Strona główna Blog Strona 63

Rumień wędrujący – jak rozpoznać objaw po ugryzieniu kleszcza? 

Borelioza, czyli choroba z Lyme, to najczęstsza choroba odkleszczowa w Polsce. Początkowe objawy boreliozy mogą przypominać infekcję wirusową. Wówczas, aby potwierdzić zakażenie, należy wykonać badania laboratoryjne. Istnieje jednak przypadek, gdy wykonywanie badań laboratoryjnych w celu postawienia diagnozy tej choroby jest niepotrzebne. Jest to sytuacja, gdy u pacjenta po ukąszeniu kleszcza wystąpi rumień wędrujący. Jak rozpoznać rumień? Czym rumień wędrujący różni się od innych tego typu objawów? Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

  1. Rumień wędrujący – co to jest? 
  2. Rumień wędrujący po ukąszeniu kleszcza – jakie kroki podjąć? Leczenie rumienia wędrującego  
  3. Rumień wędrujący – podsumowanie  

Rumień wędrujący – co to jest? 

Rumień wędrujący (Erythema migrans) jest zmianą skórną, która pojawia się u ok. 80% chorych po ukłuciu przez kleszcza. Jest to pewny objaw boreliozy – jego wystąpienie zwalnia z wykonywania badań laboratoryjnych. Rumień wędrujący zaliczamy do objawów boreliozy wczesnej. Uwidacznia się w ciągu 3-30 dni od kontaktu z pajęczakiem.  

Jak wygląda rumień wędrujący? Zdjęcia i opisy 

Rumień po ukąszeniu kleszcza jest rozszerzającą się zmianą skórną o średnicy powyżej 5 cm. Jeśli rumień pojawi się wcześniej niż 3 dni lub później niż 30 dni po ukąszeniu kleszcza, to najprawdopodobniej nie jest to borelioza. Zmiana skórna może być jedynym objawem tej choroby. Może także współistnieć z objawami ogólnoustrojowymi, takimi jak zmęczenie, bóle głowy, bóle mięśni i bóle stawów.  

Sam rumień wędrujący nie wywołuje dolegliwości bólowych, nie ma też cech obrzęku. Jest to pierścieniowata zmiana skórna, o średnicy większej niż 5 cm, najczęściej z przejaśnieniem pośrodku. Charakterystyczną cechą rumienia wędrującego – stąd zresztą bierze się jego nazwa – jest to, że rumień się powiększa. Początkowo jest czerwoną plamką lub grudką, która rozszerza się na obwodzie. Gdy zmiana się powiększa, pojawiają się jaśniejsze obszary w jej obrębie i tworzy się obrączka rumieniowata, która oddziela rumień od zdrowej skóry. 

Rumień wędrujący na nodze
Zdjęcie 1. Rumień wędrujący

Rumień po ukąszeniu kleszcza może osiągać duże rozmiary – nawet do 80 cm. U części pacjentów zmiana jest jednolita, co utrudnia rozpoznanie. Wówczas pomocne jest określenie czy rumień się powiększa. Dlatego jeśli pacjent ma wątpliwości, warto obrysować brzegi zmiany flamastrem i ją obserwować. Warto też robić zdjęcia.  

Rumień wędrujący na owłosionej skórze
Zdjęcie 2. Rumień wędrujący

Rumień zanika samoistnie, nawet u osób nieleczonych antybiotykiem. Może to trwać nawet do 8 tygodni, średnio jednak zajmuje to ok. 4 tygodni. Zanik rumienia u pacjentów, którzy nie przyjmowali antybiotyku, nie oznacza wyleczenia z choroby. 

Rozległy rumień wędrujący
Zdjęcie 3. Rumień wędrujący

Lokalizacja rumienia zależy od tego, w którym miejscu ukłuł nas kleszcz. Często są to kończyny dolne, zwłaszcza cienka skóra pod kolanami, ale również w pachwinach i pod pachami. W praktyce kleszcz może przytwierdzić się do ciała człowieka w każdym dostępnym miejscu, również na owłosionej skórze głowy, na szyi, karku, klatce piersiowej lub brzuchu – na linii pasa. Rumienia wędrującego nie obserwuje się na skórze dłoni, podeszwach stóp i na błonach śluzowych.  

Rumień wędrujący u dziecka ma taką samą postać jak u osoby dorosłej. Jego cechą charakterystyczną jest to, że powiększa swoje granice. Niektóre doniesienia wskazują, że rumień po kleszczu u dziecka może częściej występować na szyi i karku. Jednak nie powinno to zwalniać rodziców z dokładnego przejrzenia całego ciała dziecka po przyjściu ze spaceru.  

Rumień wędrujący mnogi  

Większość przypadków rumienia wędrującego charakteryzuje się występowaniem pojedynczej zmiany. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy pacjent ma postać rumienia mnogiego.  

Występowanie tej postaci erythema migrans jest wynikiem spirochetemii (czyli obecności krętków Borrelia we krwi), a nie pokłosiem licznych ukąszeń. U chorych z rumieniem mnogim najczęściej występują nasilone objawy ogólnoustrojowe. 

Z czym łatwo pomylić rumień wędrujący? 

Po ukąszeniu przez owady lub pajęczaki (do których należy kleszcz) na skórze powstaje zaczerwienienie, które jest reakcją obronną na substancje pochodzące z ich śliny. Bywa mylone z rumieniem wędrującym, dlatego warto podkreślić różnice.  

Odczyn, który jest niespecyficzną reakcją na ukąszenie przez owada, powstaje bardzo szybko. Zazwyczaj jest bolesny i swędzący, a jego wielkość nie przekracza kilku centymetrów. Taki odczyn szybko ustępuje, podczas gdy rumień wędrujący utrzymuje się przez kilka tygodni.  

W różnicowaniu zmiany, która utrzymuje się na skórze przez dłuższy czas, lekarz może wziąć pod uwagę: 

  • rumień obrączkowaty.  
  • zmiany grzybicze,  
  • kontaktowe zapalenie skóry.  

Jeśli wątpliwości co do diagnozy pozostają nierozstrzygnięte, pomocne będą badania serologiczne w kierunku boreliozy, czyli oznaczenie przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi w klasie IgM i IgG.  

Borelioza - pakiet przesiewowy (pierwszy etap diagnostyki)

Rumień wędrujący po ukąszeniu kleszcza – jakie kroki podjąć? Leczenie rumienia wędrującego  

Wystąpienie rumienia wędrującego jest jednoznaczne z rozpoznaniem choroby. Dlatego zawsze należy iść do lekarza, który zleci odpowiedni antybiotyk. W przypadku leczenia tej postaci boreliozy antybiotykiem pierwszego wyboru może być: 

  • doksycylina  – stosowana przez 7 do 21 dni;  
  • amoksycylina – stosowana przez 14-21 dni;  
  • cefuroksym – stosowany przez 14-21 dni.  

Jeśli rumień ma postać nietypową należy posiłkować się badaniami serologicznymi, w których – w zależności od czasu, jaki upłynął od ukłucia przez kleszcza – można stwierdzić obecność przeciwciał IgM oraz narastające miano przeciwciał IgG.     

Borelioza - pakiet potwierdzenia (met. Western-Blot)

Rumień wędrujący – podsumowanie  

Rumień wędrujący jest charakterystycznym objawem boreliozy i jednoznacznym potwierdzeniem tej choroby. Jego wystąpienie nie wymaga badań serologicznych, jest wskazaniem do antybiotykoterapii. Jeśli rumień ma postać nietypową, wskazana jest diagnostyka laboratoryjna. Niestety brak rumienia wędrującego nie wyklucza choroby. W takich przypadkach o diagnozie rozstrzygają objawy kliniczne i oznaczenie przeciwciał.  

>> Więcej o pułapkach diagnostycznych i terapeutycznych w leczeniu boreliozy w artykule: Borelioza – pułapki diagnostyczne i terapeutyczne. Fakty i mity na temat rozpoznawania i leczenia 


Bibliografia:

  1. Moniuszko-Malinowska A, Pancewicz S, Czupryna P, wsp. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych dotyczące diagnostyki i leczenia boreliozy z Lyme Przegląd Epidemiologiczny – Epidemiological Review. 2023;77(3):261-278. doi:10.32394/pe.77.25. 
  2. Czarnecki M., Borelioza – najczęstsze błędy diagnostyczne i terapeutyczne, wykład konferencja „Choroby odkleszczowe” 18.04.2024. 
  3. http://www.pteilchz.org.pl/wp-content/uploads/2018/11/borelioza_z_lyme_2018.pdf  

Tężec — od urazu do choroby, objawy, leczenie, profilaktyka

Tężec kojarzy się wielu pacjentom z toksyną tężcową, która powoduje silne skurcze mięśni całego ciała. Można się nim zarazić na skutek zanieczyszczenia rany. Co warto wiedzieć o tężcu? Z artykułu dowiesz się, jakie są objawy choroby oraz kto szczególnie jest narażony na zakażenie, a także jak wygląda proces leczenia.

Spis treści:

  1. Tężec — co to jest?
  2. Tężec — przyczyny rozwoju choroby
  3. Objawy tężca — najczęstsze symptomy choroby
  4. Leczenie tężca — jak przebiega?
  5. Zakażenia laseczką tężca — jak im zapobiegać?

Tężec — co to jest?

Tężec to choroba zakaźna układu nerwowego wywołana przez beztlenowe Gram (+) bakterie Clostridium tetani. Chorobie towarzyszą silne kurcze mięśni szkieletowych twarzy, karku, pleców. Bakterie wywołujące tężec produkują specyficzną neurotoksynę tj. tetanospazminę, która uszkadza synapsy, stale pobudzając mięśnie do skurczu.

Jak można zarazić się laseczką tężca?

Rezerwuarem dla Clostridium tetatni są gleba, woda, kurz i odchody zwierząt. To bakteria, która wytwarza formę przetrwalnikową, co czyni ją odporną na niekorzystne warunki środowiskowe, wysoką temperaturę i środki dezynfekujące. Typowe wrota zakażenia dla laseczki tężca to głęboka, kłuta, miażdżona rana lub inne uszkodzenie skóry.

Co istotne, większe ryzyko zakażenia dotyczy ran miażdżonych, postrzałowych lub mocno zanieczyszczonych ziemią.

Warto wiedzieć:
Jak dochodzi do zarażenia tężcem? Do rany trafia forma przetrwalnikowa C. tetani, której nośnikiem są ciała obce wbite w skórę w przebiegu np. prac ogrodniczych lub budowlanych. Nie ma więc możliwości zarażenia się tężcem od drugiego człowieka.

>> To może Cię zainteresować: Trąd – relikt minionych wieków? Czy trąd jest uleczalny?

Tężec — przyczyny rozwoju choroby

Bezpośrednią przyczyną choroby jest zanieczyszczenie rany przez formę przetrwalnikową C. tetani. W ryzyku rozwoju choroby znaczenie ma ewentualny brak aktualnych szczepień przeciwko tężcowi. Okres inkubacji bakterii wynosi 2-21 dni, a w rzadkich przypadkach – kilka miesięcy.

Tężec i grupy ryzyka

Tężec to choroba, która może szczególnie dotyczyć niektórych grup zawodowych. Zwiększone ryzyko zachorowania występuje u:

  • pracowników rolnych i ogrodników,
  • osób mających kontakt z odchodami zwierząt gospodarskich np. bydła, koni,
  • pracowników budowlanych.

Warto wiedzieć:
Należy pamiętać o regularnym przyjmowaniu dawki przypominającej szczepionki przeciwtężcowej co 10 lat. Przechorowanie tężca nie chroni przed kolejnymi zachorowaniami.

>> Sprawdź też: Chikungunya – objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie wirusowej choroby tropikalnej

Objawy tężca — najczęstsze symptomy choroby

Zespół objawów klinicznych tężca jest zależny od postaci tej choroby. Wyróżnia się tężec uogólniony, miejscowy i noworodków.

Tężec uogólniony

To najczęstsza postać tężca, która dotyczy 80% przypadków zachorowań. Przed wystąpieniem typowych dla choroby objawów, pacjent często odczuwa zaburzenia czucia – głównie w okolicy rany. Zgłaszane jest także zwiększone napięcie niektórych partii mięśniowych.

W dalszej kolejności dochodzi do zwiększonego napięcia i skurczu mięśni. Objawy występujące w tężcu uogólnionym to:

  • dysfagia i problemy z żuciem pokarmu oraz szczękościsk z charakterystycznym uśmiechem sardonicznym.
  • nasilone napięcie różnych grup mięśniowych, między innymi mięśni brzucha i kończyn (którym towarzyszą wygięcia tułowia i kończyn); objawy te często przebiegają z dolegliwościami bólowymi.
  • charakterystyczne prężenia mięśniowe, które mogą być wywoływane przez bodźce zewnętrzne, takie jak dotyk czy nadmierny hałas.

Oprócz objawów mięśniowych w postaci uogólnionej mogą pojawić się objawy takie jak: zaburzenia ciśnienia tętniczego, pocenie się czy też podwyższona temperatura ciała. W zaawansowanej postaci tężca uogólnionego ulegają one nasileniu. W dalszym etapie może dojść do niewydolności oddechowej, a chory powinien być leczony w oddziale intensywnej terapii.

Tężec miejscowy

Postaci miejscowej towarzyszą objawy skupione wokół rany będącej wrotami zakażenia. Są to objawy lokalne, wśród których znaczenie ma sztywność mięśni w miejscu zranienia. Tężec miejscowy występuje rzadko.

Tężec noworodków

To szczególna postać tężca, która jest efektem zanieczyszczenia kikuta pępowinowego. Jej wystąpienie wiąże się z nieprzekazaniem swoistych przeciwciał przeciwko tężcowi przez matkę. Ich poziom można oznaczyć za pomocą dedykowanego badania laboratoryjnego.

tężec infografika

Leczenie tężca — jak przebiega?

W procesie leczenia tężca wyróżnia się kilka etapów. Są to:

  • oczyszczenie rany, w tym usunięcie ciała obcego i tkanek martwiczych, jeśli zachodzi taka konieczność;
  • podanie antytoksyny przeciwtężcowej.

Leczenie odbywa się warunkach szpitalnych. W niektórych przypadkach może okazać się konieczne:

  • żywienie pozajelitowe pacjenta,
  • wentylacja mechaniczna.

Warto wiedzieć:
Szczepienie na tężec ma ogromne znaczenie w profilaktyce zachorowania.

>> Przeczytaj także: Tularemia – objawy, diagnostyka i leczenie

Zakażenia laseczką tężca — jak im zapobiegać?

Profilaktyka opiera się na podaniu szczepionki przeciwtężcowej. Przyjmuje się ją w różnych schematach, jak:

  • dawka przypominająca,
  • szczepienie podstawowe,
  • szczepienie poekspozycyjne.
Warto wiedzieć:
W przypadku dzieci wykorzystywana jest szczepionka złożona przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi.

Tężec to bakteryjna choroba zakaźna zagrażająca zdrowiu i życiu. Niesie ze sobą ryzyko licznych powikłań – może prowadzić do zaburzeń oddychania. Najlepszą metodą profilaktyki jest szczepienie oraz unikanie możliwości zarażenia.

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

  • Clark, M.L. (2018) Kumar & Clark Diagnostyka I Terapia W Praktyce lekarskiej. Wrocław: Edra Urban & Partner.  
  • Collins, R.D. (2010) Algorytmy Interpretacji Objawów Klinicznych. Warszawa: MediPage.  
  • Szczeklik, A., Gajewski, P. (2022) Interna Szczeklika 2022. Kraków: Medycyna Praktyczna.

Bezpieczna podróż samolotem – praktyczne wskazówki dla osób zdrowych i z różnymi schorzeniami  

Lot samolotem jest bezpieczną formą podróżowania, jednak osoby z pewnymi chorobami przewlekłymi powinny zachować ostrożność. Co należy wiedzieć przed lotem samolotem, aby w pełni cieszyć się podróżą? Zapraszamy do czytania artykułu. 

Spis treści:

Czym różni się lot samolotem od podróży lądowej? Jakie problemy zdrowotne może generować lot?  

Podróż samolotem odbywa się na wysokości kilku do kilkunastu tysięcy metrów nad poziomem morza, co wpływa na ciśnienie panujące w kabinie i przekłada się na saturację, czyli wysycenie krwi tlenem. Na wysokości ok. 2 500 m n.p.m. saturacja u zdrowej osoby wynosi 89%-94%, co może skutkować bólami głowy czy dusznością.  

Ma to znaczenie zwłaszcza u osób z nieprawidłowymi formami hemoglobiny we krwi (np. hemoglobina S w przypadku anemii sierpowatej) lub z niedokrwistością z niedoboru żelaza czy witaminy B12.  

Pacjenci z anemią i poziomem hemoglobiny poniżej 7,5 mg/dl nie powinni latać samolotem. Ma to również znaczenie dla pacjentów ze schorzeniami dróg oddechowych, którzy są narażeni na komplikacje w postaci niewydolności oddechowej lub choroby niedokrwiennej serca.  

Innym problemem jest niska wilgotność powietrza panująca w kabinie samolotu, która wynosi 10-20%, co sprzyja wysuszaniu błon śluzowych nosa i gardła. Może do tego dochodzić odwodnienie, potęgowane brakiem bezpłatnych napojów w trakcie lotu.  

Ostatni problem to praktyczny brak ruchu, ograniczona ilość miejsca i długotrwałe pozostawanie w wymuszonej pozycji, co sprzyja obrzękom i problemom sercowo-naczyniowym.  

Lot samolotem w ciąży 

Loty samolotem są dozwolone dla kobiet do 36 tygodnia ciąży w przypadku ciąży pojedynczej. 36 tydzień to początek 9 miesiąca ciąży i jej trzeci trymestr, co oznacza, iż latanie samolotem jest bezpieczne w czasie I i II trymestru ciąży, oraz w czasie trymestru III, który zaczyna się od 28 tygodnia ciąży.  

W przypadku ciąży mnogiej dozwolone jest latanie do 32 tygodnia ciąży, czyli również przez cały I i II trymestr, oraz w części trymestru III.  

Ciąża jest jednak czynnikiem ryzyka rozwoju zakrzepicy, dlatego ciężarne powinny w czasie lotu stosować profilaktykę uciskową, w postaci specjalnych pończoch czy bandaży uciskowych oraz pamiętać o poruszaniu się w czasie lotu.  

Na koniec dodajmy jeszcze, iż wszelkie lotniskowe urządzenia skanujące są bezpieczne dla kobiet w ciąży i rozwijającego się dziecka.  

Lot samolotem po porodzie  

Połóg, podobnie jak ciąża, również jest czynnikiem ryzyka rozwoju zakrzepicy, dlatego kobiety podróżujące w czasie połogu powinny stosować profilaktykę przeciwzakrzepową, jak w przypadku ciężarnych.  

Lot samolotem po cięciu cesarskim dozwolony jest dwa tygodnie po porodzie.  

Lot samolotem z niemowlęciem  

Lot samolotem nie stanowi zagrożenia dla niemowlęcia, jednak zaleca się, aby poczekać ok. 1-2 tygodni po urodzeniu dziecka, aby upewnić się, że jest zdrowe, a pęcherzyki płucne osiągnęły pełną wydolność.  

Niemowlęta mają jednak większą skłonność do zapalenia ucha środkowego, co wiąże się z krótszą i bardziej poziomu ustawioną trąbką Eustachiusza. Dlatego w czasie lotu samolotem niemowlę powinno ssać smoczek, pierś lub butelkę. Sprzyja to otwarciu trąbki, zmniejsza uczucie zatkania ucha i ryzyko stanu zapalnego.  

Malutkie dzieci powinny być również odpowiednio nawadnianie w podróży, łatwo się odwaniają a lot samolotem sprzyja dehydratacji.  

Infekcje uszu, gardła i nosa a lot samolotem 

Pacjent z katarem i innymi objawami czynnej infekcji dróg oddechowych nie powinien lecieć samolotem. Przeziębienie, grypa, zakażenie RSV są przeciwskazaniem do lotu, można go odbyć co najmniej 24 godziny od ustąpienia gorączki i 10 dni po ustąpieniu objawów ogólnych.  

Osoby z zaburzeniami odporności również powinny unikać lotów w trakcie infekcji, mogą zacząć podróż co najmniej 20 dni od zakończenia ostrych chorób dróg oddechowych.  

Pomimo tych zaleceń aż 20% podróżnych rozwinie infekcję górnych dróg oddechowych w ciągu tygodnia od przylotu.  

Choroby układu krążenia i serca a podróż samolotem 

Pacjenci z chorobami układu sercowo-naczyniowego narażeni są na ryzyko powikłań i groźnych incydentów w czasie lotu, dlatego podstawowym zaleceniem dla nich jest podróżowanie samolotem tylko wówczas, gdy choroba jest wyrównana i stabilna. Każda osoba z chorobą kardiologiczną, dla własnego bezpieczeństwa, powinna podróżować z kopią swojego ostatniego EKG.  

Nadciśnienie a lot samolotem  

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą bardzo powszechną, dlatego ważne jest, aby mieć informacje, jak przygotować się do lotu. Pacjenci z nadciśnieniem nie powinni wsiadać do samolotu, jeśli nadciśnienie nie jest ustabilizowane i kontrolowane. Niekontrolowane nadciśnienie tętnicze jest przeciwskazaniem do odbycia lotu.  

>> Co to znaczy prawidłowe ciśnienie? Czytaj w artykule: Nadciśnienie tętnicze – nowe rekomendacje – część 1. 

Pacjent z nadciśnieniem powinien również pamiętać, aby w podróż samolotem zabrać ze sobą leki.  

Choroba niedokrwienna serca a lot samolotem  

Pacjent z niestabilną chorobą wieńcową nie może odbywać lotu samolotem. Natomiast pacjent ze stabilną chorobą wieńcową może podróżować samolotem po konsultacji ze swoim lekarzem, gdyż ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych i zawału serca jest u takich osób niskie.  

Zawał serca a lot samolotem  

Jednym z najczęstszych pytań kierowanych do lekarza jest pytanie o to, czy można latać samolotem po zawale serca.  

Ogólna zasada mówi, iż nie zaleca się podróży samolotem w ciągu dwóch tygodni od zawału serca bez powikłań. Jeśli pacjent przeszedł angioplastykę wieńcową, może wsiąść do samolotu po tygodniu od zabiegu, okres bezpośrednio po wszczepieniu stentu obarczony jest ryzykiem powstania skrzepów, a lot samolotem to ryzyko zwiększa.  

Bardziej szczegółowe badania wskazują, iż pacjent: 

  • < 65 r.ż, po pierwszym epizodzie zawału serca i frakcją wyrzutową >45% może lecieć samolotem już od 3-10 dni po zabiegu 
  • z frakcją wyrzutową > 40%, bez objawów niewydolności krążenia lub artymii powinien odczekać 10 dni od epizodu  
  • z frakcją wyrzutową < 40 %, objawami niewydolności krążenia nie mogą obywać lotów do czasu ustabilizowania choroby. Może się zdarzyć, iż dla takich pacjentów loty samolotem pozostaną przeciwskazaniem do końca życia.  

Pacjent z kardiowerterem (defibrylatorem) lub rozrusznikiem serca  

Pacjenci z kardiowerterami i rozrusznikami serca mogą latać samolotem. Należy jednak pamiętać, iż nie powinni przechodzić przez bramki wykrywające metal, wymagają raczej kontroli osobistej.  

Zakrzepica a podróż samolotem  

Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla pasażerów z chorobami serca podczas lotu samolotem jest zakrzepica żylna. Sprzyja temu długi okres bezruchu, odwodnienie i niższy poziom tlenu w kabinie samolotu. Czynnikiem ryzyka rozwoju zakrzepicy jest także długość lotu, wzrasta ono w podróżach trwających więcej niż 8 godzin, wynosi aż 5,4% przy lotach dłuższych niż 12 godzin. 

Czynniki ryzyka wystąpienia zakrzepicy: 

  • wiek powyżej 40 lat, 
  • otyłość,  
  • zakrzepica lub zatorowość płucna w rodzinie, 
  • żylaki kończyn dolnych,  
  • uraz, 
  • unieruchomienie,  
  • nowotwór, 
  • ciąża i połóg.  
Badanie na obecność mutacji Leiden genu czynnika V i mutacji genu protrombiny (met. RT-PCR)

Profilaktyka przeciwzakrzepowa przed lotem i w trakcie lotu  

Zalecenia ogólne obejmują: 

  • 10-15 minut chodzenia na każde dwie godziny lotu  
  • odpowiednie nawadnianie  
  • unikanie picia alkoholu.  

Aby uniknąć problemów z zakrzepicą, na loty trwające powyżej 5 godzin rekomenduje się terapię uciskową kończyn, np. specjalne pończochy. U osób z czynnikami ryzyka rozwoju zakrzepicy zaleca się przyjęcie podskórne 0,4 ml heparyny drobnocząsteczkowej. Przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) nie ma żadnego uzasadnienia i nie przeciwdziała zakrzepom.  

bezpieczna podróż samolotem wskazówki infografika

Pacjenci z chorobami płuc a lot samolotem  

Osoby najbardziej wymagające opieki w czasie lotu i przygotowania przed lotem to pacjenci z chorobami płuc. Mogą to być: 

  • POCHP (przewlekła obturacyjna choroba płuc), 
  • zespół bezdechu sennego, 
  • rozedma płuc, 
  • odma opłucnowa,  
  • nadciśnienie płucne, 
  • śródmiąższowe choroby płuc. 

Takie osoby mogą wymagać dodatkowego zabezpieczenia tlenem w trakcie lotu. Zgodnie z rekomendacjami dotyczy to chorych z saturacją <92%.  

Jeśli saturacja u pacjentów z chorobami płuc wynosi >95%, nie wymagają one dodatkowego tlenu. Jeśli natomiast wynosi ona pomiędzy 92%-95%, to w celu ustalenia potrzeby dodatkowego podawania tlenu powinny przejść HAST – Hypoxia Attitude Simulation Test.  

Test polega na podaniu pacjentowi mieszanki gazów odwzorowujących ciśnienie parcjalne tlenu na wysokościach przelotowych i ocenie saturacji. Prostsza odmiana testu to pomiar saturacji u pacjenta przed wysiłkiem polegającym na przejściu 50-100 metrów i ponownym pomiarze. Jeśli pacjent nie jest w stanie przejść takiego dystansu, w ogóle nie powinien latać samolotem.  

Szczególnej uwagi wymagają osoby z rozedmą płuc. Lot samolotem może skutkować u nich odmą opłucnową. Ok. 20% pacjentów w ciągu dwóch tygodniu po podróży samolotem rozwija odmę i należy być świadomym takiego ryzyka.  

Pacjent z odmą opłucnową może wsiąść do samolotu 2 tygodnie po zakończeniu leczenia. Jednak kolejny lot jest czynnikiem ryzyka nawrotu odmy.  

Pacjent z astmą powinien podróżować z inhalatorem z odmierzoną dawką leku w zasięgu ręki i musi być przygotowany na wystąpienie objawów choroby na wysokości.  

Pacjent z bezdechem, używający w domu urządzeń wspomagających, powinien zabrać je w podróż.  

Pacjent z cukrzycą w samolocie  

Cukrzyca nie jest przeciwskazaniem do latania samolotami, jednak osoby z cukrzycą insulinozależną (typu 1) powinny pamiętać, aby na dłuższe loty zaplanować posiłki oraz dokonywać pomiarów glikemii. W zależności od kierunku lotu pacjent może zmieniać strefy czasowe, dlatego należy być przygotowanym na modyfikację dawek insuliny. Na ogół po dwóch dniach od zakończenia lotu zapotrzebowanie na insulinę wraca do poprzedniego poziomu.  

Choroby neurologiczne a podróż samolotem 

Lot samolotem predysponuje do powstania bólów głowy, dlatego osoby z ciężkimi migrenami oraz lękowymi bólami głowy powinny zaopatrzyć się w odpowiednie leki.  

Osoby ze skłonnością do omdleń powinny w trakcie lotu odpowiednio się nawadniać, oraz unikać spożywania alkoholu.  

Pacjent z padaczką nie powinien wsiadać do samolotu w ciągu 72 godzin od zakończenia napadu padaczkowego. Należy pamiętać, iż osoby z padaczką mogą mieć napad po zakończeniu lotu.  

Pacjent po udarze powinien odczekać ok. 14 dni zanim wsiądzie do samolotu.  

Choroby oczu a lot samolotem 

Choroby oczu nie są przeciwskazaniem do latania samolotem, ale należy podjąć niezbędne środki ostrożności. Pacjent z zespołem suchego oka (kseroftalmią) powinien zaopatrzyć się w nawilżające krople do oczu.  

Zaćma i stabilna jaskra pozwalają na podróż samolotem. Zmiany na siatkówce powinny być kontrolowane przez lekarza okulistę, który wydaje opinię o tym, czy pacjent może podróżować samolotem. Powinny być kontrolowane również po zakończeniu lotu.  

Pacjenci po zabiegach na otwartym oku mogą podróżować nie wcześniej niż 6 tygodniu od procedury, po pozytywnej opinii okulisty.  

Podróż samolotem a zdrowie i choroby – podsumowanie 

Podróż samolotem to bezpieczny sposób przemieszczania się. Jednak aby w pełni cieszyć się podróżą i uniknąć komplikacji zdrowotnych, należy do niej dobrze się przygotować. Najlepiej, aby każdy podróżny przed planowanym lotem samolotem, zwłaszcza przed lotem trwającym powyżej 5 godzin, odbył konsultację lekarską. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych i pacjentów cierpiących na choroby przewlekłe.  


Bibliografia

  1. Joy M. Cardiovascular disease and airline travel. Heart. 2007 Dec;93(12):1507-9. doi: 10.1136/hrt.2007.134247. PMID: 18003680; PMCID: PMC2095736 
  2. Mohr LC. The hypoxia altitude simulation test: an increasingly performed test for the evaluation of patients prior to air travel. Chest. 2008 Apr;133(4):839-42. doi: 10.1378/chest.08-0335. Erratum in: Chest. 2008 Jul;134(1):220. PMID: 18398113. 
  3. Pazgan-Simon M., Wykład Podróż samolotem, konferencja Medycyna Podróży w teorii i praktyce, 14.03.2024.   
  4. Aerospace Medical Association, Medical Guidelines for Airline Travel, https://www.asma.org/publications/medical-publications-for-airline-travel/medical-considerations-for-airline-travel

Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie. Jak wygląda stolec tłuszczowy?

Pojawienie się biegunki tłuszczowej może zwiastować poważne choroby układu pokarmowego. Mogą wiązać się z niewydolnością trzustki lub wątroby, a także rzadkimi chorobami jak mukowiscydoza. Z artykułu dowiesz się, czym charakteryzuje się biegunka tłuszczowa, jakie są przyczyny i objawy stolców tłuszczowych, a także jakie badania warto wykonać.

Spis treści:

  1. Co to jest biegunka tłuszczowa i stolec tłuszczowy?
  2. Biegunka tłuszczowa – przyczyny
  3. Biegunka tłuszczowa – objawy
  4. Jak rozpoznać biegunkę tłuszczową?
  5. Biegunka tłuszczowa – leczenie
  6. Powikłania wynikające z biegunki tłuszczowej

Co to jest biegunka tłuszczowa i stolec tłuszczowy?

Zgodnie z definicją, biegunka to zaburzenie, któremu towarzyszy oddawanie więcej niż trzech nieuformowanych (płynnych, półpłynnych lub papkowatych) stolców dziennie o masie przekraczającej 200 g/dobę. W przypadku biegunki tłuszczowej masy kałowe zawierają zwiększoną zawartość tłuszczu, która nadaje im charakterystyczny wygląd – są połyskliwe, trudne do spłukania w toalecie i o charakterystycznych gnilnym zapachu.

Obecność stolca tłuszczowego świadczy o podwyższonej zawartości tłuszczu w masach kałowych, czemu nie musi towarzyszyć zwiększona częstotliwość jego oddawania. Z kolei biegunce tłuszczowej towarzyszy zwiększona ilość (zgodnie z przytoczoną wcześniej definicją) oddawania tłustych stolców.

Czy biegunka tłuszczowa jest groźna?

Biegunka tłuszczowa może być objawem poważnych chorób układu pokarmowego, którego nie należy lekceważyć. Świadczy o niedostatecznym rozkładzie enzymatycznym lipidów dostarczanych z pokarmem lub ich upośledzonym wchłanianiu. Pojawienie się stolców tłuszczowych wymaga konsultacji lekarskiej i przeprowadzenia badań m.in. krwi i kału.

>> To może Cię zainteresować: Zespół jelita nadwrażliwego – objawy, diagnostyka, leczenie

Biegunka tłuszczowa – przyczyny

Biegunka tłuszczowa może być związana z zaburzeniami trawienia tłuszczów dostarczanych z pokarmu. Często występuje w takich chorobach jak:

  • przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwór trzustki, mukowiscydoza (dochodzi w nich do zaburzonej pracy zewnątrzwydzielniczej, której towarzyszy ograniczona produkcja enzymów rozkładających tłuszcze – lipazy);
  • SIBO, czyli zespole rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego;
  • choletaza.

Tłuszczowe stolce mogą pojawić się również w wyniku zaburzeń wchłaniania tłuszczów. Występują w takich chorobach jak zespół złego wchłaniania, zespół ślepej pętli.

Inne przyczyny tłuszczowego stolca

Warto podkreślić, że stosowanie leków zawierających orlistat może powodować podobny zestaw objawów klinicznych, jak w przypadku biegunki tłuszczowej. Pacjenci stosujący go na odchudzanie często zmagają się z takimi objawami jak:

  • plamienie tłuszczowe z odbytu,
  • tłuszczowe, oleiste i luźne stolce o płynnej konsystencji.

Skutki uboczne orlistatu wynikają z mechanizmu działania substancji czynnej. Hamuje on aktywność lipaz odpowiedzialnych za rozkład enzymatyczny tłuszczów.

Biegunka tłuszczowa – objawy

Objawy biegunki tłuszczowej są charakterystyczne ze względu na cechy fizyczne kału. Mogą jej towarzyszyć inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty).

Biegunka tłuszczowa – jak wygląda

Biegunce tłuszczowej towarzyszy luźna konsystencja stolca (płynna lub półstała). Typową cechą jest zwiększona częstość wypróżnień. Pacjenci borykający się z tłuszczowym stolcem wskazują na trudność w spłukaniu takiego kału w toalecie. Wynika to z podstawowych właściwości fizycznych, tj. tłuszcz ma mniejszą gęstość od wody, dlatego unosi się na jej powierzchni.

Stolec tłuszczowy – kolor

Stolec tłuszczowy ma specyficzny wygląd związany ze zwiększoną ilością lipidów w masach kałowych. Jak pacjenci opisują jego wygląd? Wskazują na:

  • jasny kolor,
  • nieprzyjemny i gnilny zapach,
  • mazistą konsystencję,
  • połyskliwą powierzchnię i obecność kropli tłuszczu na powierzchni stolca.
Warto wiedzieć:
Prawidłowy stolec przyjmuje formę półmiękkiej masy kałowej, która nie powinna zawierać widocznych gołym okiem resztek pokarmowych (np. kropli tłuszczu).

>> Przeczytaj także: Biegunka podróżnych

Jak rozpoznać biegunkę tłuszczową?

O obecności biegunki tłuszczowej świadczy wystąpienie typowych dla niej cech omówionych w części „objawy”. W procesie diagnostycznym wykorzystuje się:

  • badania ogólne kału oraz specjalistyczne testy na obecność pasożytów i elastazy trzustkowej,
  • badania obejmujące panel trzustkowy i wątrobowy, podstawowe badania biochemiczne krwi.

Szczegółową diagnostykę prowadzi lekarz gastroenterolog uwzględniając również zespół objawów klinicznych, palpacyjne badanie jamy brzusznej, badanie USG jamy brzusznej, tomografię komputerową (TK) oraz MR (badanie rezonansu magnetycznego) jamy brzusznej

Biegunka tłuszczowa – leczenie

Nie występuje uniwersalny sposób leczenia biegunki tłuszczowej – wynika to z faktu zróżnicowanej etiologii (pochodzenia) nieprawidłowości.

W procesie leczenia wykorzystuje się farmakoterapię zależną od choroby podstawowej. Zastosowanie znajduje leczenie substytucyjne, które dostarcza składników produkowanych w niewystarczającej ilości, co ma miejsce w niewydolności trzustki.

>> Sprawdź też: Norowirusy – przyczyna zimowej biegunki

Powikłania wynikające z biegunki tłuszczowej

Konsekwencją nieleczonej i niezdiagnozowanej biegunki tłuszczowej są:

  • niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K),
  • zaburzenia elektrolitowe i odwodnienie,
  • osłabienie, niedożywienie, redukcja masy ciała.

Tłuszczowe stolce dotykają nie tylko dorosłych, ale także pacjentów pediatrycznych.

Jedną z konsekwencji ich występowania są zaburzenia wzrostu i rozwoju u dzieci.

Biegunka tłuszczowa może występować u dzieci i dorosłych. Głównym jej objawem są tłuszczowe stolce. To schorzenie związane z dysfunkcją trzustki, jelit lub wątroby. W diagnostyce biegunki tłuszczowej sięga się po różne testy np. panel trzustkowy, badania kału i USG. Wdrożenie późnej diagnostyki niesie ze sobą ryzyko wystąpienia powikłań – np. awitaminozy (dotyczy między innymi witaminy A, D, E i K).

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

  1. https://www.mp.pl/pacjent/objawy/301937,biegunka-tluszczowa-i-stolec-tluszczowy (dostęp 17.05.2024)
  2. Charakterystyka Produktów Leczniczych zawierających Orlistat zarejestrowanych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej (dostęp 17.05.2024)
  3. Collins, R.D. (2010) Algorytmy Interpretacji Objawów Klinicznych. Warszawa: MediPage.
  4. Hahn, J.-M. (2015) Checklist Choroby Wewnętrzne. Wrocław: MedPharm Polska.
  5. Szczeklik, A., Gajewski, P. (2022) Interna Szczeklika 2022. Kraków: Medycyna Praktyczna.
  6. Kokot, F. (2007) Diagnostyka różnicowa objawów chorobowych. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Dieta przed kolonoskopią – jadłospis krok po kroku   

Kolonoskopia to kluczowe badanie diagnostyczne, które pozwala na ocenę stanu jelita grubego i wykrycie ewentualnych nieprawidłowości, takich jak polipy czy zmiany nowotworowe. Aby jednak badanie było możliwe do przeprowadzenia i dostarczyło wiarygodnych wyników, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie pacjenta, w tym przestrzeganie specjalnej diety. 

Spis treści:

Dieta przed kolonoskopią – w jakim celu się ją stosuje? 

Kolonoskopię stosuje się w celu diagnostycznym, gdy występuje podejrzenie występowania m.in.: 

  • polipów, choroby nowotworowej jelita grubego, 
  • zaburzeń wchłaniania, 
  • nieswoistego zapalenia jelit – wrzodziejącego zapalenie jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna, 
  • przewlekłej biegunki o niejasnej etiologii, 
  • spadku masy ciała – z niewyjaśnionych przyczyn, 
  • niedokrwistości z niedoboru żelaza o nieokreślonym pochodzeniu. 

Kolonoskopia to badanie przeprowadzane wśród ogółu populacji po 50. roku życia w ramach profilaktyki raka jelita grubego. Natomiast kolonoskopia terapeutyczna jest przeprowadzana u pacjentów ze wskazaniem lekarskim. Może dotyczyć np. usunięcia pojedynczych polipów (tzw. polipektomia), czy ciał obcych, hamowanie krwawień z dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz wiele innych schorzeń dolnego odcinka przewodu pokarmowego. 

kalprotektyna w kale

Kolonoskopia – jak dieta pomaga przygotować się do badania?  

Zalecenie ESGE wskazuje na stosowanie diety ubogoresztkowej w dniu poprzedzającym kolonoskopię [S/U]. Dotychczas w ramach przygotowania do kolonoskopii stosowało się dietę płynną lub ubogoresztkową. Ostatnie badania wskazują, że dieta płynna nie powoduje wcale lepszego przygotowania jelita do badania niż dieta ubogoresztkowa. Pacjenci gorzej tolerują dietę płynną, a co za tym idzie, przestają jej przestrzegać. To przynosi gorsze efekty w badaniu kolonoskopii. Osoby, które stosują dietę ubogoresztkową, chętniej deklarują ewentualne powtórzenie przygotowania oraz lepiej znoszą zarówno przygotowanie do badania, jak i samo badanie. Przemawia to za wyborem diety ubogoresztkowej, którą należy stosować nawet 7 dni przed planowanym badaniem.  

Bardzo ważna w przygotowaniu do kolonoskopii jest tzw. Skala Boston, która mówi o jakości przygotowania jelita do badania. 

dieta przed kolonoskopia tabela
Tab. 1: Skala Boston

Skala Boston (tab. 1) jest skalą 10-punktową, w której ocenia się osobno trzy segmenty jelita:

  1. prawą część jelita grubego (odbytnica)
  1. środkową część jelita grubego (poprzecznica)
  1. lewą część jelita grubego (kątnica).

W odróżnieniu od innych skali, oceny dokonuje się po zakończeniu spłukiwania i odsysania treści i resztek stolca z jelita. Rezultat otrzymuje się, sumując punkty przyznane każdemu z segmentów. Suma punktów równa 9 świadczy o bardzo dobrym przygotowaniu, a 0 — o braku przygotowania. Wykazano, że liczba punktów przyznanych w tej skali jest proporcjonalna do częstości wykrywania polipów. 

Jak wygląda dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego nie? 

Jak powinna wyglądać dieta przed badaniem kolonoskopii? Już na 7 dni przed terminem badania zalecana jest tzw. dieta ubogoresztkowa. Zalecane są produkty, tj.:  

  • zupy krem, zupy płynne i buliony;  
  • kurczak bez skóry, indyk bez skóry, wędliny drobiowe, mięso bez długich włókien mięsnych, np. w formie pulpetów;  
  • ryby; 
  • jaja; 
  • ryż jaśminowy i biały, makaron pszenny, pieczywo białe lub razowe (porządnie zmielone – bez ziaren), gotowane ziemniaki bez skóry; 
  • serki homogenizowane, jogurty pitne, mleko, ser żółty, sery twarogowe; 
  • kisiele i galaretki (cytrynowe, pomarańczowe, agrestowe – bez intensywnych kolorów, które mogą zmieniać barwę wewnątrz jelita i utrudniać widoczność); 
  • napoje niegazowane, kawa, herbata, klarowne soki. 
     

Przeciwwskazania przed kolonoskopią – oto lista produktów, które należy wyeliminować: 

  • surowe owoce i warzywa, które powodują wzdęcia i gazy; 
  • buraki w żadnej postaci; 
  • owoce drobnopestkowe gotowane i surowe, np. maliny, truskawki, porzeczki, kiwi; 
  • owoce i warzywa z grubą twardą skórką, np. śliwka, czereśnia, agrest, pomidory koktajlowe. Skórka z owoców lub warzyw, która utknie w jelicie, będzie trudna do odessania endoskopem lub może spowodować, że urządzenie się zapcha. W takiej sytuacji endoskopista może przerwać badanie; 
  • pestki słonecznika, dyni, wszelkie ziarna typu siemię lniane, nasiona chia, babka płesznik (jajowata), sezam, mak, drobne elementy pestkowe, orzechy; 
  • chleb ciemny, ziarnisty, z pestkami oraz nasionami, płatki zbożowe oraz musli; 
  • tłuste wędliny, mięso czerwonego oraz drobiowe z dużą ilością włókien; 
  • śmietana; 
  • napoje gazowane, przeciery owocowe z pestkami, napoje o intensywnej barwie; 
  • słodycze, wyroby cukiernicze, czekoladę powodujące zaparcia. 

Pijemy dużo płynów – zupy, jogurty pitne woda z elektrolitami, kawa herbata, woda, woda niegazowana tak, aby nawet mieć 2-3 stolce luźne w ciągu doby. 

Na 2 dni przed kolonoskopią: 

  • jemy mniejsze posiłki, ale częściej – najlepiej około 4-5;  
  • wprowadzamy do diety buliony, kisiele, galaretki w neutralnym kolorze (cytrynowa, agrestowa, brzoskwiniowa), a unikamy kisieli i galaretek w bardzo intensywnych kolorach, np. niebieski, gdyż może zaburzyć to obraz badania; 
  • dbamy, aby jedzenie było rozdrobnione, miksowane lub miękkie (zupy kremy, jajecznice, pulpety, ziemniaki purée, miękkie makarony). Nie jemy kaszy i ryżu, gdyż powoduje to zaparcia; 
  • warzywa gotujemy na miękko; 
  • spożywamy tylko gotowane mięso; 
  • jeżeli chodzi o nabiał, możemy zjeść plasterek żółtego sera lub białego sera typu twarogowego; 
  • przyjmujemy dużo płynów – bardzo dużo wody niegazowanej, kawa bez fusów (może być z niewielką ilością mleka), kompot klarowany bez owoców. 

Na 1 dzień przed badaniem: 

  • zjadamy czysty klarowny bulion bez klusek, galareta z rosołu klarowna bez mięsa; 
  • można spożywać kisiele i galaretki bez cząstek owocowych; 
  • dopuszczalne jest picie słabej herbaty i obowiązkowo wody;  
  • unikamy kawy!!! 

W dniu kolonoskopii: 

  • nic nie jemy; 
  • pijemy płyny do 2h przed badaniem – szczególnie wodę niegazowaną – natomiast jeżeli badanie będzie wykonane w znieczuleniu, to należy zrezygnować z picia już 4 godziny wcześniej; 
  • zakładamy luźne ubrania, które nie uciskają brzucha. 

Dieta – o czym pamiętać przed kolonoskopią?  

Do prawidłowo przeprowadzonego badania jelito grube przygotowuje odpowiednia dieta. Oczyszczenie jelita zapewnia z kolei preparat, który jest wydawany na receptę. Pacjent otrzymuje ją od lekarza, który kieruje na kolonoskopię. Sposób użycia może być różny ze względu na rodzaj preparatu, dlatego zawsze należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zaleceniami lekarskimi. Zazwyczaj preparaty te są formą proszku do rozpuszczenia w wodzie, które należy wypić w odpowiedniej ilości i w określonym czasie.  

Przy nieodpowiednim przygotowaniu do badania kolonoskopii, w kale łatwo jest przegapić nawet większe zmiany w jelitach. Widoczność 70-80% to dla gastroenterologa nie jest badanie wysokiej jakości. 

pakiet zdrowe jelita

Przygotowując się do badania, należy więc bezwzględnie przestrzegać wcześniej opisanych zasad. Odpowiednio dobrana dieta, wprowadzana w odpowiednim czasie niesie korzyści zarówno dla lekarza wykonującego badanie (dobra widoczność wewnątrz jelita, sprawny i szybki oraz bezpieczny przebieg badania), jak i dla pacjenta (szybkie dojście do siebie po badaniu, bez rozdętego jelita i powikłań, prawidłowa diagnoza po przeprowadzonym badaniu).


Bibliografia

  1. Szmit M., Bugajski M., Kamiński M.F.: Przygotowanie jelita grubego do kolonoskopii. Omówienie wytycznych European Society of Gastrointestinal Endoscopy 2019. Med. Prakt., 2020; 3: 68–77 
  2. Lekarz Dobras Marta specjalista chorób wewnętrznych, specjalista gastroenterologii. Poradnik Gastrologiczny BLOG 
  3.  Kolonoskopia. Informacje dla pacjenta. Online: www.luxmed.pl/assets/media/Kolonoskopia.pdf [dostęp: 09.01.2022]. 
  4. E. Antos, J. Maliszewska, M. Wojciechowska, Kolonoskopia – problemy pacjentów przygotowujących się do badania, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu” 2019, t. 59, nr 2, s. 150–156. 
  5. K. Dołoto, Kolonoskopia w profilaktyce raka jelita grubego – działania pielęgniarskie w przygotowaniu do badania, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu” 2017, t. 1, nr 50, s. 102–106. 
  6. M. Leszczyński, K.L. MacArthur, K.P. Nelson i wsp., The association among diet, dietary fiber, and bowel preparation at colonoscopy, „Gastrointestinal Endoscopy” 2018, t. 88, nr 4, s. 685–694.  

Czynnik wewnętrzny Castle’a, a zdrowie – kiedy badanie ma sens? 

Czynnik Castle’a (in. czynnik wewnętrzny, IF) odgrywa kluczową rolę w przyswajaniu witaminy B12 przez nasz organizm. Jej niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia złośliwa. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest czynnik Castle’a, kiedy warto przeprowadzić badanie na obecność przeciwciał przeciwko niemu, jak się przygotować oraz jak interpretować wyniki.  

Spis treści:

Czym jest czynnik wewnętrzny Castle’a

Czynnik wewnętrzny Castle’a (ang. intrinsic factor, IF) jest białkiem produkowanym przez komórki okładzinowe żołądka. W żołądku czynnik ten wiąże się z witaminą B12, tworząc odporny na trawienie kompleks niezbędny do transportu tej witaminy do jelita cienkiego, gdzie jest wchłaniana do krwiobiegu. Bez czynnika wewnętrznego witamina B12 nie może być efektywnie przyswajana przez organizm. Jej niedobór może doprowadzić do wielu poważnych powikłań, w tym niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 – anemii złośliwej. 

Rodzaje przeciwciał przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a 

Najczęstszą przyczyną niedoboru czynnika wewnętrznego jest toczący się proces autoimmunizacyjny, w przebiegu którego układ odpornościowy produkuje przeciwciała skierowane przeciwko temu czynnikowi. Przeciwciała przeciw czynnikowi Castle’a (anty-IF) atakują i niszczą czynnik wewnętrzny, zakłócając i upośledzając jego funkcjonowanie.  

Wyróżnia się dwa główne typy tych przeciwciał:  

  • przeciwciała blokujące (typ I) – uniemożliwiają wiązanie witaminy B12 z czynnikiem wewnętrznym,  
  • przeciwciała neutralizujące (typ II) – atakują i niszczą kompleks czynnik wewnętrzny–witamina B12 (IF-B12). 

Kiedy bada się przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a?

Badanie obecności przeciwciał przeciwko czynnikowi wewnętrznemu jest istotne w diagnostyce autoimmunologicznego metaplastycznego zapalenia błony śluzowej żołądka (ang. autoimmune metaplastic atrophic gastritis, AMAG) oraz anemii złośliwej, nazywanej chorobą Addisona-Biermera. Badanie przeciwciał anty-IF może być przydatnym narzędziem diagnostycznym w przypadku poszukiwania przyczyny niedokrwistości i/lub niedoboru witaminy B12 oraz neuropatii związanych z niedoborem witaminy B12. 

Do objawów anemii złośliwej zalicza się: 

  • neuropatie – drętwienie kończyn z uczuciem mrowienia, zaburzenia równowagi, pogorszenie wzroku, 
  • objawy ze strony układu pokarmowego związane z przewlekłym zanikowym zapaleniem błony śluzowej żołądka, 
  • niedokrwistość – bladość, osłabienie, kołatanie serca, zawroty głowy, duszności, 
  • gładki, ciemnoczerwony, bolesny (piekący) język. 

Zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka a czynnik Castle’a 

Przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu (anty-IF) są uznawane za jeden z markerów autoimmunologicznego metaplastycznego zapalenia błony śluzowej żołądka (AMAG). Jest to przewlekłe zapalenie żołądka o podłożu autoimmunizacyjnym, które może prowadzić do zanikowego zapalenia błony śluzowej, a tym samym do uszkodzenia komórek produkujących czynnik wewnętrzny. W konsekwencji niedoboru czynnika wewnętrznego i braku możliwości wchłaniania witaminy B12 schorzenie to może spowodować rozwój anemii złośliwej (megaloblastycznej, choroba Addisona-Biermera, ang. pernicious anemia, PA). Objawy pojawiają się bardzo często dopiero wtedy, gdy u pacjenta rozwija się niedokrwistość megaloblastyczna. 

Anemia złośliwa a czynnik Castle’a 

Obecność przeciwciał anty-IF jest charakterystyczna dla anemii złośliwej (choroba Addisona-Biermera), która jest ciężką formą niedokrwistości, spowodowaną niedoborem witaminy B12, wynikającym z braku czynnika wewnętrznego Castle’a. Niedokrwistość złośliwa charakteryzuje się niskim poziomem czerwonych krwinek i wymaga natychmiastowego leczenia. Ze względu na kluczową rolę, jaką przeciwciała anty-IF odgrywają w rozwoju tego schorzenia, badanie ich obecności jest bardzo ważnym krokiem w diagnostyce choroby Addisona-Biermera

Przeciwciała anty-IF występują u 40–60% pacjentów z anemią złośliwą, a po dłuższym okresie choroby aż u 60–80%. 

badanie antyif czynnik wewnetrzny castlea

Inne objawy i schorzenia 

Niedobór czynnika wewnętrznego Castle’a może prowadzić także do innych problemów zdrowotnych, takich jak neuropatie, zaburzenia funkcji poznawczych, a nawet depresja, urojenia czy otępienie. Dlatego badanie poziomu anty-IF jest istotne w diagnostyce różnych dolegliwości. 

Przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a – opis badania 

Badanie na obecność przeciwciał przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a jest proste i polega na pobraniu próbki krwi żylnej od pacjenta. 

Czynnik Castle’a – jak przygotować się do badania 

Przed badaniem na obecność przeciwciał przeciw czynnikowi Castle’a nie jest wymagane specjalne przygotowanie. Ważne jest jednak, aby poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach, gdyż niektóre z nich mogą wpływać na wynik badania, w szczególności suplementacja wysokimi dawkami witaminy B12. 

Czynnik Castle’a – interpretacja wyników badania 

W procesie diagnostycznym wyniki oznaczeń powinny być analizowane łącznie z wynikami innych badań oraz występującymi objawami klinicznymi. 

  • Wynik prawidłowy w badaniu czynnika wewnętrznego 

Wynik prawidłowy, czyli brak obecności przeciwciał anty-IF u pacjenta, oznacza, że w jego organizmie nie wykryto przeciwciał przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Castle’a. 

  • Wynik nieprawidłowy w badaniu czynnika Castle’a 

Nieprawidłowy wynik wskazuje na obecność przeciwciał przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Castle’a. Taki stan może prowadzić do niedoboru witaminy B12 i wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wymaga to konsultacji lekarskiej, dalszej diagnostyki oraz wdrożenia odpowiednio dobranej terapii. 

Czynnik wewnętrzny Castle’a i badania – podsumowanie 

Czynnik wewnętrzny Castle’a odgrywa kluczową rolę w przyswajaniu witaminy B12, a jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia złośliwa. Badanie obecności przeciwciał anty-IF jest niezwykle istotne w procesie diagnostycznym tych schorzeń. Dzięki odpowiedniej diagnostyce można zapobiegać powikłaniom wynikającym z niedoboru witaminy B12 i poprawić jakość życia pacjentów. 


Bibliografia

  1. Podolak-Dawidziak M., Ochrem B., Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.15.1.4.  
  2. Solnica B. (red), Diagnostyka laboratoryjna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014. 
  3. Bizzaro N., Antico A., Diagnosis and classification of pernicious anemia. Autoimmun Rev 2014; 13(4–5): 565–568.  
  4. Hariz A., Bhattacharya P.T., Megaloblastic Anemia. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019. 
  5. Green R., Allen L.H., Vitamin B12 deficiency as a global health problem. Annu Rev Nutr 2012, 32, 173–196. 
  6. Kulnigg-Dabsch S., Autoimmune gastritis. Wien Med Wochenschr 2016; 166(13–14): 424–430.  
  7. Rusak E., Chobot A., Krzywicka A., Wenzlau J., Anti-parietal cell antibodies ‒ diagnostic significance. Adv Med Sci 2016; 61(2): 175–179. 
  8. EUROIMMUN AG. Stöcker W., Schlumberger W., Krüger C., Alle Beiträge zum Thema Autoimmundiagnostik. W: Gressner A., Arndt T. (Hrsg.), Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. 2. Auflage. Springer Medizin Verlag, Heidelberg 2012. 
  9. https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8290/p_c_przeciw_czynnikowi_wewnetrznemu_castle_a_n71_. 

Jak łączyć witaminy i minerały? Synergizm i antagonizm składników odżywczych

Organizm człowieka składa się z bardzo wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Pozostają one ze sobą w sieci wzajemnych zależności i jest to skomplikowana łamigłówka. Poszczególne witaminy i minerały mogą wpływać na siebie na zasadzie synergii – zwiększaniu ich przyswajania w przewodzie pokarmowym i wykorzystania w komórkach i tkankach, lub na zasadzie antagonizmu – ograniczenia wchłaniania i aktywności na poziomie komórkowym. Synergia witamin jest zjawiskiem korzystnym, natomiast antagonizm – zwłaszcza pierwiastków śladowych, czyli takich, które występują w organizmie w bardzo małych ilościach – może prowadzić do subklinicznych niedoborów i zmniejszonej biodostępności niektórych składników odżywczych. 

Spis treści:

Jeśli witaminy i minerały są przyjmowane w odpowiednich ilościach z dietą, nie ma niebezpieczeństwa antagonizmu. Natomiast w przypadku suplementacji istnieje realne zagrożenie naruszenia delikatnej równowagi składników odżywczych w organizmie. Dlatego suplementacja zawsze powinna mieć miejsce tylko w przypadku istnienia potwierdzonych niedoborów.  

Natomiast jeśli musimy suplementować niektóre składniki odżywcze, warto wiedzieć, jak łączyć witaminy i minerały, aby suplementacja była skuteczna i bezpieczna.  

Jak łączyć witaminy? Korzystne i niekorzystne połączenia witamin.  

Witaminy mogą mieć działania synergistyczne i antagonistyczne, o czym nieczęsto pamiętamy. Te wzajemne oddziaływania mogą być bezpośrednie, ale mogą powstawać również w sposób pośredni, wynikający z nadmiernego spożycia jednej witaminy, co zwiększa zapotrzebowanie na inne. Warto znać te relacje, aby efektywnie prowadzić suplementację.  

>> Dowiedz się więcej: Czy nadmiar witamin szkodzi? 

Jak prawidłowo łączyć witaminy, czyli synergia witamin 

Synergia to połączona interakcja kilku elementów, dająca większy efekt niż działanie każdej z witamin osobno. Taki efekt nie tylko wzmacnia  bieżącą aktywność danej witaminy, ale może również chronić przed skutkami niedoborów witamin. 

Większość witamin można łączyć z wieloma innymi witaminami. Jak łączyć witaminy pokazuje tabela. 

Jakie witaminy można łączyć? 

jakie witaminy mozna laczyc tabela 1

Przykłady mechanizmów synergistycznego działania witamin: 

  • witamina C i witamina E – obydwie witaminy mają działanie antyoksydacyjne, zwalczające wolne rodniki. Witamina C wspomaga regenerację utlenionej – nieaktywnej – postaci witaminy E do formy aktywnej, która ponownie może neutralizować wolne rodniki; 
  • witamina B12 i kwas foliowy – obydwie witaminy odgrywają bardzo ważną rolę w procesie metylacji. Witamina B12 jest niezbędna w przemianach kwasu foliowego i jego aktywności w organizmie; 
  • witamina B6 i witamina B12 – obecność witaminy B6 poprawia wchłanianie witaminy B12, zaś niedobór witaminy B6 może prowadzić do niedoborów witaminy B12;  
  • witamina B6, B12 i kwas foliowy – wykazują działanie synergistyczne, kontrolując poziom homocysteiny w organizmie. Zwiększony poziom tego aminokwasu wiąże się z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych; 
  • biotyna i kwas pantotenowy – niedobór kwasu pantotenowego pogłębia jednoczesny niedobór biotyny. Badania wykazały, iż dodatek biotyny do diety zwierząt zmniejszał nasilenie objawów niedoboru kwasu pantotenowego. 

>> Przeczytaj też, czym jest: Witamina B2 – ryboflawina

Pakiet witaminy podstawowy (5 badań)

Jak nie łączyć witamin, czyli antagonizm. Przykłady antagonistycznego działania witamin  

Antagonizm witamin może mieć charakter bezpośredni, wówczas jedna witamina może hamować wchłanianie lub blokować aktywność innego związku. Może mieć również charakter pośredni, jak w przypadku witaminy C i witaminy B12.  

Przykłady mechanizmów antagonistycznego działania witamin: 

  • witamina C i witamina B12 – witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Nadmiar żelaza prowadzi do niedoborów kobaltu, który jest składnikiem witaminy B12. Taki antagonizm jest zjawiskiem rzadkim i może dotyczyć osób cierpiących na zaburzenia związane z nadmiernym magazynowaniem żelaza, np. w przypadku hemochromatozy; 
  • witamina A i witamina K – wchłanianie witaminy K może być zmniejszane przed duże dawki witaminy A; 
  • witamina A i witamina D – antagonistyczne działanie tych dwóch witamin przejawia się m.in. w zmniejszaniu toksycznego działania witaminy D przez witaminę A; 
  • witamina E i witamina K – duże dawki witaminy E zmniejszają aktywność witaminy K, hamując jej przeciwkrzepliwe działanie. 

Korzystne i niekorzystne połączenia minerałów 

Składniki mineralne – makro i mikroelementy – to pierwiastki, które pełnią różnorakie funkcje w organizmie człowieka, różne jest również ich stężenie. Głównym składnikiem mineralnym naszego ciała jest wapń, ale mamy również pierwiastki śladowe, występujące w bardzo niewielkich ilościach.  

Pomiędzy składnikami mineralnymi w ciele istnieją skomplikowane zależności, o których bardzo rzadko myślimy, sięgając po suplementację. Mogą to być zależności synergistyczne, gdy dane pierwiastki pomagają sobie w działaniu, lub antagonistyczne – gdy wzajemnie hamują swoją aktywność.  

Może się to odbywać na poziomie metabolicznym, jak i na poziomie absorpcji. Niektóre minerały wspierają się we wchłanianiu, niektóre konkurują. Zdarza się również tak, iż niektóre pierwiastki mogą ze sobą konkurować i wzmacniać swoje działanie jednocześnie, najczęściej zależy to od dawki, ale może również zależeć od poziomu oddziaływania.  

Przykładem takiej pary jest wapń i magnez, które wspomagają swoje wchłanianie, natomiast na poziomie komórkowym są antagonistami.  

Jak łączyć składniki mineralne? 

jak laczyc skladniki mineralne tabela 2

Połączenia witamin i minerałów 

Połączenia witamin i minerałów również mogą mieć charakter synergistyczny – wzajemnie wspierać swoje działanie – lub antagonistyczny – hamować. Jednym z najbardziej znanych połączeń jest wzajemnie oddziaływanie wapnia i witaminy D. Aby osiągnąć prawidłowy poziom wapnia w organizmie, musi być odpowiednia podaż witaminy D.  

Inną znaną parą jest żelazo i witamina C, która wspiera wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym. Mniej oczywiste jest skojarzenie żelaza z witaminą A, która również poprawia wskaźniki gospodarki żelazowej.  

W przypadku oddziaływania witamin i minerałów również zdarzają się sytuacje, gdy dane zestawienie składników odżywczych działa zarówno synergistycznie jak i antagonistycznie. Przykładem może być witamina C i miedź. Wysokie spożycie witaminy C zmniejsza wchłanianie miedzi i może powodować jej niedobór, podobnie jak nadmierne spożycie miedzi może skutkować brakiem witaminy C. Jednak na poziomie wielu reakcji w organizmie miedź i witamina C mają działanie synergistyczne.  

Jak łączyć ze sobą witaminy i minerały? 

jak laczyc witaminy i mineraly tabelka 3

Łączenie witamin i minerałów – podsumowanie 

Jak widać, wzajemne powiązania pomiędzy witaminami i makro i mikroelementami są niezwykle skomplikowane. Jeśli spożywamy wszystkie składniki odżywcze tylko z dietą, nie ma niebezpieczeństwa naruszenia równowagi pomiędzy nimi, organizm świetnie daje sobie z tym radę. Jeśli natomiast stosujemy suplementację bez potwierdzonych badaniami laboratoryjnymi niedoborów, bardzo łatwo naruszyć balans składników odżywczych w organizmie.  

pakiet witamin rozszerzony

Bibliografia

  1. Tripathy S., Dhaduk J, Kapadiya S, Interrelationship of Micronutrients: Antagonism and Synergism; Int. J. Pure App. Biosci, 2017, 5(6), s. 208-214; 
  2. Schoendorfer N., Davies P., Micronutrient interrelationships: synergism and antagonism; Micronutritients, 2012.

Zonulina – kluczowy marker przepuszczalności jelitowej i jego rola w chorobach

Bariera jelitowa odgrywa niezwykle ważną rolę w utrzymaniu równowagi całego organizmu, tzw. homeostazy. Naruszenie szczelności bariery jelitowej skutkuje przenikaniem toksyn i innych szkodliwych substancji do środowiska wewnętrznego, czyli krwi, tkanek i narządów. Może to powodować szereg konsekwencji zdrowotnych, w tym dysfunkcje przewodu pokarmowego, infekcje ogólnoustrojowe, nadwrażliwości pokarmowe i choroby autoimmunologiczne. Stosunkowo niedawno wykazano, że na regulację połączeń w nabłonku jelitowym i przepuszczalność bariery jelitowej wpływa zonulina. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest to białko, jakie pełni funkcje oraz jak zbadać jego poziom w organizmie.  

Spis treści:

Czym jest zonulina? 

Zonulina została odkryta w 2000 r. Badacze opisali ją jako białko ścisłych połączeń (ang. tight junctions, TJ) pomiędzy enterocytami (enerocytami) – komórkami nabłonka jelita cienkiego. Wydzielana jest zarówno przez nabłonek jelita, jak i wątrobę. Rolą zonuliny jest regulacja przepuszczalności bariery jelitowej. Pomimo że większość informacji dotyczących tego białka koncentruje się na jego działaniu w jelitach, istnieją także dowody na znaczenie zonuliny w innych narządach, takich jak mózg, serce, płuca, nerki, wątroba oraz skóra. 

Zonulina – właściwości i znaczenie dla jelit  

Zonulina jest uznawana za marker integralności ścisłych połączeń pomiędzy enterocytami. Otwierając i zamykając połączenia ścisłe w jelitach, wpływa na transport płynów, substancji odżywczych, jonów i innych cząsteczek rozpuszczalnych w wodzie oraz komórek układu immunologicznego między światłem jelita a krwiobiegiem. Oddziałuje zatem zarówno na przepuszczalność śluzówki jelit, jak i na odpowiedź immunologiczną. Zonulina jest również prekursorem haptoglobiny (białka ostrej fazy zapalenia), wydzielanej przez organizm w odpowiedzi na stan zapalny lub infekcje. Istnieją też dowody na to, że zonulina pełni funkcję ochronną przed kolonizacją drobnoustrojów w końcowym odcinku jelita.  

Prawidłowa funkcja barierowa jelit a ich przepuszczalność 

W skład bariery jelitowej wchodzą komórki układu krwionośnego, nerwowego i immunologicznego oraz komórki nabłonkowe, pokryte warstwą śluzu zasiedlanego przez mikroorganizmy tworzące tzw. mikrobiotę jelitową. Ta ostatnia jest szczególnie istotna, ponieważ udowodniono, że zmniejszenie warstwy śluzu prowadzi do zwiększenia przepuszczalności jelita, umożliwiając przedostawanie się do wnętrza organizmu drobnoustrojów. Białka ścisłych połączeń, takie jak zonulina, łączą komórki nabłonka jelit, regulując ich przepuszczalność. Naruszenie tej bariery powoduje zwiększoną przepuszczalność jelit, co z kolei ułatwia transport szkodliwych substancji i drobnoustrojów do krwiobiegu i może powodować wiele chorób. Jelito jest zatem łącznikiem pomiędzy środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym ustroju, dlatego niezwykle ważną rolę w utrzymaniu równowagi zarówno jelita, jak i całego organizmu pełni prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa.  

Zonulina a przepuszczalność jelit – jej rola 

Zonulina, będąc modulatorem ścisłych połączeń międzykomórkowych, jest uważana za marker zwiększonej przepuszczalności jelitowej (ang. intestinal permeability, IP). Podwyższony poziom tego białka może prowadzić do zaburzenia funkcjonowania i rozszczelnienia bariery jelitowej, czyli tzw. zespołu przesiąkliwego jelita (ang. leaky gut syndrome). Skutkuje to przenikaniem do krwi dużych cząstek pokarmowych, toksyn, patogenów i innych substancji, zdolnych do aktywowania odpowiedzi immunologicznej, co wywołuje stan zapalny i sygnalizuje zachodzenie nieprawidłowych procesów w jelicie.  

zwiększona przepuszczalność jelit infografika

Zonulina i choroby związane z przepuszczalnością jelitową 

Zaburzenia funkcjonowania bariery jelitowej, prowadzące do zespołu przesiąkliwego jelita, zostały powiązane z patogenezą kilku stanów chorobowych, w tym chorób autoimmunologicznych i zapalnych. Stwierdzono, że niektóre czynniki środowiskowe, takie jak bakterie i gluten, mogą stymulować uwalnianie zonuliny w jelitach. Zwiększona przepuszczalność jelit wydaje się kluczowym czynnikiem w patogenezie:  

  • celiakii, 
  • cukrzycy typu I, 
  • choroby Leśniowskiego-Crohna, 
  • zespołu jelita drażliwego,  
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,  
  • alergii,  
  • astmy, 
  • reumatoidalnego zapalenia stawów. 

U osób z tymi schorzeniami badania wykazały wyższy poziom zonuliny niż u ludzi zdrowych. Zonulina może być zatem wykorzystywana jako marker upośledzonej funkcji bariery jelitowej, może także stanowić potencjalny cel terapeutyczny w leczeniu tych chorób.  

Diagnozowanie i monitorowanie poziomu zonuliny 

Aby móc ocenić funkcjonowanie bariery jelitowej przy podejrzeniu stanu zapalnego jelita lub dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, zaleca się przeprowadzenie badania poziomu zonuliny.  

Badanie zonuliny z kału – kiedy wykonać 

Badanie poziomu zonuliny może być wykonane z próbki kału, ale wybór materiału do badania zależy od konkretnej sytuacji klinicznej i celu diagnostycznego. Kał należy pobrać ze sterylnego naczynia do jednorazowego pojemnika. Można zrobić to o dowolnej porze dnia, nie trzeba być na czczo ani modyfikować diety. Oznaczenie w teście jest ilościowe, wykonywane metodą immunoenzymatyczną ELISA (ang. enzyme-linked immunosorbent assay).  

Badanie zonuliny z kału jest wskazane przede wszystkim przy podejrzeniu chorób przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ponieważ odzwierciedla bezpośrednią aktywność i stan bariery jelitowej.  

Badanie zonuliny w kale

Podwyższony poziom (stężenie) zonuliny – leczenie 

Leczenie zbyt wysokiego poziomu zonuliny wymaga podejścia wieloaspektowego, które może obejmować: 

  • zmiany w diecie, np. wprowadzenie diety bezglutenowej, unikanie przetworzonej żywności; 
  • suplementację, np. wprowadzenie probiotyków i prebiotyków, L-glutaminy, cynku, kwasów omega-3, które wspierają zdrowie jelit; 
  • modyfikację stylu życia, np. redukcję stresu i regularną aktywność fizyczną; 
  • leczenie farmakologiczne, np. leki przeciwzapalne i antybiotyki.  

Wybrana metoda zależy od przyczyny podwyższonego poziomu zonuliny. Ważne jest skonsultowanie się z lekarzem, aby opracować odpowiedni plan leczenia. 

Zonulina i przepuszczalność jelit – podsumowanie 

Ścisłe połączenia między enterocytami, składające się z takich białek jak zonulina, odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu przepuszczalności ściany jelitowej, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie jelita. W wielu badaniach naukowych wykazano rolę zonuliny w utrzymaniu szczelności bariery jelitowej i korelację podwyższonego poziomu tego białka z patomechanizmem wielu chorób. Badanie poziomu zonuliny w organizmie pozwala więc na ocenę przepuszczalności bariery jelitowej, a podwyższone stężenie tego białka świadczy o jej rozszczelnieniu i jest sygnałem do wykonania dalszych badań w celu zidentyfikowania źródła problemu. 


Bibliografia

  1. Serek P. i in., The Effect of Bacterial Infections, Probiotics and Zonulin on Intestinal Barrier Integrity, Int. J. Mol. Sci. 2021; 22, 11359. https://doi.org/10.3390/ijms222111359 
  2. Fasano A. i in., All disease begins in the (leaky) gut: role of zonulin-mediated gut permeability in the pathogenesis of some chronic inflammatory diseases. F1000Res. 2020; 9: F1000 Faculty Rev-69. doi: 10.12688/f1000research.20510.1.  
  3. König J. i in., Human Intestinal Barrier Function in Health and Disease. Clin Transl Gastroenterol 2016; 7(10): s. e196, doi: 10.1038/ctg.2016.54 
  4. https://cambridge-diagnostics.pl/zonulina-badania-jelita-pokarmowego-w-cambridge-diagnostics/ [dostęp: 20.06.2024] 

Z czym nie łączyć witaminy C? Dietetyczne fakty i mity na temat witaminy C

Witamina C – kwas askorbinowy – to w rzeczywistości cztery izomery o trochę odmiennych właściwościach. Sprawdź, czym się różnią i jakie znaczenie mają dla Twojej diety. Z czym nie łączyć witaminy C, aby optymalnie się wchłaniała i działała? Co szkodzi witaminie C i pozbawia ją aktywności? Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C?  O tym wszystkim piszemy w artykule. Zapraszamy do czytania.  

Spis treści:

  1. Różne postaci witaminy C 
  2. Witamina C – od czego zależy jej wchłanianie?
  3. Witamina C – z czym nie łączyć, a z czym można łączyć witaminę C?
  4. Zapotrzebowanie na witaminę C
  5. Kwas askorbinowy – dodatek do żywności
  6. Witamina C – podsumowanie faktów i mitów 

Różne postaci witaminy C 

Kwas L-askorbinowy (poprawnie L-askorbowy) to „prawdziwa” witamina C, posiadająca właściwości przeciwszkorbutowe oraz antyoksydacyjne. Pozostałe stereoizomery: kwas D-askorbinowy, kwas L-izoaskorbinowy i D-izoaskorbinowy mają właściwości antyoksydacyjne, ale pozbawione są działania przeciwszkorbutowego. 

stereoizomery kwasu askorbinowego infografika z czym nie łączyć witaminy C
Izomery witaminy C  

Witamina C jest zawsze prawoskrętna, nie istnieje lewoskrętna witamina C, przy czym prawoskrętność witaminy C odnosi się do optycznej skręcalności związku i nie ma nic wspólnego z literami L i D. Litery L i D pochodzą od łacińskich słów loevus i dexter, oznaczają umiejscowienie chemicznych podstawników i określają konfigurację przestrzenną cząsteczki witaminy C. Dlatego zdecydowanie trzeba powiedzieć, że lewoskrętna witamina C jest mitem i marketingowym chwytem.  

>> Więcej o witaminie C, źródłach w diecie i czy warto ją suplementować w artykule: Witamina C – niewielka cząsteczka o wielkim znaczeniu  

Witamina C – od czego zależy jej wchłanianie? 

Witamina C należy do najbardziej labilnych witamin, jest wrażliwa na działanie podwyższonej temperatury, tlenu, niektórych enzymów oraz jonów metali. Ocenia się, iż w wyniku przygotowywania potraw straty witaminy C mogą wynosić nawet 50%. Dlatego warto pamiętać, aby warzywa i owoce, w których jest najwięcej witaminy C, spożywać w miarę możliwości na surowo, a wszystkie dania z warzyw (np. surówki) przygotowywać tuż przed spożyciem.  

Wchłanianie witaminy C zależy również od dawki i wysycenia nią organizmu. Wraz ze wzrostem spożycia witaminy C jej stężenie w osoczu osiąga poziom maksymalny (70-80 μmol/l) i nie wzrasta ze wzrostem przyjmowanej dawki.  

Dzienne spożycie 200-400 mg witaminy C u osób zdrowych zapewnia wystarczający jej poziom w organizmie. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w czasie infekcji, u palaczy papierosów i w sytuacjach stresowych. Wówczas warto przyjmować większe dawki tego składnika. U osób zdrowych nie ma uzasadnienia przyjmowanie większych dawek witaminy C, ponieważ większe dawki po prostu się już nie wchłaniają.  

Witamina C – z czym nie łączyć, a z czym można łączyć witaminę C? 

Witamina C dobrze łączy się z niektórymi składnikami, a z innymi wchodzi w niepożądane reakcje. Na jakie pary składników i witamin należy zwrócić uwagę? 

Witamina C i żelazo  

Najbardziej znaną wśród składników odżywczych parą dla witaminy C jest żelazo. Kwas askorbinowy jest zdecydowanie najważniejszym składnikiem synergistycznym żelaza, co ma znaczenie zwłaszcza w przypadku pokarmów zawierających antagonistów tego pierwiastka. Przy niskim lub średnim poziomie antagonistów żelaza, 20 mg witaminy C powinno być dostarczane z 3 mg żelaza. Przy wysokim poziomie składników antagonistycznych wzajemny stosunek witaminy C i żelaza powinien wzrastać.  

Kwas askorbinowy zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, występującego w pokarmach roślinnych. Jest to zjawisko korzystne, ponieważ żelazo z warzyw wchłania się słabiej niż z pokarmów mięsnych. Obecność witaminy C w tych produktach zwiększa biodostępność żelaza z warzyw. Witamina C nie ma wpływu na wchłanianie żelaza hemowego, czyli dostępnego w mięsie.  

Witamina C i cynk  

Witamina C i cynk są parą składników odżywczych, których łączenie polecane jest w czasie infekcji. Z teoretycznego punktu widzenia jest to słuszne połączenie, ponieważ obydwa składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w utrzymaniu odporności.  

Dwa badania kliniczne, przeprowadzone z podwójnie ślepą próbą (oznacza to, iż żaden uczestnik badania – pacjent i lekarz – nie wie, co przyjmuje konkretna osoba, czy to jest substancja czynna, czy placebo) pokazują, że suplementacja 1000 mg witaminy C z 10 mg cynku u pacjentów z przeziębieniem skraca czas trwania wycieku z nosa do 5 dniu, a objawy są łagodniejsze.  

Wydaje się, iż w czasie infekcji dróg oddechowych dodatkowa suplementacja witaminy C i cynku może przynosić pacjentom korzyści, jednak nie ma uzasadnienia, aby takie połączenie stosować profilaktycznie. Zapotrzebowanie na witaminę C u osób zdrowych jest pokrywane z codzienną dietą. Dodatkowa suplementacja nie jest potrzebna, organizm nie jest w stanie jej przyswoić. 

>>> Przeczytaj też: Cynk w organizmie człowieka. Niedobór i nadmiar cynku

witamina C badanie

Witamina C, glutation i cysteina  

Witamina C ma działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki. W procesie antyoksydacji witamina C oddaje atom wodoru i przekształca się w nieaktywną, utlenioną formę. Taka nieaktywna forma witaminy C może być jednak regenerowana przez glutation – antyoksydant naszego organizmu. Tworzą razem cykl glutationowo-askorbinowy, dzięki któremu witamina C może być ponownie wykorzystywana.  

Kluczowym składnikiem budulcowym glutationu jest aminokwas cysteina. Aby organizm mógł efektywnie wykorzystywać i regenerować witaminę C musi on być dostarczany w odpowiednich ilościach z dietą.  

Co ciekawe, aktywność antyoksydacyjna witaminy C i cykl glutaminowo-askorbinowy prawdopodobnie odpowiadają za to, że witamina C bywa pomocna w stanach przedawkowania alkoholu, na tzw. kaca – czyli stan złego samopoczucia po spożyciu nadmiernej jego ilości.  

>> Więcej: Stres oksydacyjny, cz. 2. Czym jest i jakie są jego skutki?  

Interakcje witaminy C z lekami  

Witamina C wchodzi w interakcję z niektórymi lekami. Jej aktywność może być zaburzona w czasie przyjmowania doustnych leków antykoncepcyjnych oraz leków moczopędnych, przyjmowanych w czasie terapii nadciśnienia tętniczego. Dotyczy to leków moczopędnych oszczędzających potas, jak i leków, które w swoim mechanizmie powodują wydalanie tego pierwiastka z organizmu.  

Zapotrzebowanie na witaminę C 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi: 

  • 60 mg – kobiety  
  • 75 mg – mężczyźni.  

Zalecane dzienne spożycie wynosi: 

  • 75 mg – kobiety 
  • 90 mg – mężczyźni.  

Szczegółowe zapotrzebowanie i zalecane spożycie z podziałem na poszczególne grupy wiekowe przedstawia tabela.  

zapotrzebowanie na witamine C tabela z czym nie łączyć witaminy C

Kwas askorbinowy – dodatek do żywności 

Właściwości redukujące i przeciwutleniające witaminy C powodują, iż jest ona stosowana jako dodatek do żywności. Jej rola polega na konserwacji produktów spożywczych, stabilizowaniu kolorów żywności – jej dodatek powoduje, że produkty nie brunatnieją. Dodatek kwasu askorbinowego do peklowanego mięsa hamuje tworzenie się nitrozoamin (substancji trujących) i konserwuje kolor produktu.  

Przeciwutleniacze będące pochodnymi witaminy C i jej pochodnych, które są dozwolone w Unii Europejskiej to: 

  • E 300 – kwas askorbinowy, 
  • E 301 – askorbinian sodu, 
  • E 302 – askorbinian wapnia, 
  • E 304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego.  

Kwas askorbinowy dodawany do żywności ma takie samo działanie jak naturalna witamina C.  

Witamina C – podsumowanie faktów i mitów 

Witamina C to rozpuszczalna w wodzie witamina, która dostarczana jest z dietą, głównie z warzyw. Zwyczajowa polska dieta dostarcza wystarczających ilości witaminy C, a jej suplementacja jest uzasadniona tylko w przypadku zwiększonego zapotrzebowania, np. w czasie infekcji.  
 

Aby jak najpełniej wykorzystać potencjał witaminy C, należy przestrzegać kilku zasad podczas przygotowywania posiłków i zwrócić uwagę na przyjmowane leki.  


Bibliografia

  1. Lykkesfeldt J. On the effect of vitamin C intake on human health: How to (mis)interprete the clinical evidence. Redox Biol. 2020 Jul;34:101532. doi: 10.1016/j.redox.2020.101532. Epub 2020 May 23. PMID: 32535545; PMCID: PMC7296342 
  2. Maggini S, Beveridge S, Suter M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. J Int Med Res. 2012;40(1):28-42. doi: 10.1177/147323001204000104. PMID: 22429343. 
  3. Bejarano E, Weinberg J, Clark M, Taylor A, Rowan S, Whitcomb EA. Redox Regulation in Age-Related Cataracts: Roles for Glutathione, Vitamin C, and the NRF2 Signaling Pathway. Nutrients. 2023 Jul 29;15(15):3375. doi: 10.3390/nu15153375. PMID: 37571310; PMCID: PMC10421530 
  4. Olszanecki R, Czy istnieje lewoskrętna witamina C? Wykład na konferencji Medycyna rodzinna – nowości i praktyka 2017, Kraków, 17-18.11.2017. 
  5. Lykkesfeldt J, Tveden-Nyborg P. The Pharmacokinetics of Vitamin C. Nutrients. 2019 Oct 9;11(10):2412. doi: 10.3390/nu11102412. PMID: 31601028; PMCID: PMC6835439. 
  6. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal Life Sciences, 2015 

Torbiel na jajniku – przyczyny, objawy, skutki, leczenie

Wykrycie torbieli na jajniku u wielu kobiet wzbudza niepokój. Tymczasem większość zmian ma charakter łagodny i nie wymaga leczenia. Konieczne jest jednak ich obserwowanie, a w razie potrzeby podjęcie odpowiedniej interwencji. Dowiedz się, czym jest torbiel na jajniku, jakie są jej rodzaje i kiedy trzeba wdrożyć działania lecznicze.

Spis treści:

  1. Co to jest torbiel na jajniku?
  2. Torbiele na jajniku – przyczyny dolegliwości
  3. Torbiele na jajnikach – objawy
  4. Diagnoza torbieli na jajnikach
  5. Jak usunąć torbiel na jajniku?
  6. Torbiel na jajniku – o czym należy pamiętać?

Co to jest torbiel na jajniku?

Torbiel na jajniku to niefizjologiczna zmiana, która powstaje w obrębie jajnika. Jest to przestrzeń otoczona ścianą, wyraźnie odgraniczona od pozostałych tkanek i wypełniona treścią o różnym charakterze – w zależności od przyczyny jej powstania. W większości przypadków ma charakter łagodny. Torbiele na jajnikach mogą być pojedyncze lub mnogie.

Torbiele na jajnikach należą do najczęstszych zmian w obrębie żeńskich narządów rodnych. Mogą pojawić się w każdym wieku – również w populacji dziecięcej.

Warto pamiętać:
„Torbiel na jajniku” jest określeniem, które przyjęło się w języku potocznym. W klasyfikacji medycznej stosuje się nazwę „torbiel jajnika”.

Rodzaje torbieli jajnika

Torbiele na jajnikach mogą być związane z cyklem menstruacyjnym i funkcją jajników lub patologiczne, czyli wywołane procesem chorobowym.

Najczęściej rozpoznawane są torbiele jajnika związane z cyklem menstruacyjnym i funkcją jajników. Do tej grupy należą:

  • torbiel prosta (czynnościowa) – to owalna zmiana o cienkich i gładkich ścianach wypełniona treścią surowiczą, która osiąga kilka centymetrów średnicy (zwykle ok. 4 cm),
  • torbiel ciałka żółtego – zmiana, która powstaje w II fazie cyklu menstruacyjnego i jest związana z nieprawidłowym zanikaniem ciałka żółtego na skutek zaburzeń wydzielania gonadotropin,
  • torbiel krwotoczna – powstaje, gdy podczas owulacji dojdzie do uszkodzenia naczynia krwionośnego.

Natomiast do grupy patologicznych torbieli jajnika należą:

  • torbiele endometrialne – pojawiają się u 20–55% kobiet chorujących na endometriozę, są wypełnione krwią i mogą osiągać bardzo duże rozmiary,
  • torbiele skórzaste (dermoidalne) – to rodzaj potworniaka dojrzałego składającego się z komórek ektodermy; torbiel jest wypełniona masą, w której mogą być obecne gruczoły łojowe, włosy i inne przydatki.

Do tej samej grupy zaliczane są torbiele w przebiegu zespołu wielotorbielowatych jajników (PCOS). U chorych kobiet pęcherzyki jajnikowe nie dojrzewają i nie uwalniają komórki jajowej. Zamiast tego pozostają w jajnikach i powiększają się.

Torbiele na jajniku – przyczyny dolegliwości

Przyczyny torbieli na jajnikach zależą od jej rodzaju. Zmiany związane z cyklem menstruacyjnym i funkcją jajników są spowodowane okresowymi zaburzeniami hormonalnymi przed lub po owulacji – np. na skutek nadmiernej odpowiedzi pęcherzyka dominującego na hormon folikulotropowy.

Torbiele endometrialne są spowodowane endometriozą. Jest to choroba charakteryzująca się obecnością komórek błony śluzowej macicy poza tym narządem – np. w jajnikach. Jej dokładna przyczyna nie została dotąd poznana. W rozwoju endometriozy znaczenie mają m.in. czynniki wrodzone, środowiskowe, autoimmunologiczne.

Przyczyny torbieli skórzastych jajnika również nie zostały dokładnie poznane. Przypuszcza się, że powstanie zmian jest związane z zaburzeniem cyklu podziału komórek płciowych [5].

Natomiast PCOS jest zaburzeniem endokrynologicznym. Powoduje je nadmierna stymulacja jajników przez androgeny, hormon luteinizujący lub insulinę.

Pakiet PCOS - zespół policystycznych jajników (4 badania) banerek

>> Sprawdź też: Zespół policystycznych jajników (PCOS) – przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Torbiele na jajnikach – objawy

W większości przypadków torbiel na jajniku nie daje żadnych objawów i jest wykrywana przypadkowo podczas rutynowego USG ginekologicznego. Dolegliwości pojawiają się zwykle, gdy zmiana osiągnie duży rozmiar. Objawy torbieli na jajnikach to m.in.:

  • bóle podbrzusza,
  • dyskomfort w jamie brzusznej,
  • powiększenie obwodu brzucha,
  • zaburzenia cyklu menstruacyjnego (plamienia między miesiączkami, nieregularne krwawienia),
  • ból podczas stosunku,
  • problemy z zajściem w ciążę.

W przypadku patologicznych torbieli jajnika obecne są także objawy choroby podstawowej.

Czy torbiel na jajniku jest groźna?

W większości przypadków torbiel na jajniku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Może się jednak zdarzyć, że wykryte zmiany mają charakter złośliwy. Na raka jajnika szczególnie narażone są kobiety w wieku menopauzalnym, z mutacją w genie BRCA1 lub BRCA2 oraz te, u których w rodzinie występował rak narządów rodnych.

Do oceny ryzyka zezłośliwienia wykrytej zmiany w obrębie jajnika służy test ROMA. Prawdopodobieństwo obliczane jest na podstawie algorytmu matematycznego uwzględniającego stężenie antygenu CA 125 i markera HE4 we krwi.

Badanie test ROMA banerek

Diagnoza torbieli na jajnikach

Torbiel jajnika można wykryć podczas USG przezpochwowego lub innych badań obrazowych jamy brzusznej. Na ich podstawie lekarz określa wielkość i kształt zmiany, a także zawartość i rodzaj. Diagnostykę można rozszerzyć o dodatkowe testy, które pozwalają m.in. ustalić przyczynę torbieli (np. rozszerzony pakiet hormonów kobiecych).

Pakiet hormony kobiece rozszerzony (7 badań) banerek

Jak usunąć torbiel na jajniku?

Leczenie torbieli na jajniku zależy od jej rodzaju, rozmiarów i objawów. Jest ono wymagane przy zmianach nawracających, powodujących dolegliwości lub bardzo dużych. Do najczęściej stosowanych metod należą antykoncepcja hormonalna i zabieg chirurgiczny (techniką laparoskopową lub z otwarciem jamy brzusznej).

Torbiel na jajniku – o czym należy pamiętać?

Warto mieć na uwadze, że czynnościowe torbiele jajnika zwykle nie wymagają żadnego leczenia, wchłaniają się samoistnie i nie powodują żadnych ograniczeń w codziennej aktywności. Kobiety powinny monitorować wykryte zmiany zgodnie z zaleceniami lekarza, a gdy jest to konieczne, rozpocząć odpowiednie leczenie.

Czym mogą grozić nieleczone torbiele na jajnikach?

Torbiel na jajniku może rosnąć. Tempo wzrostu jest różne. Zdarza się, że zmiana rozmiaru nie zachodzi przez bardzo długi czas, a niekiedy różnica widoczna jest w czasie jednego cyklu menstruacyjnego.

Powikłaniem torbieli na jajniku może być jej pęknięcie. Najczęściej dotyczy to bardzo dużych zmian. Objawy, na które trzeba zwrócić uwagę to:

  • silny ból podbrzusza,
  • osłabienie i ogólne pogorszenie samopoczucia,
  • gorączka,
  • wymioty.

Wystąpienie powyższych objawów jest wskazaniem do pilnej konsultacji z lekarzem.

Torbiele na jajnikach mogą być związane z cyklem menstruacyjnym lub towarzyszyć chorobom – m.in. PCOS lub endometriozie. Ich wykrycie możliwe jest dzięki badaniom obrazowym, ale w celu ustalenia przyczyny i wykluczenia złośliwego charakteru zmian konieczne jest rozszerzenie diagnostyki o testy laboratoryjne. Leczenia wymagają torbiele duże, nawracające i powodujące nieprzyjemne dolegliwości.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Banaszczyk


Bibliografia

  1. A. Drosdzol-Cop, A. Zachurzok, Guzy i torbiele jajnika, https://www.mp.pl/podrecznik/pediatria/chapter/B42.1.8.11 (dostęp 13.05.2024)
  2. D. Levine i in, Management of Asymptomatic Ovarian and Other Adnexal Cysts Imaged at US: Society of Radiologists in Ultrasound Consensus Conference Statement, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6939954/ (dostęp 13.05.2024)
  3. A. Dąbkowska-Huć i in., Ciałko żółte: fizjologia i patologia, Ginekologia Praktyczna 2004, nr 12, s. 49–53
  4. I. Nowak-Psiorz i in., Treatment of ovarian endometrial cysts in the context of recurrence and fertility, Adv Clin Exp Med 2019, nr 28(3), s. 407–413
  5. I. Ulman-Włodarz i in., Torbiel skórzasta jajnika – możliwe powikłania, GinPolMedProject 2012, nr 2(24), s. 45–49