Strona główna Blog Strona 72

Konflikt serologiczny – co to jest, jakie są jego skutki i sposoby na wykrycie

Na skutek niezgodności grupy krwi matki i rozwijającego się w macicy płodu może dojść do konfliktu serologicznego. Jest to stan niebezpieczny przede wszystkim dla dziecka, powodujący chorobę hemolityczną noworodka. Dlatego konieczne jest wykonanie badań przez ciężarną, a w razie potrzeby wdrożenie profilaktyki. Dowiedz się, na czym polega konflikt serologiczny i jakie grupy krwi do niego predysponują.

Spis treści:

  1. Konflikt serologiczny – co to jest?
  2. Konflikt serologiczny – kiedy może do niego dojść?
  3. Ryzyko kontaktu krwi płodu i matki a konflikt serologiczny
  4. Zapobieganie konfliktom serologicznym – jakie badania należy wykonać?
  5. Konflikt serologiczny – leczenie i profilaktyka
  6. Konflikt serologiczny – skutki i konsekwencje
  7. Na czym polega konflikt serologiczny – podsumowanie

Konflikt serologiczny – co to jest?

Konflikt serologiczny matczyno-płodowy to zaburzenie, które powstaje, gdy matka ma grupę krwi Rh-, a dziecko Rh+.

Jeżeli dojdzie do kontaktu krwi płodu i matki, w krwioobiegu ciężarnej pojawiają się przeciwciała skierowane przeciwko czerwonym krwinkom płodu. Przechodzą one przez łożysko i powodują rozpad erytrocytów płodu, czego wynikiem jest choroba hemolityczna płodu/noworodka.

Konflikt serologiczny – kiedy może do niego dojść?

Organizm matki produkuje przeciwciała, gdy dziecko ma inną grupę krwi. Układ immunologiczny ciężarnej traktuje erytrocyty płodu jako obce i dąży do ich wyeliminowania.

Najczęściej konflikt serologiczny dotyczy sytuacji, gdy matka ma grupę krwi Rh-, a dziecko Rh+. Na powierzchni czerwonych krwinek płodu obecny jest antygen D. To właśnie przeciwko niemu organizm ciężarnej produkuje przeciwciała. Szacuje się, że czynnik ten jest obecny nawet u 85% populacji [1]. Pojawia się na erytrocytach płodu dość wcześnie, bo już około 5. tygodnia ciąży.

Sprawdź też: Badania prenatalne – dlaczego warto je robić?

Ryzyko kontaktu krwi płodu i matki a konflikt serologiczny

Konflikt serologiczny rozwija się wtedy, gdy dojdzie do kontaktu krwi płodu i matki. Wystarczy zaledwie niewielka ilość, aby doprowadzić do rozwoju potencjalnie niebezpiecznej sytuacji.

W prawidłowych warunkach krew matki i płodu nie miesza się dzięki istnieniu bariery łożyskowej. Do jej przerwania może dojść w następujących sytuacjach:

  • poród,
  • krwawienie z narządów rodnych w ciąży,
  • inwazyjne badania prenatalne,
  • zabiegi wewnątrzmaciczne.

Czy konflikt serologiczny może wystąpić w pierwszej ciąży?

Konflikt serologiczny może wystąpić już w pierwszej ciąży. Zdarza się to rzadko, ponieważ przeciwciała są produkowane dopiero po kontakcie krwi płodu z krwią matki. W prawidłowych warunkach ma to miejsce dopiero podczas porodu. Ryzyko konfliktu serologicznego w pierwszej ciąży wzrasta w przypadku krwawień z łożyska lub różnego rodzaju zabiegów wewnątrzmacicznych (w tym inwazyjnych badań prenatalnych).

Zapobieganie konfliktom serologicznym – jakie badania należy wykonać?

W celu wczesnego wykrycia ryzyka konfliktu serologicznego i zapobiegania jego skutkom każda ciężarna powinna wykonać badania krwi. Podstawowym testem jest oznaczenie grupy krwi, a także badanie alloprzeciwciał odpornościowych anty-Rh (w kierunku obecności antygenu anty-D) służące do określenia czynnika Rh dodatniego lub ujemnego.

Konflikt serologiczny – leczenie i profilaktyka

W przypadku stwierdzonego ryzyka wystąpienia konfliktu serologicznego konieczne jest wdrożenie działań profilaktycznych. Ciężarnej podaje się immunoglobulinę anty-D w postaci iniekcji. Ma to miejsce między 28. a 30. tygodniem ciąży, a także 72 godziny po porodzie, jeśli dziecko ma grupę krwi Rh+. O podaniu immunoglobuliny anty-D za każdym razem decyduje lekarz ginekolog – położnik.

Konflikt serologiczny – skutki i konsekwencje

Konflikt serologiczny jest niebezpieczny dla zdrowia i życia dziecka. Matka nie odczuwa negatywnych skutków związanych z wytwarzaniem i obecnością przeciwciał IgG przeciwko antygenom obecnym na powierzchni czerwonych krwinek płodu.

Wewnątrzmaciczne skutki konfliktu serologicznego to:

  • obrzęk płodu,
  • neutropenia (obniżenie poziomu neutrofilów),
  • małopłytkowość (obniżenie ilości płytek krwi),
  • poważne uszkodzenie płodu,
  • poronienie.

Sam konflikt matczyno-płodowy nie jest przyczyną wad genetycznych.

To może Cię zainteresować: Inwazyjne badania prenatalne to ostateczność – wykonaj badania przesiewowe, by wykluczyć wady wrodzone jeszcze w czasie ciąży

Na czym polega konflikt serologiczny – podsumowanie

Wczesne wykrycie ryzyka wystąpienia konfliktu serologicznego jest niezwykle ważne dla zdrowia dziecka. Dlatego nigdy nie należy go bagatelizować. Każda ciężarna powinna wykonać badanie grupy krwi wraz z określeniem czynnika Rh. Gdy jest on ujemny, wdrażana jest odpowiednia profilaktyka. Polega ona na podaniu immunoglobuliny anty-D między 28. a 30. tygodniem ciąży oraz do 72 godzin po porodzie.

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

  1. M. Baczyńska-Strzecha, J. Kalinka, Profilaktyka śródciążowa i okołoporodowa konfliktu serologicznego, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018, tom 3, nr 2, 64-69
  2. B. Michalczyk, A. Kordek, Konflikt serologiczny, https://podyplomie.pl/wiedza/stany-nagle/538,konflikt-serologiczny (dostęp 03.04.2024)
  3. M. Szul i in., Konflikt serologiczny – przyczyny, diagnostyka i leczenie, https://www.forumginekologii.pl/artykul/konflikt-serologiczny-przyczyny-diagnostyka-i-leczenie (dostęp 03.04.2024)

Kwasica – co to za choroba i jakie są jej objawy? Rodzaje, przyczyny i leczenie kwasicy organizmu

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie warunkuje prawidłowy przebieg wielu reakcji biochemicznych. Jednym z zaburzeń, jakie mogą się pojawić i zagrozić naszemu zdrowiu jest kwasica organizmu. Co to jest kwasica i jakie jej rodzaje wyróżniamy? Jakie są przyczyny tego stanu klinicznego i jak wygląda leczenie kwasicy? Dowiedz się więcej na ten ważny temat.

Spis treści:

  1. Co to jest kwasica?
  2. Kwasica – co to za choroba?
  3. Przyczyny kwasicy
  4. Kwasica – objawy
  5. Kwasica leczenie – na czym polega?

Co to jest kwasica?

W prawidłowych warunkach pH (czyli odczyn) krwi wynosi od 7,35 do 7,45. Za utrzymanie pH krwi w tych granicach odpowiadają przede wszystkim nerki, płuca oraz układy buforowe krwi i tkanek. Płuca poprzez wentylację pęcherzykową regulują stężenie parcjalne dwutlenku węgla (pCO2), z kolei nerki zdolne są do zwrotnego wchłaniania zasad (mowa tutaj o HCO3-) oraz wydalania jonów wodorowych H+. Układy buforowe mogą natomiast wiązać albo oddawać jony H+, co pozwala na regulowanie gospodarki kwasowo-zasadowej.

Jeżeli na skutek różnych stanów klinicznych dochodzi do obniżenia pH krwi poniżej 7,35, to mamy do czynienia z kwasicą. W zależności od mechanizmu, który odpowiada za to zaburzenie, kwasicę możemy podzielić na:

  • kwasicę oddechową,
  • kwasicę metaboliczną.
Należy wyraźnie zaznaczyć, że kwasica nie jest odrębną jednostką chorobową, lecz objawem, wynikającym z różnych nieprawidłowości.

Kwasica – co to za choroba?

Kwasica metaboliczna (nieoddechowa) to stan, w którym za obniżenie pH krwi odpowiada pierwotnie zmniejszenie stężenia HCO3-. Organizm może próbować kompensować zaburzenia kwasowo-zasadowe. W przypadku kwasicy metabolicznej kompensacja zachodzi poprzez hiperwentylację, co pozwala na zmniejszenie pCO2, a tym samym normalizację pH krwi.

Z kolei kwasica oddechowa wynika pierwotnie z hiperkapni, czyli podwyższonego stężenia parcjalnego dwutlenku węgla, co z kolei prowadzi do obniżenia pH krwi. Organizm może próbować kompensować to zaburzenie poprzez wiązanie jonów H+ przez układy buforowe oraz zwiększoną produkcję HCO3- przez nerki.

Przyczyny kwasicy

Przyczyny kwasicy różnią się w zależności, czy mamy do czynienia z kwasicą oddechową, czy metaboliczną. Do przyczyn kwasicy metabolicznej zaliczamy:

  • nadmierne wytwarzanie w organizmie kwasów nielotnych – może do tego dojść w przebiegu cukrzycy, wstrząsu, niewydolności serca, niewydolności oddechowej, niewydolności wątroby, zatrucia metforminą, czy też w zespole krótkiego jelita,
  • nadmierną podaż kwasów nielotnych – zatrucie etanolem, metanolem, glikolem etylenowym,
  • zaburzenia regeneracji wodorowęglanów – na przykład w przebiegu ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek,
  • upośledzone wydalanie jonów H+ – takie zaburzenie ma miejsce w przebiegu kwasicy cewkowej dalszej,
  • utratę zasad – przez nerki w przebiegu kwasic cewkowych, drogą przewodu pokarmowego w czasie przewlekłych biegunek, czy też przez przetoki zewnętrzne żółciowe.
Pakiet ryzyko cukrzycy

Natomiast przyczyny wystąpienia kwasicy oddechowej to przede wszystkim stany prowadzące do retencji CO2, a więc:

  • niedrożność górnych dróg oddechowych – obecność ciała obcego w drogach oddechowych, obrzęk krtani, zatkanie oskrzeli przez wydzielinę lub guz,
  • stany, które prowadzą do wypełnienia pęcherzyków płucnych płynem – a więc krwawienie do pęcherzyków, obrzęk płuc,
  • zapalenie płuc,
  • stłuczenie płuca,
  • odma opłucnowa,
  • stany prowadzące do zaburzeń pracy mięśni oddechowych – urazy klatki piersiowej, wodobrzusze, porażenie przepony,
  • zaburzenia pracy ośrodka oddechowego – na przykład przy przedawkowaniu leków opioidowych,
  • niektóre schorzenia neurologiczne – w tym zespół Guillaina i Barrégo, przełom miasteniczny, tężec, zatrucie jadem kiełbasianym,
  • wstrząs,
  • sepsa,
  • zatorowość płucna.

Kwasica – objawy

Jakie są objawy kwasicy organizmu? W przebiegu kwasicy metabolicznej może pojawić się hiperwentylacja, a więc przyspieszenie i pogłębienie oddechów, co ma na celu kompensację tego zaburzenia. Objawy kwasicy nieoddechowej zależą przede wszystkim od przyczyny tego stanu i należy do nich:

  • osłabienie, brak łaknienia,
  • zaburzenia świadomości,
  • zaburzenia dotyczące oddawania moczu,
  • bóle brzucha,
  • spadek ciśnienia tętniczego,
  • przyspieszenie pracy serca (tachykardia),
  • zapach acetonu z ust (przy kwasicy ketonowej),
  • ostatecznie śpiączka.

Z kolei objawy kwasicy oddechowej są związane przede wszystkim z zaburzeniami wentylacji oraz odpowiadają zazwyczaj objawom niewydolności oddechowej. Należy do nich między innymi:

  • duszność,
  • kaszel,
  • senność i bóle głowy,
  • objawy niedotlenienia, w tym sinica, tachykardia,
  • nasilona praca mięśni oddechowych,
  • paradoksalne ruchy oddechowe ścian klatki piersiowej i brzucha,
  • czasami zaczerwienienie spojówek i skóry spowodowane wzrostem stężenia pCO2.

Kwasica leczenie – na czym polega?

Leczenie kwasicy zależy od jej rodzaju, a także od przyczyny, która ją spowodowała. Nie ma więc jednej, uniwersalnej terapii tego schorzenia. W terapii kwasicy metabolicznej stosuje się między innymi dożylny wlew wodorowęglanu sodu, co ma na celu uzupełnienie HCO3- i podwyższenie pH krwi. Warto pamiętać, że związek ten musi być podawany w sposób kontrolowany i z odpowiednią szybkością, a więc w warunkach szpitalnych.

Leczenie kwasicy oddechowej ma na celu usunięcie przyczyny podwyższonego stężenia dwutlenku węgla. Jeżeli przyczyną zaburzeń wentylacji jest na przykład ciało obce, to konieczne jest jego jak najszybsze usunięcie z dróg oddechowych. Natomiast, gdy przyczyną kwasicy jest bakteryjne zapalenie płuc, konieczne jest intensywne leczenie tego schorzenia i podanie antybiotyku. Należy również pamiętać o leczeniu towarzyszącej niewydolności oddechowej.

Kwasica, zarówno metaboliczna jak i oddechowa to bardzo poważne stany kliniczne, które wymagają hospitalizacji i wdrożenia odpowiedniego, intensywnego leczenia. Schorzenie to może bowiem doprowadzić do poważnych powikłań, w tym do śpiączki i zgonu pacjenta.


Bibliografia

  1. P. Gajewski, Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych, Medycyna Praktyczna, Kraków 2019/2020,
  2. B. Sulikowska, J. Manitius, Kwasica metaboliczna. Wielka Interna – Nefrologia, Medical Tribune 2009,
  3. G. Noble-Bell i inni, Management of diabetic ketoacidosis in adults, „Nursing Times”, 110 (10), 2014, s. 14–17.

Rwa kulszowa – przyczyny, objawy, leczenie

Bóle kręgosłupa dotykają coraz większą część społeczeństwa – w tym również osoby młode. Jednym z najczęstszych zespołów bólowych jest rwa kulszowa. W jej przebiegu charakterystyczne jest promieniowanie dolegliwości do pośladka, tylnej powierzchni uda i stopy, czyli na przebiegu nerwu kulszowego. Schorzenie może znacznie utrudnić codzienną aktywność. Dlatego konieczne jest jego wczesne rozpoznanie i wdrożenie odpowiedniej terapii. Dowiedz się, co to jest rwa kulszowa, ile trwa i jak wygląda jej leczenie.

Spis treści:

  1. Rwa kulszowa – jakie daje objawy?
  2. Jakie są przyczyny rwy kulszowej?
  3. Rwa kulszowa – diagnostyka
  4. Jak wygląda leczenie rwy kulszowej?

Rwa kulszowa – jakie daje objawy?

Dolegliwości promieniują wzdłuż przebiegu nerwu kulszowego – przez pośladek na kończynę dolną [1]. Szacuje się, że schorzenie może dotykać od 2 do 43% populacji ogólnej [2] i 5–10% pacjentów zgłaszających bóle krzyża [3].

Nerw kulszowy jest największym nerwem w ciele człowieka. Ma szerokość około 1,5 centymetra. Odchodzi od nerwów tworzących splot krzyżowy, mający swój początek w kanale rdzeniowym lędźwiowo-krzyżowego odcinka kręgosłupa. Nerw kulszowy zaopatruje ruchowo tylne mięśnie uda, a także ruchowo i czuciowo podudzie oraz stopę.

Objawy rwy kulszowej mogą pojawić się nagle (np. po przyjęciu określonej pozycji) lub narastać stopniowo [2]. Są to [4]:

  • osłabienie siły mięśniowej,
  • zaburzenia czucia,
  • mrowienie i drętwienie okolicy unerwionej przez nerw kulszowy.

Bardzo charakterystyczne jest to, gdzie boli rwa kulszowa. Ból promieniuje do pośladka, tylnej powierzchni uda i łydki oraz stopy. Dolegliwości nasilają się podczas podnoszenia nogi w pozycji leżącej, pochylania się lub poruszania. Zwykle sam ból pleców jest mniej dokuczliwy niż ból kończyny dolnej [3]. Czas trwania rwy kulszowej może różnić się między poszczególnymi osobami.

Jakie są przyczyny rwy kulszowej?

Najczęstszą przyczyną rwy kulszowej jest ucisk na korzenie nerwowe, z których powstaje nerw kulszowy.

Inne przyczyny rwy kulszowej to [2]:

  • lokalne stany zapalne,
  • zmiany nowotworowe,
  • zwężenie kanału kręgowego na skutek zmian zwyrodnieniowych,
  • przesunięcie kręgów (kręgozmyk),
  • urazy,
  • cukrzyca.

Natomiast czynniki zwiększające ryzyko rwy kulszowej intensywna aktywność fizyczna i wykonywanie pracy wymagającej podnoszenia ciężkich przedmiotów [3].

Rwa kulszowa – diagnostyka

Rozpoznanie rwy kulszowej opiera się głównie na wywiadzie medycznym i badaniu fizykalnym [3]. Pytania lekarza koncentrują się przede wszystkim na rodzaju dolegliwości, czasie ich trwania, lokalizacji, czynnikach nasilających i objawach towarzyszących. Specjalista ocenia czucie, siłę mięśniową i odruchy. W diagnostyce przyczyny rwy kulszowej zastosowanie mają badania obrazowe – tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny i RTG.

Wykrywanie obecności genu HLA-B27 (ZZSK)

Jak wygląda leczenie rwy kulszowej?

Podstawą terapii rwy kulszowej jest leczenie zachowawcze. Jego celem jest zmniejszenie dolegliwości bólowych i ucisku na nerw kulszowy [3]. Obejmuje ono:

  • leki przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • leki rozluźniające mięśnie,
  • odciążenie kręgosłupa i odpoczynek (ale nie unieruchomienie i brak aktywności),
  • rehabilitację.

Rehabilitacja przy rwie kulszowej obejmuje terapię ruchową, kinezyterapię oraz fizykoterapię. Chory może zostać skierowany na masaż, krioterapię, ultradźwięki, przezskórną elektrostymulację, termoterapię, magnetostymulację [5]. Specjaliści stosują także różnego rodzaju techniki mobilizacji i manipulacji manualnej [4].

Ćwiczenia na rwę kulszową powinny być dopasowane indywidualnie do każdego pacjenta. Plan treningów może składać się z [4]:

  • ćwiczeń kontroli motorycznej,
  • ćwiczeń siłowych,
  • ćwiczeń kierunkowych,
  • neuromobilizacji.

W niektórych przypadkach konieczne jest chirurgiczne leczenie rwy kulszowej. Wskazaniami są m.in. długotrwałe utrzymywanie się bólu, niedowłady, zaburzenia zwieraczy, brak czucia [1]. Rodzaj operacji zależy od przyczyny dolegliwości. Może to być np. usunięcie przepukliny jądra miażdżystego lub poszerzenie kanału kręgowego.

Skutki nieleczonej rwy kulszowej mogą być bardzo poważne. Dolegliwości nasilają się i przybierają postać przewlekłą. Ich złagodzenie jest trudne, a niekiedy niemożliwe. Z czasem dochodzi do stopniowego uszkodzenia nerwu kulszowego, czego efektem są zaburzenia neurologiczne oraz utrata sprawności.

Przeczytaj też: HLA B27: istotny marker genetyczny w zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa (ZZSK)

Przyczyną rwy kulszowej jest ucisk na korzenie nerwowe, z których powstaje nerw kulszowy. Schorzenie może być spowodowane również przez uraz, zmiany zwyrodnieniowe, stany zapalne czy nowotwór. Głównym objawem jest ból pleców w odcinku lędźwiowym, który promieniuje do nogi. Mogą mu towarzyszyć osłabienie siły mięśniowej, zaburzenia czucia i drętwienie kończyny. Dolegliwości nigdy nie powinny być bagatelizowane. Rwa kulszowa wymaga konsultacji z lekarzem, który przeprowadzi rzetelną diagnostykę i ustali indywidualny plan leczenia.

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

  1. G. Wójcik, J. Piskorz, Niecharakterystyczny ból imitujący lewostronną rwę kulszową – opis przypadku, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, t. 21,nr 3, 240–243
  2. A. Zajkowska, Rwa kulszowa, https://podyplomie.pl/neurologia/31142,rwa-kulszowa (dostęp 17.04.2024)
  3. B.W. Koes i in., Diagnosis and treatment of sciatica https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1895638/ (dostęp 17.04.2024)
  4. R. Ostelo, Physiotherapy management of sciatica, Journal of Physiotherapy 2020, vol. 66, nr 2, 83-88
  5. W. Łubkowska, B. Mroczek, Współczesne kierunki rehabilitacji w zespołach bólowych kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego – przegląd systematyczny, Pomeranian Journal Life Science 2018, 64(1), 152-160

Co to jest GGTP (gamma-glutamylotranspeptydaza) i kiedy należy ją zbadać?

GGTP to akronim, który zdecydowanie łatwiej zapamiętać, niż pełną nazwę tego enzymu – gamma-glutamylotranspeptydaza. Oznaczenie poziomu tego związku w krwi człowieka jest istotne i ważne z punktu widzenia monitorowania stanu wątroby oraz wykluczenia lub potwierdzenia niektórych chorób tego narządu.

Spis treści:

  1. GGTP – co to jest gamma-glutamylotranspeptydaza?
  2. Kiedy należy zbadać GGTP?
  3. Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) a badania krwi
  4. Wysokie GGTP – co oznacza?
  5. Badanie poziomu GGTP. Jak się do niego przygotować?

GGTP – co to jest gamma-glutamylotranspeptydaza?

GGTP jest enzymem, który występuje w wielu narządach ludzkiego organizmu – między innymi w drogach żółciowych, wątrobie, nerkach, czy jelitach. Zdecydowana większość GGTP, która krąży w surowicy krwi, jest pochodzenia wątrobowego.

Kiedy należy zbadać GGTP?

Oznaczenie poziomu tego enzymu we krwi jest ważne w przypadku monitorowaniu chorób wątroby i trzustki. Warto jednak pamiętać, że oprócz GGTP istotne z punktu widzenia chorób wątroby są także:

Wykonując oznaczenie wspomnianych enzymów oraz prób wątrobowych, warto także poddać analizie poziom stężenia bilurubiny i albumin. Komplet takich badań pozwala na podstawową ocenę stanu wątroby oraz monitorowanie zaawansowania chorób tego narządu.

Badanie bilirubiny całkowitej

Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) a badania krwi

Lekarz, zlecając oznaczenie poziomu GGTP, kieruje się pewnymi wskazaniami związanymi z algorytmem diagnostycznym.

Oczywiście w wielu przypadkach oznaczenie samego poziomu niektórych związków krwi nie jest wystarczające do postawienia rozpoznania konkretnej choroby. Nie bez znaczenia pozostaje diagnostyka obrazowa, do której zaliczamy USG (ultrasonografia), TK (tomografia komputerowa), czy MRI (rezonans magnetyczny).

badanie ggtp

Badanie GGTP – jakie choroby pozwala zdiagnozować?

Wspólne podwyższenie parametrów zarówno GGTP, jak i ALT, mogą świadczyć o nieprawidłowościach ze strony wątroby, a dokładniej o problemach związanych z odpływem żółci z wątroby (cholestaza) lub upośledzonym jej wytwarzaniem. Co więcej, wspólne podwyższenie tych dwóch parametrów może mieć także miejsce w przypadku chorób nowotworowych dróg żółciowych i wątroby. Bez wątpienia wzrost tych parametrów powinien skłonić do dalszych badań oraz pogłębienia diagnostyki.

Oprócz wspomnianych patologii, oznaczenie GGTP jest przydatne w przypadku monitorowania choroby alkoholowej wątroby, marskości wątroby, stłuszczenia wątroby czy też pierwotnego stwardniającego zapalenia dróg żółciowych, a także ma znaczenie w diagnostyce insulinooporności.

Przeczytaj również: Insulinooporność – wstęp do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2

Wysokie GGTP – co oznacza?

Podwyższony poziom GGTP nie jest stanem prawidłowym. Oprócz wspomnianych schorzeń, jego wzrost może być także efektem ubocznym przyjmowania niektórych leków – zaliczamy do nich między innymi leki stosowane w neurologii – leki przeciwpadaczkowe oraz w psychiatrii – leki przeciwdepresyjne. Podwyższony poziom GGTP spotykany jest także u osób zmagających się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym.

pakiet wątrobowy baner

Badanie poziomu GGTP. Jak się do niego przygotować?

Oznaczenie poziomu GGTP nie wymaga specjalnego przygotowania. Warto jednak pamiętać, aby przed badaniem być na czczo, to znaczy nie spożywać posiłków przynajmniej przez 8-12 godzin przed pobraniem krwi do analizy laboratoryjnej. Można spożywać natomiast płyny, najlepiej, aby była to woda, należy unikać napojów słodzonych, kawy i herbaty. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jak przygotować się do badania krwi?

Badanie zatem najlepiej wykonać w godzinach porannych, chociaż wszystko zależy od Twojego rytmu dnia. Oznaczenie poziomu GGTP nie odbiega od innych badań laboratoryjnych krwi – pielęgniarka pobiera krew z odpowiedniego dostępu – najczęściej jest to żyła w okolicy zgięcia łokciowego, ale jeśli inne naczynia krwionośne są „bardziej dostępne”, to nie ma przeciwwskazań, aby pobrać krew do badania z innego dostępu naczyniowego.

Jeśli zażywasz stale leki, zapytaj lekarza, czy konieczne jest ich zażycie także przed badaniem.

Należy pamiętać, że normy oznaczania enzymu mogą różnić się w zależności od laboratorium, płci oraz wieku. Dla przykładu poziom GGTP może być nawet kilkukrotnie wyższy u małych dzieci (noworodków i niemowląt) w porównaniu do osób dorosłych.

Wyniki badań krwi, które często wykonuje się rutynowo, zawsze należy skonsultować z lekarzem. Podwyższenie poziomu GGTP we krwi zawsze powinno zostać ocenione w korelacji z pozostałymi parametrami, a także ich wzajemnym stosunkiem. Kluczowy jest stan ogólny pacjenta, choroby towarzyszące, analiza zażywanych leków oraz wyniki badań obrazowych.

>>> Przeczytaj też: Markery uszkodzenia wątroby i dróg żółciowych – enzymy wątrobowe


Bibliografia

  1. Gamma-glutamylotranspeptydaza — potencjalny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych?, Mateusz Mościński, Bartłomiej Bartoszek, Bożena Szyguła-Jurkiewicz, Koło STN przy III Katedrze i Oddziale Klinicznym Kardiologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu 2III Katedra i Oddział Kliniczny Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu
  2. Rekomendacje postępowania u chorych z zaburzeniami czynności wątroby i kamicą dróg żółciowych dla lekarzy POZ, https://ptg-e.org.pl/wp-content/uploads/2022/03/LPOZ_Art_30711-10-1.pdf
  3.  https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/137074,gamma-glutamylotranspeptydaza-ggtp

Wzdęcia brzucha – czym są, jakie mogą być przyczyny, kiedy zgłosić się do lekarza?

Wzdęcia brzucha to powszechna dolegliwość, która może mieć bardzo wiele przyczyn. Większość z nich nie ma charakteru objawu chorobowego, jest symptomem błędu dietetycznego, może być również spowodowana przyjmowaniem leków. Czym są wzdęcia i kiedy się niepokoić opiszemy w artykule.  

Spis treści:

  1. Czym są wzdęcia brzucha? 
  2. Przyczyny wzdętego brzucha. Co powoduje wzdęcia?  
  3. Jakie objawy mogą towarzyszyć wzdęciom brzucha. Kiedy wzdęty brzuch może niepokoić?  
  4. Wzdęcia brzucha – diagnostyka i postępowanie
  5. Wzdęcia brzucha – podsumowanie

Czym są wzdęcia brzucha? 

Wzdęcie to powiększenie obwodu brzucha, spowodowane nadmierną produkcją gazów w jelitach. Może mu towarzyszyć poczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, ból brzucha, głośna perystaltyka, zgaga, odbijanie się gazów, wydalanie gazów. Wzdęcia mogą być również symptomem towarzyszącym objawom ogólnym, wówczas mogą być częścią obrazu choroby ogólnoustrojowej.  

Gazy jelitowe są zawsze obecne w jamie brzusznej, pojawiają się w jelitach jako wynik fermentacji jelitowej. Drugie źródło gazów jelitowych to powietrze połykane podczas posiłków czy mówienia. W skład gazów jelitowych pochodzących z powietrza wchodzi tlen i azot, natomiast fermentacja jelitowa dostarcza dwutlenku węgla, metanu, wodoru, siarkowodoru. Ilość produkowanych gazów zależy m.in. od składu diety, stanu mikrobioty jelitowej. Objętość gazów obecna w przewodzie pokarmowym u zdrowego człowieka wynosi 150-200 ml. Gazy mogą wydostawać się z organizmu człowieka poprzez odbijanie (600-1400 ml na dobę) lub przez odbyt (480 – 1500 ml na dobę). Nie ma obiektywnych kryteriów wskazujących na to kiedy mamy do czynienia ze wzdęciem. Jest to subiektywne odczucie pacjenta.  

Częstość występowania wzdęć w Polsce nie jest dokładnie znana. Według światowych statystyki z problemem wzdętego brzucha zmaga się ok. 30% populacji ogólnej, i aż 90% pacjentów z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego.  

wzdęcia brzucha infografika
Przyczyny wzdęć brzucha.

Przyczyny wzdętego brzucha. Co powoduje wzdęcia?  

Wzdęcia to objaw, który może być spowodowany wieloma przyczynami. Mogą być wywołane przez: 

  • niektóre pokarmy,  
  • zwiększone połykanie powietrza – np. przy żuciu gumy lub paleniu papierosów, 
  • choroby przewodu pokarmowego,  
  • niektóre leki – wzdęcia mogą być działaniem niepożądanym,  
  • choroby ogólnoustrojowe

Pokarmy, które mogą powodować wzdęcia to m.in.: rośliny strączkowe (fasola, groch), warzywa kapustne (kapusta, brukselka), cebula, owoce (jabłka, gruszki, śliwki), produkty zbożowe (chleb, makaron, otręby), produkty mleczne i nabiał (mleko, lody, sery pleśniowe).  

Leki, które mogą prowokować wystąpienie wzdęć to: 

  • metformina – doustny lek przeciwcukrzycowy; 
  • leki przeciwbólowe z grupy NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnch), do których zaliczamy kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, dikolfenak, naproksen;  
  • antybiotyki – poprzez zmianę profilu mikrobioty;  
  • inhibitory pompy protonowej – jedne z częściej nadużywanych w Polsce leków, stosowane np. w przypadku zgagi, czy „osłonowo” przy stosowaniu leków przeciwbólowych, np. omeprazol, pantoprazol,
  • inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny – leki stosowane w leczeniu depresji;  
  • leki stosowane w terapii nadciśnienia tętniczego, należące do grupy inhibitorów konwertazy, beta-blokerów, blokerów kanału wapniowego, leki moczopędne.  

Wzdęcia po lekach są najczęściej objawem przemijającym, co warto podkreślić, ponieważ czasem pacjenci z tego powodu leczenie odstawiają. Jeśli pomimo upływu czasu wzdęcia nadal są dokuczliwe, należy zwrócić się do lekarza prowadzącego, aby wprowadzić niezbędne środki zaradcze. Nie należy samodzielnie decydować o modyfikacji dawkowania lub zaprzestaniu leczenia. 

Choroby przewodu pokarmowego, w których przebiegu mogą wystąpić wzdęcia: 

Wzdęcia mogą występować również w przebiegu zakażenia pasożytami, np. w lambliozie. Do chorób ogólnoustrojowych, w których pacjenci skarżą się na wzdęcia, należy cukrzyca.  

>>> Przeczytaj też: Zespół jelita nadwrażliwego – objawy, diagnostyka, leczenie

Jakie objawy mogą towarzyszyć wzdęciom brzucha. Kiedy wzdęty brzuch może niepokoić?  

Wzdęcie jest często tylko jednym z objawów, który odczuwa chory. Oprócz dyskomfortu w brzuchu, czy bólu brzucha i powiększenia jego obwodu, pacjent może zauważyć występowanie głośnej perystaltyki jelit, lub wręcz przeciwnie – jest ona bardzo cicha. Wzdęciom może towarzyszyć odbijanie, zgaga, zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Inne objawy to obecność krwi w kale, stolce tłuszczowe.  

Wzdęcia to objaw, którego przyczyna powinna zostać wyjaśniona, zwłaszcza jeśli towarzyszą mu inne symptomy.  

Czasem pacjent podejrzewa, iż źródłem objawu są błędy dietetyczne. Jeśli rzeczywiście tak jest, modyfikacja stylu żywienia powinna przynieść poprawę. Jeśli pacjent jej nie odczuwa, należy skontaktować się z lekarzem.  

Powodem do niepokoju zawsze są ostre wzdęcia, zwłaszcza z bólami brzucha, wymiotami, zatrzymaniem stolca i brakiem perystaltyki. Są to objawy, groźnej dla zdrowia, niedrożności przewodu pokarmowego i nigdy nie należy ich lekceważyć.  

Wzdęcia brzucha – diagnostyka i postępowanie

Pacjent odczuwający ciągłe wzdęcia i gazy zostanie skierowany przez lekarza na odpowiednie badania. Ponieważ objaw może być spowodowany przez bardzo wiele przyczyn, ważne jest zebranie wywiadu i badanie pacjenta. Na tej podstawie lekarz ukierunkuje diagnostykę.  

pakiet wątrobowy baner

W przypadku badań laboratoryjnych częścią procesu będę badania rutynowe, jak morfologia, parametry stanu zapalnego (OB, CRP), oznaczenie poziomu enzymów wątrobowych (ASPAT, ALT), enzymów trzustkowych. W zależności od objawów współwystępujących oraz wywiadu mogą być zlecone badania w kierunku wykrywania pasożytów (kał na pasożyty), lamblii.

>>> Przeczytaj też: Lamblioza (giardioza) – warto wiedzieć więcej

badanie kału w kierunku pasożytów baner

Inny kierunek badania to nietolerancje pokarmowe (testy oddechowe w kierunku nietolerancji laktozy, fruktozy), celiakię, SIBO lub diagnostyka Helicobacter pylori.  

>>> Dowiedz się: SIBO – czym jest rozrost bakteryjny w jelicie cienkim?

SIBO test oddechowy

Niezależnie od ukierunkowania diagnostyki, u pacjentów ze wzdęciami zawsze warto wykonać badania w kierunku dysbiozy. Długotrwałe wzdęcia i nadmierna produkcja gazów są sygnałem nieprawidłowości w składzie i funkcji mikrobioty jelitowej.

>> Więcej o diagnostyce w kierunku dysbiozy znajdziesz w artykule: Badanie Organix Gastro – jak czytać wyniki?

organix gastro pośredni test dysbiozy baner

W wyjaśnianiu przyczyn wzdęć pomocne mogą być również badania obrazowe: RTG jamy brzusznej, USG, endoskopia, czasem kolonoskopia. 

Niezależnie od diagnostyki i badań warto również wprowadzić zmiany w stylu życia, zwłaszcza jeśli badania nie dają odpowiedzi na pytanie co jest przyczyną dolegliwości.  

  • Weryfikacja diety i wykluczenie tych pokarmów, które powodują nadmierną produkcję gazów i wzdęcia lub ich odpowiednia obróbka kulinarna.
  • Rezygnacja ze spożywania żywotności przetworzonej i żywności zawierającej dodatki  
  • Zaprzestanie żucia gumy, odpowiednie rozdrabnianie pokarmów w jamie ustnej, wolniejsze żucie i połykanie mniejszych kęsów;  
  • Wprowadzenie aktywności fizycznej (sprzyja lepszej pracy przewodu pokarmowego).  

>> Przeczytaj też: Wpływ diety low-FODMAP na IBS

Wzdęcia brzucha – podsumowanie

Wzdęcia to problem powszechny. Najczęściej są objawem nieoptymalnej diety i niezdrowego stylu życia. Ponieważ mogą również być objawem groźnych chorób, nie należy ich lekceważyć. Z powodu mnogości przyczyn ich diagnostyka powinna być odpowiednio ukierunkowana, aby nie narażać pacjenta na niepotrzebne badania. Ważnym elementem postępowania jest zmiana stylu życia pacjenta.  


Źródła:

  1. Jackowska A, Łukaszyk A. Wzdęcia – mity i fakty. Przegląd Gastroentrologiczny 2008;3;243-246.  
  2. Douglas Collins, Algorytmy interpretacji objawów klinicznych, Medipage, Warszawa, 2010. 
  3. Wzdęcie jako konsekwencja farmakoterapii – charakterystyka problemu. Termedia.pl https://www.termedia.pl/gastroenterologia/Wzdecie-jako-konsekwencja-farmakoterapii-charakterystyka-problemu,8123.html  
  4. https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/89437,przewlekle-wzdecia 
  5. https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50648,gazy – Gazy jelitowe – objawy. mp.pl 

Alergeny, czyli co najczęściej uczula. Rodzaje i lista alergenów

0

Wiosna niektórym osobom kojarzy się z cieplejszym powietrzem i kwitnącymi kwiatami, a innym – z katarem i łzawiącymi oczami. A co z orzechami? Wielu je uwielbia, natomiast inni unikają, jak ognia. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest alergia i co najbardziej uczula? Jak leczyć dolegliwości? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania o alergie.

Spis treści:

  1. Co to są alergeny?
  2. Rodzaje alergenów
  3. Które alergeny są najpowszechniejsze w Polsce?
  4. Testy na alergeny. W jaki sposób przebiegają?
  5. Sposoby leczenia różnych rodzajów alergii
  6. Alergeny pokarmowe, wziewne i krzyżowe – podsumowanie informacji

Co to są alergeny?

Alergen to antygen, który wywołuje reakcję alergiczną. Alergeny mogą mieć różną budowę strukturalną i chemiczną. Są to substancje pochodzenia zarówno zwierzęcego, roślinnego, jak i chemicznego. Ludzki organizm traktuje alergen jako substancję obcą, co doprowadza do reakcji immunologicznej.

Rodzaje alergenów

Jakie są rodzaje alergenów? Poniżej znajdziesz listę najpopularniejszych z nich – zostały one podzielone ze względu na źródło pochodzenia.

Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa wywoływana jest przez produkty spożywcze. Które pokarmy najczęściej uczulają? Są to m.in.:

  • jaja,
  • ryby,
  • orzechy,
  • mleko krowie,
  • soja,
  • orzeszki arachidowe,
  • skorupiaki,
  • pszenica.

Jeżeli istnieje ryzyko, że Ty lub Twoja rodzina może być uczulona na któryś z tych produktów, warto dowiedzieć się o tym nieco więcej. Artykuł „Alergia pokarmowa rodzaje, objawy, diagnostyka, postępowanie” jest skarbnicą wiedzy na ten temat.

Alergeny wziewne

Alergia wziewna należy do najczęściej występującej na świecie. Alergeny wziewne mogą być pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz chemicznego.

Do najczęściej uczulających alergenów wziewnych zaliczyć można:

  • pyłki roślin,
  • roztocza,
  • sierść zwierząt,
  • pleśnie,
  • grzyby,
  • kurz.

Jeżeli zauważyłeś u siebie przewlekły, cieknący katar, szczypią i łzawią Ci oczy, mogą być to jedne z objawów alergii wziewnej.

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób jeszcze może objawiać się alergia wziewna? „Alergia wziewna co to jest? Przyczyny, objawy i diagnostyka” to artykuł, w którym opisano nie tylko objawy, ale również przyczyny tego typu uczulenia.

Alergeny kontaktowe

Gdy na twojej skórze nagle pojawi się swędząca wysypka lub zaczerwienienie, może okazać się, że masz do czynienia z alergią kontaktową. Ten typ alergii wywołują substancje chemiczne o małej masie cząsteczkowej – tzw. hapteny. Przy bezpośrednim kontakcie hapten wnika przez skórę i łączy się z białkiem. Wtedy dochodzi do reakcji alergicznej.

Substancjami, które najczęściej wywołują alergie kontaktowe, są:

  • nikiel,
  • kobalt,
  • chrom,
  • pallad,
  • substancje zapachowe,
  • niektóre pokarmy, przyprawy, a także leki.

Alergeny krzyżowe

O alergii krzyżowej można mówić wtedy, gdy dany alergen połączy się z przeciwciałami alergenu o podobnej budowie. Najczęściej alergeny te są innego pochodzenia. Z reguły reakcja krzyżowa zachodzi między alergenami wziewnymi a pokarmowymi.

Alergenami, które najczęściej występują krzyżowo, są:

  • pyłki brzozy z owocami (kiwi, brzoskwinia, gruszka), warzywami (seler, marchew),
  • pyłki leszczyny z innymi pyłkami (buk, olsza, grab),
  • pyłki bylicy z warzywami (seler, marchew), przyprawami,
  • pyłki traw z owocami (arbuz, melon), warzywami (pomidor), zbożami (żyto, pszenica),
  • pyłki drzew oliwnych z pyłkami jesionu, bzu,
  • roztocza kurzu domowego ze skorupiakami (krewetki, ostrygi, ślimaki),
  • grzyby z innymi grzybami, z lateksem,
  • pióra z jajami kurzymi, mięsem kurzym,
  • sierść kota z mięsem wieprzowym,
  • lateks z owocami (kiwi, melon, banan) z orzechami, przyprawami, warzywami (pomidor, sałata, papryka),
  • mleko krowie z mlekiem kozim, owczym, mięsem wołowym.

W celu dokładniejszego zrozumienia czym jest alergia krzyżowa, zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem: Zespół pyłkowo-pokarmowy – charakterystyka, objawy, diagnostyka. Dowiesz się z niego, jak wygląda rozpoznanie alergii krzyżowej, jakie są jej objawy oraz czym się charakteryzuje.

Które alergeny są najpowszechniejsze w Polsce?

Szacuje się, że nawet u 12 mln osób w Polsce występują alergie. Jednak na co najczęściej są uczuleni Polacy? Głownie są to pyłki traw, kwiatów i drzew.

Bardzo często występuje także alergia na:

  • sierść kotów,
  • pleśnie,
  • kurz,
  • lateks.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat alergii? Sprawdź nasze artykuły na temat alergii.

Testy na alergeny. W jaki sposób przebiegają?

Jeżeli obawiasz się, że katar, zaczerwienione oczy bądź wysypka mogą być przyczyną uczulenia – udaj się do lekarza. By potwierdzić czynnik uczulający, wykonuje się:

  • testy alergiczne z krwi,
  • testy skórne.

Czasami wykonuje się też testy prowokacyjne. Jednym ze sposobów zidentyfikowania alergenu pokarmowego jest także dieta eliminacyjna.

W diagnostyce źródła dolegliwości warto wykonać panel alergiczny ALEX. Test ten jest wskazany dla osób z alergią wziewną i pokarmową. Jest to metoda szybka i dokładna. Na panelu alergologicznym ALEX można oznaczyć poziom przeciwciał dla ok. 295 alergenów.

test alex diagnostyka molekularna alergii baner

Sposoby leczenia różnych rodzajów alergii

Leczenie farmakologiczne jest najczęściej stosowanym sposobem w celu złagodzenia objawów alergii. Wykorzystuje się leki przeciwhistaminowe oraz sterydowe, warto jednak wcześniej skorzystać z porady lekarza, który dokładnie określi, jakie leki należy przyjąć w celu zniwelowania objawów alergii.

W przypadku alergii pokarmowej stosuje się między innymi dietę eliminacyjną.

Alergeny pokarmowe, wziewne i krzyżowe – podsumowanie informacji

Alergia nie jest niczym przyjemnym. W zależności od jej rodzaju można spodziewać się różnych objawów. Jeżeli chcesz wiedzieć, w jaki sposób walczyć z pojawiającymi się dolegliwościami – wykonaj odpowiednie testy. Między innymi dzięki nim będziesz mieć możliwość wyeliminować lub ograniczyć kontakt z niektórymi alergenami.

Alergia często towarzyszy nam przez całe życie. Jednak dzięki odpowiedniej diagnostyce i leczeniu, uczulenie nie musi spędzać snu z powiek. Wiosenne kwiaty mogą sprawiać przyjemność nie tylko zdrowym osobom, ale też alergikom.

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

  1. Wróblewska, B. (2002). Wielka ósemka alergenów pokarmowych. Alergia,
  2. E. Rudzki, Alergeny, Kraków 2008
  3. Beata Kręcisz (iwsp.), Alergiczne kontaktowe zapalenie skóry
  4. Piwowarek K. Ł.,Mincer-Chojnacka I., Zdanowski R., Kalicki B., Alergiczna reaktywność krzyżowa – czy nowe wyzwanie dla alergologów?, Pediatria i medycyna rodzinna, 2015.
  5. Sybilski A.J. Alergia krzyżowa. Medycyna Po Dyplomie kwiecień 2017
  6. https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/alergia-i-astma-filmy-edukacyjne,7363.html

Co to są albuminy i w jakim celu bada się ich poziom?

Albuminy pełnią w organizmie bardzo ważne funkcje. Warto wiedzieć więc, kiedy powinno wykonać się badanie poziomu albumin i jakie informacje możemy dzięki niemu otrzymać.

Spis treści:

  1. Co to są albuminy?
  2. Albuminy – jakie funkcje pełnią w organizmie?
  3. Kiedy należy przeprowadzić badanie poziomu albumin?
  4. Albuminy w moczu – jakie są normy wyników?

Co to są albuminy?

Albuminy to rodzaj białek osocza, syntetyzowanych głównie przez wątrobę, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu poprzez regulację ciśnienia osmotycznego krwi oraz transport różnorodnych substancji, takich jak hormony, leki i metabolity. Są one niezbędne do zachowania prawidłowego pH krwi oraz odgrywają istotną rolę w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.

Albuminy – jakie funkcje pełnią w organizmie?

Albuminy pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie, takich jak:

Transport substancji: Albuminy są głównym nośnikiem wielu substancji we krwi, takich jak hormony, kwasy tłuszczowe, leki, witaminy oraz niektóre metabolity. Dzięki swojej strukturze są w stanie wiązać różnorodne cząsteczki i transportować je do różnych tkanek i narządów.

Utrzymanie ciśnienia onkotycznego: Albuminy zapobiegają nadmiernemu wypływowi płynów z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej poprzez tworzenie tzw. ciśnienia onkotycznego, co jest istotne dla utrzymania odpowiedniej objętości płynów ustrojowych.

Zachowanie właściwego pH krwi: Albuminy mogą działać jako bufory, pomagając w utrzymaniu stabilnego pH krwi w przedziale 7.35 – 7.45  co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania enzymów i procesów metabolicznych.

Utrzymywanie równowagi wodno-elektrolitowej: Poprzez regulację ciśnienia osmotycznego i onkotycznego, albuminy wpływają na zachowanie równowagi między płynami wewnątrz- i zewnątrzkomórkowymi oraz równowagi elektrolitowej w organizmie.

Udział w reakcjach immunologicznych: Albuminy mogą mieć wpływ na aktywność układu odpornościowego poprzez wiązanie i transport substancji immunologicznych, takich jak hormony, cytokiny, antygeny czy przeciwciała.

Dzięki tym różnorodnym funkcjom, albuminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz utrzymania homeostazy wewnętrznej.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz tekst o badaniach nerek.

Kiedy należy przeprowadzić badanie poziomu albumin?

Badanie poziomu albumin w surowicy krwi jest stosowane w celu oceny stanu zdrowia oraz diagnozy i monitorowania różnych schorzeń. Jest to rutynowe badanie laboratoryjne, które może dostarczyć istotnych informacji diagnostycznych. Poniżej przedstawiamy kilka sytuacji, w których zaleca się jego przeprowadzenie:

Ocena stanu odżywienia: Badanie albumin jest używane do oceny stanu odżywienia pacjentów, ponieważ niski poziom albumin we krwi może sugerować niedożywienie lub niedobór białka w diecie.

Diagnoza i monitorowanie chorób wątroby: Albuminy odgrywają kluczową rolę w diagnozie i monitorowaniu chorób wątroby. Ich poziom we krwi stanowi istotny wskaźnik funkcji wątroby, ponieważ są głównie syntetyzowane przez ten organ. Spadek poziomu albumin może świadczyć  chorobie wątroby (marskość czy wirusowe zapalenie), a także służyć do monitorowania skuteczności terapii oraz oceny ryzyka powikłań.

Ocena stanu zapalnego: Albuminy stanowią istotny wskaźnik stanu zapalnego, którego zmiany można obserwować w różnych warunkach klinicznych. Spadek poziomu albumin we krwi, będący efektem reakcji ostrej fazy, często towarzyszy stanom zapalnym i infekcjom, odzwierciedlając zmniejszoną produkcję przez wątrobę oraz zwiększoną utratę przez przewód pokarmowy. Ponadto, albuminy mogą oddziaływać na metabolizm lipidów i modulować reakcje immunologiczne, co wpływa na profil lipidowy organizmu oraz aktywność układu immunologicznego w odpowiedzi na stan zapalny.

Diagnoza i monitorowanie chorób nerek: Albuminy odgrywają istotną rolę w diagnozie i monitorowaniu chorób nerek. Ich obecność w moczu może być wskaźnikiem uszkodzenia struktur nerkowych lub zaburzeń ich funkcji,  W prawidłowych warunkach  albuminy są filtrowane przez nerki, ale ich obecność w moczu w większych ilościach, niż oczekiwano, może wskazywać na uszkodzenie błony filtracyjnej nerek lub inne patologie nerkowe.

Badanie albuminy we krwi

Albuminy w moczu – jakie są normy wyników?

Normy wyników albumin w moczu są istotne dla oceny funkcji nerek oraz diagnozy różnych schorzeń. Wartości referencyjne albumin w moczu mogą różnić się w zależności od wieku pacjenta i metody pomiaru. Normy mogą różnić się w zależności od laboratorium oraz metodologii pomiarowej. W przypadku otrzymania wyników poza normami, zaleca się konsultację z lekarzem w celu interpretacji wyników i ewentualnego dalszego postępowania diagnostycznego lub terapeutycznego.

Podwyższone lub obniżone albuminy – o czym świadczą?

Obniżone lub podwyższone poziomy albumin mogą być wskaźnikiem różnych stanów chorobowych. Obniżony poziom albumin we krwi może sugerować problemy związane z wątrobą, takie jak marskość, stłuszczenie lub uszkodzenie wątroby spowodowane chorobami wirusowymi. Niskie stężenie albumin może również wynikać z niedożywienia, niedoboru białka w diecie lub stanów zapalnych, które prowadzą do zwiększonej utraty albumin Inne przyczyny obejmują także choroby nerek,  zespół nerczycowy,  oparzenia, utratę krwi, choroby autoimmunologiczne oraz niektóre choroby nowotworowe.

Z kolei podwyższony poziom albumin we krwi (hiperalbuminemia) nie jest powszechnym zjawiskiem. Może on wystąpić w przypadku odwodnienia lub utraty płynów ustrojowych, co prowadzi do wzrostu stężenia albumin na jednostkę objętości krwi. . Jednakże, podwyższony poziom albumin nie jest typowym wynikiem i może wymagać dalszej oceny, aby ustalić przyczynę.

W przypadku obniżonego lub podwyższonego poziomu albumin, konieczna jest dalsza ocena przez lekarza w celu zidentyfikowania przyczyny i wdrożenia odpowiedniego postępowania terapeutycznego.

W razie konieczności warto wykonać oznaczenie białek w surowicy.

Proteinogram

Podsumowując, albuminy odgrywają kluczową rolę w organizmie, pełniąc istotne funkcje, takie jak transport substancji, czy też utrzymanie prawidłowego ciśnienia onkotycznego Badanie poziomu albumin we krwi i moczu może być pomocne w diagnostyce wielu chorób oraz ocenie stanu zdrowia pacjenta, szczególnie w przypadku chorób wątroby, nerek, stanów zapalnych oraz ryzyka wystąpienia powikłań w przebiegu chorób przewlekłych. Świadomość znaczenia albumin dla organizmu pozwala na skuteczniejszą ocenę i monitorowanie zdrowia pacjenta oraz wczesne wykrywanie potencjalnych problemów zdrowotnych.

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

1. Jasieł M., Zielińska W. Interpretacja diagnostyczna badań biochemicznych w chorobach wątroby. DIAGN. LAB., 1980, XVI, nr 3.

2. U.S. National Library of Medicine. Albumin Blood Test (https://medlineplus.gov/lab-tests/albumin-blood-test/). Accessed 2/2/2022.

3. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2022. Health Encyclopedia: Albumin (Blood) [cited 2022 Mar 28]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=albumin_blood

4. Król E., Rutkowski B. Przewlekła choroba nerek – klasyfikacja, epidemiologia i diagnostyka. Forum Nefrologiczne 2008, tom 1, nr 1.

Niacyna (witamina B3 lub PP) – działanie, właściwości i rola w organizmie

Niacyna to witamina o wielu nazwach. Ponieważ jest witaminą z grupy B, odkrytą jako trzecia w kolejności w tej grupie, znana jest jako witamina B3. Inna jej nazwa – już historyczna – to kwas nikotynowy. Ostatnia nazwa to witamina PP, która wiąże się z tym, iż początkowo zidentyfikowano ją jako czynnik przeciwpelagryczny (Pellagra Preventive Factor). Jakie jest działanie witaminy PP, jej źródła w diecie, zapotrzebowanie i czy niacyna może być toksyczna. Na te wszystkie pytania odpowie artykuł.  

Spis treści:

  1. Działanie i właściwości witaminy B3 w organizmie człowieka
  2. Zapotrzebowanie i źródła niacyny w diecie – wchłanianie i metabolizm  
  3. Niedobór witaminy PP – kto może być zagrożony niedoborem niacyny?
  4. Nadmiar witaminy PP – czy niacyna może być toksyczna?
  5. Niacyna – podsumowanie

Działanie i właściwości witaminy B3 w organizmie człowieka  

Niacyna – jak wszystkie witaminy z grupy B – jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Jest prekursorem i składnikiem dwóch niezwykle ważnych związków – NAD i NADP. Są to związki organiczne, pełniące kluczową rolę w procesach oddychania komórkowego i działaniu układów enzymatycznych nazywanych dehydrogenazami. NAD to związek, który jest wymagany do prawidłowego działania ponad 400 enzymów, czyli więcej niż w przypadku jakiejkolwiek innej witaminy będącej prekursorem koenzymów.  

Dzięki temu niacyna jest uczestnikiem: 

  • procesów glikolizy,  
  • przemian białkowych,  
  • przemian tłuszczów – syntezie kwasów tłuszczowych i cholesterolu,  
  • przemian węglowodanów,  
  • syntezie hormonów (płciowych, kortyzolu, insuliny, tyroksyny – hormonu tarczycy), 
  • regulacji stężenia jonów wapnia. 

Zapotrzebowanie i źródła niacyny w diecie – wchłanianie i metabolizm  

Większość niacyny występuje w diecie w postaci kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Kwas nikotynowy zawierają przede wszystkim produkty roślinne. Jego przyswajalność z roślin nie jest duża i wynosi poniżej 25%. Dlatego głównym źródłem witaminy PP są wątroba, mięso (kurczaka i indyka), ryby, przetwory mięsne, gdzie niacyna dostępna jest w postaci form wysoce biodostępnych, czyli NAD i NADP. 

Źródłem niacyny w organizmie człowieka jest również tryptofan. Wydajność tej przemiany jest zależna od spożywania białka. Przyjmuje się, że wynosi ona 1:60, czyli 1 mg niacyny powstaje z 60 mg tryptofanu. W stanach niedoboru witaminy B2, witaminy B6 i żelaza, konwersja tryptofanu do witaminy PP jest zmniejszona, ponieważ enzymy uczestniczące w przemianach tego aminokwasu do niacyny wymagają obecności tych składników odżywczych. Przyjmuje się, iż produkty bogate w tryptofan i białko, takie jak mleko, sery, jaja są również dobrym źródłem witaminy PP.  

zawartosc niacyny w wybranych produktach spozywczych
Zawartość niacyny w wybranych produktach spożywczych.

Niacyna zaczyna wchłaniać się już w żołądku, ale większość wchłania się w jelicie cienkim. Pula rezerwowa witaminy PP odkłada się w erytrocytach. Natomiast nadmiar niacyny spożywany z pokarmem metabolizowany jest w wątrobie i wydalany z moczem.  

zapotrzebowanie na niacyne tabela
Zapotrzebowanie na niacynę w poszczególnych grupach wiekowych w Polsce.

Niacyna jest witaminą odporną na wysoką temperaturę. Jako witamina rozpuszczalna w wodzie ulega ona jednak stratom w czasie procesów technologicznych z udziałem wody. Szacuje się, że w trakcie gotowania warzyw w wodzie dochodzi do utarty aż 50% witaminy PP, a w czasie ich przygotowywania na parze straty są minimalne. 

Niedobór witaminy PP – kto może być zagrożony niedoborem niacyny?  

Badania z lat 2004-2016 wskazują, że w Polsce średnie spożycie niacyny z dietą przez dziewczęta i kobiety wynosi od 82% do 182% normy. Z kolei u chłopców i mężczyzn wynosi od 70% do 225% zapotrzebowania dziennego. Niedobory tej witaminy obserwowane są zatem rzadko. Na deficyty tego składnika odżywczego mogą być narażone następujące grupy osób: 

  • pacjenci z niedożywieniem spowodowanym różnymi przyczynami, np. anoreksją, nadużywający alkoholu; 
  • pacjenci z zaburzeniami wchłaniania spowodowanymi, np. nieswoistym zapaleniem jelit, marskością wątroby;
  • osoby z niewystarczającym spożyciem witaminy B2, witaminy B6 i/lub żelaza – są to składniki uczestniczące w przemianach tryptofanu w niacynę, ich niedobór obniża pulę dostępnej witaminy PP; 
  • pacjenci z chorobą Hartnupa – jest to rzadka choroba genetyczna, w której zakłócone jest wchłanianie tryptofanu w jelicie cienkim i zwiększone jego wydalanie z moczem, co skutkuje niedoborem tryptofanu i obniżeniem puli dostępnej niacyny;  
  • pacjenci z rakowiakiem – guzem przewodu pokarmowego, w którym tryptofan wchodzi w szlak metabolizmu serotoniny, co powoduje, że nie jest on dostępny do produkcji witaminy PP.

>> Więcej informacji znajdziesz w artykule: Serotonina i jej rola w organizmie – Centrum Wiedzy ALAB laboratoria

Czym jest pelagra? 

Początkowy niedobór witaminy PP powodują uwolnienie NAD z puli rezerwowej w erytrocytach i objawy niedoboru nie są widoczne. Po dłuższym czasie niedoborów niacyny i tryptofanu może rozwinąć się pelagra. Obecnie można ją obserwować w biednych rejonach Afryki lub Azji, w Europie i w Polsce może być związana z istnieniem wyżej wymienionych stanów chorobowych. Pelagra to choroba powodująca następujące objawy: 

  • skórne – brązowe zmiany barwnikowe powstające pod wpływem promieni słonecznych, szorstka, przypominająca oparzenie słoneczne skóra  
  • z przewodu pokarmowego – bolesność ust i języka, jaskrawoczerwony język, wymioty, biegunka 
  • neurologiczne – ból głowy, apatia, zmęczenie, zaburzenia pamięci, depresja 
  • anoreksja.  

Nadmiar witaminy PP – czy niacyna może być toksyczna?

Nadmiar witaminy PP spożywanej z dietą metabolizowany jest w wątrobie i wydalany z moczem, nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Natomiast nadmierne spożycie kwasu nikotynowego w wyniku suplementacji powoduje zaczerwienienie twarzy, uderzenia gorąca, świąd, nudności.  

Możliwe są także poważniejsze działania niepożądane, np. hepatotoksyczność, czyli upośledzenie funkcji i zaburzenia pracy wątroby, związane z działaniem leku lub czynnika nieinfekcyjnego.  

Niacyna w dawkach powyżej 500 mg powoduje: 

  • podwyższenie poziomu aminotransferaz (ASPAT, ALT) – enzymów wątrobowych – w surowicy  
  • zmniejszenie poziomu białek syntetyzowanych w wątrobie.  

Zaburzenia syntezy białka mogą powodować problemy z krzepliwością krwi, co będzie widoczne w postaci wydłużenia czasu protrombinowego, zmniejszeniem stężenia czynników krzepnięcia i zwiększonego ryzyka krwawień.  

>> Dowiedz się: Jakie czynniki mogą zaburzyć wyniki badań układu krzepnięcia?

Nadmiar niacyny może również wywoływać inne działania niepożądane, np. niedociśnienie krwi zwiększające ryzyko upadków, upośledzoną tolerancję glukozy i insulinooporność, pogorszenie cukrzycy, zaburzenia widzenia i obrzęk plamki żółtej.  

Bezpieczeństwo przyjmowania niacyny w suplementach diety

Górny dzienny limit spożycia witaminy B3 w postaci suplementu dla osób dorosłych wynosi: 

  • 16 mg dla kwasu nikotynowego,  
  • 830 mg dla amidu kwasu nikotynowego (nikotynamidu).  

Poziom witaminy B3 w organizmie człowieka można zbadać oznaczając jej status we krwi, oraz poziom w moczu. To ostatnie badanie wskazuje również na zawartość niacyny w diecie, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem.  

Badanie witaminy B3 (niacyny, PP)

Należy podkreślić, że witamina PP wchodzi w interakcje z wieloma lekami, np: 

  • kwas acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna); 
  • doustne leki przeciwcukrzycowe i insulina – witamina B3 w dużych dawkach może zwiększać poziom glukozy, z tego powodu może wystąpić konieczność podwyższenia dawek tych leków;  
  • karbamazepina – kwas nikotynowy zwiększa jej stężenie w organizmie pacjenta; 
  • preparaty rozszerzające naczynia krwionośne – przyjmowanie witaminy PP może sprzyjać hipotonii ortostatycznej. 

Kwas nikotynowy w farmakologii i kosmetologii  

Badanie wskazują, że kwas nikotynowy w wysokich dawkach poprawia profil lipidowy krwi. Jednak ze względu na fakt, iż takie dawki obarczone są ryzykiem działań niepożądanych, a sama substancja nie ma znaczącego wpływu na ograniczenie powikłań wysokiego poziomu cholesterolu i nie oferuje dodatkowych korzyści dla pacjentów, kwas nikotynowy nie jest rekomendowany jako lek w takich wskazaniach.  

Natomiast szerokie zastosowanie w dermatologii i kosmetologii znajduje pochodna kwasu nikotynowego – niacynamid. W zależności od stężenia podany na skórę wykazuje on działanie przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, fotoprotekcyjne, przecwitrądzikowe. Z tego powodu jest składnikiem produktów przeznaczonych dla cer trądzikowych lub skóry atopowej. W kosmetologii znajdziemy go w produktach do pielęgnacji oraz przeciwstarzeniowych.  

Niacyna – podsumowanie

Witamina B3, czyli inaczej niacyna, to – jak wszystkie witaminy – ważna substancja odżywcza, która musi być dostarczana z pożywieniem. Osoby odżywiające się przeciętną dietą nie są narażone na jej niedobory. Nadmiar witaminy PP dostarczany z suplementacją może być szkodliwy – zbyt wysokie dawki powodują szereg działań niepożądanych. Dlatego osoby, które chcą zachować optymalny poziom niacyny, powinny poszukiwać jej źródeł w żywności. Poziom witaminy B3 można zbadać we krwi oraz w moczu.  

>> Sprawdź też:  Witamina B2 – ryboflawina


Źródła:

  1. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie – pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020 
  2. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015. 
  3. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012–. Niacin. 2020 Jul 9. PMID: 31643504. 
  4. Medycyna Praktyczna – Baza leków – Substancje od A do Z – Nikotynamid (opis profesjonalny). Dostęp 28.04.2024  
  5. Wohlrab J, Kreft D. Niacinamide – mechanisms of action and its topical use in dermatology. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6): 311-5. doi: 10.1159/000359974. Epub 2014 Jun 27. PMID: 24993939. 

Denga – wirusowa choroba tropikalna 

Wybierając się na egzotyczne wakacje, nie myślimy o tym, że z dalekiej podróży możemy przywieźć nie tylko miłe wspomnienia. Takie wakacje mogą się również wiązać z ryzykiem zachorowania na zakaźną chorobę tropikalną, jaką jest denga. Czym jest denga i jak się przed nią uchronić? Dowiedz się, jakie objawy wywołuje choroba i co nas powinno zaniepokoić po powrocie z tropikalnych krajów.  

Spis treści:

  1. Czym jest denga i jakie są przyczyny choroby? 
  2. Denga – objawy i przebieg choroby  
  3. Denga – diagnostyka, badania laboratoryjne, leczenie  
  4. Profilaktyka dengi – kiedy warto się zaszczepić?  
  5. Choroba denga – podsumowanie  

Czym jest denga i jakie są przyczyny choroby? 

Denga to choroba wywoływana przez wirusa dengi (DENV) należącego do rodziny Flaviviridae.  Na całym świecie na dengę choruje rocznie około 5 mln osób, a liczba ta stale wzrasta. W styczniu 2024 roku zgłoszono na świecie ok. 0,5 mln zachorowań i ponad 100 zgonów spowodowanych chorobą.  

Obecnie w Polsce denga jest najczęściej rozpoznawaną chorobą wśród turystów, którzy powracają z krajów tropikalnych. Zgłaszają się oni od ośrodków medycyny tropikalnej z powodu gorączki. Wyjątkiem są kraje Afryki subsaharyjskiej, gdzie najczęstszą chorobą po powrocie jest malaria.  

Wirus dengi charakteryzuje występowanie czterech typów serologicznych – DENV 1-4. Jest to o tyle ważne, iż przechorowanie dengi po zakażeniu danym typem wirusa wiąże się z nabyciem odporności na ten konkretny serotyp, natomiast nie chroni przed zakażeniem pozostałymi typami wirusa. Niestety kolejne zachorowania wiążą się z ryzykiem ciężkiego przebiegu choroby. Zakażenie wirusem DENV-3 lub DENV-4 wiąże się z ryzykiem wywołania gorączki krwotocznej.  

Gdzie występuje denga? 

Wirus przenoszony jest przez komary. Ukąszenie przez tego owada wiąże się z ryzykiem zakażenia i rozwoju choroby denga. Rezerwuarem wirusa oprócz ludzi są także małpy. Zakażenie nie przenosi się z człowieka na człowieka – jedynym źródłem zakażenia wirusem dengi są komary.  

Denga jest chorobą, którą można przywieźć z krajów: 

  • Azji Południowo-Wschodniej (np. Jemen, Indie, Sri Lanka, Birma, Tajlandia, Wietnam, Kambodża, Malezja, Indonezja, Filipiny, Malediwy); 
  • Afryki Subsaharyjskiej (np. Kenia, Tanzania, Sudan, Etiopia, Somalia); 
  • Ameryki Środkowej i Południowej (np. Meksyk, Kuba, Brazylia, Peru); 
  • Oceanii.  

Ryzyko zakażenia wirusem dengi jest większe w rejonach położonych do 1000 m. n.p.m., zwłaszcza na terenach zurbanizowanych, w pobliżu gospodarstw domowych. Optymalna temperatura do transmisji wirusa DENV to 32-33 stopnie. Tylko 1% przypadków dengi spowodowany jest ukąszeniem komara na wysokości ponad 2000 m. n.p.m.  

Denga – objawy i przebieg choroby  

Większość infekcji wirusem DENV (aż 80%) przebiega bezobjawowo. Okres wylęgania choroby trwa 3-14 dni (średnio 4-7 dni). Zakażenia objawowe w większości przypadków cechuje przebieg łagodny. Typowe symptomy dengi to: 

  • gorączka,  
  • silny ból głowy,  
  • typowy ból zagałkowy,  
  • bóle stawów (pojawiają się u ok. 15% chorych, zajmowane są symetryczne stawy. Bóle stawów ujawniają się w czasie aktywności, jeśli np. zajęte są stawy kolanowe chorzy poruszają się w charakterystyczny sposób, na usztywnionych nogach), 
  • osłabienie. 
denga objawy infografika
Objawy dengi

U części chorych obserwuje się plamisto-grudkową osutkę. Typowy obraz to zlewne, czerwone plamy pojawiające się początkowo na powierzchniach grzbietowych rąk i nóg, rozprzestrzeniająca się następnie na całe kończyny i tułów. Zmiany skórne nie pojawiają się na twarzy. 

Gorączka denga może przebiegać dwuetapowo: 

  1. Pierwszy okres gorączkowy trwa kilka dni (2-4), po czym objawy wycofują się na kilka do kilkudziesięciu godzin.  
  2. Drugi okres gorączki trwa 1-2 dni, po którym stan chorego poprawia się. Temperatura spada, ustępuje wysypka (może pozostawiać przebarwienia i łuszczenie się naskórka). 

Chorzy zakażeni wirusem DENV-3 lub DENV-4 narażeni są na rozwój cięższej postaci choroby, czyli gorączkę krwotoczną. Występuje głównie w Azji Południowo-Wschodniej, np. w Tajlandii czy Filipinach. Pierwszy etap choroby również przebiega z podwyższeniem temperatury, mogą się też pojawiać wymioty. Wraz z obniżaniem się gorączki stan chorego zaczyna się jednak pogarszać. Dołączają się bóle brzucha, krwawienia, skaza krwotoczna w postaci wybroczyn i krwawych podbiegnięć na kończynach i w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. W następnych dniach dołączają się krwawienia do jam ciała, spadek ciśnienia tętniczego, może dochodzić do wstrząsu, utraty przytomności i zgonu. Badania wskazują, iż ciężka postać dengi może rozwijać się u osób, które w przeszłości były już zakażone i przechorowały dengę.  

>> Przeczytaj też: Ospa wietrzna a ospa małpia – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Denga – diagnostyka, badania laboratoryjne, leczenie  

Obraz kliniczny choroby i jej przebieg jest charakterystyczny. Jednak jej rozpoznanie może być utrudnione, jeśli pacjent nie zostanie dopytany o to, czy kilka dni przed zachorowaniem nie był na egzotycznych wakacjach. Również pacjent powinien zawsze zgłaszać lekarzowi fakt powrotu z podróży, zwłaszcza do krajów tropikalnych.  

Wykonane badania laboratoryjne mogą wykazać następujące zmiany: 

  • morfologia – leukopenia (spadek poziomu leukocytów, czyli krwinek białych),; limfocytoza (zwiększenie liczby limfocytów), w gorączce krwotocznej – małopłytkowość (spadek liczby płytek krwi – trombocytów);  
  • hipoalbuminemia – obniżenie stężenia albumin w osoczu;  
  • wzrost poziomu transaminaz (AsPAT, AlAT); 
  • wzrost poziomu mocznika; 
  • wydłużenie czasu protrombinowego;  
  • spadek poziomów czynników krzepnięcia (II,V,VI,IX,XI). 
Wirus dengi – badanie przeciwciał IgG

W fazie zdrowienia parametry laboratoryjne będą powracać do wartości prawidłowych, pojawią się natomiast przeciwciała przeciwko wirusowi denga (w ostrej fazie zakażenia IgM, potem IgG).  

Leczenie choroby jest wyłącznie objawowe – nie ma leków skutecznych w zwalczaniu wirusa DENV. Dlatego w przypadku dengi kluczowa jest profilaktyka, która pomaga zapobiegać ukąszeniom komarów.  

Wirus dengi – badanie przeciwciał IgM

Profilaktyka dengi – kiedy warto się zaszczepić?  

Profilaktyka dengi obejmuje: 

  • stosowanie repelentów – środków przeciwko komarom. Jak je stosować w praktyce opisujemy poniżej, 
  • korzystanie z moskitier, zamykanie okien, sitaki ochronne w oknach, korzystanie z klimatyzacji, 
  • stosowny ubiór – długie rękawy, długie nogawki u spodni, 
  • unikanie stosowania intensywnych zapachów, 
  • unikanie przebywania na dworze w okresie największej aktywności komarów, czyli o świecie i o zmierzchu, 
  • szczepienie.  

Szczepienie przeciwko wirusowi DENV rekomendowane jest dla osób, które już przechorowały dengę. Pierwsze zakażenie tym wirusem ma przebieg łagodny, dlatego szczepionka przeznaczona jest dla pacjentów, którzy infekcję mają już za sobą. Na świecie dostępne są dwie szczepionki: 

  • DENGV AXIA szczepionka trzydawkowa, przeznaczona dla dzieci w wieku 9-16 lat z laboratoryjnie potwierdzonym przebytym zakażeniem wirusem denga (przeciwciała IgG) podawana w odstępach 6 miesięcy (0,6,12 miesięcy); 
  • QDENGA szczepionka dwudawkowa, przeznaczona dla osób w wieku 4-60 lat (powyżej tego wieku szczepionka nie była badana). W niektórych krajach, np. w Szwecji rekomenduje się jej podawanie osobom, które przechorowały dengę. Szczepionka stymuluje układ odpornościowy do wytarzania przeciwciał przeciwko wszystkim czterem serotypom wirusa. 

Jak uchronić się przed zakażeniem wirusem denga? Porady praktyczne 

Na rynku jest duży wybór środków przeciwko komarom. Wiele porad znajdziemy również w internecie. Nie zawsze są to jednak sprawdzone informacje, dlatego warto wiedzieć jakie środki zostały przebadane i są zalecane w profilaktyce ukąszeń komarów.  

  • DEET (N,N-Dietylo-m-toluamid) w stężeniu 30-50%. Stężenia poniżej 30% nie będą skuteczne, natomiast powyżej 50% są toksyczne. Preparat nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, DEET 30% może być stosowany u dzieci powyżej 12 r.ż., a 50% powyżej 18 r.ż.  Nie wolno go stosować z innymi środkami na bazie alkoholu, powinien być używany raz dziennie – działa 8 godzin. Dostępne preparaty to np. Mugga; 
  • IKARYDYNA w stężeniu 20 %. Może być stosowana przez kobiety w ciąży i dzieci powyżej 2 r.ż. Dostępne preparaty to Moskito Guard; 
  • IR 35 35 – nie działa na komary przenoszące malarię;  
  • OLEJEK EUKALIPTUSOWY – naturalny lub syntetyczny. Ważne jest, że naturalne olejki z eukaliptusa cytrynowego zawierają zbyt małe stężenie substancji odstraszającej komary, aby były skuteczne w profilaktyce chorób wirusowych.  

Nie zaleca się stosowania repelentów łączonych z filtrami SPF. Filtry nakłada się na skórę znacznie częściej i istnieje ryzyko przedawkowania repelentu.  

Ważne jest, aby wybrać skuteczny repelent, ale musi on być również odpowiednio aplikowany.  

  1. Stosowanie z filtrem SPF – w pierwszej kolejności należy nałożyć filtr, a dopiero po nim środek przeciwko komarom.  
  2. Repelent powinien być stosowany na odsłoniętą skórę, może być również rozpylany na ubranie. Nie należy go aplikować pod ubranie. 
  3. Nie wolno stosować repelentu na rany, skaleczenia, podrażnioną skórę. 
  4. Przy aplikowaniu środka na twarz należy unikać okolic ust i oczu. 
  5. Po każdej aplikacji środka przeciwko komarom należy umyć ręce  
  6. Stosowanie u dzieci – nie aplikujemy repelentu bezpośrednio na skórę dziecka. Należy nałożyć środek na własne ręce, a następnie wysmarować nimi dziecko.  

>> Sprawdź też: Choroby zakaźne w Polsce – podsumowanie 2023 roku

Choroba denga – podsumowanie  

Denga to choroba tropikalna, wywoływana przez wirusy. Człowiek może ulec zakażeniu po ukąszenie przez komara, będącego wektorem zakażenia. U przeważającej części pacjentów przebiega bezobjawowo lub w sposób łagodny. Ciężkie zakażenia są rzadkie, jednak groźne w skutkach (mogą powodować zgon). Leczenie choroby jest objawowe, nie dysponujemy lekami, które w sposób kierunkowy zwalczają wirusa. Dlatego zagadnieniem kluczowym jest zapobieganie chorobie. Osoby, które już przechorowały dengę przed powtórnym zakażeniem może chronić szczepionka.  


Źródła:

  1. Janocha-Litwin J., Wykład Profilaktyka wybranych chorób przenoszonych przez komary, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024.  
  2. Mróz S., DENGA – opisy przypadków klinicznych, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024. 
  3. Rorat M., Zapalenie stawów po powrocie z tropików, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024. 
  4. https://medycynatropikalna.pl/choroba/denga 

Wirus zika – występowanie, objawy zakażenia, badania i profilaktyka

Zika to choroba tropikalna, wywoływana przez wirusa. Jest przenoszona przez komary, występuje w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach. Jak można zarazić się chorobą? Dlaczego może być groźna dla kobiet w ciąży? Jak można się przed nią zabezpieczyć i czy istnieje szczepionka przeciwko chorobie zika. Zapraszamy do lektury! 

Spis treści:

  1. Gdzie występuje wirus zika i na czym polega choroba?  
  2. Zika – objawy, przebieg choroby
  3. Rozpoznawanie choroby zika – badania laboratoryjne
  4. Wirus zika – leczenie choroby  
  5. Dlaczego choroba zika jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży?  

Zika – co to za choroba? Gdzie występuje wirus zika?

Zika jest tropikalną chorobą zakaźną, wywoływaną przez wirusa ZIKV, który należy do rodziny Flaviviridae, rodzaju Flavivirus. Flawawirusy są czynnikiem etiologicznym różnych chorób tropikalnych. Oprócz zika wywołują one dengę, żółtą gorączkę, gorączkę Zachodniego Nilu, japońskie zapalenie mózgu. Przenoszone są przez komary z rodzaju Aedes (w tym przede wszystkim A.aegypti), które są również wektorem wspomnianych już wyżej chorób, a także choroby chikungunya.  

Wirusem zika można się zarazić poprzez ukąszenie komara: 

  • w Azji – np. w Indiach, Indonezji, Kambodży, Tajlandii, Wietnamie, a także na Sri Lance, Malediwach czy Filipinach, 
  • w Ameryce Środkowej
  • w Ameryce Południowej – np. Brazylii, Peru, Argentynie, 
  • na Karaibach – np. Kuba, Dominikana, 
  • na wyspach Pacyfiku – np. Wyspy Wielkanocne, Polinezja Francuska, Wyspy Cooka, 
  • w Afryce – np. Kenia, Nigeria, Senegal.  

Ważne jest, aby podczas podróży do tych obszarów stosować odpowiednie środki ochrony. 

>> Odkryj: Choroby zakaźne w Polsce – podsumowanie 2023 roku

Jak można się zarazić wirusem ZIKV?  

Niestety ukłucie przez komara nie jest jedyną drogą zakażenia tą chorobą. Możliwe jest również przeniesienie patogenów poprzez kontakty międzyludzkie. Do zakażenia wirusem zika może dojść: 

  • poprzez kontakty seksualne (stosunki dopochwowe, oralne, analne) z osobą zakażoną, nawet jeśli nie ma ona żadnych objawów;  
  • poprzez przeniesienie z kobiety ciężarnej na płód;  
  • podczas transfuzji krwi;  
  • w czasie przeszczepiania narządów od zakażonego dawcy

>> Przeczytaj: HIV – wczesna diagnoza i podjęcie leczenia daje szansę na normalne życie

Zika – objawy, przebieg choroby  

Większość zakażeń wirusem zika (aż 80%) przebiega bezobjawowo. Pozostała część pacjentów może odczuwać objawy, które przypominają gorączkę denga i chikungunya. Są to trzy choroby powodowane przez wirusy pochodzące z tej samej rodziny i ich objawy powinny być ze sobą różnicowane.  

Okres wylęgania się choroby zika trwa od 3 do 12 dni. Najczęściej obserwuje się następujące objawy zakażenia: 

  • gorączkę, poniżej 38 stopni; 
  • wysypkę o charakterze plamisto-grudkowym, umiejscowioną na twarzy, szyi, tułowiu i kończynach; 
  • bóle stawów, głównie rąk i stóp, występujące u ponad 50% pacjentów w ostrej fazie choroby 
  • zapalenie spojówek  
  • bóle mięśni  
  • bóle głowy.  

Przebieg choroby jest łagodny, symptomy utrzymują się 2-7 dni. U ok. 40% chorych bóle stawów mogą się utrzymywać przez 1-2 tygodni. Charakterystyczne dla zakażenia wirusem zika jest to, że bólom stawów nie towarzyszy zapalenie stawów. Jeśli pojawiają się objawy zapalenia, jest to zwykle obrzęk pojedynczych stawów, głównie u osób z chorobami przewlekłymi.  

Wykrywanie RNA wirusa Zika

Rozpoznawanie choroby zika, badania laboratoryjne  

Gorączkę zika rozpoznaje się na podstawie objawów, a potwierdzeniem są badania laboratoryjne. Zgodnie z definicją WHO chorobę należy podejrzewać u pacjenta z wysypką lub podwyższoną temperaturą ciała, u którego występuje przynajmniej jeden z objawów: ból stawów, ból mięśni, zapalenie spojówek, ból głowy.  

Przypadek potwierdzony to pacjent, u którego stwierdza się: 

  • występowanie RNA wirusa, potwierdzone badaniem metodą RT-PCR we krwi lub w moczu. Pozytywny wynik tego badania świadczy o aktywnym zakażeniu, jest czułą metodą potwierdzania infekcji. Badanie można wykonać do 14 dni od wystąpienia objawów; 
  • występowanie przeciwciał w klasie IgM – negatywny wynik badania RT-PCR nie wyklucza infekcji, wówczas wskazane jest oznaczenie przeciwciał IgM, które pojawiają się we krwi w ciągu 4-7 dni od pojawienia się symptomów. Najwyższe ich miano obserwuje się w 2-3 tygodniu, utrzymują się w surowicy do 3 miesięcy; 
Badanie przeciwciał IgM przeciwko wirusowi Zika
  • występowanie przeciwciał w klasie IgG, które pojawiają się w surowicy również w ciągu 4-7 dni od pojawienia się objawów, mogą być wykryte jednoczasowo w przeciwciałami IgM lub krótko po ich pojawieniu się. Wykrycie przeciwciał IgM i wysokie miano przeciwciał IgG również świadczą o aktywnej infekcji. Zakłada się, iż przeciwciała IgG utrzymują się w organizmie człowieka przez całe życie. Podwyższone miano tylko przeciwciał IgG może świadczyć o zakażeniu przebytym w przeszłości.  
Badanie przeciwciał IgG przeciwko wirusowi Zika

Zika – leczenie choroby  

Jeśli pacjent tego wymaga, leczenie jest objawowe. Stosuje się leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Lekiem z wyboru jest paracetamol. Pacjenci nie mogą jednak przyjmować leków z grupy NLPZ (naproksen, ibuprofen) i aspiryny. Te grupy leków mogą powodować krwawienia u osób chorych na dengę (gorączka krwotoczna), a objawy tych chorób mogą być bardzo do siebie podobne. Warto pamiętać, że w przypadku zachorowania na zika nie istnieje specyficzne leczenie przeciwwirusowe. 

Profilaktyka, czy istnieje szczepienie przeciwko wirusowi zika? 

Nie istnieje szczepionka przeciwko wirusowi ZIKV! Jedyne profilaktyczne działania polegają na zabezpieczaniu się przed ukąszeniami komarów, które są wektorem choroby zika w rejonach jej występowania. Aby uniknąć gorączki zika, należy więc stosować:  

  • repelenty – środki odstraszające te owady – szczegółowe porady praktyczne jak je stosować w artykule (link do artykułu nt. dengi). 
  • odpowiedni ubiór – długie rękawy, długie nogawki, nakrycie głowy, zakrywanie jak największej części ciała. 
  • moskitiery i siatki w oknach.  

Warto też korzystać z klimatyzacji, aby nie otwierać okien.  

Dlaczego choroba zika jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży?  

Gorączka zika nie jest groźna dla osób dorosłych, u których ma tendencję do samoograniczania się. Poważne powikłania mogą dotyczyć jednak noworodków, które zostały zakażone w życiu płodowym przez przeniesienie wirusa z matki na dziecko. Dotyczy to szczególnie zakażeń wirusem zika w I trymestrze ciąży. Może to skutkować powikłaniami neurologicznymi u dziecka, np. mikrocefalią – wadą rozwojową, która polega na zmniejszonych wymiarach czaszki i mózgu noworodka.  

Z powodu ryzyka wad wrodzonych u dziecka, pary planujące ciążę powinny wcielić zasady profilaktyki: 

  • unikać podróży w rejony występowania wirusa ZIKV,  
  • kobiety planujące ciążę powinny odczekać 2 miesiące po podróży w takie rejony, partnerzy kobiet planujących ciążę powinni poczekać 3 miesiące, zanim podejmą próbę poczęcia dziecka, 
  • w czasie pobytu w rejonach epidemicznych występowania choroby unikać kontaktów seksualnych lub stosować prezerwatywy przez cały okres pobytu i po kilka miesięcy po powrocie.  

Rekomendacje niektórych krajów Ameryki zalecają partnerom kobiet ciężarnych wstrzemięźliwość seksualną albo stosowanie prezerwatyw aż do zakończenia ciąży.  

>> Sprawdź też: Choroby przenoszone drogą płciową

Jeśli po powrocie z krajów, w których występuje wirus ZIKV, okaże się, iż kobieta jest w ciąży, zaleca się u niej badania laboratoryjne w kierunku występowania zakażenia. U matki zakażonej wirusem należy monitorować rozwój płodu (USG) oraz – po urodzeniu – przeprowadzić badania w kierunku występowania RNA wirusa lub przeciwciał.  


Piśmiennictwo

  1. Janocha-Litwin J., Wykład Profilaktyka wybranych chorób przenoszonych przez komary, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024.  
  2. Rorat M., Wykład Zapalenie stawów po powrocie z tropików, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024. 
  3. Rostkowska-Białas K., Wykład Meksyk – doświadczenia własne z przygotowania do podróży, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024. 
  4. https://medycynatropikalna.pl/choroba/zika  
  5. U.S. Department of Health & Human Services, Centers for Disease Control and Prevention 
  6. U. S. National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID) 
  7. U. S. Division of Vector-Borne Diseases (DVBD)