Strona główna Blog Strona 81

Kamica układu moczowego – przyczyny, rodzaje, objawy, zalecenia dietetyczne

Spis treści

  1. Przyczyny powstawania KUM i rodzaje kamic układu moczowego
  2. Zalecenia żywieniowe w kamicach nerkowych

Kamica układu moczowego (KUM) jest stanem chorobowym, w którego przebiegu w nerce lub w drogach moczowych tworzą się złogi substancji chemicznych stanowiących prawidłowy, lub patologiczny składnik moczu.

Częstość występowania kamicy układu moczowego (KUM) wynosi 2 do 3%, przy czym ryzyko pojawienia się jej u mężczyzn jest ponad dwukrotnie wyższe niż u kobiet. Szczyt zachorowań u mężczyzn przypada na trzydziesty rok życia, a u kobiet występują 2 szczyty w wieku 35 i 55 lat. Jest to schorzenie charakteryzujące się nawrotami, które pojawiają się u 10% osób, w pierwszym roku od incydentu kolki nerkowej u 35%, w ciągu 5 lat u 50% osób.

W krajach ekonomicznie rozwiniętych obserwuje się systematyczny wzrost liczby zachorowań, co prawdopodobnie związane jest ze zwiększonym spożyciem białka zwierzęcego i niewystarczającą ilością przyjmowanych płynów. Dodatkowo wiele jednostek chorobowych leków i nieprawidłowości anatomicznych sprzyja tworzeniu się złogów w układzie moczowym.

Kamica układu moczowego (KUM) charakteryzuje się dużą różnorodnością wielkości, kształtu, budowy i składu kamieni moczowych. Ich twardość, zabarwienie i skład chemiczny zależą głównie od budowy krystalicznej. Etiologia kamicy układu moczowego (KUM) jest bardzo zróżnicowana, a liczne jej problemy pozostają wciąż niewyjaśnione. Ponadto ten sam rodzaj kamieni może powstawać z różnych powodów. U wielu chorych kamica jest jednym z objawów ogólnoustrojowych zaburzeń przemiany materii lub też następstwem zmian w samym układzie moczowym.

Przyczyny powstawania KUM i rodzaje kamic układu moczowego

Przyczyny powstawania kamicy moczowej:

  • duże stężenie w moczu – wapnia, fosforanów, szczawianów, cystyny, kwasu moczowego,
  • duże lub zbyt małe stężenie jonów wodorowych (pH) w moczu, zmniejszające rozpuszczalność niektórych składników w moczu,
  • niedobór związków ograniczających krystalizację składników moczu, magnezu czy cytrynianów,
  • zbyt mała ilość płynów w diecie lub nadmierna ich utrata,
  • przewlekłe zakażenie układu moczowego,
  • uwarunkowania genetyczne,
  • ogólnoustrojowe choroby genetyczne.

Objawy kamicy – w kamicy nerkowej pojawiają się takie objawy jak:

  • silny ból w okolicy lędźwiowej,
  • kolka nerkowa, wodonercze,
  • odmiedniczkowe zapalenie nerek,
  • czasem krew w moczu.

Kamienie mogą składać się z:

  • szczawianu wapnia,
  • fosforanu wapnia,
  • fosforanu magnezowo-amonowego,
  • moczanów,
  • ksantyny – zasady purynowej – prekursora syntezy kwasu moczowego,
  • cystyny.

Rodzaje kamicy układu moczowego (KUM) zależą od rodzaju złogów, wyróżnia się:

  • kamicę szczawianowo-wapniową,
  • kamicę fosforanowo-wapniową,
  • kamicę moczanową,
  • kamicę fosforanowo-magnezowo-amonową,
  • kamicę cystynową,
  • kamicę ksantynową.
pakiet nerkowy

Zalecenia żywieniowe w kamicach nerkowych

Dieta powinna być uzależniona od rodzaju kamicy. W zapobieganiu kamicy, jak i leczeniu znaczącą rolę odgrywają płyny podawane w odpowiedniej ilości, ponad 2 l/dobę. Ważne jest odpowiednie pH moczu, ograniczenie soli kuchennej, a także produktów bogatych w kwas szczawianowy.

W niektórych przypadkach należy zwrócić uwagę na podaż wapnia, fosforu, magnezu i białka. Dieta bogata w białko zwierzęce może sprzyjać powstawaniu kamicy.

W kamicy nerkowej chorym zalecane są następujące płyny – woda przegotowana, wody niegazowane, wody mineralne, napar z brzozy czy słabe herbaty. Ważne są płyny podawane przed snem, rozcieńczają one mocz w godzinach nocnych.

Sód nie sprzyja kamicy szczawianowo-wapniowej, zwiększa on wydalanie wapnia i moczanu sodu. Z diety należy wyeliminować lub maksymalnie ograniczyć wszystkie przetwory z dodatkiem soli, koncentraty spożywcze oraz przyprawy zawierające glutaminian sodu.

Zmniejszona podaż wapnia w żywieniu prowadzi do upośledzenia mineralizacji kości, a także wzmaga wchłanianie szczawianów i wydalanie ich z moczem.

Podaż wapnia ogranicza się tylko w przypadku zwiększonego wchłaniania jelitowego tego pierwiastka.

Podaż fosforu ogranicza się w diecie u chorych cierpiących na kamicę fosforanowo-magnezowo-amonową.

Kamica szczawianowo-wapniowa

Kamica szczawianowo-wapniowa występuje:

  • w przypadku nadmiernej ilość kwasu szczawiowego,
  • szczawianów w moczu,
  • w chorobach zapalnych jelit,
  • po resekcji jelit                                                          
  • przy bardzo dużej podaży witaminy C,
  • w niedoborze witaminy B6,
  • przy zaburzonym wydalaniu jonów wodorowych przez nerki.

W zwiększonym jelitowym wchłanianiu wapnia i szczawianów należy ograniczyć z diet produkty będące źródłem tych składników.

W kamicy szczawianowo-wapniowej występuje nadmiar sodu w diecie, zwiększa on wydalanie z organizmu moczanu sodu i wapnia. Moczany sodu mogą być jądrem krystalizacji złogów szczawianu wapnia. W tym przypadku ograniczamy w diecie produkty z dodatkiem soli.

Jeżeli kamica została spowodowana nadmiernym wydalaniem wapnia przez nerki (w nadczynności tarczycy czy osteoporozie), wtedy podaży wapnia z diety się nie ogranicza. Zaleca się natomiast zwiększyć ilość inhibitorów krystalizacji złogów magnezu, cytrynianów, fosforanów, a także płynów co najmniej do ilości 2 l/dobę. Ważne, aby ograniczyć białko zwierzęce.

Produkty przeciwwskazane w kamicy szczawianowo-wapniowej:

szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, suszone figi, kiszonki, konserwy wszystkie (np. rybne, mięsne), czekolada, kakao, mocna herbata, kawa, koncentraty sup, sosów, ostre przyprawy, produkty zawierające glutaminian sodu.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach w kamicy szczawianowo-wapniowej:

mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, ryby, jaja, ziemniaki, marchew, buraki, groch, pomidory, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, kapusta, sałata, śliwki, agrest, cukier, orzechy.

Produkty zalecane w kamicy szczawianowo-wapniowej:

duża ilość wody, słabe herbaty, soki owocowe, owoce cytrusowe, produkty zbożowe z pełnego ziarna, ogórki, cebula, kukurydza, masło.

analiza składu kamienia moczowego

Przykładowa dieta w kamicy szczawianowo-wapniowej

I śniadanie

Pieczywo posmarowane masłem z jajecznicą na parze do tego ogórek zielony. Do picia słaba herbata bez cukru.

II śniadanie

Płatki owsiane (zalane wrzątkiem, odlewamy wrzątek po kilku minutach, aby wypłukać z płatków szczawiany), dodajemy jogurt naturalny 2% oraz mandarynki/nektarynki czy morele. Do picia woda niegazowana.

Obiad

Zupa buraczkowa z dodatkiem marchewki, ziemniaków oraz kaszy jaglanej.

Udziec z indyka (upieczony w piekarniku) obtoczony delikatnymi ziołami z makaronem ryżowym oraz surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Do picia wyciskany sok owocowy z pomarańczy.

Podwieczorek

Garstka orzechów włoskich. Do picia woda mineralna.

Kolacja

Łosoś pieczony w piekarniku, podany z pieczywem pełnoziarnistym posmarowanym masłem. Surówka z sałaty, pomidora i zielonego ogórka, doprawiona ziołami, skropiona kilkoma kroplami cytryny i oleju rzepakowego. Do picia słaba herbata bez cukru.

Kamica fosforanowo-wapniowa

  • głównym składnikiem złogów jest fosforan wapnia
  • powstaje w moczu zasadowym
  • odczyn zasadowy moczu wynika z zakażenia niektórymi bakteriami, rozkładającymi mocznik na amoniak i dwutlenek węgla
  • zwiększenie stężenia amoniaku prowadzi do alkalizacji moczu

W diecie chorego należy ograniczyć sól oraz produkty bogate w fosforany, wapń i szczawiany – mleko, jaja, przetwory mleczne, sery podpuszczkowe, rośliny strączkowe czy konserwy rybne.

Należy zwiększyć ilość magnezu, cytrynianów i wypijanych płynów. Dieta powinna zawierać pokarmy zakwaszające – mięso, wędliny, ryby, pieczywo.

Produkty przeciwwskazane w kamicy fosforanowo-wapniowej:

przetwory solone, produkty zawierające glutaminian sodu, mocna herbata, kawa, czekolada, kakao, szpinak, szczaw, rabarbar, nasiona roślin strączkowych, wody alkaliczne mineralne.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach w kamicy fosforanowo-wapniowej:

mleko, jaja, owoce, ziemniaki, warzywa.

Produkty zalecane w kamicy fosforanowo-wapniowej:

duże ilości płynów, soki i owoce cytrusowe, mięso, ryby, pieczywo, gruboziarniste kasze, makarony, masło, miód.

Przykładowa dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej

I śniadanie

Pieczywo żytnie pełnoziarniste posmarowane masłem, szynka z piersi indyka i czerwona papryka. Sok wyciskany grejfrutowo-pomarańczowy. Woda niegazowana.

II śniadanie

Bułka grahamka z masłem i miodem. Kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad

Zupa warzywna na piersi z indyka/kurczaka bez skóry, z kaszą jaglaną i ziemniakami, zabielona mlekiem 1,5%.

Łosoś pieczony w piekarniku, obtoczony delikatnymi ziołami, podany z kaszą bulgur. Do tego buraczki na ciepło. Woda mineralna.

Podwieczorek

Warzywa pieczone w piekarniku (marchew, pietruszka, seler) do tego mięso z piersi kurczaka ugrillowane w ziołach. Do picia słaba herbata.

Kolacja

Pieczywo pełnoziarniste do tego jajka na twardo pokrojone w plasterki. Pomidor pokrojony w plastry. Do picia słaba herbata owocowa.

Kamica moczanowa

  • najczęstszą przyczyną powstawania kamicy moczanowej jest dieta bogatopurynowa
  • złogi w kamicy moczanowej tworzą się  kwasu moczowego (jest to końcowy produkt przemiany materii), normalnie znajduje się on w stanie rozpuszczonym
  • kwas moczowy powinien być wydalany przez nerki, kamienie moczanowe wytrącają się w moczu kwaśnym i nadmiernie zagęszczonym wtedy, gdy pH wynosi mniej niż 5,3,kamicy sprzyja zwiększone stężenie kwasu moczowego w moczu

W diecie należy ograniczyć podaż związków purynowych, występujących przede wszystkim w wyrobach mięsnych, grzybowych, a także podaż białka, wpływa na zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w moczu. Zalecane jest spożycie białka 40-50g na dobę. W diecie zwiększamy płyny do ponad 2l na dobę. Dieta powinna alkalizować mocz, ponieważ kwas moczowy rozpuszcza się w środowisku alkalicznym. Pacjentom zalecana jest dieta mleczno-jarska – mleko, warzywa i owoce mają właściwości alkalizujące. Stężenie jonów wodorowych nie powinno obniżyć się poniżej 6,5-7,0 pH, przy niższym pH może dojść do wytrącania się kryształków fosforanu wapnia.

Produkty przeciwwskazane w kamicy moczanowej:

wywary mięsne, rybne, podroby, baranina, wieprzowina, śledzie, sardynki, szproty, rośliny strączkowe, grzyby, orzechy,  mocna herbata, czekolada, kakao, naturalna kawa.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach w kamicy moczanowej:

produkty zbożowe, ryby, drób, pozostałe gatunki mięs w ilości 100-150 g/dobę, tylko gotowane w dużej ilości wody, ponieważ puryny przechodzą do wywaru.

Produkty zalecane w kamicy moczanowej:

wypijanie dużej ilości płynów ponad 2 l/dobę, wody mineralne, warzywa i owoce – polecane są cytryny zwiększają przemianę puryn, mleko, ser twarogowy chudy, ziemniaki, miód, cukier.

Przykładowa dieta w kamicy moczanowej

I śniadanie

Pieczywo niskobiałkowe posmarowane masłem, twarożek z serka chudego i jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem. Do tego pomidor i papryka. Do picia sok warzywno-owocowy.

II śniadanie

Brokuł na parze do tego bułki niskobiałkowe, gotowana pierś z kurczaka bez skóry. Do picia kawa zbożowa z mlekiem 1,5%.

Obiad

Zupa pomidorowa na samych warzywach z ryżem jaśminowym.

Pierogi z serem na słodko. Surówka z pora, jabłka i marchewki z dodatkiem jogurtu naturalnego 2%. Do picia delikatna herbata.

Podwieczorek

Koktajl warzywny z dodatkiem ulubionych ziół. Do picia woda niegazowana.

Kolacja

Pieczywo niskobiałkowe z miodem. Papryka, marchew i rzodkiewki do pochrupania. Do picia herbata słaba z cytryną i cukrem (odrobiną).

Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa

Wytrąca się w moczu alkalicznym, gdy układ moczowy zakazi się bakteriami wytwarzającymi enzym ureazę.

Z diety należy wyeliminować produkty, których są źródłem – mleko, sery dojrzewające, sery topione, żółtko jaja, mięso i jego przetwory, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, czekolada oraz orzechy. Koniecznie należy spożywać duże ilości płynów ponad 2 l/dobę. Należy obserwować mocz, jeżeli w moczu występuje małe stężenie cytrynianów i magnezu, należy do diety wprowadzić większe ilości soków i owoców cytrusowych, a także bogate w magnez warzywa.

Kamica cystynowa

Z diety należy ograniczyć aminokwas siarkowy (cystyny). Występuje on obficie w produktach nabiałowych. Płyny należy zwiększyć do dwukrotnej objętości normalnego zapotrzebowania – ponad 3 l na dobę. Należy zwiększyć podaż lub suplementację witaminy B6.

Kamica ksantynowa

Spowodowana jest nadmiarem w moczu zasady purynowej – ksantyny. Ksantyna jest pochodną guaniny, występuje w tkankach roślinnych i zwierzęcych, jest bezpośrednim prekursorem syntezy kwasu moczowego.

W diecie należy uwzględnić produkty, które alkalizują mocz. Dieta mleczno-jarska prowadzi do alkalizacji moczu. Należy zwiększyć ilość podawanych płynów w diecie.

>>> Przeczytaj też: Dieta w przewlekłej chorobie nerek


Piśmiennictwo

  1. H.Ciborowska, A.Rudnicka „Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL, Warszawa 2014r.
  2. D.Włodarek, E.Lange, L.Kozłowska, D.Głąbska, „Dietoterapia”, PZWL, Warszawa 2015r. Lucyna Kozłowska „Kamice układu moczowego”

Moczenie u dzieci niejedno ma oblicze – co warto wiedzieć?

Spis treści

  1. Jaka jest medyczna definicja moczenia u dzieci?
  2. Czy jest to częsty problem w populacji pediatrycznej?
  3. Jak rozpoznać, czy dziecko cierpi z powodu zaburzenia czynnościowego, czy organicznego?
  4. Moje dziecko cierpi z powodu moczenia – co robić?
  5. Czy istnieją skuteczne metody leczenia moczenia u dzieci?
  6. Podsumowanie

Wystąpienie moczenia u dziecka, które ma zdolność do zgłaszania i kontroli oddawania moczu, zawsze budzi stres zarówno u samego malucha, jak i jego rodzica. Owy niepokój często bierze się z licznych pytań dotyczących natury samego zaburzenia, jak i możliwości poradzenia sobie z problemem. Najlepszym lekarstwem na lęk jest wiedza, stąd poniżej prezentujemy Państwu informacje, które – mamy nadzieję – w prosty i przystępny sposób wyjaśnią, czym dokładnie jest moczenie, w jaki sposób uzyskać pomoc oraz czy istnieją opcje skutecznego leczenia.

Jaka jest medyczna definicja moczenia u dzieci?

Według wiodącego towarzystwa naukowego zajmującego się tą problematyką – International Children’s Continence Society (ICCS) – nietrzymanie moczu definiuje się jako mimowolny wyciek, który może mieć charakter ciągły lub przerywany. Podział tej grupy zaburzeń – w pewnym uproszczeniu – obejmuje nietrzymanie ciągłe lub przerywane oraz nietrzymanie w ciągu dnia i moczenie nocne u dzieci. Nietrzymanie moczu ciągłe (czyli zarówno w dzień, jak i w nocy) zwykle związane jest z różnego rodzaju wadami i zaburzeniami wrodzonymi. Postać przerywana natomiast z reguły jest zaburzeniem czynnościowym, przy którym odpowiednia terapia behawioralna przynosi dobre rezultaty.

Czy jest to częsty problem w populacji pediatrycznej?

Dane literaturowe wskazują, że moczenie (najczęściej moczenie nocne) dotyka nawet do 20% dzieci do 5. roku życia; z czasem odsetek ten spada i wśród 17-latków wynosi on ok. 1-2%. Nie jest to zaskakujące zwłaszcza z uwagi na fakt, iż zdolność do kontroli zwieraczy dzieci osiągają około 18. miesiąca życia, a czynność wspomnianych autonomicznych mięśni oraz układów regulujących objętość produkowanego moczu nie jest w pełni dojrzała. Część badań naukowych podaje, że w około 14% wszystkich przypadków dochodzi do samoistnego ustąpienia dolegliwości w ciągu roku. Z drugiej strony wiele dzieci obciążonych chorobami przewlekłymi (według jednego z badań nawet 77%) może doświadczać moczenia na różnych etapach schorzenia podstawowego.

Jak rozpoznać, czy dziecko cierpi z powodu zaburzenia czynnościowego, czy organicznego?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest jednym z najważniejszych celów postępowania z małym pacjentem dotkniętym problemem nietrzymania moczu; determinuje ono bowiem sposób leczenia i dalszego monitorowania. Według rekomendacji Kanadyjskiego Towarzystwa Pediatrycznego (Canadian Pediatric Society) podstawą postępowania jest uważna analiza prezentowanych objawów. Aby odróżnić moczenie pierwotne od wtórnego, należy sprawdzić, czy moczenie nastąpiło po okresie „suchym” (bez moczenia) trwającym co najmniej 6 miesięcy. Dzieci z moczeniem wtórnym należy badać przesiewowo pod kątem częstych organicznych chorób współistniejących, rzadszych schorzeń i czynników stresogennych. Należy także odróżnić, czy nietrzymaniu moczu towarzyszą inne objawy ze strony dolnych dróg moczowych. Eksperci w szczególności wskazują na zwiększoną (co najmniej 8 razy na dobę) lub zmniejszoną (co najwyżej 3 razy dziennie) częstotliwość mikcji, jej wstrzymywanie, mimowolne oddawanie moczu w ciągu dnia, parcia naglące, ból przy mikcji, przerywany przepływ czy uczucie niepełnego opróżnienia pęcherza. Powyższe, w postaci łagodnej, są częste i dotykają nawet dwie trzecie dzieci z opisywaną problematyką.

Moje dziecko cierpi z powodu moczenia – co robić?

W pierwszym etapie należy zgłosić się do pediatry; każde dziecko wymaga pełnego badania przedmiotowego, zwłaszcza brzucha, kręgosłupa, okolic odbytu i narządów płciowych oraz kończyn dolnych. Szczegółowy wywiad oraz uważne badanie przedmiotowe pozwoli na racjonalne ukierunkowanie diagnostyki, gdyż jak wspomniano, do moczenia mogą predysponować częste wśród dzieci choroby i zaburzenia, takie jak zaparcia, zakażenia układu moczowego czy obturacyjny bezdech senny (najczęściej na tle przerostu migdałka gardłowego).

pakiet zakażenie układu moczowego

W ramach podstawowej diagnostyki często wykonywanymi badaniami są ultrasonografia jamy brzusznej, badanie ogólne i posiew moczu, oznaczenie poziomu kreatyniny, mocznika i glukozy w surowicy. Dzieci, u których w toku podstawowej przesiewowej diagnostyki nie udaje się jednoznacznie rozstrzygnąć, czy nietrzymanie moczu jest tylko i wyłącznie typowym zaburzeniem czynnościowym, czy też „maską” choroby organicznej, kierowane są dalej do ośrodków specjalistycznych, gdzie przeprowadzane są m.in. ultrasonografia ze szczególną oceną parametrów czynnościowych (objętość zalegająca, grubość ściany pęcherza moczowego, średnica odbytnicy), pomiar przepływu moczu (uroflowmetria) z elektromiogramem (EMG) dna miednicy lub bez niego (za pomocą elektrod samoprzylepnych), a także bardziej inwazyjne procedury, takie jak cystoskopia.

Czy istnieją skuteczne metody leczenia moczenia u dzieci?

W znacznej większości przypadków możliwe jest „uwolnienie” dziecka i rodzica od tej jakże upośledzającej jakość życia dolegliwości. Sposób leczenia zależy od przyczyny; dla chorób organicznych (np. wad wrodzonych, zakażenia) moczenie u dzieci może ustąpić (nie zawsze całkowicie) po włączeniu odpowiednich leków bądź po przeprowadzeniu zabiegu; część chorób, zwłaszcza o podłożu neurologicznym, może niestety prowadzić do trwałego upośledzenia oddawania moczu. Podstawą postępowania jest terapia koncentrująca się na poprawie zdolności dziecka do kontroli mikcji; jest to długotrwałe, niekiedy uciążliwe dla rodzica i dziecka, jednak z czasem przynosi dobre efekty. Eksperci zalecają zwiększoną podaż płynów w ciągu dnia z równoczesną próbą wydłużania przerw między oddawaniem moczu (co pomaga nieco zwiększyć jego pojemność) oraz ograniczenie picia na około 2 godziny przed zaśnięciem (tu szczególnie przeciwwskazane są napoje słodkie i/lub gazowane – działają moczopędnie!).

Podsumowanie

Moczenie to jedno z najczęstszych przewlekłych zaburzeń występujących u dzieci, które w znacznej większości przypadków nie ma podłoża organicznego. By upewnić się, że za dolegliwością „nie kryje się” groźne podłoże, należy przeprowadzić choćby podstawową diagnostykę (wizyta u pediatry, USG jamy brzusznej, badanie ogólne i posiew moczu, oznaczenie kreatyniny, mocznika i glukozy w surowicy). Odpowiednio postawione rozpoznanie umożliwi włączenie dedykowanego leczenia, które w większości – mimo że długotrwałe – jest skuteczne.


Piśmiennictwo

  1. https://cps.ca/en/documents/position/evaluation-and-management-of-enuresis-in-the-general-paediatric-setting
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039962/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6549126/
  4. The Standardization of Terminology of Lower Urinary Tract Function in Children and Adolescents: Update Report From the Standardization Committee of the International Children’s Continence Society, Neurourol. Urodynam. 9999:1–11, 2015

Wybiórczość pokarmowa – gdy dziecko odmawia jedzenia

Spis treści

  1. Czym jest wybiórczość pokarmowa?
  2. Przyczyny trudności związanych z jedzeniem
  3. Zapobieganie wybiórczości pokarmowej
  4. Konsekwencje wybiórczości pokarmowej
  5. Postępowanie diagnostyczne u dziecka z trudnościami związanymi z jedzeniem
  6. Jak pomóc dziecku ze skrajną wybiórczością pokarmową?
  7. Podsumowanie

Żywienie dziecka jest istotne ze względu na konieczność zapewnienia mu składników odżywczych niezbędnych do optymalnego rozwoju. We wczesnym dzieciństwie mogą jednak wystąpić trudności w jedzeniu. Opiekunowie wówczas martwią się (niekiedy również obwiniają), że dziecko je tylko kilkanaście bezpiecznych dla niego produktów, a jego odżywianie nie wygląda tak, jak „powinno wyglądać” – nie spożywa zalecanych porcji, a to, co je nie zawsze przypomina piramidę zdrowego żywienia. W niniejszym artykule opisano zagadnienie wybiórczości pokarmowej tak, aby ułatwić opiekunom odpowiednie postępowanie.

Czym jest wybiórczość pokarmowa?

Wyróżnia się trzy postacie kliniczne trudności związanych z przyjmowaniem pokarmów we wczesnym dzieciństwie (mogą być od siebie zależne).

  • Wybiórczość pokarmowa – preferencyjne spożywanie wybranych pokarmów o odpowiednich właściwościach sensorycznych tj. smak, kolor, konsystencja; często występuje u dzieci z zaburzeniem ze spektrum autyzmu.
  • Neofobia pokarmowa – lęk przed próbowaniem nowych pokarmów; opisywany w literaturze naukowej jako naturalny etap rozwoju (mechanizm obronny zabezpieczający młody organizm przed spożyciem nowego – potencjalnie niebezpiecznego – pokarmu).
  • Zaburzenia karmienia / ARFID (avoidant/restrictive food intake disorder) – ograniczanie lub unikanie przyjmowania pokarmów; trwa dłużej niż miesiąc i charakteryzuje się niemożnością doustnego przyjmowania pokarmu w ilości potrzebnej do optymalnego rozwoju (prawidłowego przybierania na masie i funkcjonowaniu psychospołecznym); opisana w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11 jako zaburzenie psychiczne.

Przyczyny trudności związanych z jedzeniem

Przyczyny trudności związane z jedzeniem mogą mieć podłoże nieorganiczne lub organiczne.

Nieorganiczne, czyli środowiskowe tj. nieświadoma postawa opiekunów wzmacniająca trudne zachowania dziecka podczas posiłków np. nadmierne zamartwianie się opiekunów co do ilości i jakości spożywanych pokarmów pomimo prawidłowej masy ciała i rozwoju psychoruchowego.

Organiczne, czyli odmowa przyjmowania posiłku spowodowana m.in. bólem przy połykaniu (np. ból gardła, obrzęk), wadami anatomicznymi (np. rozszczep podniebienia, wady uzębienia, przerost migdałków), chorobami przewodu pokarmowego (np. celiakia, nieswoiste zapalenia jelit, przewlekłe zaparcia), wrodzonymi wadami metabolizmu (np. pierwotna nietolerancja laktozy), zakażeniami (np. układu moczowego).

morfologia

Zapobieganie wybiórczości pokarmowej

Zapobieganie trudnościom związanym z jedzeniem z przyczyn nieorganicznych obejmują takie działania ze strony opiekunów jak:

  • wielokrotna ekspozycja na zróżnicowane produkty,
  • spożywanie tego samego posiłku, które otrzymuje dziecko,
  • tworzenie pozytywnych doświadczeń podczas spożywania posiłków.
celiakia pakiet diagnostyczny z genetyką

Konsekwencje wybiórczości pokarmowej

Skrajna wybiórczość pokarmowa o podłożu nieorganicznym u dzieci może prowadzić do niedoboru witamin lub mikroskładników. Niespożywane lub niewystarczające spożywanie pełnowartościowych posiłków, w tym mięsa oraz warzyw i owoców wiąże się zazwyczaj z niskim spożyciem żelaza.

Kiedy przyczyna wybiórczości pokarmowej u dziecka ma podłoże organiczne, może ona prowadzić do zaburzeń wzrastania (masy ciała i wzrostu), jak również do niedożywienia różnego stopnia.

pakiet nie toleruję mleka podstawowy

Postępowanie diagnostyczne u dziecka z trudnościami związanymi z jedzeniem

Postępowanie w przypadku dziecka z trudnościami związanymi z jedzeniem może obejmować:

  • zebranie wywiadu żywieniowo-zdrowotnego (z uwzględnieniem okresu okołoporodowego i wczesnego rozwoju dziecka) oraz psychologicznego (z uwzględnieniem stanu emocjonalnego i poziomu lęku matki, jak również obserwacja wzajemnych interakcji matka–dziecko),
  • analizę dotychczasowego schematu żywienia (liczba posiłków i oferowanych przekąsek w ciągu dnia i nocy),
  • analizę diety dziecka, w tym kaloryczności posiłków oraz ich różnorodności (lista wszystkich akceptowanych przez dziecko pokarmów oraz dzienniczek żywienia dziecka),
  • badanie przedmiotowe oraz badania laboratoryjne w celu wykluczenia trudności w karmieniu z przyczyn organicznych,
  • obserwację i analizę spożywania posiłków (materiał filmowy z domu lub obserwacja bezpośrednia np. w szpitalu),
  • przydatna w diagnostyce trudności związanych z karmieniem może okazać się również wypełniona przez rodzica „Skala MCH związana z karmieniem dziecka – wersja polska”.
skala MCH karmienie dziecka wersja polska kwestionariusz

>>> Pobierz plik w PDF <<<

Jak pomóc dziecku ze skrajną wybiórczością pokarmową?

Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo, przybiera na masie, a wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że nie ma żadnych niedoborów pokarmowych, należy kierować się następującą zasadą: „Rodzic/opiekun decyduje, KIEDY i CO dziecko zje, natomiast dziecko decyduje, CZY i ILE zje.”

Odpowiedni podział ról, czyli kiedy rodzic jest odpowiedzialny za to (i tylko za to), co ląduje na rodzinnym stole, a dziecko decyduje, czy ma ochotę zjeść dany posiłek i w jakiej ilości go zje, prezentuje podejście bez szkody dla emocjonalnego, społecznego i fizycznego zdrowia dziecka. Poniżej kilka wskazówek, które ułatwią postępowanie według powyższej zasady.

  • Buduj postawę zrozumienia w przypadku odmowy posiłku („W porządku, jeśli nie jesteś głodny”, „Nie musisz zjeść wszystkiego, zjedz tyle ile potrzebujesz”). Pozwól, aby dziecko reagowało na wewnętrzne sygnały związane z jedzeniem. Dzieci, których potrzeby i obawy są rozumiane, szanowane i przepracowane, inaczej postrzegają jedzenie. Pozytywny stosunek do jedzenia buduj na zasadzie partnerstwa przy posiłkach – karmienie „na siłę” może tylko pogłębić problem.
  • Zadbaj o spokojną atmosferę przy stole – pomoże to zredukować stres, lęk i wewnętrzne zmagania dziecka przy stole. Zachowaj spokój, nie walcz o każdy kęs i nie komentuj czy i ile dziecko zjadło.
  • Pamiętaj, że spożywanie posiłku przez dziecko może trwać nawet ok. 20 minut.
  • Zaakceptuj to, że dziecko może jednego dnia nic nie zjeść na obiad, innego zostawić trochę jedzenia na talerzu, a jeszcze innego poprosić o dokładkę. Dzieci jedzą dużo w niektóre dni, a w inne z różnych powodów mogą odmówić nawet ulubionego posiłku (brak uczucia głodu, smutek, zbliżająca się infekcja, chęć oddania stolca w najbliższym czasie, uczucie dyskomfortu w przewodzie pokarmowym ze względu na wcześniej spożyty posiłek).
  • Nadal serwuj to, co zwykle, ale stawiaj obok inne produkty; dziecko sięgnie po nie, kiedy będzie gotowe – wtedy, kiedy poziom niepokoju zostanie zredukowany i uzna, że dany pokarm jest bezpieczny. Nastąpi to poprzez obserwację rodziców, którzy n-ty raz spożywają dany produkt czy posiłek.
  • Zastanów się, czy przyczyną odmawiania posiłków przez dziecko nie jest brak odczuwania głodu spowodowany spożywaniem przez dziecko soczków, chrupków, tubek owocowych, słodyczy itp.
  • Monitoruj zmiany w siatkach centylowych w książęczce zdrowia (percentyle mówią o tym, jak duże jest dziecko w stosunku do innych dzieci w tym samym wieku). Pamiętaj, że dziesiąty percentyl może być prawidłowy dla dziecka – może ono np. odwzorowywać rytm wzrastania jednego z rodziców.

Podsumowanie

W przypadku, kiedy dziecko ma trudności z jedzeniem i jednocześnie nieprawidłowo przybiera na masie, jego rozwój psychoruchowy jest opóźniony lub wyniki badań wskazują na nieprawidłowości, konieczna jest konsultacja lekarska i dalsza diagnostyka.

W innych przypadkach wystarczy popracować nad (często nieświadomym) podejściem, które może pogarszać początkowe problemy dziecka z jedzeniem. Trudności z jedzeniem o podłożu nieorganicznym (behawioralnym) można pokonać, jeśli pozwoli się jeść dziecku zgodnie z sygnałami pochodzącymi z jego własnego ciała (to CZY zje i ILE zje podczas zaoferowanego posiłku, zależy od niego).


Piśmiennictwo

  1. Farrow CV, Coulthard H. Relationships between sensory sensitivity, anxiety and selective eating in children. Appetite. 2012 Jun;58(3):842-6. doi: 10.1016/j.appet.2012.01.017. Epub 2012 Feb 2. PMID: 22326881.
  2. Neofobia żywieniowa – zaburzenie czy etap w rozwoju dziecka? – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)
  3. Pediatria Polska – Polish Journal of Paediatrics 2019; 94 (5)  PPED_Art_38639-10.pdf
  4. Taylor CM, Emmett PM. Picky eating in children: causes and consequences. Proc Nutr Soc. 2019 May;78(2):161-169. doi: 10.1017/S0029665118002586. Epub 2018 Nov 5. PMID: 30392488; PMCID: PMC6398579.
  5. Taylor CM, Emmett PM. Picky eating in children: causes and consequences. Proc Nutr Soc. 2019 May;78(2):161-169. doi: 10.1017/S0029665118002586. Epub 2018 Nov 5. PMID: 30392488; PMCID: PMC6398579.
  6. Zaburzenie polegające na ograniczaniu/unikaniu przyjmowania pokarmów, czyli co wiemy o ARFID? – Artykuły przeglądowe – Artykuły i wytyczne – Pediatria – Medycyna Praktyczna dla lekarzy (mp.pl)

Karnityna – rola w organizmie, zapotrzebowanie. Czy karnityna wspomaga odchudzanie?

Spis treści

  1. Karnityna – rola w organizmie
  2. Karnityna – źródła i zapotrzebowanie
  3. Czy karnityna wspomaga odchudzanie?

Karnityna jest związkiem organicznym, który został odkryty w roku 1905 w mięśniach i stąd wzięła się jej nazwa (caro,carnus po łacinie oznacza ciało, mięso). Dwadzieścia dwa lata później (w 1927 roku) opisano budowę chemiczną tego związku, lata 1935-1965 to okres odkrywania jej funkcji w organizmie.

Karnityna jest popularnym suplementem, ponieważ ma wspomagać odchudzanie. Takie działanie karnityny ma podstawy teoretyczne, ale czy znajduje potwierdzenie w badaniach i czy warto ją suplementować? Postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Karnityna – rola w organizmie

Karnityna to dwa izomery (L-karnityna i D-karnityna) oraz acetylo-L-karnityna, propionylo-L-karnityna i winian L-karnityny. Z dwóch izomerów karnityny aktywność biologiczną wykazuje L-karnityna i na tym związku skupi się artykuł.

Natomiast acetylo-L-karnityna jest substancją, która przenika przez barierę krew-mózg i ma poprawiać funkcje mózgu. Ma być również ważnym źródłem energii podtrzymującym ruchliwość plemników.

Podstawowa rola karnityny to udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych przez wewnętrzną błonę mitochondrialną, gdzie są wykorzystywane do produkcji energii w postaci ATP. Proces jest szczególnie aktywny w mięśniach, w tym również w mięśniu sercowym.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są utlenianie w mitochondriach niezależnie od karnityny, jednak WKT (w tym omega-3 i omega-6) nie mogą przenikać przez wewnętrzną błonę mitochondrialną, jeśli nie utworzą związku o nazwie acylokarnityna, która przez tę błonę może przenikać. Proces jest zależy od wielu enzymów i – co jest ważne dla dalszych rozważań – warunkuje działanie karnityny, które jest możliwe w strukturach wewnętrznych komórek.

Karnityna wspomaga również proces transportu niektórych związków toksycznych z wnętrza mitochondriów na zewnątrz.

badanie karnityny

Karnityna – źródła i zapotrzebowanie

Karnityna to związek, który organizm człowieka pozyskuje z dwóch źródeł: syntezy endogennej i diety.

Proces syntezy endogennej to połączenie dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Obydwa związki należą do tzw. aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczone z dietą. Odpowiednia ilość lizyny i metioniny w pokarmie jest warunkiem koniecznym do prawidłowej syntezy karnityny. Sam proces powstawania karnityny ma miejsce w wątrobie i nerkach.

Badania wskazują jednak, iż endogenna synteza karnityny to 15% ilości karnityny obecnej w organizmie. Pozostałe 75% jest dostarczane z dietą.

Jakie są pokarmowe źródła karnityny?

Karnityna występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w czerwonym mięsie. Można ją znaleźć w baraninie, wołowinie i wieprzowinie. Mniejsze ilości dostępne są w rybach i drobiu oraz przetworach mlecznych. Znikome ilości zawarte są w warzywach i owocach.

zawartość karnityny w wybranych produktach spożywczych

Karnityna wchłania się z diety w ok. 75%. Jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, dlatego każda obróbka termiczna zmniejsza jej zawartość w pokarmach.

Około 95% wchłoniętego związku gromadzi się w mięśniach szkieletowych i w sercu. Tylko 0,5% krąży w osoczu, pozostała ilość zmagazynowana jest w wątrobie i nerkach.

Nadmiar karnityny wydalany jest z moczem.

Nie ustalono referencyjnego spożycia karnityny, ponieważ nie jest ona niezbędnym składnikiem odżywczym, który musi być dostarczany w określonych ilościach. Szacuje się jednak, iż dzienne, sumaryczne (dostarczanej z dietą i syntetyzowane w organizmie) zapotrzebowanie na karnitynę wynosi 15 mg. Dieta osoby jedzącej mięso i produkty mleczne dostarcza od 25 do nawet 150 mg tego związku dziennie. Dieta wegańska natomiast zawiera tylko 1,2 mg karnityny. Nie ma to jednak wpływu na podaż tego związku, ponieważ osoba na takiej diecie syntetyzuje ok. 14,5 mg karnityny, natomiast osoba jedząca każdy rodzaj pokarmów może wytworzyć ok. 35 mg karnityny. Dlatego u zdrowych osób nie obserwuje się niedoborów tego związku, nawet u wegan.

Niedobór karnityny obserwuje się u osób, które mają genetycznie uwarunkowane uszkodzenie funkcji transportera karnityny i objawia się u niemowląt i małych dzieci.

badanie acetylokarnityny

Czy karnityna wspomaga odchudzanie?

Ze względu na fakt, iż karnityna uczestniczy w transporcie kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów, gdzie mogą być przekształcane w energię, przez wiele osób jest przyjmowana w postaci suplementu diety, który ma wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie.

Podstawy teoretyczne takiego wnioskowania były słuszne, jednak wykonana w roku 2016 metaanaliza badań poświęconych wpływowi karnityny na ten proces ostudziła nastroje. Wykazano, iż suplementacja karnityną rzeczywiście zmniejszyła masę ciała osób ją zażywających o 1,21 kg, jednak pozostało to bez wpływu na masę tkanki tłuszczowej (nie wykazano jej redukcji) i obwód w talii. Ponadto maksymalny efekt obniżający masę ciała zaobserwowano u osób dorosłych spożywających 2 000 mg karnityny dziennie.

Wniosek z metaanalizy wskazuje, iż przyjmowanie suplementów L-karnityny w sposób nieznaczny wpływa na redukcję masy ciała, natomiast nie ma wpływu na BMI i zawartość tkanki tłuszczowej, zwłaszcza u pacjentów dorosłych z nadwagą lub otyłością.


Piśmiennictwo

  1. Nałęcz K., Nałęcz M., Karnityna – mitochondria i nie tylko, Postępy Biochemii, tom 62(2)2016.
  2. Olek R., Suplementacja karnityną – dwie strony medalu, KOSMOS, Problemy Nauk Biologicznych, tom 69 2020, numer 4 (329), strony 777-784.
  3. Murray R., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, wydanie IV, 1998
  4. Talenezhad N, Mohammadi M, Ramezani-Jolfaie N, Mozaffari-Khosravi H, Salehi-Abargouei A. Effects of l-carnitine supplementation on weight loss and body composition: A systematic review and meta-analysis of 37 randomized controlled clinical trials with dose-response analysis. Clin Nutr ESPEN. 2020 Jun;37:9-23. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.03.008. Epub 2020 Apr 18. PMID: 32359762.
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/

Badania laboratoryjne dla seniorów

Spis treści

  1. Starość z medycznego punktu widzenia
  2. Witamina D u osób starszych
  3. Glukoza i hemoglobina glikowana u osób starszych
  4. Lipidogram z kwasem moczowym u osób starszych
  5. Niedobory pokarmowe u seniorów
  6. Zaburzenia pracy tarczycy u osób starszych
  7. Ocena wydolności serca i krzepliwość krwi u seniorów
  8. Badanie funkcji nerek u seniorów
  9. Badania laboratoryjne jelit u osób starszych

Starość z medycznego punktu widzenia

Starzenie się organizmu to zjawisko fizjologiczne. Starość jest tym okresem życia, w którym obniżają się funkcje życiowe oraz można zaobserwować szereg zmian zachodzących w układach i narządach naszego ciała.

Starość nie jest chorobą, jednak zachodzące w tym procesie zmiany powodują osłabienie mechanizmów adaptacyjnych. Jest to okres, w którym wystarczy niewielki stres, nieco większy niż zazwyczaj wysiłek czy drobna infekcja, aby utrzymująca się jeszcze w organizmie równowaga uległa zaburzeniu i rozwinęła się choroba.

Z tego powodu w starszym wieku rośnie znaczenie laboratoryjnych badań profilaktycznych, które wcześniej mogą pokazać istnienie nieprawidłowości chorobowych. Jest to tym ważniejsze, iż u osób po 60 r.ż. wiele objawów chorobowych przypisuje się właśnie procesowi starzenia i traktuje jako naturalne.

podział starości z fazami starzenia się według WHO infografika

Osoby starsze często są pod opieką lekarza i mają wykonywane badania laboratoryjne, które monitorują choroby przewlekłe. Artykuł zwraca uwagę na odrębności wieku starszego oraz uwypukla szczególnie ważne aspekty profilaktyki.

Witamina D u osób starszych

Bardzo ważne jest, aby osoby w podeszłym wieku miały optymalny (30-50 ng/ml) poziom witaminy D.

U osób starszych jest to trudne do osiągnięcia z powodu mniejszej zdolności do wytwarzania witaminy D w skórze i częstszego przebywania w zamkniętych pomieszczeniach.

Optymalny poziom witaminy D u osoby starszej to większa odporność, prawidłowa gospodarka wapniowo-fosforanowa (organizm lepiej sobie radzi z osteoporozą), lepsze funkcjonowanie układu krążenia.

Osoby starsze mogą mieć tak głęboki niedobór witaminy D, że suplementacja standardowych dawek (2000 jednostek dziennie) nie wystarczy, aby pokryć niedobory i odbudować zapasy gwarantujące prawidłowe funkcjonowanie. Badanie stężenia witaminy D jest warunkiem bezpiecznej i efektywnej suplementacji.

badanie witaminy D

Badanie powinno być wykonane przed rozpoczęciem suplementacji, następnie kontrolnie po 3 miesiącach. Po ustaleniu dawki suplementacyjnej wystarczy je wykonywać raz w roku. Należy pamiętać, iż suplementacja witaminy D u seniorów powinna mieć miejsce przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Glukoza i hemoglobina glikowana u osób starszych

Każda zdrowa osoba po 40 r.ż. powinna regularnie wykonywać badanie poziomu glukozy. Razem z poziomem glukozy warto zrobić badanie stężenia hemoglobiny glikowanej, która pokazuje, czy poziom glukozy był prawidłowy w ciągu ostatnich trzech miesięcy.

pakiet ryzyko cukrzycy rozszerzony

Lipidogram z kwasem moczowym u osób starszych

Lipidogram należy do podstawowych badań profilaktycznych, które powinniśmy wykonywać regularnie po 40 r.ż. Ważnym badaniem wskazującym na ryzyko chorób serca i nadciśnienia tętniczego jest poziom kwasu moczowego w surowicy, który powinien być wykonywany razem z lipidogramem.

Kwas moczowy to marker zwiększonego ryzyka chorób serca, naczyń. Poziom kwasu moczowego, który chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego jest niższy, niż wartości referencyjne stosowane w rozpoznaniu dny moczanowej. Niestety podeszły wiek predysponuje do zwiększonego stężenia tego parametru we krwi.

pakiet lipidogram extra baner

>>> Przeczytaj też: Kwas moczowy jako czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Niedobory pokarmowe u seniorów

Osoby starsze zagrożone są powstawaniem niedoborów pokarmowych, np. żelaza, witamin z grupy B (witamina B12, kwas foliowy), niedoborów elektrolitów (sód, potas, magnez). Dzieje się tak, ponieważ:

  • osoby starsze często nie odżywiają się w optymalny sposób (ograniczają kaloryczność posiłków, z powodu problemów z przewodem pokarmowym unikają warzyw i owoców, spożywają monotonne posiłki)
  • obserwujemy gorsze wchłanianie składników odżywczych przez śluzówkę przewodu pokarmowego.

Jakie problemy obserwujemy u osób starszych?

Objawy anemii – zmęczenie, senność, bladość, zaburzenia koncentracji – występujące u osób starszych są często interpretowane jako objawy związane z wiekiem lub innymi chorobami. Tymczasem mogą to być objawy niedoborów żelaza, dolegliwości, która jest powszechna u osób starszych. Jej geneza jest wieloczynnikowa, do aspektów wymienionych powyżej można dodać fakt, iż może być objawem innych chorób, np. nowotworowych, które u osób starszych są również częstsze. Wystąpienie niedokrwistości z niedoboru żelaza w wieku > 50 lat jest silnym czynnikiem predykcyjnym nowotworu złośliwego.

pakiet anemii podstawowy

Witamina B12 jest największą i najbardziej złożoną w budowie witaminą, której potrzebuje człowiek. Jednocześnie jest jedną z najważniejszych, bowiem funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego bez tej witaminy jest niemożliwe. Najpoważniejszą konsekwencją jej niedoboru jest tzw. anemia złośliwa, ale nawet mniejsze niedobory mogą objawiać się problemami z pamięcią, bólami i zawrotami głowy, rozdrażnieniem, osłabieniem węchu lub smaku, problemami ze słuchem (piski, szumy) uczuciem mrowienia na skórze, drętwieniami. Niedobór witaminy B12 może być również związany z depresją.

Niedobór witaminy B12 u seniorów można sprawdzić wykonując następujące badania:

badanie witaminy B12

Zaburzenia pracy tarczycy u osób starszych

Jeśli u osoby w podeszłym wieku występują zaparcia, suchość skóry lub brak energii, zwykle przypisuje się je procesowi starzenia, tymczasem mogą to być objawy niedoczynności tarczycy. Z drugiej strony typowe objawy tej choroby z wiekiem stają się mniej wyraźne, dlatego łatwo je przeoczyć.

Szczególną uwagę należy zatem zwrócić na postępujące zaburzenia czynności poznawczych i pamięci, obniżenie nastroju, niedokrwistość i niewydolność serca, zwłaszcza jeśli rozwijają się one u osoby, której stan był dotychczas stabilny.

Niedobór hormonów tarczycy należy wykluczyć również u osób w podeszłym wieku z hiponatremią lub ze zwiększonym stężeniem kinazy kreatynowej w surowicy.

Ocena wydolności serca i krzepliwość krwi u seniorów

Choroby serca często towarzyszą osobom starszym, dlatego ocena wydolności serca oraz krzepliwość krwi są badaniami, które powinno być wykonane u seniorów.

NT-proBNP (N-terminalny propept. natriuret. t.B) – badanie pomocne w ocenie wydolności serca oraz rozpoznaniu niewydolności tego narządu.

Objawy niewydolności serca również bywają przypisywane podeszłemu wiekowi pacjenta, ponieważ są to osłabienie, łatwe męczenie się nawet przy niewielkim wysiłku, duszność, obrzęki.

Niskie stężenie tego markera eliminuje konieczność wykonania badania ECHO serca, które nie wszędzie jest dostępne i jest kłopotliwe dla osób starszych.

badanie nt pro bnp

D-dimery – badanie poziomu d-dimerów pomaga wykluczyć występowanie incydentów zakrzepowo-zatorowych, które mogą występować u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz u pacjentów leżących lub z ograniczeniami poruszania się. D-dimery znajdują zastosowanie u osób, które nie przyjmują leków przeciwkrzepliwych i lekarz nie zlecił im innych badań.

badanie d-dimerów

Badanie funkcji nerek u seniorów

Badania w pakiecie nerkowym to możliwość oceny wydolności nerek do wydalania produktów przemiany materii, ich poprawnego funkcjonowania oraz sprawdzenie funkcji filtracyjnej. Upośledzenie funkcji nerek jest dosyć częstą dolegliwością u osób starszych, na dodatek zbyt rzadko rozpoznawaną. Tymczasem nerki odgrywają kluczową rolę w filtrowaniu krwi. W ciągu doby przepływa przez nie nawet 1 500 litrów krwi, z czego filtrowane jest aż 150 litrów. Wynikiem tej pracy jest powstanie około 1,5 litra moczu w ciągu doby. Dzięki temu organizm wydala nadmiar wody, reguluje stężenie sodu, potasu i innych jonów biorących udział w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Są jednym z najważniejszych organów regulujących ciśnienie tętnicze krwi.

pakiet nerkowy

Badania laboratoryjne jelit u osób starszych

Dolegliwości ze strony jelit u osób w podeszłym wieku są powszechne. Mogą im towarzyszyć zaparcia, wzdęcia czy bóle brzucha. Jakie badania laboratoryjne można zarekomendować?

  • ogólne badanie kału oraz resztek pokarmowych,
  • kalprotektyna,
  • wykrywanie krwi utajonej w kale. 

Kalprotektyna to marker stanu zapalnego jelita, którego stężenie rośnie w przypadku zmian zapalnych lub nowotworowych. U osób zdrowych wykrywana jest w ilościach śladowych. Jeśli wynik badania mieści się w zakresie wartości referencyjnych, można zrezygnować z dalszej, inwazyjnej diagnostyki (np. kolonoskopii) i wskazuje na istnienie zespołu jelita drażliwego. Z drugiej strony wysoki poziom kalprotektyny jest bezwzględnym wskazaniem do wizyty u lekarza.

Wykrywanie krwi utajonej w kale – jest testem przesiewowym w kierunku krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które może być spowodowane rakiem jelita grubego. Badanie krwi utajonej w kale powinno być wykonywane raz w roku, zwłaszcza przez osoby po 45 r.ż.

pakiet zdrowe jelita

>>> Przeczytaj też: Żywienie osób starszych


Piśmiennictwo

  1. https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/305634,postepowanie-w-niedokrwistosci-z-niedoboru-zelaza-u-doroslych
  2. Płudowski, P.; Kos-Kudła, B.; Walczak, M.; Fal, A.; Zozulińska-Ziółkiewicz, D.; Sieroszewski, P.; Peregud-Pogorzelski, J.; Lauterbach, R.; Targowski, T.; Lewiński, A.; et al. Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients 2023, 15, 695. https://doi.org/10.3390/nu15030695
  3. https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/show.html?id=151010
  4. https://www.alab.pl/centrum-wiedzy/hemoglobina-glikowana/
  5. https://www.alab.pl/centrum-wiedzy/rak-jelita-grubego/

Rola badań genetycznych w diagnostyce nowotworów

Światowy Dzień Raka to doskonała okazja do podkreślenia kluczowej roli profilaktyki w zwalczaniu chorób nowotworowych. Głównym celem działań profilaktycznych jest szybka identyfikacja potencjalnego zagrożenia, co zdecydowanie zwiększa szanse na skuteczne wyleczenie. Według danych statystycznych z 2021 roku nowotwory złośliwe zajmują drugie miejsce wśród przyczyn zgonów, odpowiadając za 18,8% zgonów mężczyzn i 17,2% zgonów kobiet. W Polsce w 2021 roku według informacji statystycznych chorobą nowotworową dotkniętych było ponad 1,31 miliona osób, a liczba nowych przypadków wyniosła 171,6 tys. Nowotwory złośliwe gruczołu krokowego stanowiły najczęstszy przypadek nowotworów u mężczyzn, odpowiadając za około 21,2% zachorowań, podczas gdy nowotwory płuca, okrężnicy i pęcherza moczowego zajmowały kolejne miejsca z odpowiednio 14,6%, 6,7% i 6,3%. W przypadku kobiet najczęściej diagnozowano nowotwory piersi (24,2%), płuca (9,4%), trzonu macicy (6,9%), okrężnicy (5,7%), tarczycy (4,4%), jajnika (4,2%), odbytnicy (2,6%) oraz czerniaka skóry (2,5%).

Charakterystyka nowotworów

Choroba nowotworowa (rak) charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem komórek, a proces kancerogenezy, czyli powstawania nowotworu, jest procesem wieloetapowym. Zazwyczaj zaczyna się od uszkodzenia DNA komórek, co może być spowodowane działaniem czynników środowiskowych, promieniowaniem czy dziedzicznymi mutacjami genetycznymi. Uszkodzone komórki zaczynają dzielić się, tworząc guz. W miarę postępu kancerogenezy komórki guza mogą zyskiwać zdolność do przerzutów, o znacząco utrudnia proces leczenia.

Genetyczne czynniki ryzyka

Szacuje się, że genetyczne czynniki, które związane są z dziedziczną predyspozycje do rozwoju nowotworu, odpowiadają za około 10 – 30% wszystkich nowotworów. Pozostałe przypadki, choć występują często, są określane mianem nowotworów „sporadycznych”. Różnice między tymi rodzajami nowotworów mają istotne konsekwencje dla diagnozy, leczenia i profilaktyki. Badania genetyczne odgrywają istotną rolę w identyfikacji ryzyka dziedzicznego, umożliwiając wczesne interwencje. W przypadku nowotworów dziedzicznych monitorowanie i profilaktyka są szczególnie istotne dla osób należących go grupy tzw.: „zwiększonego” ryzyka. Tym bardziej że takie osoby mają większe ryzyko zachorowania na nowotwór nawet bez dodatkowego narażenia na dodatkowe szkodliwe czynniki środowiskowe.

Nowotwory dziedziczne a sporadyczne

Współczesna medycyna wykorzystująca w procesie diagnostycznym badania genetyczne otwiera nowe perspektywy w personalizacji opieki nad pacjentami z dziedzicznym predyspozycjami do nowotworów, ale również dla pacjentów z nowotworami sporadycznymi.

Czynniki środowiskowe i styl życia

Nowotwory sporadyczne stanowią większość około 75% przypadków nowotworów. Nowotwory sporadyczne są efektem złożonych interakcji pomiędzy czynnikami genetycznymi a otoczeniem. Wśród czynników, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów, są:

  • czynniki środowiskowe – występujące w środowisku substancje toksyczne mogą znacząco zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów sporadycznych. Obecne w powietrzu, wodzie pitnej, czy produktach spożywczych związki chemiczne mogą mieć kancerogenny wpływ na organizm. Do tego typu związków należą np.: benzen, azbest czy pestycydy.
  • styl życia – innymi istotnymi czynnikami mogącymi mieć wpływ na proces nowotworzenia są palenie papierosów, alkohol, niezdrowa dieta czy brak aktywności fizycznej.  Mogą się one przyczyniać do rozwoju nowotworów, a nałożenie i interakcje pomiędzy tymi czynnikami mogą tworzyć dogodne środowisko dla powstawania komórek nowotworowych.
  • promieniowanie UV i jonizujące – ekspozycja na promieniowanie jest powiązana z ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów skóry, a także innych nowotworów sporadycznych. Promieniowanie UV może uszkadzać DNA komórkowe, co prowadzi do błędów w replikacji i zwiększonego ryzyka powstawania mutacji.
  • czynniki hormonalne – zaburzenia w działaniu układu hormonalnego, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, mogą wpływać na rozwój nowotworów. Na przykład, wysoki poziom estrogenów u kobiet związany jest z większym ryzykiem raka piersi, a u mężczyzn obniżenie poziomu testosteronu może być związane z rakiem prostaty.
  • starzenie się populacji komórkowej – naturalny proces, jakim jest starzenie się organizmu to też jeden z czynników ryzyka pojawienia się nowotworu. W miarę upływu lat w naszych komórkach akumulują się uszkodzenia genetyczne, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu.

Nowotwory sporadyczne rozwija ja się na skutek nagromadzenia mutacji tzw.: somatycznych, czyli zmian niedziedzicznych, które mogą być nabywane w trakcie życia, na skutek działania czynników środowiskowych czy też czynników związanych z naszym stylem życia. Zmiany takie występują tylko w komórkach guza i mogą wystąpić w dowolnym etapie życia i nie są przekazywane potomstwu. Podczas gdy w przypadku nowotworów dziedzicznych mutacje, zwane również zmianami germinalnymi, obecne są we wszystkich komórkach organizmu od początku jego życia. Predyspozycje genetyczne mogą odgrywać istotną rolę w rozwoju nowotworów. Oznacza to, że u osoby, u której występuje predyspozycja genetyczna do zachorowania przy wystąpieniu konkretnych czynników środowiskowych (czyli m.in. związanych z trybem życia) może dojść do wystąpienia nowotworu. Wśród genów związanych ze zwiększoną predyspozycją do chorób nowotworowych są w przypadku:

  • raka piersi/jajnika – geny BRCA1 i BRCA2. Mutacje w tych genach mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi oraz jajnika. Mutacje w genie BRCA1 mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia raka piersi u nosicielek do około 80%, a raka jajnika do około 60%. Gen ten również wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka prostaty do około 8,5% oraz raka trzustki do około 3%. W przypadku genu BRCA2 jego mutacje mogą skutkować wzrostem ryzyka raka piersi u nosicielek do około 80%, a u mężczyzn wzrostem ryzyka rozwoju raka sutka do około 9%. Gen BRCA2 jest również związany z podwyższonym ryzykiem raka jajnika do około 27%, raka prostaty do około 20%, raka trzustki do około 7%, a także, choć w niewielkim stopniu, zwiększonym ryzykiem rozwoju czerniaka.

>>> Przeczytaj też: Mutacje w genach BRCA1 i BRCA2 – występowanie, ryzyko, badania genetyczne

panel NGS BRCA1 i BRCA2 rak piersi i prostaty
analiza 27 genów w kierunku predyspozycji do zachorowania na raka piersi i jajnika z wykorzystaniem NGS
  • raka jelita grubego – w przypadku tego nowotworu, mutacje w genach MLH1, MSH2, MSH6, EPCAM, PMS2 prowadzą do około 70% wzrostu ryzyka rozwoju raka jelita grubego, 50% zwiększenia ryzyka rozwoju raka endometrium, około 20% wzrostu ryzyka rozwoju raka żołądka, około 10% wzrostu ryzyka raka jelita cienkiego, 6% raka dróg żółciowych do około 6%, oraz około 25% ryzyka rozwoju raka dróg moczowych. W przypadku nosicieli mutacji w genach MLH1 lub MSH2 obserwuje się zwiększone do około 30% ryzyko rozwoju raka prostaty, zwiększone do około 18% ryzyko rozwoju raka piersi, zwiększone do około 9% ryzyko rozwoju raka trzustki oraz ryzyko rozwoju raka jajnika do około 20%. Wśród genów, których zmiany związane są ze podwyższonym ryzykiem zachorowania na dziedziczny zespół rodzinnej polipowatości gruczolakowatej (FAP), znajduje się gen APC – odpowiedzialny jest za około 80% przypadków FAP, czy gen MUTYH w którym obecność mutacji zwiększa ponad 90-krotnie ryzyko wystąpienie raka jelita grubego, a dodatkowo zwiększone jest ryzyko raka endometrium.
  • raka żołądka – dziedziczny rozlany rak żołądka wiąże się z mutacją w genie CDH1, występującą w 30–50% przypadków u chorych. W obliczu tej mutacji, ryzyko rozwoju rozlanego raka żołądka wynosi do około 70% u mężczyzn i do około 56% u kobiet, a ryzyko rozwoju zrazikowego raka piersi u nosicielek dochodzi do około 42%.
analiza 20 genów w kierunku predyspozycji do zachorowania na raka żołądka i jelita grubego z wykorzystaniem NGS
  • rak nerki – w raku nerki geny VHL są kluczowe. Mutacje w tych genach mogą prowadzić do rozwoju nowotworu nereki (zespół von Hippla-Lindaua) oraz powodują wzrost ryzyka zachorowania na raka nadnerczy. Mutacje w genie PTEN powiązane są z nowotworami m.in.: pęcherza moczowego, tarczycy, macicy, prostaty czy piersi.
analiza 13 genów w kierunku predyspozycji do zachorowania na raka nerki z wykorzystaniem NGS

Znaczenie badań genetycznych

Badania genetyczne są bardzo ważnym elementem walki z nowotworami, odgrywając istotną rolę we wczesnym wykrywaniu, personalizacji leczenia czy zrozumieniu mechanizmów dziedziczenia chorób. Dzięki postępowi w genetyce możemy identyfikować genetyczne predyspozycje do rozwoju nowotworu, co umożliwia wczesne wprowadzenie odpowiednich programów monitorowania i prewencji. Ponadto, badania genetyczne pozwalają na dopasowanie terapii do indywidualnych cech genetycznych pacjenta, zwiększając skuteczność leczenia i minimalizując skutki uboczne.

Immunoterapia i personalizacja leczenia

Badania genetyczne odgrywają również ważną rolę w dziedzinie immunoterapii. Analiza genotypu pacjenta pozwala lekarzom określić, czy terapia immunologiczna może być skuteczna, co umożliwia bardziej ukierunkowane podejście do leczenia. Nowoczesne technologie umożliwiają analizę specyficznych mutacji genetycznych związanych z rozwojem nowotworów. Dzięki temu możliwe jest opracowanie bardziej precyzyjnych strategii terapeutycznych, eliminując nieefektywne leki i skupiając się na tych, które są najbardziej skuteczne dla danego pacjenta.

W miarę postępu i rozwoju badań genetycznych rośnie nasza zdolność rozumienia roli poszczególnych genów w procesie rozwoju nowotworów, co otwiera nowe perspektywy w dziedzinie genetyki nowotworowej. Badania genetyczne są jednym z elementów profilaktyki przeciwnowotworowej, bo pozwalają między innymi na identyfikację dziedzicznych predyspozycji do nowotworów, co umożliwia wczesną diagnostykę, skuteczne leczenie oraz wprowadzenie działań profilaktycznych, które mogą nas uchronić przed rozwojem nowotworu tym bardziej że dziedziczenie predyspozycji genetycznych zwiększa ryzyko zachorowania, a nie jest jednoznaczne z rozwojem nowotworu.


Piśmiennictwo

  1. Doraczyńska-Kowalik A., Janus-Szymańska G., Matkowski R., Michałowska D., Sąsiadek MM. Genetics and Oncology (part 2.). Fundamentals of personalised medicine in the treatment of breast and ovarian cancer. NOWOTWORY J Oncol 2020; 70: 187–202
  2. Sąsiadek MM., Łaczmańska I., Maciejczyk A., Matkowski R., Gil J. Genetyka i onkologia (część 1.) Podstawy medycyny personalizowanej w onkologii opartej na badaniach genetycznych
  3. Tołoczko-Grabarek A., Lubiński J.: Genetyczne podstawy chorób nowotworowych przewodu pokarmowego
  4. Marlicz K. Rak żołądka – przyczyny, objawy, diagnoza i leczenie
  5. Didkowska J. A., Wojciechowska U., Barańska K., Miklewska M., Michałek I., Olasek P. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE W POLSCE W 2021 ROKU Publikacja opracowana ze środków finansowych Ministra Zdrowia Narodowej Strategii Onkologicznej, zadanie „Wspomaganie systemu rejestracji nowotworów”. Warszawa 2023

Zespół antyfosfolipidowy – nowe kryteria rozpoznania

Spis treści

  1. Czym jest zespół antyfosfolipidowy?
  2. Zespół antyfosfolipidowy (APS) – nowe kryteria klasyfikacyjne
  3. Zespół antyfosfolipidowy (APS) – leczenie
  4. Katastrofalny zespół antyfsosfolipidowy

Czym jest zespół antyfosfolipidowy?

Zespół antyfosfolipidowy (antiphospholipid syndrome – APS) to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się występowaniem epizodów zakrzepowych, a także powikłań położniczych u kobiet.
Objawom klinicznym towarzyszy występowanie w surowicy krwi charakterystycznych autoprzeciwciał: antykoagulantu toczniowego, przeciwciał antykardiolipinowych w kasie IgG i IgM  i przeciwciał przeciwko beta2-glikoproteinie w klasie IgG i IgM.  

Przyczyna tego zespołu nie jest znana. Występuje z częstością 40-50 przypadków/100 000 osób, przy czym kobiety chorują częściej. Przeciwciała antyfosfolipidowe są również wykrywane u 1-5 % osób zdrowych, u osób starszych dominują przeciwciała antykardiolipinowe.1 Występują u około 5-20 % kobiet z powtarzającymi poronieniami.

Oprócz zespołu antyfosfolipidowego obecność przeciwciał antyfosfolipidowych stwierdzamy również w toczniu rumieniowatym układowym, zespole Sjögrena oraz w chorobach tarczycy, m.in. w chorobie Hashimoto.

>>> Dowiedz się więcej na temat zespołu antyfosfolipidowego

Zespół antyfosfolipidowy (APS) – nowe kryteria klasyfikacyjne

Obraz kliniczny zakrzepowego zespołu antyfosfolipidowego jest podobny u mężczyzn, jak i u kobiet.

W 2023 zostały opublikowane nowe kryteria klasyfikacyjne zespołu antyfosfolipidowego2, w których rozszerzono listę objawów klinicznych. Wprowadzono również kryteria wyjściowe (co najmniej jedno udowodnione kryterium kliniczne i dodatni wyniki przeciwciał antyfosfolipidowych stwierdzony w ciągu 3 lat od zidentyfikowania kryterium klinicznego), których spełnienie jest niezbędne, aby rozpocząć klasyfikację chorego.

Wyróżniono 6 domen klinicznych zawierających:

  • żylną chorobę zakrzepowo-zatorową,
  • zakrzepicę tętniczą,
  • mikronaczynia (zmiany skórne, krwawienie śródpęcherzykowe, choroby mięśnia sercowego, krwawienie do nadnerczy, nefropatia związana z przeciwciałami antyfosfolipidowymi),
  • powikłania położnicze (w tym poronienia, obumarcia płodu, stan przedrzucawkowy),
  • zastawki serca (pogrubienia oraz wegetacje),
  • hematologię (małopłytkowość 20-130 x 109/l).

Kryteria diagnostyczne podzielono na dwie domeny:

  • badanie antykoagulantu tocznia,
  • badanie przeciwciał antykardiolipinowych i/lub przeciwciał przeciwko beta-2- glikoproteinie.

Objawom w poszczególnych domenach przypisano określoną liczbę punktów.3 Pacjenci, którzy uzyskali co najmniej trzy w punkty w domenie klinicznej i laboratoryjnej, są kwalifikowani jako chorzy na zespół antyfosfolipidowy.

Nowe kryteria dają nam większe możliwości rozpoznawania zespołu antyfosfolipidowego, ponieważ zostały one rozszerzone o objawy kliniczne pominięte w kryteriach z 2006 roku. Nie została natomiast zmieniona lista przeciwciał, jaką należy oznaczyć, podejrzewając zespół antyfosfolipidowy.

pakiet zespół antyfosfolipidowy

Zespół antyfosfolipidowy (APS) – leczenie

Podstawą leczenia zespołu antyfosfolipidowego jest leczenie przeciwkrzepliwe.  Do leczenia używamy: doustnych antagonistów witaminy K (acenokumarol, warfaryna), heparyny drobnocząsteczkowe oraz leki przeciwpłytkowe, głównie aspiryny. W przypadku bezobjawowej obecności przeciwciał antyfosfolipidowych w surowicy należy stosować małe dawki kwasu acetylosalicylowego. U wszystkich chorych z zespołem antyfosfolipidowym należy dążyć do prawidłowej kontroli ciśnienia tętniczego i wyrównania zaburzeń lipidowych.4

Katastrofalny zespół antyfsosfolipidowy

Szczególnym rodzajem zespołu antyfosfolipidowego jest katastrofalny zespół antyfsosfolipidowy, częściej występujący u kobiet. Objawia się ostrą niewydolnością wielu narządów (zazwyczaj co najmniej trzech), szczególnie nerek i płuc, spowodowaną przez zakrzepicę małych naczyń z towarzyszącym występowaniem przeciwciał antyfosfolipidowych, zazwyczaj w wysokim mianie. Najczęściej jest wywołany przez zakażenia, zabiegi chirurgiczne, urazy, odstawienie leków przeciwkrzepliwych lub nieterapeutyczny INR5. Leczenie tego zespołu polega na skojarzonym podawaniu heparyn w dawkach leczniczych, glikokortykosteroidów, immunoglobulin lub plazmaferez oraz antybiotyków o szerokim spektrum działania, jeżeli przyczyną zespołu jest zakażenie. Można rozważyć również leczenie biologiczne. Śmiertelność w  katastrofalnym zespole antyfosfolipidowym jest wysoka, dlatego ważne jest unikanie czynników, które go wyzwalają.

U chorych znajdujących się w grupie ryzyka, a także u osób po przebytych incydentach zakrzepowo-  zatorowych oraz kobiet z niepowodzeniami położniczymi bardzo ważne jest oznaczenie przeciwciał antyfosfolipidowych. Wdrożenie odpowiedniego leczenia pozwoli, być może, uniknąć kolejnych epizodów zakrzepowych oraz cieszyć się upragnionym potomstwem.


Piśmiennictwo

  1. Zimmermann- Górska I: Terapia w chorobach reumatycznych Irena Zespół antyfosolipidowy PZWL 2018;4:20-279
  2. Barbhaiya M., Zuily S., Naden R. et al.: 2023 ACR/EULAR antiphospholipid syndrome classification criteria. Ann. Rheum. Dis. 2023; 82: 1258-1270 doi: 10.1136/ard-2023-224609.
  3. Musiał J. New classification criteria for antiphospholipid syndrome — 2023. J Transf Med 2023; 16 (3): 103–109. DOI: 10.5603/jtm.97795
  4. Zimmermann-Gorska I: Reumatologia – postępy 2022/20223. Med. Praktyczna., 2023 ;10:50-59
  5. Zimmermann-Gorska I, Musiał J, Skrzypczak J Interna Szczeklika 2021; rozdział VII zespół antyfosfolipidowy; VII .5:2027-2080

Żywienie osób starszych

Spis treści

  1. Czym jest starzenie się organizmu?
  2. Ogólne zasady żywienia osób starszych
  3. Przykłady dziennej diety dla osób starszych

Czym jest starzenie się organizmu?

Starzenie się organizmu jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmniejsza się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku.

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, a jego przebieg może być modyfikowany przez wiele czynników wpływających na organizm przez cały okres życia. Istotne znaczenie mają między innymi nałogi i nieprawidłowe odżywianie się. Istnieje ścisła zależność między rodzajem pożywienia a rozwojem organizmu, odpornością na choroby oraz długością życia człowieka. Na sposób odżywiania się społeczeństwa wpływają czynniki ekonomiczne kształtujące styl życia. Warunki socjalno-ekonomiczne mogą wymuszać nieprawidłowy model odżywiania wynikający z ograniczeń finansowych lub braku pełnej sprawności fizycznej uniemożliwiającej samodzielne przygotowywanie posiłków. W tych sytuacjach dieta zależy od tego, co można tanio kupić w najbliższym sklepie lub co przyniosą opiekunowie. Pośpiech, korzystanie z przemysłowo przygotowywanych posiłków typu fast food oraz niewłaściwy dobór składników pokarmowych w długotrwale stosowanej diecie mogą niekorzystnie wpływać na organizm człowieka i prowadzić do powstawania chorób dietopochodnych. Wśród czynników wpływających na wybór pokarmu przez osoby w podeszłym wieku należy wymienić reakcje warunkowe, wynikające z upodobań dietetycznych i awersji do niektórych pokarmów.

U osób w starszym wieku znacznie zmniejsza się aktywność fizyczna. Stwierdza się redukcję liczby i wielkości włókien mięśniowych powodującą spadek siły masy mięśniowej. W wyniku przebytych chorób i procesów starzenia zmienia się praca narządów wewnętrznych. Konsekwencją tego jest zmniejszenie przemiany materii w porównaniu z osobami w średnim wieku. Przewodzenie bodźców nerwowych u osób starszych zmniejsza się średnio o 10–15%. Często upośledzona lub ograniczona jest czynność nerek, których masa zmniejsza się o około 25–30%. Przesączanie kłębuszkowe może się zmniejszyć nawet do 60% w porównaniu z osobami młodymi. Następuje także obniżenie zdolności konwersji witaminy D3 do jej postaci aktywnych metabolicznie. Zmienia się także skład ciała, wzrasta zawartość tłuszczu ustrojowego z około 20% do 36% (w wieku 70 lat) i zmniejsza się zawartość masy mięśniowej. Zawartość składników mineralnych organizmu zmniejsza się z około 6% do 4%, co powoduje demineralizację układu kostnego. Wszystkie te procesy prowadzą do modyfikacji dobowego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.

Zachodzące w procesie starzenia się organizmu zmiany w przewodzie pokarmowym utrudniają praktyczną realizację potrzeb metabolicznych. Częste braki w uzębieniu ograniczają żucie i rozdrabnianie pokarmów, są także przyczyną znacznego ograniczenia spożycia niektórych produktów. Proces starzenia się prowadzi do zmian funkcjonowania zmysłów smaku i węchu. W wyniku  zaniku kubków smakowych może dochodzić do utraty łaknienia, co sprzyja postępującemu niedożywieniu.

badanie witaminy D

Ogólne zasady żywienia osób starszych

Zasady żywienia ludzi starszych muszą uwzględniać specyficzne potrzeby i warunki zdrowotne tej grupy osób, przede wszystkim trzeba pamiętać, że sposób żywienia i przyzwyczajenia z tym związane jeżeli nawet są nieprawidłowe, należy zmieniać powoli i stopniowo. Po wielu latach określonego sposobu żywienia organizm jest dostosowywany do stałego spożywania pewnych produktów i potraw, zaś z wiekiem maleje naturalna zdolność adaptacji do innego systemu żywienia.

Ogólne zasady prawidłowej diety osób starszych przewidują:

  • urozmaicenie diety poprzez spożywanie różnorodnych produktów, szczególnie o dużej wartości odżywczej przetworów mlecznych – z odtłuszczonego mleka, chudego mięsa, drobiu, jaja, wędlin, ryb oraz nasiona roślin strączkowych. Jeśli nie ma przeciwwskazań, przetworów zbożowych z pełnego ziarna. Warto codziennie spożywać produkty mleczne – głównie fermentowane (jogurty, kefiry), możesz częściowo zastąpić je serami.
  • ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – masło, smalec. Do smarowania pieczywa należy używać miękkich margaryn zawierających dużo NNKT, a do krótkiego jednorazowego smażenia i do sałatek – olejów roślinnych.
  • unikanie spożywania potraw produktów trudno strawnych np. długo smażonych, w głębokim tłuszczu lub bigosu czy grzybów.
  • codzienne spożywanie warzyw i owoców, w miarę możliwości w stanie surowym. Warzywa i owoce należy spożywać jak najczęściej, rekomendowane są 4 porcje warzyw i 1 porcja owoców, owoce można zastąpić szklanką świeżo wyciśniętego soku ok. 200 ml.
  • unikanie spożywania cukru i słodyczy – należy zastępować je owocami i orzechami. Zalecane unikanie picia napojów słodzonych i gazowanych. Należy unikać w diecie ostrych przypraw, ograniczać spożywanie soli, w zamian używając ziół, poprawiają one smak potrawy.
  • regularne spożywanie posiłków o mniejszej objętości, ale częściej (5-6 razy dziennie) oraz unikanie przejadania się i nie dopuszczanie do nadwagi
  • wypijanie większej ilości płynów z preferencją do napojów niegazowanych, polecane picie wody niegazowanej 1,5-2l na dobę
  • ograniczanie spożywania alkoholu
  • prowadzenie aktywności fizycznego i umysłowego trybu życia (czytanie książek, rozwiązywanie krzyżówek) dostosowanego do możliwości i sprawiającego satysfakcję. Angażowanie się w każdą działalność społeczną, która daje satysfakcję.
  • znajdowanie przyjemności w jedzeniu
  • kontakty rodzinne i przyjacielskie
pakiet kobiety 60+

Zalecenia te mają charakter uniwersalny i są adresowane do ogółu osób starszych, ale mogą ulegać zmianie w sytuacji, gdy ze względów zdrowotnych konieczne jest stosowanie specjalnej diety. Osobom starszym można polecać produkowaną na coraz większą skalę żywność funkcjonalną. Żywność o specjalnie zaprojektowanym składzie, korzystnie oddziałującym na zdrowie człowieka. Produkty spożywcze o zmniejszonej zawartości niepożądanych składników np. soki i napoje owocowe o mniejszej zawartości cukrów oraz bez syntetycznych środków konserwujących i barwników czy jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii i prebiotyczne oligosacharydy. Do diety osób starszych warto też wprowadzić produkty wzbogacane, do których dodano pewnej ilości składników mineralnych – wapń, żelazo, jod itp. lub witamin A, D, E z grupy B, foliany, witaminy H i C itd.

Najczęściej wzbogacane są zbożowe płatki śniadaniowe, soki owocowe i warzywne, mąka, margaryna, mleko i przetwory mleczne oraz sól (w jod), przy czym informacja o ilościach i rodzaju dodanego składnika, znajduje się na etykiecie produktu.

Wzbogacane produkty są alternatywą dla suplementów, czyli preparatów farmaceutycznych, które zawierają witaminy i składniki mineralne, a których nadmierne stosowanie może prowadzić do przedawkowania, czyli zaszkodzić. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne najlepiej jednak pokrywać, spożywając je w postaci naturalnej, z pożywieniem. Natomiast po preparaty farmaceutyczne sięgać dopiero po zaleceniu ich przez lekarza.

W starszym wieku, kiedy jest więcej wolnego czasu, planowanie posiłków i ich przygotowanie i spożywanie powinno dawać zadowolenie i wpływać pozytywnie na jakość życia. Urozmaicony starannie przygotowany posiłek, podany na ładnie nakrytym stole i spożyty w miłym towarzystwie może być źródłem przyjemności. Jeśli jednak posiłki są spożywane w samotności, nie mogą być monotonne i ubogie w niezbędne składniki odżywcze.

pakiet mężczyzny 60+

Przykłady dziennej diety dla osób starszych

I Śniadanie

a) jajka na miękko, 2 kromki pieczywa graham, sałatka z dowolnej sałaty garść, do tego pomidor i papryka zielona, pokrojone drobno, pokropione olejem rzepakowym ok łyżeczki, kilkoma kroplami cytryny i doprawione ulubionymi ziołami, do picia kefir naturalny 200 ml

b) płatki owsiane, zalane wrzątkiem (po kilku minutach odlewamy wodę, aby nie odkładały się w organizmie szczawiany), dolewamy zimne lub podgrzane chude mleko 1,5%, dodajemy owoce (borówka amerykańska/truskawki/maliny/jabłko) ok. 150 g, jeżeli nie ma uchyłków jelita lub nadżerek, można dodać łyżeczkę nasion babki płesznik (ułatwia wypróżnienia, zawiera błonnik)

II Śniadanie

a) 2 kromki pieczywa żytniego, posmarowanego serkiem naturalnym, do tego łosoś wędzony kilka plastrów, podane z 2 ogórkami kiszonymi, do picia gorzka herbata

b) 2 kromki pieczywa pszenno-żytniego, wędlina z kurczaka/indyka 4 plastry, brokuł blanszowany (same różyczki) polany jogurtem naturalnym 2% i posypany łyżką pestek słonecznika (uprzednio uprażonych na suchej patelni), do picia herbata zielona bez cukru

Obiad

a) pierś z kurczaka/indyka, obtoczona w ulubionych ziołach, upieczona w piekarniku z małą ilością oleju rzepakowego, w folii aluminiowej, do tego kasza jęczmienna drobna, surówka – mizeria – z ogórka zielonego pokrojonego w plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego, posypana świeżym koperkiem, do picia kompot ze świeżych owoców bez cukru

b) dorsz doprawiony ziołami, przyrządzony na parze lub upieczony w piekarniku, do tego bataty lub ziemniaki z wody, surówka z selera, marchewki i jabłka (obrane warzywa, starte na drobnej takce), dodajemy jogurt naturalny 2%, mieszamy wszystkie składniki, do picia szklanka maślanki naturalnej chudej

Podwieczorek

a) budyń śmietankowy lub czekoladowy na mleku 2% tłuszczu, kilka orzechów włoskich, herbata owocowa bez cukru.

b) warzywa pieczone w piekarniku – marchew, pietruszka, cukinia (można zjeść na ciepło lub na zimno), żurawina suszona z mniejszą zawartością cukru, herbata zielona bez cukru

Kolacja

a) warzywa na patelnię z mrożonki (dowolna wg dostępności i smaku), przyrządzone na odrobinie wody, z dodatkiem ulubionych ziół, podajemy z 2-ma grzankami z pieczywa graham skropionego kilkoma kroplami oleju rzepakowego oraz z chudą wędliną, 2 większe plastry (np. udziec z indyka własnej roboty), polanego odrobiną oleju rzepakowego, do picia woda niegazowana

b) pieczywo żytnie 2 kromki z serkiem grani, do tego starte na tarce rzodkiewki i posiekany szczypiorek, podajemy z pomidorem, do picia herbata owocowa bez cukru

>>> Przeczytaj też: Badania laboratoryjne dla seniorów


Piśmiennictwo

  1. Coni N., Davison W., Webster S.: Starzenie się. PWN, Warszawa 1994; 9–18, 34–41, 62–87, 120–123, 142.
  2. Gryglewska B., Adamkiewicz-Piejko A.: Specyficzne problemy geriatryczne. W: Kocemba J., Grodzicki T. (red.). Zarys gerontologii klinicznej. Wyd. MCKP UJ, Kraków 2000; 126–141.
  3. Berger S.: Rozwój i znaczenie nauki o żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab. Wyd. Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa 2002; Supl. 9–20.
  4. Gawęcki J.: Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu. Żyw. Człow. Metab. Wyd. Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa 2002; Supl. 21–26.
  5. Roszkowski W.: Żywienie osób starszych. W: Hasik J., Gawęcki J. (red.). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa 2000; 86–94.

Fluor – pierwiastek niezbędny czy toksyczny? Rola w organizmie, źródła w diecie

Spis treści

  1. Fluor – znaczenie dla organizmu człowieka
  2. Fluor – źródła w diecie, wchłanianie, metabolizm
  3. Zapotrzebowanie na fluor, optymalne normy spożycia
  4. Objawy niedoboru i przedawkowania fluoru

Fluor jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie w postaci minerałów: fluorytów i fluoroapatytów. Co ciekawe, w stanie wolnym jest silnie trującym, żółtozielonym gazem, o ostrym – podobnym do chloru – zapachu. Pomimo silnych właściwości trujących gazu, fluor jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, chociaż widełki pomiędzy dawką tolerowaną a dawką toksyczną są niewielkie (podobnie jak w przypadku selenu).

Fluor – znaczenie dla organizmu człowieka

Fluor to mikropierwiastek, niezbędny do prawidłowego rozwoju, budowy i funkcjonowania zębów oraz kości. Jako składnik fluoroapatytu wpływa na twardość szkliwa zębów oraz mineralizację kości. Poza tym hamując aktywność enzymów bakteryjnych występujących w osadzie nazębnym, przeciwdziała próchnicy. Pobudza tworzenie tkanki kostnej – stymulując proliferację osteoblastów, czyli komórek kościotwórczych – wpływając na przyrost jej masy, dlatego związki fluoru znalazły zastosowanie w leczeniu osteoporozy.

badanie fluoru we krwi

Fluor – źródła w diecie, wchłanianie, metabolizm

Zawartość fluoru w organizmie i tkankach człowieka zależy od jego zawartości w pokarmach. Wchłanianie tego pierwiastka zachodzi dzięki dyfuzji prostej, która jest transportem cząsteczek zgodnym z gradientem stężeń (ze środowiska o wyższym stężeniu do miejsca o stężeniu niższym). Dlatego nie wymaga dodatkowej energii, nie warunkuje go również obecność innych elementów pożywienia. Przyswajalność fluoru z dostarczanych pokarmów ocenia się na 50-80% i zależy od jego formy chemicznej. Lepiej wchłania się fluor w połączeniach nieorganicznych, natomiast połączenia z białkami obniżają tę przyswajalność. Czynnikiem poprawiającym wchłanianie tego pierwiastka jest również kwaśne środowisko żołądka oraz obecność kwasów tłuszczowych.

Zawartość fluoru w pokarmach przyjmowanych przez człowieka jest niska, głównym źródłem tego pierwiastka w diecie jest woda pitna, zawartość tego pierwiastka w wodzie waha się w szerokich granicach od 0,15 do 2,0 mg/l. Poza wodą źródłem fluoru jest herbata (0,2 mg w szklance), ryby, soja. Fluor z wody pitnej wchłania się w 90%. Wchłanianie fluoru z żywności hamowane jest w obecności magnezu, fosforu i aluminium.

Należy pamiętać, iż poza fluorem przyjmowanym z pokarmem jest on dostarczany również w postaci fluorku sodu czy monofluorofosforanu z pastą do zębów. W niektórych krajach dodaje się fluor do soli kuchennej.

zawartość fluoru w wybranych produktach spożywczych tabela
wg Tabele wartości odżywczych IŻŻ, Warszawa 1998

Większość – nawet 90-97% – wchłanianego fluoru odkłada się w zębach, kościach, paznokciach. Pierwiastek wydala się przede wszystkim z moczem.

badanie fluoru w moczu

Zapotrzebowanie na fluor, optymalne normy spożycia

Fluor jest pierwiastkiem, który ma wąskie widełki pomiędzy dawką bezpieczną i toksyczną. Dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten mikroelement zależy od wieku i płci i dla dorosłego człowieka, wynosi 1,5 – 4,0 mg na dobę. Zapotrzebowanie na fluor niemowląt w pierwszych miesiącach życia pokrywane jest dzięki jego optymalnej zawartości w mleku matki.

dzienne zapotrzebowanie na fluor tabela

Objawy niedoboru i przedawkowania fluoru

Niedobór fluoru prowadzi do zaburzeń twardości szkliwa zębów oraz próchnicy. Mniejsza jest także wytrzymałość kości. Badania wskazują, iż występowanie próchnicy jest skorelowane z zawartością fluoru w jego głównym źródle pokarmowym, czyli w wodzie. Skuteczne zapobieganie próchnicy jest możliwe, jeśli woda zawiera ok. 1 mg fluoru w 1 litrze wody. Ważnym elementem profilaktyki jest dwukrotne szczotkowanie zębów pastą z fluorem.

Profilaktyczne stosowanie fluoru w zalecanych dawkach jest bezpieczne. Natomiast długotrwała podaż fluoru w wyższych dawkach może prowadzić do działań niepożądanych. Pierwszym objawem fluorozy jest pojawienie się plamek na szkliwie zębów. Jeśli podaż fluoru jest większa (powyżej 6,0 mg/l wody) może dojść do fluorozy kości, w których pojawiają się ogniska przewapnień, jak i odwapnienia. Jeśli podaż fluoru przekracza 15 mg/l wody, dochodzi do zwapnienia nie tylko kości, ale również ścięgien, więzadeł i błon międzykostnych, co zmniejsza ruchomość stawów ( w tym również stawów kręgosłupa). Objawy zbyt dużej podaży fluoru mogą wystąpić również w przebiegu leczenia osteoporozy nieodpowiednimi dawkami leków.

Dlatego w celu monitorowania poziomu tego pierwiastka w organizmie w czasie stosowania preparatów z fluorem (profilaktyka chorób zębów, osteoporoza) można wykonywać oznaczenie jego poziomu we krwi.


Piśmiennictwo

  1. Ciosek Ż, Kot K, Kosik-Bogacka D, Łanocha-Arendarczyk N, Rotter I. The Effects of Calcium, Magnesium, Phosphorus, Fluoride, and Lead on Bone Tissue. Biomolecules. 2021 Mar 28;11(4):506. doi: 10.3390/biom11040506. PMID: 33800689; PMCID: PMC8066206.
  2. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie – pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
  3. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.

Ferrytyna – możliwe przyczyny hiperferrytynemii

Spis treści

  1. Ferrytyna  – podstawowe informacje
  2. Kiedy ferrytyny jest za dużo – objawy
  3. Możliwe przyczyny hiperferrytynemii
  4. Ferrytyna w stanach zapalnych
  5. Cytoliza a hiperferrytynemia
  6. Hemochromatoza a hiperferrytynemia
  7. Inne przyczyny hiperferrytynemii

Zarówno podwyższony poziom ferrytyny (hiperferrytynemia), jak i obniżony poziom (hipoferrytynemia), mają szkodliwy wpływ na organizm i wymagają oceny w kontekście stanu klinicznego pacjenta. W niniejszym artykule skupimy się na przyczynach hiperferrytynemii, zaczynając od scharakteryzowania i opisania funkcji ferrytyny w organizmie.

Ferrytyna  – podstawowe informacje

Ferrytyna jest globularną cząsteczką o średnicy 10–12 nm, kształtem przypominającą wydrążoną kulę, w której wnętrzu znajduje się zdeponowane żelazo – stanowi ono mineralny rdzeń tego białka. Jedna molekuła ferrytyny jest zdolna do wiązania od 2000 do 4500 atomów żelaza. Żelazo magazynowane w ferrytynie nie jest dostępne dla komórek bezpośrednio, musi zostać uwolnione z ferrytyny. Ten proces zachodzi zazwyczaj poprzez degradację ferrytyny w lizosomach komórkowych.

Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu człowieka, a jej podstawową funkcją jest magazynowanie żelaza. Jest czułym wskaźnikiem gospodarki żelazem. Wartości referencyjne stężeń ferrytyny we krwi mogą być zróżnicowane w zależności od zastosowanych metod analitycznych oraz badanej populacji, gdzie kluczową rolę odgrywają czynniki takie jak wiek i płeć. Przyjmuje się, że stężenia poniżej 30 ng/ml mogą wskazywać na niedobór żelaza, nawet bez obecności anemii.

Należy pamiętać, że ferrytyna to nie tylko magazyn żelaza, jest również markerem ostrych i przewlekłych zapaleń, szczególnie przewlekłych chorób nerek, reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób o podłożu autoimmunologicznym oraz ostrych zapaleń infekcyjnych.  

Poziom ferrytyny jest zależny od ustrojowej gospodarki żelazem, ale również od cytokin prozapalnych,  takich jak: TNF-α, IL-1a, IL-6, kachektyny, a ponadto od hormonów tarczycy i insuliny.

badanie ferrytyny

Kiedy ferrytyny jest za dużo – objawy

Objawy mogą być niespecyficzne. Początkowo, gdy poziom ferrytyny jest jeszcze stosunkowo niski, pacjent może nie doświadczać widocznych objawów. Jednak w miarę narastania ilości żelaza w organizmie i postępującego uszkodzenia narządów, objawy mogą się nasilać. Pierwsze objawy mogą manifestować się bólem pod prawą łopatką, czy po prawej stronie brzucha.  Chory w późniejszym okresie może odczuwać przewlekłe zmęczenie, nieustające pomimo prawidłowej ilości snu. Mogą się pojawić problemy z odpornością i częste infekcje. Mogą też pojawiać się różne niepokojące bóle – stawów, brzucha, mięśni czy głowy.

W przypadku wykrycia podwyższonych wartości ferrytyny konieczna jest konsultacja lekarska z przeprowadzeniem wnikliwego wywiadu, ze szczególnym uwzględnieniem chorób rodzinnych i współistniejących, oraz wykonaniem dodatkowych badań diagnostycznych.

Możliwe przyczyny hiperferrytynemii

W 90% przypadków najczęstszymi przyczynami hiperferrytynemii są schorzenia niezwiązane z przeładowaniem organizmu żelazem, m.in. nadużywanie alkoholu, zespół metaboliczny, stany zapalne i cytoliza. W pozostałych przypadkach lekarz rozważy hemochromatozę, będzie miał na uwadze również inne rzadkie choroby.

Nadużywanie alkoholu – hiperferrytynemię, zazwyczaj nieprzekraczającą 1000 ng/ml, może występować u ok. 40–70% osób przewlekle nadużywających alkoholu. Pełna abstynencja od alkoholu w ciągu 2 – 6 tygodni prowadzi do zmniejszenia poziomów ferrytyny.

Odgrywa ważną rolę w chorobach metabolicznych. Stwierdzono związek między wysokim poziomem ferrytyny a obecnością zespołu metabolicznego, którego kryterium rozpoznania stanowi obecność otyłości oraz dwóch spośród trzech czynników: podwyższonego ciśnienia tętniczego, hiperglikemii lub hipertrójglicerydemii.

Ferrytyna w stanach zapalnych

Przy niedokrwistościach z niedoboru żelaza, która jest najczęstszą postacią niedokrwistości – stężenie ferrytyny jest obniżone. Hipoferrytynemię stwierdza się również w celiakii, niedo­czynności tarczycy i niedoborze witaminy C.

Generalnie w stanach zapalnych obserwuje się zmniejszenie zapasów żelaza, mimo to nie dochodzi do hipoferrytynemii, ale odwrotnie – częsta jest hiperferrytynemia. Ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, a więc w stanach zapalnych pomimo niedoboru żelaza i anemii stężenie ferrytyny nie musi być obniżone. Tak dzieje się choćby w przypadkach niedokrwistości chorób przewlekłych, w których stężenie ferrytyny jest podwyższone.

W zakażeniach bakteryjnych ferrytyna zmniejsza dostępność żelaza koniecznego dla życiowych procesów mikroorganizmów, a stężenia ferrytyny mieszczą się w granicach 500–700 ng/ml. W zapaleniach o podłożu autoimmunologicznym hiperferrytynemia jest mniej nasilona. W posocznicy stężenia mogą przekraczać 20 000 ng/ml, a nawet 100 000 ng/ml. W ostrych zapaleniach hiperferrytynemia pojawia się już w pierwszej lub drugiej dobie, osiągając szczyt w ósmej. Natomiast ekstremalnie wysokie stężenia ferrytyny, przekraczające 100 000 ng/ml (nawet do 250) obserwuje się w chorobie Stilla.

Cytoliza a hiperferrytynemia

Cytoliza w przebiegu ostrych i przewlekłych zapaleń wątroby oraz zapaleń mięśni może powodować hiperferrytynemię, towarzyszy temu wzrost  aktywności aminotransferaz wątrobowych.

Hemochromatoza a hiperferrytynemia

W pozostałych przypadkach należy brać pod uwagę dziedziczną hemochromatozę, w chorobie tej poziomy ferrytyny najczęściej nie przekraczają 5000 ng/ml. Diagnoza hemochromatozy dotyczy ok. 10% osób z hiperferrytynemią.

Inne przyczyny hiperferrytynemii

U chorych z poziomami ferrytyny powyżej 1000 ng/ml, zwiększoną surowiczą aktywnością aminotransferaz i liczbą płytek krwi poniżej 200 000/mm3 w ok. 80% przypadków stwierdza się marskość. Do innych rzadkich przyczyn hiperferrytynemi należą m.in. porfiria skórna późna, zespół hemofagocytowy (HLH).

Ponadto duże badanie populacyjne (HEIRS study) sugeruje, że stężenia ferrytyny powyżej 1000 ng/ml, niezależnie od przyczyny, mogą być związane z wyższym ryzykiem śmiertelności.

W każdym przypadku podwyższonego surowiczego stężenia ferrytyny należy dążyć do określenia przyczyny i ocenić ewentualne ryzyko nadmiernego gromadzenia żelaza w organizmie. Dzięki dodatkowym badaniom, oceniającym gospodarkę żelazem, takimi jak m.in.: transferynacałkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC), utajona zdolność wiązania żelaza (UIBC), czy badanie morfologii krwi, możliwe będzie zdiagnozowanie oraz odpowiednie leczenie stanu hiperferrytynemii. W przypadku ekstremalnie wysokich poziomów ferrytyny, trudnych do zdiagnozowania, możemy wykonać badanie ferrytyny glikozylowanej. Jest to jedna z dwóch krążących form ferrytyny w surowicy krwi. Bardzo wysokie stężenie ferrytyny  i obniżony poziom jej glikozylowanej formy (GF) <20 % stanowią bardzo dobry marker chorób autozapalnych, związanych z zespołem aktywacji makrofagów (MAS).

badanie ferrytyny glikozyowanej

Pamiętaj! Od 1 lipca 2022 lekarz rodzinny w przychodni POZ może zlecić dodatkowe badania diagnostyczne na koszt NFZ. Są to m.in. badania biochemiczne i immunochemiczne, w tym ferrytyna, witamina B12, kwas foliowy, czy anty-CCP.

>>> Przeczytaj też: Hemochromatoza – najczęstsza choroba rzadka


Piśmiennictwo

  1. Kosiorowska E., Hartleb M.: Ferrytyna – strategia diagnostyczna dla wysokich stężeń osoczowych. Gastroenterologia Praktyczna 2016, 4 (33), 37-45.
  2. Kinga Krzyżowska, Jerzy Eszyk, Maciej Gonciarz: Ferrytyna – udział w gospodarce żelazem i znaczenie diagnostyczne. Lekarz POZ 5/2020