3-krotnego zachorowania w ciągu roku i mówi się wtedy o nawrotowym zapaleniu ucha środkowego u dzieci, które to wymaga konsultacji laryngologicznej. Objawy obejmują chwytanie się w okolicę ucha i/lub obronę przed dotykaniem tej okolicy przez opiekuna, drażliwość, ból głowy, zakłócony lub niespokojny sen, trudności z karmieniem, wymioty lub biegunkę, gorączkę, która jest zazwyczaj niska.

Jakie leczenie jest rekomendowane przy ostrym zapaleniu ucha środkowego u dzieci?

Zgodnie z obowiązującymi rekomendacjami ekspertów zrzeszonych wokół Narodowego Programu Ochrony Antybiotyków, z uwagi na fakt, iż w większości przypadków objawy ustępują samoistnie w ciągu doby, a u niemal 80% dzieci w ciągu 2-7 dni, postępowaniem początkowym jest leczenie objawowe. U dzieci zalecane jest stosowanie leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych, takich jak ibuprofen i paracetamol, przez 24 do 48 godzin od początku objawów. Niekiedy, przy bardzo nasilonym bólu, włącza się preparaty zawierające tramadol i kodeinę (łagodne pochodne morfiny, bardzo silnego leku przeciwbólowego). W łagodzeniu bólu stosowane są również środki miejscowe (krople do uszu)  zawierające wyciągi z ziół, jednak dane odnośnie ich skuteczności (podobne, jak i innych „cudownych” i „naturalnych” środków) są tak marginalne, że nieistotne.

Utrzymywanie się dolegliwości powyżej 2 dni mimo stosowania leczenia objawowego skłania ku wdrożeniu antybiotykoterapii; lekiem z wyboru pozostaje amoksycylina w wysokich dawkach. W sytuacjach szczególnych antybiotyk należy włączyć już na samym początku, zaraz po rozpoznaniu; ta reguła obejmuje dzieci poniżej 6. miesiąca życia, te z gorączką powyżej 39 st. C, znacznie nasilonymi dolegliwościami bólowymi i wymiotami, u dzieci poniżej 2 roku życia z zapaleniem obustronnym, przy obecności wycieku z ucha, u dzieci z wadami twarzoczaszki, zespołem Downa i zaburzeniami odporności.

Jakie mogą być powikłania ostrego zapalenia ucha środkowego u dzieci?

Najczęstszym powikłaniem zapalenia ucha środkowego jest (w większości przypadków częściowa) utrata słuchu; ubytek przewodzeniowy jest najczęściej spowodowany wysiękiem w obrębie ucha środkowego, rzadziej niedodmą spowodowaną wysokim podciśnieniem. Może także dojść do wspomnianej już perforacji, która zwykle goi się w ciągu 2–3 miesięcy. Jednym z najpoważniejszych i najcięższych powikłań jest zapalenie wyrostka sutkowatego; objawy to gorączka, ból ucha, zaczerwienienie skóry zaraz za małżowiną uszną i tkliwość tej okolicy, a w niektórych przypadkach przesunięcie małżowiny usznej do przodu i/lub dołu. W przypadku jego podejrzenia bardzo pomocna jest ocena laboratoryjna – oznaczenie morfologii z rozmazem, białka C-reaktywnego, ewentualnie prokalcytoniny (a w zależności od przypadku także kilku innych biomarkerów), a także parametrów układu krzepnięcia. Bardzo rzadkim, ale potencjalnie śmiertelnym powikłaniem zapalenia wyrostka sutkowatego jest bowiem zakrzepica zatok żylnych mózgu.

morfologia
crp baner

Podsumowanie

W większości przypadków ostre zapalenie ucha środkowego u dzieci jest samoograniczającą się chorobą, której objawy ustępują samoistnie pod wpływem racjonalnego leczenia przeciwbólowego. W przypadku podejrzenia choroby warto rozpocząć od włączenia właśnie tej grupy leków i spokojnego zapisania się na wizytę u pediatry. W przypadku, gdy podejrzewamy zapalenie ucha i dziecko sprawia wrażenie silnie chorego, nie wolno zwlekać z szukaniem pomocy, gdyż – choć rzadko – to częste schorzenie może powodować ciężkie powikłania.


Piśmiennictwo

  1. Rekomendacje postępowania w pozaszpitalnych zakażeniach układu oddechowego 2016, Narodowy Program Ochrony Antybiotyków, red. prof. dr hab. n. med. Walerii Hryniewicz, dr hab. n. med. Piotra Albrechta, prof. dr hab. n. med. Andrzeja Radzikowskiego
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470332/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471510/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7176158/
  5. https://ijponline.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13052-020-00882-9

Trądzik dorosłych

Spis treści

  1. Wstęp
  2. Terapia trądziku u dorosłych
  3. Dieta przy trądziku u dorosłych
  4. Podsumowanie

Wstęp

Trądzik dorosłych to problem skórny, który może znacząco wpływać na pewność siebie i jakość życia chorego. Dlatego warto bliżej przyjrzeć się czterem kluczowym obszarom związanym z tą dolegliwością: patogenezie, leczeniu, domowej pielęgnacji skóry oraz diecie. Trądzik dorosłych może być kontynuacją trądziku młodzieńczego, pojawić się po kilku latach po wyleczeniu trądziku młodzieńczego lub wystąpić u osoby, która nigdy wcześniej nie chorowała na tę chorobę. Zmiany pojawiają się najczęściej na twarzy, w szczególności w okolicy żuchwy, podbródka i ust. Mogą jednak objąć inne obszary skóry, w których zlokalizowana jest duża ilość gruczołów łojowych (owłosiona skóra głowy, ramiona, klatka piersiowa, plecy). Nasilenie choroby jest u większości osób lekkie do umiarkowanego.

Na powstawanie trądziku u dorosłych mają wpływ uwarunkowania genetyczne, aktywność hormonów, przewlekły stres.

Wskutek zaburzeń keratynizacji dochodzi do zaczopowania ujść gruczołów łojowych. Skutkuje to powstaniem zaskórników. Jednocześnie pod wpływem enzymu 5-alfa-reduktazy testosteron przekształcany jest w dihydroksytestosteron (DHT) – formę odpowiedzialną za wydzielanie łoju, którego nadmierna produkcja jest cechą charakterystyczną dla trądziku. Ponieważ ujścia gruczołów łojowych są „zaczopowane”, dochodzi do powstawania wykwitów trądzikowych. Powstałe w ten sposób środowisko sprzyja patologicznemu namnażaniu beztlenowej baterii Propionibacterium acnes, której system enzymatyczny powoduje powstawanie substancji drażniących i prozapalnych, a w konsekwencji stany zapalne. Efektem jest pojawienie się zmian zapalnych (krostek, grudek), a u niektórych chorych przebarwień i blizn.

trądzik dorosłych infografika

Oprócz trądziku pierwotnego wyróżnia się także trądzik wywołany. Może on być następstwem narażenia na oddziaływanie pewnych substancji chemicznych w środowisku pracy (trądzik zawodowy), m.in. pochodnych  ropy naftowej i związków chloru, pyłów. Postać wywołana trądziku może także być powikłaniem przyjmowania leków, które wydzielane są przez gruczoły łojowe, działając na nie drażniąco oraz stymulująco (sterydy, witamina B12, jod, barbiturany). Trądzik dorosłych może także być wywołany przez długotrwałe stosowanie produktów kosmetycznych o działaniu blokującym ujścia gruczołów łojowych (tzw. trądzik kosmetyczny). Do najsilniej komedogennych substancji należą między innymi parafina, wazelina, silikony, lanolina, oleje kokosowy i z awokado, masło kakaowe. Są one składnikami niektórych kremów, oliwek, balsamów, korektorów, podkładów, pudrów. Leczenie trądziku wywołanego należy rozpocząć od eliminacji czynnika, który go powoduje.

Terapia trądziku u dorosłych

Postępowanie terapeutyczne zależy od postaci trądziku oraz nasilenia zmian chorobowych. Dostępne terapie koncentrują się na działaniu przyczynowym: normalizacji keratynizacji, zahamowaniu nadmiernego łojotoku oraz namnażania bakterii Propionibacterium acnes. Trzeba jednak mieć świadomość, że trądzik jest chorobą przewlekłą i trudno o trwały efekt.  Zawsze, jak w przypadku każdej innej choroby, warto postępować według algorytmów i rozpocząć terapię od najprostszej, skutecznej metody.

Dzięki postępowi w kosmetologii i medycynie można dziś osiągnąć zadowalający efekt terapii i uniknąć powikłań – blizn i przebarwień potrądzikowych. Codzienna prawidłowa pielęgnacja domowa jest niezwykle istotnym elementem terapii. Bezwzględnie należy odstawić produkty o działaniu komedogennym i zamienić je na kosmetyki, które takiego działania nie wykazują. Trzeba włączyć produkty zawierające substancje o działaniu przeciwtrądzikowym, takie jak: kwas salicylowy, kwas szikimowy, kwas azelainowy, kannabidiol, retinoidy czy olejek z drzewa herbacianego.

Do najczęściej wykonywanych obecnie zabiegów gabinetowych należą zabiegi z wykorzystaniem kwasów oraz retinolu. Ich efektem jest zmniejszenie ilości wykwitów skórnych i redukcja stanu zapalnego. Odchodzi się obecnie od manualnego oczyszczania skóry. W przypadku nasilonych zmian trądzikowych z pomocą mogą przyjść lasery.

Leczenie farmakologiczne łagodnych i umiarkowanych postaci trądziku zazwyczaj rozpoczyna się od terapii miejscowej. W terapii miejscowej stosowane są antybiotyki, pochodne witaminy A, nadtlenek benzoilu oraz hydroksykwasy.

Leczenie ogólnoustrojowe trądziku to terapia wielomiesięczna. Jest włączana w umiarkowanych oraz ciężkich postaciach trądziku pospolitego. Do najczęściej stosowanych leków należą antybiotyki z grupy tetracyklin i makrolidów oraz retinoidy. U kobiet stosuje się także leczenie hormonalne – środki antykoncepcyjne o działaniu antyandrogennym.  Warto pamiętać o tym, że przewlekle przyjmowane antybiotyki niszczą florę bakteryjną, natomiast doustne retinoidy mocno obciążają ustrój.

pakiet hormony kobiece rozszerzony
pakiet hormony męskie

Dieta przy trądziku u dorosłych

Dieta jest integralnym elementem terapii trądziku. Nieprawidłowa przyczynia się do nasilenia objawów, z kolei zbilansowana i bogata odżywczo wspomaga terapię. Pacjenci z trądzikiem powinni wykluczyć z jadłospisu produkty o działaniu prozapalnym: wysokoprzetworzone, zawierające sztuczne barwniki dodatki smakowe, sól, cukier, tłuszcze (zwłaszcza uwodornione lub wielokrotnie obrabiane termicznie), emulgatory i konserwanty. Powinni także unikać dań o wysokim ładunku glikemicznym, które wskutek podnoszenia poziomu insuliny przyczyniają się do zwiększonej produkcji łoju. Chorzy nie powinni spożywać alkoholu, ostrych przypraw, orzechów oraz czekolady.

W niektórych przypadkach konieczne jest wykluczenie z diety mleka krowiego i jego przetworów oraz białka jaja kurzego. Można również wykonać badania nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, aby wyeliminować z diety produkty nietolerowane.

FoodProfil badanie nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej

W przypadku podejrzenia nietolerancji pokarmowych wykonuje się badanie poziomu przeciwciał klasy IgG, aby wyeliminować z diety nietolerowane produkty.

Dieta w trądziku powinna być dobra jakościowo (bogata w witaminy, mikro- i makroelementy) i ilościowo,. Należy w niej uwzględnić produkty bogate w substancje o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym: witaminę E, witaminę C, ubichinon (koenzym Q10), selen organiczny, cynk, miedź, beta-karoten, niacynamid, polifenole. Komponując posiłki, warto zwrócić uwagę, by zawierały wartościowe źródła białka (chude mięso i chude lub tłuste ryby) oraz dużo warzyw, w miarę możliwości surowych, lub krótko obrobionych termicznie. Jako źródło tłuszczy warto sięgać po produkty z dużą zawartością kwasów omega-3, które wykazują silnie działanie przeciwzapalne (tłuste ryby, olej lniany, olej rzepakowy).

Podsumowanie

Trądzik to choroba, w której leczeniu najlepsze efekty przyniesie podejście holistyczne. Skuteczna terapia, dobrze dobrana domowa pielęgnacja w połączeniu ze zdrową dietą działają synergistycznie. Trądzik jest chorobą przewlekłą, o okresach zaostrzenia i wyciszenia, dlatego wymaga stałej opieki specjalisty i dostosowywania terapii do aktualnego stanu skóry. Zdrowa skóra to nie tylko kwestia estetyki, ale również ważny element ogólnego dobrego samopoczucia i pewności siebie.

>>> Przeczytaj też: Trądzik – choroba o wielu obliczach


Piśmiennictwo

  1. Kaszuba A., Trznadek-Budżko E., Czyż P.(2003) Etiopatogeneza i współczesne metody leczenia trądziku pospolitego. Nowa Klinika 11:1149-1153.
  2. Błaszczyk-Kostecka M., Chodynicka B., Glińska W. (1998) Trądzik pospolity: patogeneza
  3. Czernielewski A.: Zarys chorób skóry, błony śluzowej, jamy ustnej i wenerycznych. PZWL, Warszawa 1982, 302–307.
  4. Braun‑Falco O, Plewig G., Wolff H.H., Burdgdorf W.H.C.: Dermatologia. Wyd. Czelej, Lublin 2004, 993–1002.
  5. Biegalska J., Żaba R.: Trądzik pospolity. Przew Lek. 2004, 6, 36–60.
  6. Leczenie chorób skóry. Ed. A. Kaszuba. Wyd. Elsevier Urban & Partner.15. Wrocław 2009, 302–307.
  7. Kaszuba A.: Trądzik pospolity: leczenie miejscowe preparatami prostymi w terapii naprzemiennej. Derm Prakt. 2010, 4, 9–17.
  8. Krasowska Ed. D.. Trądzik. Diagnostyka i leczenie. Wyd. Czelej, Lublin 2009, 115–170.
  9. Omeljaniuk W.J. Socha K., Markowska D.: Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry. Bromat Chem Toksykol. 2011, 44, 3, 484–490.
  10. Meixiong J., Ricco C., Vasavda C., Ho B.K. Diet and acne: A systematic review. JAAD Int. 2022; 7: 95–112. Published 2022 Mar 29.
  11. Szczurek P. i wsp.: Częstość występowania trądziku późnego oraz jego wpływ na jakość życia młodych kobiet. Estetol Med Kosmetol 2012; 2(2): 58-62

Gdy za psychozą, urojeniami i agresją stoją przeciwciała antyneuronalne

Spis treści

  1. Objawy autoimmunologicznego zapalenia mózgu (AE)
  2. Przeciwciała w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia mózgu
  3. Kliniczne podstawy rozpoznania
  4. Rekomendacje diagnostyczne 2021
  5. Podsumowanie

Autoimmunologiczne zapalenia mózgu (AE, ang. autoimmune encephalitis) to grupa chorób rzadkich o podłożu autoimmunizacyjnym, co oznacza, że w ich przebiegu układ immunologiczny atakuje i niszczy własne komórki. Pierwszy przypadek AE z obecnością autoprzeciwciał opisano w 2007 r. Manifestacja kliniczna i moment wystąpienia pierwszych objawów zależą w dużej mierze od rodzaju wytwarzanych autoprzeciwciał. AE najczęściej jest diagnozowane u młodych kobiet z obecnością potworniaków.

Objawy autoimmunologicznego zapalenia mózgu (AE)

Autoimmunologiczne zapalenie mózgu (AE) może pojawić się w każdym wieku. Prowadzi do wystąpienia szybko postępującej encefalopatii (uszkodzenia struktur mózgu). Do najczęściej wymienianych symptomów należą: mimowolne ruchy, drżenia mięśni, napady padaczkowe, oczopląs, ślinotok oraz zaburzenia psychotyczne, funkcji poznawczych, oddychania i rytmu serca. Ponadto u 25–82% chorych występują wczesne objawy nieswoiste o charakterze infekcji wirusowej. Mimo że choroba postępuje szybko, dzięki właściwej diagnozie i wdrożeniu prawidłowego leczenia obserwuje się zwykle poprawę stanu zdrowia pacjenta.

Przeciwciała w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia mózgu

Postępy w badaniach nad autoimmunologicznym zapaleniem mózgu (AE) w ciągu ostatnich 10 lat doprowadziły do odkrycia nowych jednostek chorobowych i charakterystycznych dla nich biomarkerów, co skutkowało zmianą wcześniejszego podejścia diagnostycznego. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami (2021) jednym z kluczowych elementów diagnostyki autoimmunologicznych zapaleń mózgu jest badanie obecności przeciwciał antyneuronalnych.

Najczęściej wykrywane są przeciwciała przeciwko antygenom powierzchniowym, a w 80% przypadków stwierdza się obecność przeciwciał przeciwko receptorowi NMDA (NMDAR, ang. N-methyl-D-aspartate receptors). Około 75% pacjentów, u których rozpoznano autoimmunologiczne zapalenie mózgu (AE) z obecnością tych przeciwciał, w pełni wraca do zdrowia, jednak części chorych nie udaje się uratować – AE prowadzi u nich do zgonu. Szanse przeżycia są zależne od momentu wprowadzenia właściwego leczenia.

badanie przeciwciał przeciwko receptorowi NMDA (anty-NMDAR)

Drugą grupą autoprzeciwciał wywołujących autoimmunologiczne zapalenie mózgu (AE) są przeciwciała wewnątrzkomórkowe, których obecność jest związana przeważnie ze współistniejącym nowotworem. Z tego względu u osób, u których rozpoznano AE, należy przeprowadzić dokładną diagnostykę onkologiczną. Co ciekawe, u 7% pacjentów współwystępują dwa rodzaje przeciwciał i mogą to być zarówno przeciwciała przeciwko antygenom zewnątrz-, jak i wewnątrzkomórkowym.

Niedawno zidentyfikowane formy zapalenia mózgu często wiążą się z obecnością autoprzeciwciał przeciwko antygenom znajdującym się w neuronach i komórkach glejowych lub przeciwko białkom w synapsie nerwowej, które mogą wywoływać objawy przypominające infekcyjne zapalenie mózgu. Termin „autoimmunologiczne zapalenia mózgu” obejmuje więc kilka rodzajów chorób o różnej patofizjologii.

Kliniczne podstawy rozpoznania

Objawy autoimmunologicznego zapalenia mózgu, takie jak psychoza i urojenia, często przypominają choroby psychiczne, co znacznie utrudnia postawienie właściwej diagnozy. Chorzy są zwykle w pierwszej kolejności kierowani do psychiatrów. Na podstawie samych objawów trudno określić, jakie konkretnie przeciwciała antyneuronalne mogą występować u pacjenta, dlatego zaleca się przeprowadzenie badań panelowych, które umożliwiają jednoczesne badanie w kierunku wielu różnych przeciwciał.

W autoimmunologicznych zapaleniach mózgu dominują przeciwciała skierowane przeciwko antygenom powierzchniowym, takie jak anty-NMDAR czy anty-LGI1. Niemniej jednak bardzo ważna jest również diagnostyka przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom wewnątrzkomórkowym, np. anty-Hu, zwłaszcza że ich obecność jest często związana z wysokim ryzykiem wystąpienia nowotworu. Zidentyfikowanie, które konkretnie przeciwciała występują u pacjenta, może pomóc w diagnostyce onkologicznej, gdyż wykazano korelację pomiędzy niektórymi przeciwciałami a określonymi nowotworami, co może znacząco ułatwić dalsze postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne.

Rekomendacje diagnostyczne 2021

Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami przy podejrzeniu autoimmunologicznego zapalenia mózgu należy wykonać następującą diagnostykę:

1. Badania obrazowe mózgu i EEG.

2. Badania laboratoryjne:

  • badanie płynu mózgowo-rdzeniowego wraz z oceną obecności przeciwciał antyneuronalnych,
  • badanie krwi (surowicy) w kierunku przeciwciał antyneuronalnych.

3. Badania skriningowe w poszukiwaniu nowotworu.

Oprócz panelu badań przeciwciał antyneuronalnych w surowicy często wykonuje się wiele innych analiz w celu poszerzenia diagnostyki.

UWAGA! Badania w kierunku przeciwciał anty-NMDAR powinny być zawsze wykonywane wyłącznie w przypadku wskazań klinicznych.

Podsumowanie

Zaburzenia neuropsychiatryczne (zwłaszcza te pojawiające się nagle) mogą być wskazówką dla lekarza do poszerzenia diagnostyki neurologicznej, także w kierunku autoimmunologicznego zapalenia mózgu (AE). Szybka i trafna diagnoza oraz wprowadzenie odpowiedniego leczenia pozwalają często na powrót pacjenta do zdrowia. Szczegółowe zbadanie mechanizmów autoimmunologicznego zapalenia mózgu (AE) może w przyszłości przyczynić się do lepszego zrozumienia funkcjonowania mózgu jako jednego z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu.


Piśmiennictwo

  1. A. Konopka i in., Autoimmunologiczne zapalenie mózgu jako możliwa przyczyna hospitalizacji psychiatrycznej nastolatków, Psychiatria Polska 2023, 57(4): 843–852
  2. A.S. Hirschfeld i in., Przypadek seronegatywnej ostrej fazy autoimmunologicznego zapalenia mózgu z przeciwciałami przeciwko receptorom NMDA (anti-NMDAR encephalitis), z obecnością przeciwciał dla HSV, Polski Przegląd Neurologiczny 2019, 15(2): 111–117
  3. R. Wójtowicz i in., Autoimmunologiczne zapalenie mózgu z obecnością przeciwciał przeciwko receptorom NMDA – przegląd aktualnego stanu wiedzy w oparciu o przypadek kliniczny, Anestezjologia Intensywna Terapia 2018, 50(1): 35–40
  4. H. Abboud i in., Autoimmune encephalitis: proposed best practice recommendations for diagnosis and acute management, J Neurol Neurosurg Psychiatry 2021, 92: 757–768
  5. C.E. Uy i in., Autoimmune encephalitis: clinical spectrum and management, Pract Neurol 2021, 0: 1–14
  6. Euroimmun, Diagnostyka przeciwciał antyneuronalnych i biomarkerów w schorzeniach neurodegeneracyjnych, Broszura Neurologiczna, 2023
  7. https://www.euroimmun.pl/autoimmunologiczne-zapalenie-mozgu-sposob-rozpoznania/ [dostęp: 11.01.2024]
  8. https://www.euroimmun.pl/historia-pacjentki-z-autoimmunologicznym-zapaleniem-mozgu/ [dostęp: 11.01.2024]

Glikacja i jej wpływ na proces starzenia skóry

Artykuł został zaktualizowany 4.02.2025 r.

Spis treści

  1. Proces glikacji
  2. Czynniki endo- i egzogenne nasilające glikację
  3. Wpływ glikacji na skórę
  4. Profilaktyka
  5. Podsumowanie

Proces glikacji

Glikacja to fizjologiczna, nieenzymatyczna reakcja zachodząca pomiędzy cukrami redukującymi (glukoza, fruktoza czy galaktoza) a białkami (kolagen oraz inne białka macierzy zewnątrzkomórkowej), lipidami oraz kwasami nukleinowymi. Jej efektem jest tworzenie się zaawansowanych produktów glikacji (AGEs, advanced glycation end products). W organizmie ludzkim glikacja zachodzi bardzo powoli (przez wiele tygodni). Na wczesnym etapie możliwe jest całkowite odwrócenie tego procesu poprzez modyfikację diety i obniżenie stężenia glukozy w  ustroju. W zdrowym organizmie zaawansowane produkty glikacji są degradowane, a następnie uwalniane i wydalane wraz z moczem.

Wraz z wiekiem i pod wpływem nieprawidłowej diety dochodzi do kumulowania zaawansowanych produktów glikacji (AGEs). Ma to bezpośredni wpływ na przyspieszenie starzenia się zarówno skóry, jak i całego organizmu. Tym bardziej, że związki te wykazują zdolność do wywoływania stresu oksydacyjnego i zapalenia.

>>> Przeczytaj też: Monitoring procesu starzenia się w badaniach laboratoryjnych

Czynniki endo- i egzogenne nasilające glikację

Glikacja może ulegać nasileniu pod wpływem czynników endogennych i egzogennych. Czynnikami endogennymi stymulującymi ten proces są hiperglikemia, insulinooporność, cukrzyca, niewydolności nerek, infekcje, choroby o  podłożu zapalnym. Powstawaniu zaawansowanych produktów glikacji (AGEs) sprzyja także podwyższony poziom hormonu stresu – kortyzolu. Katalizatorami reakcji syntezy tych substancji są miedź i cynk, natomiast czynnikami  hamującymi –  antyoksydanty (witaminy A i E, selen, zredukowany glutation). Udowodniono również, że dym tytoniowy indukuje i istotnie nasila glikację.

Wewnątrzustrojowa synteza nie jest jedynym źródłem AGEs w organizmie. Egzogenne zaawansowane produkty glikacji (AGEs) są dostarczane wraz z pożywieniem. DAGEs (dietary advanced glycation end-products) występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w wołowinie oraz wysokotłuszczowych i długodojrzewających serach (typu parmezan). Są także obecne w drobiu, wieprzowinie, rybach, jajach, maśle, serach śmietankowych, margarynie i majonezie. Niektóre procesy obróbki termicznej żywności zawierającej cukry lub tłuszcze oraz białka wielokrotnie zwiększają ilość dAGEs. Należą do nich grillowanie, smażenie i pieczenie. Oczywiście produkty spożywcze bogate w cukry proste (słodycze, produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy) istotnie nasilają i przyspieszają glikację.

Wpływ glikacji na skórę

Pod wpływem działania zaawansowanych produktów glikacji (AGEs) w obrębie naskórka dochodzi do zwiększenia apoptozy (śmierci)  komórek i spadku ich podziałów (proliferacji). Zmniejsza się także adhezja międzykomórkowa, a synteza lipidów spoiwa międzykomórkowego ulega zaburzeniu. Mechanizmy te prowadzą do osłabienia przepuszczalności bariery skórnej. Efektem tego jest osłabienie jej funkcji ochronnej i większa skłonność do występowania chorób skóry o charakterze zapalnym lub infekcyjnym. 

Do zmian dochodzi również w obrębie skóry właściwej. Spada zdolność do podziałów i aktywność fibroblastów (komórek odpowiedzialnych za syntezę kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów (GAG) – m.in. kwasu hialuronowego). Substancje te są kluczowymi elementami podporowymi skóry. Glikowany kolagen traci swoją elastyczność i staje się sztywny, wraz z innymi białkami macierzy zewnątrzkomórkowej ulega ponadto sieciowaniu. Zmniejsza się także jego zdolność do zatrzymywania wody w skórze i podatność na działanie enzymów (proteaz), co utrudnia usuwanie starych włókien i zastępowanie ich nowymi. Ponadto powstałe AGEs przyczyniają się do aktywacji stanu zapalnego w obrębie skóry. Obserwowanym przez pacjenta efektem klinicznym jest spadek nawilżenia skóry, utrata jej sprężystości, ścieńczenie i pojawienie się zmarszczek.

etapy procesu glikacji

Warto pamiętać, że kolagen odpowiedzialny jest także za właściwości biomechaniczne naczyń krwionośnych. Uszkodzone wskutek działania zaawansowanych produktów glikacji (AGEs) ulegają usztywnieniu i zwężeniu, co skutkuje zwiększeniem ciśnienia przepływającej przez nie krwi. Efektem tych procesów jest niedotlenienie tkanek, upośledzenie zaopatrywania komórek w niezbędne substancje odżywcze oraz wzrost ryzyka pojawienia się na skórze licznych popękanych naczynek krwionośnych (teleangiektazji).

Zaawansowane produkty glikacji (AGEs) mają także stymulujący wpływ na komórki układu odpornościowego skóry –  komórki Langerhansa. Wskutek działania na receptory dla AGE znajdujące się na powierzchni tych komórek, indukowany jest stan zapalny. Rośnie liczba cytokin prozapalnych i stres oksydacyjny. Podczas hiperglikemii zaburzeniom ulega także wzrost i ich proliferacja limfocytów T.  Pobudzanie i nieprawidłowości funkcjonowania komórek układu immunologicznego w obrębie skóry mogą prowadzić do jej wzmożonej reaktywności oraz skłonności do powstawania i zaostrzania miejscowych stanów zapalnych (m.in. atopowego zapalenia skóry, trądziku pospolitego czy łuszczycy).

Zaawansowane produkty glikacji (AGEs) mają także negatywny wpływ na komórki barwnikowe skóry – melanocyty. Nasilają ich apoptozę, a jednocześnie wpływają na powstawanie przebarwień wskutek indukowania większej syntezy i aktywności tyrozynazy.

Pakiet kolagen – synteza i suplementacja banerek

>>> Przeczytaj też: Kolagen – czym jest, jakie pełni funkcje w organizmie, kolagenozy

Profilaktyka

Kluczowym elementem profilaktyki glikacji jest ograniczenie podaży żywności o wysokiej zawartości cukrów i węglowodanów prostych oraz rafinowanych. Poza tym z diety powinny być wykluczone produkty dostarczające dAGEs.

Warto włączyć do posiłków owoce i warzywa bogate w substancje antyoksydacyjne. Dobrym ich przykładem są polifenole zawarte m. in. w winogronach, ciemnych owocach jagodowych, truskawkach, zielonej herbacie, kakao. Endogenna produkcja zaawansowanych produktów glikacji (AGEs) hamowana jest także przez niektóre przyprawy, np. cynamon, goździki, oregano, ziele angielskie.

Osoby, u których stwierdzono nieprawidłowe wartości glukozy, hemoglobiny glikowanej lub poziomy glukozy i insuliny (badanie HOMA IR), powinny zwrócić szczególną uwagę na indeks i ładunek glikemiczny posiłków oraz regularnie kontrolować te parametry.

hemoglobina glikowana

Jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, warto wziąć pod uwagę fakt, że powstawanie dAGE’s jest mniejsze podczas gotowania, gotowania na parze oraz podgrzewania w piekarniku w warunkach wysokiej wilgotności. Warto także w miarę możliwości skrócić czas obróbki termicznej oraz dodawać do potraw kwaśne składniki, np. sok z cytryny lub ocet (odczyn kwaśny spowalnia reakcję Maillarda, której efektem jest powstawanie zaawansowanych produktów glikacji).

>>> Przeczytaj też: Nowe kryterium rozpoznania cukrzycy – hemoglobina glikowana

Podsumowanie

Zaawansowane produkty glikacji (AGEs) stanowią istotny czynnik wpływający na proces starzenia się skóry. Zrozumienie mechanizmów glikacji pozwala na podjęcie świadomych działań mających na celu ochronę skóry przed negatywnymi skutkami działania jej zaawansowanych produktów. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych to jeden z to kluczowych elementów pozwalających utrzymać zdrową i piękną skórę przez całe życie.


Piśmiennictwo

  1. Buszka A. The molecular mechanism of glycation. Harmful effects of advanced glycation end products (AGEs) on the skin. Aesth Cosmetol Med. 2023;12(1):23-27.
  2. Kuzan A. i wsp.: Glikacja białek macierzy zewnątrzkomórkowej i jej znaczenie w miażdżycy. ostepy Hig Med Dosw (online), 2012; 66: 804-809
  3. Zielińska A, Kamm A, Dąbrowska A. Processes in the human skin responsible for its aging. Aesth Cosmetol Med. 2022;11(2):75-80.
  4. Kozieł-Resich L, Niemyska K. Rodzaje oraz przyczyny starzenia się skóry. Kosmetologia Estetyczna. 2020;9(1):17-2.
  5. Draelos ZD, Pugliese PT. Fizjologia skóry – teoria i  praktyka. Wrocław: MedPharm; 2014.
  6. Trommer H, Neubert RHH. Overcoming the Stratum Corneum: The Modulation of Skin Penetration. Skin Pharmacol Physiol. 2006;19(2):106-121
  7. Verdier-Sévrain S, Bonté F. Skin hydration: a  review on its molecular mechanisms. J Cosmet Dermatol. 2007;6:75-82.
  8. Perrone A, Giovino A, Benny J, et al. Advanced Glycation END Products (AGEs): Biochemistry, Singaling, Analytical Methods, and Epigenetic Effects. Oxid Med Cell Longev. 2020;2020:1-18. https://doi.org/10.1155/2020/3818196
  9. Mackiewicz-Wysocka M, Araszkiewicz A, Wierusz-Wysocka B. Zaburzenia czynności skóry w cukrzycy. Część 1 – czynność komórek skóry. Diabetol Klin. 2014;3:108-116.
  10. Strayer L. Biochemia. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN; 2018
  11. Uribarri J., Cai W., Sandu O., Peppa M., Goldberg T., Vlassara H.: Diet-derived advanced glycation end products are major contributors to the body’s AGE pool and induce inflammation in healthy subjects. Ann. NY Acad. Sci., 2005; 1043: 461–466
  12. Xiao H., Cai G., Liu M.: Fe2+-catalyzed non-enzymatic glycosylation alters collagen conformation during AGE-collagen formation in vitro. Arch. Biochem. Biophys., 2007; 468: 183–192
  13. Uribarri J, Woodruff S, Goodman S, et al. Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet. J Am Diet Assoc. 2020;110(6):911-16.e12.
  14. Sharma C i wsp.:“Advanced glycation End-products (AGEs): an emerging concern for processed food industries. J. Food Sci. Technol., vol. 52, no. 12, pp. 7561–76, Dec. 2015.
  15. Yokota M, Tokudome Y. The Effect of Glycation on Epidermal Lipid Content, Its Metabolism and Change in Barrier Function. Skin Pharmacol Physiol.2016;29:231-242.
  16. Chen C, Zhang J, Li L, et al. Advanced Glycation End Products in the Skin: Molecular Mechanisms, Methods of Measurement, and Inhibitory Pathways. Front Med. 2022;9:837222.
  17. Nguyen H, Katta R. Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin. Skin Therapy Lett. 2015;20(6):1-5.

Ból brzucha z lewej strony – co może oznaczać? Jakie mogą być przyczyny?

Spis treści

  1. Ból brzucha po lewej stronie – przyczyny
  2. Ból w lewym nadbrzuszu
  3. Ból w lewym podbrzuszu
  4. Co zrobić, gdy pacjent odczuwa bóle po lewej stronie brzucha?

Ból brzucha to bardzo częsty symptom chorobowy, jedna z najczęstszych przyczyn zgłaszania się do lekarza POZ, ale również na SOR. Artykuł omawiający szeroko przyczyny bólów brzucha można przeczytać TUTAJ, ten artykuł skupia się na przyczynach bólu z lewej strony brzucha. Jeśli chcesz przeczytać o powodach dolegliwości z prawej strony jamy brzusznej, kliknij TUTAJ.

Ból brzucha po lewej stronie – przyczyny

Lokalizacja określonych narządów w jamie brzusznej determinuje przyczynę bólu. Anatomia lewej strony jamy brzusznej – patrz rysunek – wskazuje, iż możemy tutaj odczuwać dolegliwości ze strony żołądka, trzustki lub śledziony. Po lewej stronie brzucha mogą również się manifestować dolegliwości ze strony śledziony oraz jelit (jelita cienkiego lub jelita grubego).

U kobiet ból z lewej strony brzucha może być spowodowane chorobami jajników lub macicy. Ta strona jamy brzusznej to również możliwość choroby dróg moczowych.

ból brzucha lokalizacje i możliwe przyczyny infografika

Ból w lewym nadbrzuszu

Lewe nadbrzusze – obszar lewej strony jamy brzusznej zlokalizowany pod żebrami – to symptomy choroby wrzodowej żołądka lub zapalenia jego błony śluzowej.

Lewa strona jamy brzusznej to również siedziba śledziony. Powiększenie tego narządu i odczuwalne w tej okolicy bóle mogą być spowodowane różnymi przyczynami. U dzieci powodem powiększanie śledziony są najczęściej infekcje wirusowe (np. mononukleoza, cytomegalia), czasem bakteryjne lub pierwotniakowe (np. toksoplazmoza).

Innym powodem powiększania się śledziony są choroby metaboliczne, białaczki i chłoniaki. Ostatnia grupa to choroby reumatologiczne (np. reumatoidalne zapalenie stawów – RZS, toczeń układowy).

Kolejny narząd, który może dawać dolegliwości po lewej stronie brzucha to trzustka. Więcej nt. przewlekłego zapalenia trzustki, objawów i diagnostyki można przeczytać TUTAJ.

pakiet trzustkowy podstawowy

Lewa strona jamy brzusznej to oczywiście również lokalizacja części jelita cienkiego. Z tego powodu mogą się tutaj lokalizować bóle w przebiegu takich chorób jak celiakia, nietolerancje pokarmowe, nieswoiste choroby zapalne jelit czy zespół rozrostu bakteryjnego (SIBO).

Górna część brzucha po lewej stronie (lewe nadbrzusze) może dawać objawy ze strony układu moczowego, można tam odczuwać odmiedniczkowe zapalenie nerek lub kamicę nerkową.

organix gastro

Ból w lewym podbrzuszu

Lokalizacja części zstępującej jelita grubego może skutkować objawami spowodowanymi nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, nowotworem, zespołem jelita nadwrażliwego lub dysbiozą. Pacjent może je odczuwać zarówno w górnej, jak i dolnej części lewej strony brzucha.

pakiet zdrowe jelita

Co zrobić, gdy pacjent odczuwa bóle po lewej stronie brzucha?

Ból brzucha z lewej strony zawsze powinien być skonsultowany z lekarzem. Należy pamiętać, iż przyczyną dolegliwości odczuwanych jako ból brzucha mogą być choroby innych narządów. Symptomy bólowe ze strony jamy brzusznej mogą być spowodowane zaburzeniami czynnościowymi (czyli mogą być niegroźne), ale mogą być objawem poważnych chorób. Dlatego zawsze należy zasięgnąć porady lekarza. Więcej o tym, jak się przygotować do wizyty u lekarza, o co lekarz będzie pytał i jakie ewentualnie badania można wykonać przed wizytą u lekarza, aby ułatwić postawienie diagnozy, przeczytasz TUTAJ.


Piśmiennictwo

  1. https://www.mp.pl/bol/wytyczne/129811,przyczyny-i-diagnostyka-bolu-brzucha
  2. https://www.mp.pl/pacjent/objawy/170516,powiekszenie-sledziony

Tajemnice NMOSD: rola testów w kierunku przeciwciał anty-AQP4

Spis treści

  1. Co wiemy o chorobach ze spektrum neuromyelitis optica?
  2. Jakie są objawy NMOSD (neuromyelitis optica spectrum disorders)?
  3. Diagnostyka laboratoryjna NMOSD
  4. Co to są przeciwciała anty-AQP4?
  5. Właściwy moment wykonania testu
  6. Dlaczego jeszcze warto wykonywać badania w kierunku przeciwciał anty-AQP4?

W dzisiejszym świecie zaawansowanych badań naukowych coraz większe zainteresowanie naukowców budzi zgłębianie tajemnic układu immunologicznego (odpornościowego) i jego wpływu na różne schorzenia. Wraz z postępem wiedzy w dziedzinie medycyny, a szczególnie neurologii, odkrycia związane z autoprzeciwciałami otwierają nowe perspektywy diagnostyczne i terapeutyczne. Na przykład kamieniem milowym w diagnostyce chorób ze spektrum neuromyelitis optica było odkrycie w 2004 r. przeciwciał przeciwko akwaporynie 4 (AQP4).

Co wiemy o chorobach ze spektrum neuromyelitis optica?

Neuromyelitis optica, w skrócie NMO, to choroba, o której dowiedzieliśmy się około 200 lat temu. To wtedy został opisany pierwszy przypadek zaburzeń widzenia i uszkodzenia rdzenia kręgowego. Schorzenie to nazwano chorobą Devica i przez wiele lat uważano je za wariant stwardnienia rozsianego.

NMO jest chorobą rzadką, a średni wiek zachorowania wynosi 39 lat. Choroba ta częściej występuje u kobiet (nawet w stosunku 9:1). Zachorowalność określana jest na poziomie od 0,05 do 13 na 100 000 osób.

Naturalny przebieg NMO jest zazwyczaj ciężki, a nawet dramatyczny. Procesy zapalne w ośrodkowym układzie nerwowym prowadzą do ciężkich rzutów, które powodują postępujące pogorszenie się stanu chorego i nieodwracalną niepełnosprawność. Średnio 1 na 3 osoby już po pierwszym rzucie choroby wymaga wózka inwalidzkiego. NMO charakteryzuje się dużą śmiertelnością – w ciągu pierwszych 15 lat umiera około 20% chorych.

Obecnie nie posługujemy się nazwą „choroba Devica”, ponieważ w literaturze naukowej opisano już całe spektrum chorób z kręgu NMO (NMOSD, ang. neuromyelitis optica spectrum disorders). Te zaburzenia, choć nie są tak powszechne, jak niektóre inne choroby neurologiczne, mają ogromny wpływ na życie pacjentów, prowadząc do poważnych i często trwałych uszkodzeń układu nerwowego.

Jakie są objawy NMOSD (neuromyelitis optica spectrum disorders)?

Do najbardziej typowych objawów należą:

  • nawracające zapalenie nerwów wzorkowych – ból gałki ocznej, ograniczenia pola widzenia, a nawet całkowita utrata widzenia (objawy te mogą dotyczyć jednego lub obojga oczu);
  • niedowład kończyn dolnych (choć występuje i taki obejmujący wszystkie kończyny) o umiarkowanym lub ciężkim nasileniu i osłabienie mięśni.

U chorych może pojawić się również trudna w leczeniu czkawka, nudności i wymioty, zawroty głowy i problemy z przełykaniem, a także świąd, zaburzenia snu i narkolepsja oraz zaburzenia pracy pęcherza moczowego i jelit. Jednak najczęściej u pacjentów występuje zapalenie nerwów wzrokowych, co objawia się bólem, ubytkami w polu widzenia i błyskami, szczególnie nasilającymi się przy ruchach gałką oczną.

Diagnostyka laboratoryjna NMOSD

Obecnie dzięki postępowi wiedzy i metod diagnostycznych uważa się, że choroby zaliczane do NMOSD mogą być rozpoznawane po spełnieniu określonych kryteriów laboratoryjnych, nawet przy niespecyficznych objawach klinicznych, np. obecności innych niż oczno-rdzeniowe objawów.

Niestety NMO we wczesnych stadiach przypomina stwardnienie rozsiane, a leczenie tych chorób jest całkowicie różne. Co więcej, przez wiele lat zapalenie nerwów wzrokowych i rdzenia uznawane było za ciężki podtyp stwardnienia rozsianego, niepoddający się leczeniu. Jak wynika z przeprowadzonych niedawno badań, w dalszym ciągu u około 40% pacjentów z NMOSD pierwsze rozpoznanie jest błędne.

Kryteria rozpoznania choroby Devica zostały po raz pierwszy przedstawione w 1999 r. Nie były wówczas znane przeciwciała przeciwko akwaporynie 4 (AQP4). Po przełomowym odkryciu patomechanizmu NMO związanego z obecnością tych właśnie przeciwciał, w 2006 r. opublikowano zmodyfikowane kryteria rozpoznania NMO, w których podkreślono znaczenie badań krwi w kierunku przeciwciał anty-AQP4.

badanie przeciwciał przeciw akwaporynie 4

Co to są przeciwciała anty-AQP4?

Akwaporyny (AQP) to białka, które umożliwiają przepływ wody i innych małych cząsteczek przez błony komórkowe. AQP4 jest obecna zwłaszcza w komórkach glejowych, które stanowią część układu nerwowego. Przeciwciała anty-AQP4 są uznawane za ważny marker diagnostyczny NMOSD, ponieważ ich obecność jest silnie związana z tą chorobą. W przypadku NMOSD układ immunologiczny atakuje własne komórki zawierające AQP4.

W ostatnich latach pojawiły się nowe, spektakularne możliwości terapii NMOSD. To zasługa rejestracji w Unii Europejskiej nowoczesnych leków z grupy przeciwciał monoklonalnych, które działają na przyczynę tego rzadkiego, ciężkiego schorzenia ośrodkowego układu nerwowego i tym samym całkowicie zmieniają rokowania chorych.

W odpowiedzi na nowe możliwości terapeutyczne grupa robocza ekspertów Sekcji Stwardnienia Rozsianego i Neuroimmunologii Polskiego Towarzystwa Neurologicznego we wrześniu 2022 r. opracowała stanowisko na temat zasad diagnostyki i leczenia NMOSD.

Zgodnie z opublikowanym dokumentem u pacjentów z objawami sugerującymi NMOSD należy oznaczyć w surowicy przeciwciała przeciwko akwaporynie 4, będące specyficznym biomarkerem tego schorzenia. Rekomendowaną metodą diagnostyczną jest metoda komórkowa, w skrócie CBA. Dalsze postępowanie różni się w zależności od wyniku testu w kierunku przeciwciał anty-AQP4. Wynik dodatni przeciwciał anty-AQP4, przy wykluczeniu innych przyczyn objawów, umożliwia rozpoznanie NMOSD.

Właściwy moment wykonania testu

Istotne jest, by w przypadku podejrzenia NMOSD badanie w kierunku przeciwciał AQP-4 wykonać przed rozpoczęciem terapii – czyli przed leczeniem glikokortykosteroidami i przed rozpoczęciem wymian osocza. Inaczej istnieje ryzyko wyników fałszywie negatywnych.

Dlaczego jeszcze warto wykonywać badania w kierunku przeciwciał anty-AQP4?

W Polsce od niedawna dostępny jest nowy program lekowy dla pacjentów z NMOSD, a jednym z kryteriów kwalifikacyjnych jest właśnie konieczność potwierdzenia obecności przeciwciał anty-AQP4.


Piśmiennictwo

  1. https://www.euroimmun.pl/jak-powinna-wygladac-diagnostyka-nmosd-wedlug-ekspertow-ptn/
  2. https://www.euroimmun.pl/badania-przeciwcial-anty-aqp4-i-anty-mog-w-diagnostyce-nmosd/
  3. https://www.euroimmun.pl/testy-cba-niezawodne-wsparcie-diagnostyki-nmosd/

Rumień zakaźny (piąta choroba) – choroba wysypkowa u dzieci

Spis treści

  1. Czym jest parwowirus B19 (B19V)?
  2. Epidemiologia zakażeń parwowirusem B19
  3. Objawy kliniczne zakażeń parwowirusem B19
  4. Rumień zakaźny – przebieg infekcji
  5. Rumień zakaźny u kobiet w ciąży
  6. Diagnostyka laboratoryjna rumienia zakaźnego
  7. Leczenie i profilaktyka rumienia zakaźnego (piątej choroby)

Rumień zakaźny jest ostrą wirusową chorobą wieku dziecięcego. Choroba znana jest również jako zespół spoliczkowanego dziecka, ze względu na charakterystyczne objawy, oraz pod nazwą „piąta choroba”, co wynika z jej umiejscowienia na piątym miejscu listy sześciu chorób wysypkowych u dzieci, po odrze, płonicy, różyczce i chorobie Dukesa (przed rumieniem nagłym).

Czym jest parwowirus B19 (B19V)?

Parwowirusy (rodzina Parvoviridae) są małymi, bezotoczkowymi wirusami, których materiałem genetycznym jest DNA. Charakteryzuje je wysoka odporność na niekorzystne warunki środowiskowe – tolerują zmiany temperatury i pH. Parwowirusy są powszechnymi na całym świecie czynnikami zakaźnymi wywołującymi parwowirozę u zwierząt i ludzi. Gatunki odpowiedzialne za infekcje u zwierząt nie są chorobotwórcze dla człowieka. Nie można zarazić się parwowirozą od psa lub kota. Jedynym gatunkiem odpowiedzialnym za zachorowania u ludzi (i tylko u ludzi) jest Parvovirus B19. Najczęstszym objawem zakażenia parwowirusem B19 jest rumień zakaźny

Epidemiologia zakażeń parwowirusem B19

Zakażenia parwowirusem B19 mogą mieć charakter sporadyczny lub mogą prowadzić do powstania ognisk epidemicznych w przedszkolach, szkołach, szpitalach. Źródłem zakażenia są chorzy i ludzie zakażeni bezobjawowo. Po kontakcie z wirusem choruje 50-60% osób. Szczyt zakaźności przypada na okres przed pojawieniem się wysypki, zakaźność zanika w okresie wysypkowym. W niektórych  postaciach klinicznych infekcji (zespół grudkowo-krwotocznych „rękawiczek i skarpetek”) okres zakaźności może utrzymywać się również w trakcie występowania wysypki.

Drogi zakażenia parwowirusem B19:

  • kropelkowa – poprzez wydalanie cząstek wirusa w trakcie mówienia, kasłania, kichania wraz ze śliną i wydzieliną z nosa,
  • wertykalna – w trakcie ciąży (od matki do płodu),
  • przy przetaczaniu krwi i preparatów krwiopochodnych.

Choroba wywoływana przez parwowirusa B19 ma charakter sezonowy – największą liczbę przypadków obserwuje się późną zimą i wiosną. Nasilenie liczby przypadków obserwuje się co 4 lata. 

Zachorowanie na rumień zakaźny nie podlega zgłaszaniu do Inspekcji Sanitarnej.

Objawy kliniczne zakażeń parwowirusem B19

U około 25% zakażonych infekcja parwowirusem B19 przebiega bezobjawowo, u około 50% przypomina łagodne przeziębienie. Przebieg bezobjawowy lub skąpoobjawowy dotyczy głównie dorosłych. Pełne, charakterystyczne dla zakażenia parwowirusem B19 objawy przyjmują postać rumienia zakaźnego lub zespołu grudkowo-krwotocznych „rękawiczek i skarpetek„. Zakażenie może również prowadzić do wystąpienia zespołu poliartropatii (odczynowe zapalenie stawów), przewlekłej niedokrwistości i przełomu aplastycznego (ciężka niedokrwistość).

Rumień zakaźny – przebieg infekcji

  • Okres wylęgania (wiremia) – trwa od 4 do 21 dni. Wirus przedostaje się do krwi i namnaża się w komórkach prekursorowych erytrocytów. Następuje wydalanie cząsteczek wirusa wraz z wydzieliną z dróg oddechowych. Pojawiają się niespecyficzne objawy ogólne przypominające przeziębienie lub grypę: gorączka, ból gardła, katar, ból głowy, bóle mięśni i stawów, złe samopoczucie, biegunka. Objawy ustępują zazwyczaj w ciągu 4-14 dni.
  • Okres osutkowy (wysypkowy) – trwa od 6 do 21 dni.

U dzieci początkowo pojawia się na twarzy czerwono-fioletowy rumień o wyraźnych granicach, przypominający skrzydła motyla lub uderzone policzki (bez zmian na nosie i brodzie). W ciągu kilku dni wysypka pojawia się również na tułowiu, pośladkach, ramionach oraz kończynach dolnych i ma tendencję do zlewania się w skupiska przypominające girlandy.

rumień zakaźny (piąta choroba) objawy lokalizacja wysypki infografika

U dorosłych zmiany na twarzy z reguły nie występują, natomiast pojawia się wysypka na dystalnych częściach kończyn (zespół grudkowo-krwotocznych „rękawiczek i skarpetek”). Mogą również pojawiać się wykwity na błonie śluzowej jamy ustnej.

Wysypka może ustępować i ponownie nawracać pod wpływem temperatury (gorąca kąpiel), emocji, wysiłku, przy podrażnieniu skóry.

Zespół poliartropatii (odczynowe zapalenie stawów) – jest dominującym objawem zakażenia parwowirusem B19 u dorosłych i występuje głównie u kobiet. Zmiany mogą występować z rumieniem lub bez. Stan zapalny dotyka zazwyczaj symetrycznie kilku stawów: międzypaliczkowych, nadgarstkowych, kolanowych lub skokowych.

Przewlekła niedokrwistość – występuje jako następstwo zakażenia parwowirusem B19 u osób z zaburzoną odpornością. W tej postaci infekcji nie pojawia się wysypka.

Przełom aplastyczny (ciężka niedokrwistość) – intensywne namnażanie wirusa prowadzi do zmniejszenia produkcji i szybkiego rozpadu erytrocytów, a w efekcie do szybkiego spadku stężenia hemoglobiny. Objawami są bladość skóry, osłabienie i przyspieszona akcja serca.

Rumień zakaźny u kobiet w ciąży

Szacuje się, że około 50% kobiet w ciąży jest wrażliwych na zakażenie parwowirusem B19. Prawdopodobieństwo przezłożyskowego przeniesienia zakażenia wynosi około 30%. Infekcja może prowadzić do samoistnego poronienia i obumarcia płodu. Ryzyko ciężkiego zakażenia i śmierci płodu po zakażeniu matki parwowirusem B19 wynosi około 5% i jest największe w drugim trymestrze. Większość dzieci, u których doszło do zakażenia wewnątrzmacicznego, rozwija się prawidłowo, jednak zakażenie stwarza ryzyko wystąpienia w noworodków niedokrwistości, obrzęku uogólnionego, zapalenia mięśnia sercowego, niewydolności serca.

Diagnostyka laboratoryjna rumienia zakaźnego

Rozpoznanie zakażenia parwowirusem B19 opiera się na wywiadzie lekarskim i charakterystycznych objawach chorobowych. Pomocna w rozpoznaniu jest diagnostyka laboratoryjna. Wykonanie badań laboratoryjnych zalecane jest u kobiet ciężarnych, chorych w trakcie przełomu aplastycznego, osób z zaburzeniami odporności, oraz noworodków z uogólnionym obrzękiem lub podejrzeniem zakażenia wrodzonego.

W rozpoznaniu parwowirozy zastosowanie mają badania molekularne (genetyczne) i badania serologiczne.

Badania genetyczne – polegają na wykrywaniu w próbce krwi materiału genetycznego charakterystycznego dla  parwowirusa B19. Powszechnie stosowaną metodą jest Real Time-PCR. Tego rodzaju diagnostyka ma zastosowanie w rozpoznaniu przełomu aplastycznego oraz u osób z niedoborami odporności, u których wyniki badań serologicznych mogą być fałszywie ujemne. Materiał genetyczny parwowirusa może być wykrywalny w krwi przez wiele miesięcy od zakażenia, dlatego  metoda molekularna nie jest ostatecznym potwierdzeniem ostrej fazy zakażenia.

wykrywanie DNA parwowirusa B19

Badania serologiczne – polegają na wykrywaniu w krwi swoistych przeciwciał przeciwko parwowirusowi B19. Badania wykonywane są u kobiet ciężarnych, osób z nietypowymi objawami w przebiegu zakażenia, noworodków z uogólnionym obrzękiem i podejrzeniem zakażenia wrodzonego. Przeciwciała oznaczane są w klasach IgM i IgG. Przeciwciała klasy IgM pojawiają się po 7-10 dniach od zakażenia i utrzymują się ok. 3 miesięcy. Przeciwciała IgG pojawiają się 3-4 tygodnie od zakażenia, ich stężenie powoli narasta i utrzymują się najprawdopodobniej do końca życia.

wykrywanie przeciwciał IgM i IgG przeciwko parwowirusowi B19

Tabela nr 1 Interpretacja badań serologicznych w przebiegu zakażenia parwowirusem B19

parwowirus B19 interpretacja wyników badań przeciwciał IgM i IgG tabela

Przyczyny wyników serologicznych fałszywie ujemnych przy zakażeniu parwowirusem B19:

  • okienko serologiczne – zbyt wcześnie pobrana próbka do badań,
  • niedobory odporności,
  • przełom aplastyczny.

Przyczyny wyników serologicznych fałszywie dodatnich dla IgM przy zakażeniu parwowirusem B19 – obecność w krwi:

  • czynnika reumatoidalnego,
  • przeciwciał przeciwjądrowych,
  • przeciwciał anty-EBV IgM.

Leczenie i profilaktyka rumienia zakaźnego (piątej choroby)

Nie istnieje leczenie przyczynowe zakażeń parwowirusem B19. Zazwyczaj nie ma potrzeby leczenia objawowego. Zakażenie nie stwarza zagrożenia nadkażeń bakteryjnych. W większości przypadków infekcji u ludzi rokowania są pomyślne, a uzyskana odporność utrzymuje się przez całe życie.

W przypadku stwierdzenia zakażenia u ciężarnej przed 20. tygodniem ciąży wdrażany jest nadzór stanu płodu. Wystąpienie objawów obrzęku płodu jest wskazaniem do hospitalizacji.

Profilaktyka zakażeń parwowirusem B19 opiera się na działaniach nieswoistych. Należy dbać o higienę osobistą (częste mycie rąk), kobiety ciężarne powinny unikać kontaktu z małymi dziećmi.


Piśmiennictwo

  1. Dr hab. med. Leszek Szenborn „  Rumień zakaźny (tzw. piąta choroba, ang. fifth disease)” https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/chorobyzakazne/72252,rumien-zakazny-tzw-piata-choroba-ang-fifth-disease (dostęp 22.01.2024 r.)
  2. Dr hab. n. med. Ernest Kuchar „Choroby wywołane przez parwowirus B19 u dorosłych” https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/zakazenia-wirusowe/157636,choroby-wywolane-przez-parwowirus-b19-u-doroslych (dostęp 22.01.2024 r.)
  3. Dr n. med. Andrzej Bacz „Zakażenie parwowirusem B19 w ciąży” https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/63108,zakazenie-parwowirusem-b19-w-ciazy (dostęp 22.01.2024 r.)
  4. Magdalena Marczyńska, Piotr Sawiec „Choroby wywołane przez parwowirusa B19 https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.18.1.10. (dostęp 22.01.2024 r.)
  5. 2.      Anna Markowska, Emilia Połczyńska-Kaniak, „Zakażenie parwowirusem B19 w czasie ciąży” Ginekologia po Dyplomie Nr 04 (lipiec) / 2011

Wpływ żywienia na płodność

Spis treści

  1. „Dieta płodności”
  2. Ograniczenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka pochodzenia roślinnego
  3. Spożycie bogatoresztkowych węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG)
  4. Spożywanie produktów mlecznych a płodność
  5. Spożywanie produktów będących dobrym źródłem żelaza a płodność
  6. Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych na płodność
  7. Suplementacja kwasu foliowego
  8. Odpowiednia podaż witaminy B12
  9. Używki a płodność
  10. Ustabilizowanie masy ciała – wpływ na płodność
  11. Podsumowanie

Według szacunków niepłodność może dotyczyć nawet 16% par starających się o potomstwo. Jej diagnostykę i leczenie rozpoczyna się po upływie roku niemożności zajścia w ciążę. W literaturze naukowej wymienia się kilka czynników, które mogą zwiększać płodność, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Są to zbilansowana dieta, utrzymanie prawidłowej masy ciała, umiarkowana aktywność fizyczna, zrezygnowanie z nałogów oraz zadbanie o wypoczynek i odprężenie.

„Dieta płodności”

Rekomenduje się dbałość o higienę życia oraz przestrzeganie zasad zbilansowanej diety od 3 do 6 miesięcy przed planowanym poczęciem. Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że jakaś konkretna dieta wpływa na poprawę płodności. Niemniej jednak istnieją badania wskazujące na to, że ograniczenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka pochodzenia roślinnego, spożywanie bogatoresztkowych węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG), wysokotłuszczowych produktów mlecznych oraz produktów będących dobrym źródłem żelaza może zmniejszyć o 30% ryzyko zaburzeń płodności. Co więcej, suplementacja kwasu foliowego oraz odpowiednia podaż witaminy B12 mogą zwiększyć szanse na urodzenie zdrowego dziecka nawet o 50%.

Ograniczenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka pochodzenia roślinnego

Jedną z cech sposobu żywienia sprzyjającej płodności jest duży udział białka roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych z pożywieniem. Według jednych z przeprowadzonych badań zamiana 5% energii z białka zwierzęcego na białko roślinne wiązała się z 50% obniżeniem ryzyka niepłodności z powodu zaburzeń owulacji. Jak się okazuje, najbardziej niekorzystnie na płodność oddziałują białka pochodzące z mięsa czerwonego.

W praktyce oznaczałoby to np. przygotowanie na śniadanie kaszy jaglanej na napoju roślinnym zamiast jajecznicy z boczkiem, na obiad spaghetti z wykorzystaniem tofu zamiast mięsa czerwonego, a na kolację kanapki z hummusem zamiast z szynką.

Spożycie bogatoresztkowych węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG)

Wykazano, że korzystny wpływ na płodność mają produkty o niskim IG. Receptory insulinowe znajdują się między innymi w jajnikach. W wyniku spożycia dużej ilości cukrów, alkoholu i węglowodanów rafinowanych dochodzi do zwiększonego wydzielania insuliny i produkcji zbyt dużej ilości androgenów przez jajniki. Umiarkowane zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie zmniejsza wyrzut insuliny, co z czasem może poprawić płodność i parametry endokrynologiczne.

Warto jednak zaznaczyć, że dopełnieniem koncepcji IG jest ładunek glikemiczny (ŁG), który uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów zawartych w produkcie, ale też ich ilość obecną w porcji danego pożywienia. Pod tym linkiem znajduje się przykładowa tabela z podziałem na produkty o niskim, średnim i wysokim IG, jak również wskazówki jak obliczyć ŁG posiłku.

Spożywanie produktów mlecznych a płodność

Spożywanie tylko odtłuszczonego nabiału przez kobiety może wiązać się z problemami z płodnością. Badanie Nurses’ Health Study II wykazało, że spożywanie odtłuszczonych produktów mlecznych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem płodności owulacyjnej o 11%. Z kolei spożywanie przynajmniej jednej porcji tłustego produktu mlecznego dziennie zwiększała je o 22%. Biorąc pod uwagę te dane, o wiele korzystniej w trakcie starań o dziecko (i jeśli nie ma ku temu innych przeciwwskazań zdrowotnych) jest spożyć raz dziennie półtłusty lub tłusty nabiał np. jogurt, twaróg, mleko.

Spożywanie produktów będących dobrym źródłem żelaza a płodność

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest związana z większym ryzykiem przedwczesnego porodu i niską masą urodzeniową dziecka.

Dużą zawartością żelaza oprócz podrobów (należy uważać na spożywanie w nadmiarze wątróbki ze względu na dużą zawartość witaminy A, która może mieć działanie teratogenne dla płodu) charakteryzują się natka pietruszki, suche nasiona roślin strączkowych, a także mięso, jaja, ciemne pieczywo. W produktach występują dwa rodzaje żelaza: hemowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (w produktach pochodzenia roślinnego). Na efektywność jego wchłaniania ma wpływ wiele czynników. Z tego powodu, warto skontrolować poziom żelaza we krwi i ocenić gospodarkę żelazową już na etapie planowania ciąży.

pakiet anemii podstawowy

Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych na płodność

Małe spożycie tłuszczów ogółem (poniżej 20%) prowadzi do zaburzeń cyklu menstruacyjnego. Ponadto, wyniki badań wskazują, że nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych trans zwiększają ryzyko niepłodności. Według jednego z przeprowadzonych badań zastąpienie chociażby 2% energii nienasyconymi kwasami tłuszczowymi energią pochodzącą z izomerów trans ponad 2-krotnie zwiększało ryzyko niepłodności.

Biorąc pod uwagę powyższe dane, w praktyce należałoby kupne wyroby cukiernicze i czekoladowe oraz wysoko przetworzonych posiłki typu fast food (zwłaszcza jeśli są spożywane w nadmiarze) zamienić na odpowiednią ilość orzechów i domowe wypieki o przemyślanym składzie, a posiłki przygotowywać na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.

Suplementacja kwasu foliowego

Niedobór kwasu foliowego u kobiety może wywołać zmiany w układzie nerwowym płodu. Niestety, foliany należą do witamin bardzo wrażliwych na działanie wielu czynników (wysokiej temperatury, promieni słonecznych, tlenu), dlatego ich straty w żywności mogą sięgać nawet do 80%. Ponadto, ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym szacuje się na 50-90%. Najlepiej przyswajalny (w 100%) i rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne kobietom planującym ciążę jest zatem syntetyczny kwas foliowy. Jego przyjmowanie należy rozpocząć już w okresie planowania ciąży – co najmniej 6 tygodni przed planowaną koncepcją.

kwas foliowy

>>>Przeczytaj też: Możliwości oznaczania stężenia kwasu foliowego w organizmie

Odpowiednia podaż witaminy B12

Witamina B12 odpowiada za utrzymanie odpowiedniego stężenia progesteronu we krwi – niskie wartości progesteronu są główną przyczyną zaburzeń fazy lutealnej cyklu menstruacyjnego. Niedobór tej witaminy w diecie przyszłych matek może prowadzić do zaburzeń owulacji implantacji zarodka.

Źródłem witaminy B12 w żywności są produkty zwierzęce – mięso, ryby, nabiał, jaja, podroby i skorupiaki. Wegetarianki (zwłaszcza weganki) planujące ciążę, ze względu na dietę wykluczającą powyższe produkty i wysokie ryzyko wystąpienia niedoboru powinny laboratoryjnie ocenić i monitorować jej stężenie w organizmie.

badanie witaminy B12

Używki a płodność

W przypadku częstego spożywania alkoholu mogą występować zaburzenia funkcjonowania hormonów płciowych. W jednym z badań wykazano, że u kobiet spożywających jeden lub więcej drinków w tygodniu, prawdopodobieństwo zapłodnienia było o 50% niższe. Przewlekła ekspozycja na alkohol powoduje obniżenie poziomu testosteronu w surowicy, podwyższenie poziomu białek wiążących hormony płciowe, podwyższenie poziomu prolaktyny oraz estradiolu.

Również palenie papierosów znacząco przyczynia się do spadku naturalnej płodności oraz ogólnej zdrowotności organizmu. Wpływa na nieprawidłowe dojrzewanie oocytów, obniża zdolność do zagnieżdżenia się jajeczka w macicy, obniża jakość nasienia, jak również wpływa negatywnie na rozwój płodu.

Ustabilizowanie masy ciała – wpływ na płodność

Ustabilizowanie masy ciała w okresie rozrodczym (BMI w przedziale 18,5-24,9 kg/m2) zwiększa szansę poczęcia, pozytywnie wpływa na przebieg ciąży i przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu. Zarówno nadmiar masy ciała, jak i jego niedobór mogą wpływać negatywnie na płodność.

Nadmiar masy ciała – dowiedziono, że stopień otyłości i dystrybucja tkanki tłuszczowej są ważnymi czynnikami, które wpływają na układ rozrodczy kobiet. Tkanka tłuszczowa jest nie tylko „magazynem” energii, ale także aktywnym narządem endokrynnym wpływającym na wydzielanie i działanie różnych hormonów. Dodatkowo, nadmiar masy ciała u kobiety przed ciążą i w trakcie ciąży wiąże się z większym ryzykiem m.in. wystąpienia cukrzycy ciężarnych, konieczności wystąpienia cięcia cesarskiego, infekcji rany poporodowej, urodzenia dużego dziecka (>4000g). Należy jednak zaznaczyć, że odchudzanie w ciąży nie jest wskazane (zwiększa się ryzyko niedożywienia płodu, co może skutkować wadami rozwojowymi). W związku z tym rekomenduje się normalizację masy ciała jeszcze przed zajściem w ciążę.

Niedobór masy ciała – może wiązać się ze zwiększeniem wydzielania hormonu folikulotropowego (FSH), skrócenie fazy lutealnej, wtórnym brakiem miesiączki i niedoborami pokarmowymi. W jednym z badań ryzyko niepłodności spowodowanej zaburzeniami owulacji u kobiet bardzo szczupłych (BMI <20 kg m2) było o 38% wyższe niż u kobiet z prawidłową masą ciała. Co więcej, niedowaga u kobiety przed zajściem w ciąże częściej wiąże się z narodzeniem dziecka z niską masą urodzeniową <2500g.

Podsumowanie

Żywienie może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji. „Dieta płodności” powinna opierać się na produktach naturalnych i bogatych w składniki pokarmowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Podczas starań o potomstwo warto zadbać w jadłospisie o białka pochodzenia roślinnego, produkty bogate w błonnik, o niskim IG, pełnotłuste produkty mleczne, produkty będące dobrym źródłem żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwas foliowy oraz witaminę B12. Ponadto, wykluczyć należy używki (alkohol i nikotynę), a także zadbać o zdrowy styl życia – jakość snu, odprężenie, regularną aktywność fizyczną, prawidłową masę ciała oraz ogólny stan odżywienia organizmu.


Piśmiennictwo

  1. A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility – PubMed (nih.gov)
  2. Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility – PubMed (nih.gov)
  3. Dietary patterns and outcomes of assisted reproduction – PubMed (nih.gov)
  4. The influence of obesity on hyperandrogenism and infertility in the female – PubMed (nih.gov)
  5. Alcohol, drugs, caffeine, tobacco, and environmental contaminant exposure: reproductive health consequences and clinical implications – PubMed (nih.gov)
  6. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących | | Ginekologia Polska (viamedica.pl)
  7. Wpływ zmiany stylu życia, diety oraz suplementacji witamin na naturalną płodność – Inne wytyczne i artykuły przeglądowe – Wytyczne i zalecenia – Ginekologia – Medycyna Praktyczna dla lekarzy (mp.pl)