Strona główna Blog Strona 58

Wynik cytologii i co dalej? Uproszczona interpretacja wyników

Badanie cytologiczne pozwala na wykrycie obecności komórek nowotworowych w materiale pobranym z tarczy i kanału szyjki macicy. Jest to podstawowy test przesiewowy w kierunku raka szyjki macicy, który powinien być wykonywany regularnie. Dla wielu pacjentek wynik cytologii bywa niezrozumiały oraz budzi sporo wątpliwości i pytań. W artykule wyjaśniamy podstawowe kwestie dotyczące badania cytologicznego, jego interpretacji oraz kroków, które należy podjąć, gdy zostaną wykryte nieprawidłowości.

Spis treści:

  1. Na czym polega badanie cytologiczne?
  2. Ile się czeka na wynik cytologii?
  3. Jak odczytać wynik cytologii?
  4. Co oznacza prawidłowy lub nieprawidłowy wynik cytologii?
  5. Nieprawidłowy wynik cytologii – co dalej?

Na czym polega badanie cytologiczne?

Badanie cytologiczne polega na pobraniu komórek z tarczy i kanału szyjki macicy. Dokonuje tego lekarz lub położna przy pomocy specjalnej szczoteczki ginekologicznej. Uzyskany materiał jest następnie utrwalany i przekazywany do laboratorium. Wyróżnia się:

  • cytologię klasyczną,
  • cytologię na podłożu płynnym.

Obie metody różnią się sposobem utrwalenia materiału do analizy. W pierwszym przypadku jest to wymaz na szkiełku. Natomiast przy cytologii płynnej jest on umieszczany w płynie utrwalającym, co pozwala na wykonanie większej ilości testów diagnostycznych z jednej pobranej próbki.

cytologia

Cytologia jest testem przesiewowym w kierunku raka szyjki macicy. Jej regularne wykonywanie jest zalecane wszystkim kobietom. Pierwsze badanie powinno odbyć się po rozpoczęciu współżycia, ale , nie później niż po ukończeniu 25. roku życia.

Ile się czeka na wynik cytologii?

Materiał pobrany podczas badania cytologicznego jest przekazywany do laboratorium medycznego w celu dokładnej analizy. Czas oczekiwania na wynik cytologii wynosi standardowo około 14–16 dni roboczych (3 tygodnie). Niekiedy jest on dostępny wcześniej.

>> Przeczytaj też: Cytologia – badanie, które może uratować życie

Jak odczytać wynik cytologii?

Należy pamiętać, że wynik badania cytologicznego powinien być zawsze zinterpretowany przez lekarza. Obecnie do oceny służy system Bethesda, który został opracowany w 1988 roku. Obejmuje on szeroki zakres zmian i pozwala na bardziej precyzyjną diagnozę. Wcześniej wyniki cytologii były oparte o skalę Papanicolau.

System Bethesda

Na wyniku cytologii ocenianego według systemu Bethesda można znaleźć następujące oznaczenia:

  • NILM – wynik prawidłowy.
  • ASC-US – obecne są  nieprawidłowe  komórki nabłonka wielowarstowego płaskiego    komórki o nieokreślonym charakterze (zwykle świadczące oprzewlekłym stanie zapalnym).
  • ASC-H – obecne są nieprawidłowe  komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego , nie można wykluczyć zmian śródnabłonkowych dużego stopnia
  • LSIL – obecne są zmiany śródnabłonkowe niskiego stopnia, które mogą być  związane z infekcją HPV.
  • HSIL – wynik wskazuje na obecność komórek o wysokim stopniu dysplazji,
  • AGC – nieprawidłowe komórki nabłonka gruczołowego
  • A co z zmianami AIS, zmianami śródnabłonykowymi oraz CIN 1 – 3?

Ponadto system Bethesda określa jakość preparatu, czyli obecność lub brak komórek mogących utrudnić jego ocenę. Na wyniku cytologii podawana jest także ogólna charakterystyka rozmazu.

Ocenę badania cytologii wyłącznie o skalę Papanicolau uważa się za niewystarczającą.

Co oznacza prawidłowy lub nieprawidłowy wynik cytologii?

Prawidłowy wynik cytologii oznacza, że w badanym materiale nie zostały wykryte nieprawidłowe komórki. W takim przypadku kobieta powinna zgłaszać się na regularne badania cytologiczne z częstotliwością zaleconą przez lekarza (co 3 lata lub co rok, jeżeli znajduje się w grupie zwiększonego ryzyka raka szyjki macicy) .

Nieprawidłowy wynik cytologii nie jest jednoznaczny z zachorowaniem na raka. W takiej sytuacji konieczne jest rozszerzenie diagnostyki. Ma ona na celu wykluczenie lub potwierdzenie obecności zmian chorobowych.

Nieprawidłowy wynik cytologii – co dalej?

W przypadku uzyskania niejednoznacznych wyników badania cytologicznego lekarz może zdecydować o jego powtórzeniu. Gdy zostaną stwierdzone nieprawidłowości, diagnostykę rozszerza się o: badanie kolposkopowe wraz z biopsją, O dalszym postępowaniu zawsze decyduje lekarz.

>> Przeczytaj także: Cytologia + test HPV mogą uratować życie

Warto wiedzieć
Szczególne znaczenie ma diagnostyka w kierunku zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Patogen ten (szczególnie jego wysokoonkogenne typy) jest odpowiedzialny za niemal 100% stanów przedrakowych i raków szyjki macicy. Z tego powodu w wielu krajach Europy wykrywanie obecności wirusa HPV – jest obok badania cytologicznego – jest badaniem rutynowym w skrininigu raka szyjki macicy.

Badanie cytologiczne jest podstawowym testem przesiewowym w kierunku raka szyjki macicy. Zgodnie z rekomendacjami towarzystw naukowych wyniki cytologii powinny być przedstawiane zgodnie z systemem Bethesda. Należy je zawsze skonsultować z lekarzem. W przypadku stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości konieczne jest rozszerzenie diagnostyki. Należy pamiętać, że nieprawidłowy wynik cytologii nie zawsze oznacza raka, szczegóły warto skonsultować z lekarzem ginekologiem.

>> Przeczytaj także: Wirus HPV (Human papillomavirus) – co trzeba wiedzieć?

Opieka merytoryczna: lek. Mateusz Nawrocki


Bibliografia

  1. Rekomendacje Centralnego Ośrodka Koordynującego Populacyjny Program Profilaktyki i Wczesnego Wykrywania Raka Szyjki Macicy, Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, Polskiego Towarzystwa Patologów i Polskiego Towarzystwa Kolposkopii i Patofizjologii Szyjki Macicy. Postępowanie w przypadku nieprawidłowego wyniku przesiewowego badania cytologicznego, Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego 2006–2011, s. 98–102
  2. M. Wrześniewska i in., Możliwości diagnostyczne i diagnostyczno-terapeutyczne w profilaktyce raka szyjki macicy, Studia Medyczne 2013, 29(1), s. 109–116
  3. G. Bręborowicz, Położnictwo i ginekologia, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2013

Choroba Addisona – objawy, przyczyny, leczenie

Choroba Addisona to rzadkie, ale poważne schorzenie endokrynologiczne. Na skutek uszkodzenia kory nadnerczy dochodzi do przewlekłego niedoboru produkowanych przez nią hormonów. Prowadzi to do szeregu zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Dowiedz się, co to jest, jakie są objawy i jak wygląda diagnostyka choroby Addisona.

Spis treści:

  1. Co to jest choroba Addisona?
  2. Jak często występuje choroba Addisona i kogo dotyka?
  3. Choroba Addisona – przyczyny
  4. Objawy choroby Addisona
  5. Choroba Addisona – badania i diagnostyka
  6. Choroba Addisona – leczenie
  7. Choroba Addisona – rokowania

Co to jest choroba Addisona?

Choroba Addisona, czyli pierwotna niedoczynność kory nadnerczy, to zespół objawów wywołanych długotrwałym niedoborem hormonów kory nadnerczy – kortyzolu i aldosteronu. Schorzenie jest skutkiem bezpośredniego uszkodzenia nadnerczy przez różnorodne czynniki i prowadzi m.in. do zaburzeń regulacji ciśnienia krwi, metabolizmu czy odpowiedzi immunologicznej.

Badanie aldosteronu
Badanie androstendionu
Kortyzol odgrywa istotną rolę m.in. w regulacji metabolizmu, odpowiedzi na stres oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego. Natomiast aldosteron kontroluje równowagę sodu i potasu w organizmie, objętość płynów pozakomórkowych oraz ciśnienie krwi.

Jak często występuje choroba Addisona i kogo dotyka?

Choroba Addisona jest rzadkim schorzeniem. Występuje z częstością 93–140 przypadków na milion. Rocznie w ogólnej populacji stwierdza się średnio 5 zachorowań na milion mieszkańców. Szacuje się, że w Polsce choruje około 4 tysiące osób.

Do zachorowania na chorobę Addisona może dojść w każdym wieku, ale w większości przypadków jest ona diagnozowana w 3. lub 4. dekadzie życia. Schorzenie częściej występuje u kobiet.

Choroba Addisona – przyczyny

Najczęstszą przyczyną choroby Addisona (nawet w 90% przypadków) jest przewlekły proces autoimmunologiczny. Jest on spowodowany obecnością cytotoksycznych limfocytów i przeciwciał skierowanych przeciwko enzymom biorącym udział w steroidogenezie nadnerczowej, czyli procesie produkcji wyżej wymienionych hormonów przez nadnercza. Często z chorobą Addisona występują jeszcze inne schorzenia autoimmunologiczne (m.in. cukrzyca typu 1, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy).

Rzadziej występujące przyczyny choroby Addisona

Inne możliwe przyczyny choroby Addisona, które występują znacznie rzadziej, to:

  • choroby zakaźne (szczególnie gruźlica, rozsiana grzybica, HIV/AIDS, kiła),
  • pasożyty,
  • zaburzenia metaboliczne (np. amyloidoza, hemochromatoza),
  • niektóre zaburzenia wrodzone (np. wrodzony przerost nadnerczy, hipoplazja nadnerczy),
  • skaza krwotoczna,
  • sarkoidoza.

Choroba Addisona może być spowodowana również czynnikami jatrogennymi. Zalicza się do nich m.in. obustronne usunięcie nadnerczy (adrenalektomię), leczenie immunosupresyjne i przeciwnowotworowe czy przyjmowanie leków, które przyczyniają się do zahamowania steroidogenezy lub przyspieszają metabolizm kortyzolu.

Inną rzadką przyczyną choroby Addisona są przerzuty nowotworowe (najczęściej raka płuca, raka nerki, raka piersi, raka żołądka), a także pierwotne chłoniaki nadnerczy.

Przeczytaj też: Hemochromatoza – najczęstsza choroba rzadka. Diagnostyka, objawy, leczenie

Objawy choroby Addisona

Przebieg choroby Addisona może być różny u każdej osoby. Objawy są niespecyficzne, co utrudnia postawienie diagnozy. Ponadto gdy pierwotna niedoczynność kory nadnerczy współwystępuje z innymi zaburzeniami autoimmunologicznymi, jej obraz kliniczny może się zmienić.

Objawy choroby Addisona to:

  • przewlekłe osłabienie i zwiększona męczliwość,
  • skłonność do zasłabnięć,
  • nadmierna senność,
  • apatia,
  • brak apetytu,
  • spadek masy ciała,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty, zaparcia, bóle brzucha),
  • brunatne przebarwienia skóry,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zwiększony apetyt na słone pokarmy,
  • spadek ciśnienia skurczowego,
  • hipotonia ortostatyczna (spadek ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej),
  • zawroty głowy,
  • zaburzenia cyklu menstruacyjnego,
  • spadek libido,
  • zaburzenia psychiczne,
  • zaburzenia elektrolitowe.
Zdarza się, że choroba Addisona jest rozpoznawana dopiero, gdy wystąpi przełom nadnerczowy będący jej powikłaniem. Jest to stan zagrażający życiu, który wymaga natychmiastowej pomocy medycznej.

Choroba Addisona – objawy skórne

Jednym z charakterystycznych objawów skórnych choroby Addisona jest hiperpigmentacja skóry. Z powodu niskiego stężenia kortyzolu wzrasta poziom hormonu melanotropowego, który pobudza produkcję melaniny. Skóra staje się ciemniejsza – szczególnie w miejscach narażonych na ucisk lub ekspozycję na światło słoneczne. Brunatne przebarwienia przy chorobie Addisona pojawiają się także na łokciach, liniach zgięciowych, otoczkach brodawek sutkowych, błonie śluzowej jamy ustnej i bliznach.

To może Cię zainteresować: Sarkoidoza – jak objawia się rzadka, zagadkowa choroba? 

Choroba Addisona a zaburzenia psychiczne

Zaburzenia psychiczne w chorobie Addisona pojawiają się zwykle w jej późniejszych stadiach. Występują pod postacią depresji, lęku, drażliwości, problemów z koncentracją i pamięcią. Ze względu na spadek masy ciała i brak apetytu zdarza się, że u chorych błędnie rozpoznawana jest anoreksja (jadłowstręt psychiczny).

choroba Addisona infografika

Choroba Addisona – badania i diagnostyka

Diagnostyka choroby Addisona opiera się o:

  • szczegółowy wywiad medyczny,
  • badanie fizykalne,
  • badania dodatkowe.
Badanie DHEA-S

W diagnostyce choroby Addisona wykonuje się m.in. morfologię krwi, badania poziomu elektrolitów, kortyzolu, aldosteronu i ACTH, badania immunologiczne. Standardem diagnostycznym jest test stymulacyjny z użyciem syntetycznej kortykotropiny.

morfologia krwi

Choroba Addisona – leczenie

Leczenie choroby Addisona polega na dożywotnim przyjmowaniu syntetycznego kortyzolu i aldosteronu (a niekiedy także androgenów), które wyrównują niedobór hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Bardzo ważne jest ścisłe stosowanie się do zaleceń lekarza dotyczących pory przyjmowania i dawkowania leków – szczególnie w sytuacjach zwiększonego stresu. Istotna jest także edukacja chorego i jego najbliższych w zakresie diety, stylu życia oraz rozpoznawania objawów przełomu nadnerczowego.

Zobacz też: Choroba Hashimoto – autoimmunologiczne zapalenie tarczycy

Choroba Addisona – rokowania

Choroba Addisona jest schorzeniem przewlekłym, nieuleczalnym, które wymaga stałego przyjmowania leków. Nieleczona powoduje przedwczesny zgon. Dzięki odpowiedniej terapii osoby chore mogą prowadzić normalne życie. Sytuacją, która zagraża życiu jest przełom nadnerczowy, do którego dochodzi m.in. po odstawieniu leków, niedostosowaniu ich dawki lub w sytuacjach silnego stresu.

Chorobie Addisona rozwija się na skutek niedoboru hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Aby zapewnić pacjentom możliwość prowadzenia normalnego, aktywnego życia, ważne jest wczesne rozpoznanie schorzenia. Leczenie choroby Addisona polega na dożywotnim przyjmowaniu syntetycznego kortyzolu i aldosteronu.

Opieka merytoryczna: lek. Kacper Staniszewski


Bibliografia

  1. M. Derkacz i in., Choroba Addisona — od objawów do rozpoznania. Opis przypadku, Forum Medycyny Rodzinnej 2015, t. 9, nr 3, s. 229–231
  2. M. Dudzińska i in., Rola lekarza podstawowej opieki zdrowotnej w rozpoznaniu pierwotnej niedoczynności kory nadnerczy badanie pilotażowe, Journal of Education, Health and Sport 2017, 7(5), s. 449–457
  3. A. Zdrojowy-Wełna, G. Bednarek-Tupikowska, Postępowanie w przewlekłej niewydolności kory nadnerczy – rola lekarza rodzinnego, Family Medicine & Primary Care Review 2013, 15, s. 486–490
  4. A. Baranowska-Bik, W. Zgliczyński, Zespół psychoendokrynny w wybranych endokrynopatiach, Postępy Nauk Medycznych 2014, t. XXVII, nr 12, s. 872–8

Plamy wątrobowe – czym są, jak wyglądają i czy należy je leczyć?

Plamy wątrobowe to potoczne określenie zmian barwnikowych występujących w obszarach skóry, które narażone są na promieniowanie UV. To mało estetyczne, ale zwykle niegroźne zmiany dermatologiczne. W artykule podpowiadamy, kiedy i dlaczego powstają plamy wątrobowe, a także jakie badania warto wykonać w przypadku ich pojawienia się lub zmian w ich wyglądzie.

Spis treści:

  1. Czym są i jak wyglądają plamy wątrobowe?
  2. Rodzaje plam soczewicowatych
  3. Plamy wątrobowe: przyczyny. Dlaczego się pojawiają?
  4. Czy można usunąć plamy wątrobowe?
  5. Kiedy warto iść do lekarza z plamami wątrobowymi?
  6. Jak przeciwdziałać pojawianiu się plamom wątrobowym?

Czym są i jak wyglądają plamy wątrobowe?

Plamy wątrobowe, nazywane też plamami soczewicowatymi posłonecznymi lub starczymi, to zmiany pigmentacyjne (barwnikowe) skóry o niewielkiej średnicy (rzędu 1-3 cm). Występują zwykle u osób po 60. roku życia. Są to zmiany określane jako przebarwienia ograniczone skóry – należą do plam melanocytowych – i mogą przybierać kolor od jasnożółtego do ciemnobrązowego. Z wiekiem ulegają one powiększeniu i ich ilość wzrasta.

Warto wiedzieć:
Plamy soczewicowate posłoneczne są związane ze starzeniem się skóry.

Plamy wątrobowe (mimo swojej nazwy) nie są związane z chorobami wątroby.

Schorzeniom tego narządu (związanym np. przewlekłym piciem alkoholu) mogą towarzyszyć inne zmiany dermatologiczne. To na przykład żółte zabarwienie skóry związane z żółtaczką.

pakiet wątrobowy baner

Ciemniejsze zabarwienie skóry może pojawiać się w hiperinsulinemii i cukrzycy – nie są to jednak plamy wątrobowe i najważniejsze objawy wymienionych schorzeń.

pakiet krzywa cukrowa i insulinowa

Gdzie pojawiają się plamy wątrobowe?

Plamy wątrobowe (soczewicowate starcze) występują na skórze wystawionej na promieniowanie słoneczne. Mogą wystąpić na:

  • twarzy i szyi;
  • części grzbietowej rąk, dłoni i przedramion;
  • dekolcie;
  • plecach;
  • nogach, np. podudziach.

Plamy posłoneczne soczewicowate występuje przede wszystkim u osób rasy białej – w przypadku niskich fototypów skóry wg Fitzpatricka.

Typ skóryOparzenia słoneczneŚciemnienie skóryPopulacja
Izawszenigdyceltycka
IIzawszeczasamikaukaska
IIIczasamizawszekaukaska
IVnigdyzawszekaukaska
Vnigdyzawszerdzenni Amerykanie
VInigdyzawszeAfroamerykanie

Tabela. Typy skóry według Fitzpatricka, 1988 

>> Przeczytaj również: Czym są przebarwienia skóry – przyczyny, diagnostyka i terapia

Rodzaje plam soczewicowatych

W klasyfikacji plam soczewicowatych wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje. Są to:

  • plamy soczewicowate słoneczne (lub posłoneczne), które – jak wcześniej zaznaczono – nazywane są też starczymi lub wątrobowymi.
  • plamy soczewicowate zwykłe, nazywane młodzieńczymi – mogą być obecne od urodzenia, występują m.in. w okolicach anatomicznych, które nie są wystawione na bezpośrednie promieniowanie słoneczne; są klasyfikowane jako znamiona zwykłe.

Wariantem, który może występować zarówno w plamach soczewicowatych starczych i młodzieńczych są zmiany w typie „kropli atramentu”. Są to drobne, czarne „przebarwienia” o nieregularnym kształcie i nierównych brzegach.

Szczególnym rodzajem są plamy soczewicowate złośliwe, które są zmianą przedrakową i mogą ulec przemianie do czerniaka złośliwego (złośliwego nowotworu skóry wywodzącego się z melanocytów).

Zobacz panel badań przesiewowych w kierunku predyspozycji do raka skóry.

Czy plamy soczewicowate mogą być objawem?

Plamy soczewicowate mogą wystąpić w chorobach dermatologicznych, w tzw. genodermatozach, m.in. w zespole Peutza-Jeghersa, gdzie występują na błonie śluzowej warg i policzków, a także wokół ust, oczu i na dłoniach lub innych dystalnych częściach kończyn. Wspomniane zmiany barwnikowe odnotowuje się również w zespole Leopard i zespole Carneya.

Plamy wątrobowe: przyczyny. Dlaczego się pojawiają?

Występowanie plam wątrobowych (starczych, soczewicowatych słonecznych) są związane z nadmierną proliferacją (namnażaniem się) melanocytów (komórek produkujących naturalny pigment skóry). Proces jest związany z ostrym i przewlekłym narażeniem na promieniowanie UV. W efekcie produkcja melaniny, czyli barwnika skóry, jest zwiększona.

Warto wiedzieć:
W badaniu histopatologicznym plam wątrobowych obecne są m.in. cechy przewlekłego uszkodzenia słonecznego naskórka i skóry właściwej.

Brak ochrony przeciwsłonecznej a plamy wątrobowe

Zmiany soczewicowate posłoneczne występują na skórze narażonej na promieniowanie słoneczne. Brak ochrony przeciwsłonecznej, zarówno odpowiedniego ubioru, jak i filtrów UV o wysokim współczynniku SPF, zwiększa ryzyko ich wystąpienia.

>> Zobacz również: Wpływ promieni słonecznych na skórę

Czy można usunąć plamy wątrobowe?

Plamy wątrobowe to zmiany barwnikowe skóry występujące u osób dorosłych – w szczególności w podeszłym wieku. Ich leczenie polega na zastosowaniu, m.in. dermabrazji, krioterapii, laseroterapii, PDT (terapii fotodynamicznej) i terapii światłem LED.

Kiedy warto iść do lekarza z plamami wątrobowymi?

Wizyta u lekarza dermatologa jest niezbędna w przypadku pojawienia się nowych plam lub przebarwień o nieregularnym kształcie i ciemniejszym zabarwieniu. Uwagę powinna zwrócić zmiana w zakresie wypukłości (z płaskiej na „wybrzuszoną” lub chropowatą, przypominającą guzek).

Kontrola plam wątrobowych i innych zmian soczewicowatych jest istotna, ponieważ z tzw. plamy soczewicowatej złośliwej wywodzi się typ nowotworu skóry, znany jako czerniak lentigialny.

Warto dodać, że każdy z nas przynajmniej raz w roku powinien mieć wykonaną dermatoskopię, a więc badanie znamion u dermatologa.

Pamiętaj:
Obecność zmian soczewicowatych posłonecznych wiąże się z fotouszkodzeniem skóry, co stanowi czynnik ryzyka dla wystąpienia nowotworów złośliwych skóry.

Jakie badania wykonać, gdy pojawią się plamy wątrobowe na skórze?

Lekarz w ramach różnicowania plam wątrobowych i innych typów plam soczewicowatych może zlecić

W przypadku występowania raka w rodzinie warto rozważyć wykonanie badań genetycznych w kierunku nowotworów. Jednym z nich jest badanie genetyczne sprawdzające predyspozycję do nowotworów skóry i nie tylko.

Jak przeciwdziałać pojawianiu się plamom wątrobowym?

Plamy wątrobowe to rodzaj uszkodzenia skóry związany z promieniowaniem słonecznym.

Można im zapobiegać, stosując filtry przeciwsłoneczne (najlepiej) przez cały rok, a szczególnie w miesiącach letnich i porach największego nasłonecznienia.

O ochronie przed promieniowaniem UV powinny pamiętać osoby z niskim fototypem skóry, a także pacjenci przyjmujący leki fototoksyczne, fotoalergiczne i immunosupresanty.

Plamy wątrobowe to zmiany pigmentacyjne skóry, które są związane z wiekiem. Można zmniejszyć prawdopodobieństwo ich wystąpienia przy regularnym stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych. Warto mieć na uwadze fakt, że plamy wątrobowe mogą zmieniać swój wygląd, szczególnie groźne jest jej pociemnienie lub zmiana kształtu na nieregularny. Powinno to skłonić pacjenta do konsultacji z lekarzem dermatologiem i wykonanie zleconych przez niego badań, w tym dermatoskopii.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Banaszczyk


Bibliografia

  1. Adamski Z, Kaszuba A (2019) Dermatologia dla kosmetologów, Wrocław: Edra Urban & Partner
  2. Chabior A, Wartość fototypu skóry w przewidywaniu odczynu fototoksycznego po doustnym i kąpielowym zastosowaniu psolarenu u pacjentów przed planowaną PUVA-terapią, Przegl Dermatol 2009, 96, 257
  3. Runicka L, Olszewska M, Rakowska A, Sar-Pomian M (2022) Współczesna dermatologia Tom 1-2, Warszawa: PZWL
  4. Zalewska-Janowska A, Błaszczyk H (2021) Dermatologia w gabinecie lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej, Warszawa: PZWL
  5. https://www.mp.pl/medycynarodzinna/artykuly/225012,zaburzenia-barwnikowe-rozpoznanie-i-postepowanie, dostęp 16.07.2024

Nieprzyjemny zapach z pochwy – możliwe przyczyny

Dziwny zapach wydzieliny pochwowej nie jest normą – może świadczyć o zaburzonej równowadze mikroflory pochwy i potencjalnej infekcji. Z artykułu dowiesz się, jakie mogą być przyczyny nieprzyjemnej woni z okolic miejsc intymnych, a także jak z nią walczyć oraz jakie badania warto wykonać.

Spis treści:

  1. Co może powodować nieprzyjemny zapach z pochwy?
  2. Dziwny zapach z pochwy a ciąża
  3. Nieprzyjemny zapach z pochwy w trakcie menopauzy
  4. Upławy a nieprzyjemny zapach z pochwy: czy powinny wzbudzać niepokój?
  5. Jak poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem z pochwy?
  6. Przykry zapach z pochwy: kiedy pójść do lekarza?
  7. Jak zapobiegać nieprzyjemnemu zapachowi z pochwy?

Co może powodować nieprzyjemny zapach z pochwy?

Za przykry, nieprzyjemny zapach z pochwy może czasami odpowiadać dieta (np. obfitująca w cukier, co sprzyja namnażaniu się drożdżaków) i niewłaściwa higiena osobista. Istotnym czynnikiem, który zmienia właściwości fizyczne i chemiczne śluzu pochwowego są obecne w nim drobnoustroje.

W naturalnym środowisku pochwy znajdują się różne drobnoustroje, współtworzące jej mikrobiom. Dominują w nim bakterie (pałeczki) kwasu mlekowego należące do rodzaju Lactobacillus spp – stanowią one 95% wszystkich bakterii. Zaburzenia w obrębie składu mikrobiomu pochwy mogą być związane z nieprzyjemnym zapachem.

Inne możliwe przyczyny nieprzyjemnego zapachu z pochwy to:

  • obecność przetoki odbytniczo-pochwowej,
  • niektóre nowotwory pochwy i szyjki macicy (związane m.in. z wirusem HPV).
Warto wiedzieć:
Fizjologiczny śluz ma jednorodną konsystencję, jest przeźroczysty i prawie wolny od zapachu.

>> Zobacz też: Mikrobiom pochwy i infekcje intymne

Infekcje a nieprzyjemny zapach w pochwy

Waginoza bakteryjna (bakteryjne zakażenie pochwy) to możliwa przyczyna nieprzyjemnego zapachu śluzu pochwowego. Towarzyszy mu zaburzona homeostaza bakteryjna, w której większy udział ma flora mieszana. Należą do niej:

  • fakultatywne bakterie beztlenowe, np. Staphylococcus epidermidis, Streptococcus spp., Gardnerella vaginalis (wywołują intensywny zapach śledzi);
  • bakterie beztlenowe, np. Peptostreptococcus, Mobiluncus i Prevotella (odpowiadają za charakterystyczny rybi zapach);
  • mikoplazmy, np. Mycoplasma genitaliom, M. hominis i Ureplasma urealyticum.
Warto wiedzieć:
Bakteryjne zakażenie pochwy jest rozpoznawane przynajmniej raz w życiu u 10-40% kobiet na całym świecie.

Jakie objawy świadczą o waginozie bakteryjnej? To 3 z 4 objawów wg Amstela jak:

  • jednorodna wydzielina przylegająca do ścian pochwy, typowo  w kolorze mlecznoszarym;
  • podwyższone pH śluzu pochwowego (>4,5);
  • rybi i cuchnący zapach, który jest wynikiem nagromadzenia produktów metabolizmu, enzymów i toksyn nadmiernie namnażającej się flory mieszanej;
  • obecność komórek jeżowych, tzw. clue cells.
Warto wiedzieć:
Za nieprzyjemny zapach z pochwy odpowiadają również choroby przenoszone drogą płciową. W przebiegu rzeżączki i rzęsistkowicy występują upławy o nieprzyjemnej woni (odpowiednio ropnej lub żółtozielonej).

Miesiączka a przykry zapach pochwy

Nieprzyjemny zapach z pochwy w czasie krwawienia menstruacyjnego może świadczyć o bakteryjnym zakażeniu. Pierwsze pięć dni cyklu może nasilać woń upławów. Jej występowanie może wiązać się dodatkowo z zaniedbaniami higienicznymi, np. zbyt rzadką zmianą tamponów.

Nieprzyjemny zapach z pochwy po stosunku

Występowanie nieprzyjemnego zapachu po stosunku może również świadczyć o bakteryjnym zapaleniu pochwy. Woń z pochwy może być wówczas bardziej intensywna po współżyciu.

Dziwny zapach z pochwy a ciąża

Kobiety ciężarne, z racji zmian hormonalnych, wykazują predyspozycję do kandydozy pochwy, której towarzyszą grudkowate, białe upławy o mdłym zapachu. Są również narażone na bakteryjne zapalenie pochwy, które może być przyczyną powikłań, np. przedwczesnego porodu, zapalenia płynu owodniowego lub nawet posocznicy u dziecka.

>> Zobacz również: Badanie przesiewowe GBS w ciąży

Nieprzyjemny zapach z pochwy w trakcie menopauzy

Menopauzie towarzyszy spadek stężenia i estrogenów, co ma wpływ na funkcjonowanie całego układu moczowo-płciowego. W trakcie menopauzy może wystąpić atrofia pochwy, której towarzyszą:

  • spadek elastyczności i napięcia ścian pochwy,
  • ból podczas stosunku płciowego (dyspareunia),
  • suchość i stany zapalne pochwy.

Niedobór estrogenów zmniejsza liczebność bakterii kwasu mlekowego – rośnie ryzyko zakażeń bakteryjnych i/lub grzybiczych.

Upławy a nieprzyjemny zapach z pochwy: czy powinny wzbudzać niepokój?

Nieprzyjemny zapach z pochwy z upławami to jeden z objawów waginozy bakteryjnej. Świadczy o braku równowagi w mikrobiomie pochwy. Mogą mu towarzyszyć inne objawy, np.:

  • świąd i pieczenie pochwy oraz warg sromowych,
  • dyspareunia (ból w czasie stosunku),
  • dysuria (bolesne oddawanie moczu).

Jeśli nieprzyjemny zapach z pochwy powraca – może to świadczyć o nawracającym zakażeniu.

posiew moczu

Jak poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem z pochwy?

Leczenie nieprzyjemnego zapachu z pochwy zależy od przyczyny występowania. Zwykle jest nim zakażenie bakteryjne, co powinno skłonić pacjentkę do wizyty u ginekologa, który po przeprowadzeniu badania, zadecyduje o odpowiednim leczeniu. Warto również pamiętać o odpowiedniej higienie osobistej i stosowaniu produktów do mycia o niskim pH. Istotna jest również modyfikacja diety, a także kontrola glikemii (podniesiony poziom cukru i cukrzyca sprzyjają kandydozie pochwy).

Nieprzyjemny zapach z pochwy: domowe sposoby

Wiele pacjentek podejmuje się samodzielnego leczenia. W tym celu stosują leki bez recepty na nieprzyjemny zapach z pochwy, które są preparatami przeciwdrobnoustrojowymi stosowanymi w zakażeniach. Są to globulki i kremy dopochwowe. Mogą zawierać w swoim składzie:

  • fentikonazol na zakażenia mieszane pochwy – wywołane przez grzyby i bakterie,
  • klotrimazol na kandydozę pochwy,
  • polikrezulen na waginozę bakteryjną.

Pomocne są również dopochwowe probiotyki ginekologiczne – zawierają bakterie Lactobacillus. Warto jednak pamiętać, że przed włączeniem leczenia należy skonsultować się z ginekologiem.

Przykry zapach z pochwy: kiedy pójść do lekarza?

Pojawienie się przykrego zapachu z pochwy wymaga konsultacji z ginekologiem i przeprowadzenia dokładnego wywiadu chorobowego i badania ginekologicznego.

Nieprzyjemny zapach z pochwy powinien skłonić do wizyty u lekarza szczególnie w przypadku nawracających zakażeń pochwy, szczególnie jeśli towarzyszy im jeden lub więcej objawów niżej wymienionych:

  • gorączka powyżej 38°C,
  • ból w dolnej części brzucha i/lub pleców,
  • wymioty i nudności,
  • nieregularne i/lub nieprawidłowe krwawienia z pochwy.

Jakie badania wykonać przy dziwnym zapachu z pochwy?

W przypadku występowania nietypowego, dziwnego czy nieprzyjemnego zapachu z pochwy należy wykonać posiew z pochwy. Umożliwia to poniższe badanie.

biocenoza ocena stopnia czystości pochwy badanie

>> Przeczytaj także: Jak przygotować się do pobrania wymazu z pochwy?

Jak zapobiegać nieprzyjemnemu zapachowi z pochwy?

Jak zostało już wspomniane, przed nieprzyjemnym zapachem z pochwy chroni kobietę dbałość o zdrowie układu moczowo-płciowego. Pomocne są również regularne wizyty u ginekologa.

>> Przeczytaj również: Co to jest cytologia ginekologiczna

Przykry, nieprzyjemny zapach z pochwy może wiązać się z zakażeniem bakteryjnym, grzybiczym lub mieszanym. To stan szczególnie groźny dla kobiet w ciąży i w okresie menopauzy. Warto zadbać o zdrowie intymne i umawiać się na regularne badania ginekologiczne.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Banaszczyk


Bibliografia

  • Boroń-Kaczmarska A, Wiercińska-Drapało A (2022) Choroby zakaźne i pasożytnicze, Warszawa: PZWL
  • Boroń-Kaczmarska A, Wiercińska-Drapało A (2020) Zagrożenia infekcyjne w ciąży, Warszawa: PZWL
  • Bręborowicz G (2020) Położnictwo i Ginekologia Tom 1-2, Warszawa: PZWL

Wodobrzusze przy raku jajnika, trzustki i innych narządów – przyczyny, objawy, leczenie

Wodobrzusze jest poważnym stanem medycznym, charakteryzującym się nagromadzeniem płynu surowiczego w jamie otrzewnej. Może być wynikiem różnorodnych schorzeń, w tym także nowotworowych. Co jest przyczyną rozwoju wodobrzusza przy raku? Czy można je wyleczyć i jakie są rokowania? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące wodobrzusza nowotworowego znajdziesz w naszym artykule.

Spis treści:

  1. Wodobrzusze: co to jest?
  2. Co może być przyczyną wodobrzusza: wodobrzusze przy raku
  3. Wodobrzusze a rak jajnika: jaka jest między nimi zależność?
  4. Wodobrzusze a inne choroby nowotworowe
  5. Wodobrzusze nowotworowe: leczenie

Wodobrzusze: co to jest?

Wodobrzusze to stan, w którym dochodzi do nagromadzenia płynu surowiczego w jamie otrzewnej. Może być spowodowane różnymi schorzeniami. Istnieją trzy główne typy wodobrzusza oparte na kryteriach cytologicznych:

  1. Wodobrzusze łagodne – najczęściej występuje u pacjentów z marskością wątroby lub niewydolnością serca, bez obecności nowotworu i komórek nowotworowych w płynie puchlinowym.
  2. Wodobrzusze nowotworowe – definiowane jest przez obecność komórek nowotworowych w płynie puchlinowym.
  3. Wodobrzusze paranowotworowe – występuje u pacjentów z nowotworami bez wykrywalnych komórek nowotworowych w płynie puchlinowym.

>> Sprawdź także: Czym są markery nowotworowe i jakich dostarczają informacji?

Co może być przyczyną wodobrzusza: wodobrzusze przy raku

Wodobrzusze nowotworowe jest wynikiem skomplikowanych procesów patologicznych zachodzących w organizmie pacjenta z nowotworem. Jego główną przyczyną jest obecność przerzutów nowotworowych w otrzewnej, które powodują nagromadzenie płynu w jamie brzusznej. Istnieje kilka kluczowych mechanizmów odpowiedzialnych za rozwój tego stanu:

  • Obstrukcja naczyń limfatycznych

Przerzuty nowotworowe do otrzewnej mogą blokować naczynia limfatyczne, co utrudnia odpływ płynu z jamy brzusznej. Normalnie płyn produkowany w otrzewnej jest absorbowany przez otwarte kanały chłonne przepony i przesuwany ku górze dzięki ujemnemu ciśnieniu w klatce piersiowej. Blokada tych naczyń przez komórki nowotworowe prowadzi do nadmiernego gromadzenia się płynu.

  • Zwiększona przepuszczalność naczyń krwionośnych

Stan zapalny oraz mediatory rozszerzające naczynia krwionośne, takie jak czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF) oraz czynnik przepuszczalności naczyniowej (VPF), odgrywają kluczową rolę w rozwoju wodobrzusza. Zwiększają one przepuszczalność naczyń, co prowadzi do wycieku płynu do jamy otrzewnej. VEGF inicjuje angiogenezę w guzach nowotworowych i jest związany z gromadzeniem się płynu wysiękowego w jamie brzusznej.

  • Angiogeneza i metaloproteinazy macierzy (MMP)

Angiogeneza, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych, jest procesem nasilonym w guzach nowotworowych, co sprzyja produkcji płynu. Metaloproteinazy macierzy, enzymy niszczące i remodelujące tkankę, umożliwiają szerzenie się przerzutów. Wysoka aktywność MMP koreluje ze zdolnością raka do tworzenia przerzutów i przyczynia się do zwiększonej produkcji płynu w jamie brzusznej.

  • Obstrukcja żyły wrotnej i przerzuty do wątroby

Guz nowotworowy może bezpośrednio uciskać i prowadzić do obstrukcji żyły wrotnej, powodując wzrost ciśnienia wrotnego i w konsekwencji gromadzenie się płynu. Przerzuty do wątroby mogą ograniczać funkcjonalną rezerwę wątroby, co także przyczynia się do rozwoju wodobrzusza bez obecności komórek nowotworowych w płynie puchlinowym. Lokalny i systemowy stan zapalny związany z nowotworem może również przyczyniać się do powstawania wodobrzusza.

Podsumowując, wodobrzusze nowotworowe jest wynikiem kombinacji mechanicznych blokad, zwiększonej przepuszczalności naczyń oraz intensyfikacji procesów zapalnych i angiogenezy. Zrozumienie tych mechanizmów jest kluczowe dla opracowania skutecznych metod leczenia i poprawy jakości życia pacjentów cierpiących na wodobrzusze związane z nowotworem.

>> To może Cię zainteresować: Rak wątroby – objawy, przyczyny, leczenie i rokowania

Wodobrzusze a rak jajnika: jaka jest między nimi zależność?

Wodobrzusze jest szczególnie częstym objawem u pacjentek z rakiem jajnika, stanowiąc często pierwszy sygnał choroby. Guzy jajnika mają tendencję do szybkiego wzrostu i przerzutów do otrzewnej, co prowadzi do nadmiernej produkcji płynu w jamie brzusznej. Proces ten jest wynikiem kilku kluczowych mechanizmów patologicznych.

Wodobrzusze towarzyszące rakowi jajnika może powstawać, gdy komórki nowotworowe rozprzestrzeniają się do otrzewnej wyściełającą jamę brzuszną. Komórki nowotworowe mogą drażnić otrzewną, powodując gromadzenie się płynu. Nowotwór przyczynia się także niejednokrotnie do blokowania dróg chłonnych w jamie brzusznej, co uniemożliwia prawidłowy odpływ płynu z tej przestrzeni. Dodatkowo, jeśli rak przerzucił się do wątroby, może to zwiększać ciśnienie w otaczających naczyniach krwionośnych, co prowadzi do wycieku płynu do jamy brzusznej.

>> Sprawdź też: Wodobrzusze – objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Wodobrzusze a inne choroby nowotworowe

Oprócz raka jajnika, wodobrzusze może występować także w przypadku innych nowotworów. Rak trzustki często prowadzi do wodobrzusza na skutek bezpośredniego ucisku guza na żyłę wrotną. Podobny mechanizm dotyczy raka wątroby, gdzie wzrost guza może powodować blokadę naczyń krwionośnych.

Rak żołądka i jelita grubego również mogą powodować wodobrzusze, zwłaszcza,gdy nowotwory te przerzutują do otrzewnej drażniąc ją. Blokowanie naczyń limfatycznych przez przerzuty nowotworowe w tych przypadkach również utrudnia odpływ płynu.

Dodatkowo płyn w jamie otrzewnej u chorych na nowotwór złośliwy często zwiastuje terminalną fazę choroby i związane jest z negatywnym rokowaniem. Mediana przeżycia wynosi wówczas 1-4 miesięcy. Objawy takie jak obrzęk brzucha, ból, duszność i utrata apetytu znacząco obciążają pacjentów zarówno fizycznie, jak i psychicznie.

Wodobrzusze nowotworowe: leczenie

Wodobrzusze nowotworowe stanowi poważny problem kliniczny, wymagający kompleksowego podejścia terapeutycznego. Głównym celem leczenia jest złagodzenie objawów oraz poprawa jakości życia pacjenta. Wśród stosowanych metod wyróżnia się:

  • hemioterapię dootrzewnową – polega na podaniu leków cytostatycznych bezpośrednio do jamy otrzewnej, co umożliwia osiągnięcie wysokich stężeń leków przy minimalnej toksyczności ogólnoustrojowej.
  • radioimmunoterapię – wykorzystuje przeciwciała monoklonalne znakowane izotopami promieniotwórczymi, które selektywnie docierają do komórek nowotworowych, ograniczając narastanie płynu.
  • chemioterapię hipertermiczną – to procedura, podczas której stosuje się chemioterapeutyki w połączeniu z podwyższoną temperaturą, co zwiększa ich skuteczność w niszczeniu komórek nowotworowych.
  • zespolenie otrzewnowo-żylne – umożliwia chirurgiczny drenaż płynu z jamy otrzewnej do żyły głównej górnej, co redukuje objawy wodobrzusza oraz poprawia jakość życia pacjenta.
  • OK-432 – to immunomodulator stosowany dootrzewnowo, który może prowadzić do ustąpienia wodobrzusza poprzez stymulację odpowiedzi immunologicznej organizmu przeciwko komórkom nowotworowym.
  • diuretyki – choć są mniej skuteczne w wodobrzuszu pochodzenia nowotworowego, mogą być stosowane w celu łagodzenia objawów, szczególnie u pacjentów z wodobrzuszem na tle marskości wątroby.
  • paracentezę – wykorzystywana jest do natychmiastowego złagodzenia objawów, takich jak dyskomfort czy ucisk spowodowany dużą ilością płynu w jamie otrzewnej.

Każda z tych metod ma specyficzne zastosowanie i korzyści terapeutyczne, dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta i charakterystyki choroby.

>> Sprawdź też: Rola badań genetycznych w diagnostyce nowotworów

Wodobrzusze nowotworowe: rokowania

Rokowanie pacjentów z wodobrzuszem nowotworowym zależy od zaawansowania choroby oraz odpowiedzi na stosowane metody leczenia, częstość nawrotów i możliwość chirurgicznego usunięcia guza. Średnie przeżycie wynosi od kilku miesięcy do około roku, zależnie od specyfiki przypadku i stosowanej terapii.

Rokowanie w przypadku wodobrzusza spowodowanego rakiem jajnika może być zróżnicowane w porównaniu do innych typów nowotworów. Rak jajnika często wykazuje podatność na chemioterapię dootrzewnową, co może prowadzić do długotrwałego lub nawet trwałego ustąpienia wodobrzusza u niektórych pacjentek. Jednakże, ostateczne rokowanie zależy od wielu czynników, takich jak stadium zaawansowania nowotworu, rodzaj histologiczny, odpowiedź na leczenie oraz ogólny stan zdrowia pacjentki. W porównaniu do innych rodzajów nowotworów, pacjenci z rakiem jajnika mają często lepsze rokowanie jeśli chodzi o wodobrzusze, zwłaszcza jeśli choroba zostanie wcześnie zdiagnozowana i skutecznie leczona.

Wodobrzusze nowotworowe stanowi złożony problem kliniczny, wymagający różnorodnych podejść terapeutycznych. Metody leczenia, takie jak chemioterapia dootrzewnowa, radioimmunoterapia czy chemioterapia hipertermiczna, mają na celu zarówno kontrolę objawów, jak i poprawę jakości życia pacjentów. Zrozumienie mechanizmów patogenetycznych, takich jak obstrukcja naczyń limfatycznych czy zwiększona przepuszczalność naczyń krwionośnych, jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Przełomowe badania mogą w przyszłości zmienić nasze podejście do tego problemu klinicznego, otwierając nowe możliwości terapeutyczne.


Bibliografia

  1. https://www.mp.pl/artykuly/25353,wodobrzusze-nowotworowe (dostęp: 10.07.2024)
  2. Gupta A., Sedhom R., Beg MS.Ascites, or Fluid in the Belly, in Patients With Cancer.JAMA Oncol. 2020;6(2):308.
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/ovarian-cancer-ascites#causes (dostęp: 10.07.2024)
  4. Saif MW., Siddiqui IA., Sohail MA. Management of ascites due to gastrointestinal malignancy.Ann Saudi Med. 2009 Sep-Oct;29(5):369-77.
  5. Han MY., Borazanci EH. Malignant ascites in pancreatic cancer: Pathophysiology, diagnosis, molecular characterization, and therapeutic strategies.Front Oncol. 2023 Mar 16;13:1138759.
  6. Berger JM., Preusser M., Berghoff AS., Bergen ES. Malignant ascites: Current therapy options and treatment prospects. CancerTreatmentReviews 121 (2023) 102646.

Nietolerancja fruktozy a dieta. Co można jeść, czego unikać, przykładowy jadłospis?

Dieta przy nietolerancji fruktozy jest odpowiednia dla osób, których organizm nie trawi cukru owocowego. Tego typu dieta łagodzi objawy nietolerancji pokarmowej oraz zapobiega nawrotom dolegliwości. Na czym polega dieta przy nietolerancji fruktozy? Które produkty są wskazane przy nietolerancji fruktozy? Czego unikać, gdy organizm nie trawi cukru owocowego?  

Spis treści:

  1. Czym jest zaburzenie nietolerancji fruktozy? 
  2. Jakie są przyczyny nietolerancji fruktozy? 
  3. Nietolerancja fruktozy – objawy 
  4. Zasady odpowiedniego żywienia przy nietolerancji fruktozy 
  5. Nietolerancja fruktozy – produkty zakazane 
  6. Nietolerancja fruktozy – co można jeść? 
  7. Nietolerancja fruktozy – przykładowy jadłospis 
  8. Nietolerancja fruktozy a dieta – podsumowanie 

Czym jest zaburzenie nietolerancji fruktozy? 

Nietolerancja fruktozy wynika z nieprawidłowego wchłaniania w jelicie cienkim, dochodzi do jego przeciążenia. Fruktoza trafia w wysokich stężeniach do jelita grubego, co powoduje, że tamtejszy mikrobiom metabolizuje ją do wodoru, metanu, dwutlenku węgla i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych co ostatecznie powoduje dolegliwości i duży dyskomfort w codziennym życiu chorego. 

Nietolerancja fruktozy – test oddechowy wodorowo-metanowy

Jakie są przyczyny nietolerancji fruktozy? 

Przyczyny nietolerancji fruktozy nie zostały jeszcze do końca poznane. Może rozwinąć się w przebiegu takich chorób, jak ostre zapalenie żołądka czy jelit, celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Nadmierne spożycie produktów wysokoprzetworzonych, także może negatywnie wpływać na rozwój w organizmie chorego nietolerancji na fruktozę. 

Nietolerancja fruktozy – objawy 

Objawy złego wchłaniania fruktozy dotyczą zwykle niemowląt i dzieci poniżej 9. roku życia, a także pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). W wyniku zaburzenia wchłaniania fruktozy chorzy mogą zmagać się z biegunką osmotyczną, uporczywymi gazami, nawracającymi bólami brzucha, nudnościami, odbijaniem czy uczuciem wzdęcia brzucha (jelit). 

SIBO test oddechowy

Zasady odpowiedniego żywienia przy nietolerancji fruktozy 

Żeby złagodzić i wyeliminować dolegliwości wynikające z nietolerancji fruktozy należy trzymać się zasad: 

  • Osoby z wrodzoną nietolerancją fruktozy (fruktozemią) muszą stosować dietę eliminująca fruktozę przez całe życie. Nie tolerują nawet niewielkich ilości produktów zawierających cukier owocowy. Nieprzestrzeganie zasad diety może doprowadzić do wielu zaburzeń w przewodzie pokarmowym, a w skrajnych przypadkach do niewydolności wątroby i nerek. 
  • Chorzy zmagający się z zespołem złego wchłaniania fruktozy nie muszą całkowicie eliminować z diety owoców czy miodu oraz innych produktów spożywczych zawierających fruktozę. Mogą je spożywać, ale w takich ilościach, które akceptuje indywidualnie nasz organizm. Jednak gdy objawy nietolerancji fruktozy nasilą się, wówczas należy całkowicie wyeliminować cukier owocowy z diety. 
Fruktozemia - badanie genetyczne

Nietolerancja fruktozy – produkty zakazane 

Należy pamiętać, że cukier owocowy znajduje się nie tylko w owocach. Może być też dodatkiem do produktów z oznaczonym na etykietce symbolem „E” (E420 – sorbitol, E473 i E474 – estry węglowodanów, E491-E495 – estry sorbitanu mogące uwalniać sorbitol). 

Do produktów niewskazanych w nietolerancji fruktozy należą: 

  • owoce o dużej zawartości tego cukru, a ubogie w glukozę: jabłka, gruszki, kiwi, czarne jagody, truskawki, banany, owoce suszone (rodzynki, daktyle, figi); 
  • produkty z owocami w postaci dodatków (ciasta z owocami, jogurty owocowe, maślanki, itp.); 
  • przetwory z tych owoców (soki, dżemy); 
  • warzywa o dużej zawartości substancji balastowych: kapusta, fasola, soczewica, czosnek; 
  • miód i wypieki z miodem; 
  • czekolada; 
  • lody;  
  • produkty bogate w węglowodany i substancje balastowe: orkisz, proso, płatki owsiane; 
  • sosy, marynaty i produkty gotowe zawierające cukier owocowy (keczup, majonez, marynaty do mięs i ryb, gotowe dressingi do sałatek, zupy w proszku); 
  • marynowane mięso;  
  • ryby konserwowe;  
  • produkty dla diabetyków i produkty dietetyczne z fruktozą, sztuczne słodziki (przede wszystkim z sorbitolem); 
  • lemoniady, napoje gazowane, napoje typy cola, również w wersji light.  

Do słodzenia wskazane jest używanie glukozy.  

Załączone tabele pomogą w wyborze składników pokarmowych ze względu na zawartość fruktozy i glukozy na 100 g produktu.  

dieta w nietolerancji fruktozy tabela zawartosc fruktozy w owocach
Tabela I. Zawartość fruktozy i glukozy w owocach. 

dieta w nietolerancji fruktozy tabela zawartosc fruktozy w innych produktach
Tabela II. Zawartość fruktozy i glukozy w innych produktach.

Nietolerancja fruktozy – co można jeść? 

Produkty, które mogą jeść osoby z nietolerancją fruktozy, to te o małej zawartości cukru owocowego.  

Są to: 

  • w niewielkich ilościach owoce o małej zawartości fruktozy, a bogate w glukozę, np. papaja, awokado, rabarbar;  
  • warzywa: seler naciowy, rzodkiewka, szpinak, groch, brokuły, ziemniaki;  
  • grzyby: pieczarki, kurki, borowiki, skorzonera; 
  • nabiał: naturalny jogurt, twaróg, sery, mleko, zsiadłe mleko, maślanka;  
  • jaja; 
  • mięso, ryby, wędliny; 
  • produkty bogate w węglowodany: makaron, ryż, kukurydza, kasza gryczana; 
  • chrupkie pieczywo bez dodatku cukru i miodu; 
  • słone wypieki;  
  • wywarzy warzywne, świeże przyprawy, sok cytrynowy (w małych ilościach); 
  • woda mineralna, herbata, kawa, mleko; 
  • cukier gronowy, czyli glukoza.  

Pacjent z nietolerancją fruktozy powinien obserwować swój organizm i w wypadku wystąpienia dolegliwości, od razu eliminować dany produkt spożywczy.

pakiet wątrobowy baner

Nietolerancja fruktozy – przykładowy jadłospis 

I śniadanie 

Jogurt naturalny z morelami, nasionami chia i płatkami żytnimi. 

II śniadanie 

Pieczywo pełnoziarniste z szynką z udźca indyka oraz gruntowy ogórek. 

Obiad 

Pierś z kurczaka przyrządzona na parze, podana z ryżem jaśminowym, zsiadłym mlekiem i zblanszowanym kalafiorem. 

Podwieczorek 

Rukola i pokrojone w kostkę warzywa: papryka żółta, ogórek zielony. Na wierzchu układamy małe kulki mozzarelli przekrojone na połówki. Polewamy oliwą z oliwek z dodatkiem ulubionych ziół. 

Kolacja 

Twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, do tego pieczywo graham oraz mix sałat z kiełkami brokułu i zieloną papryką. 

Nietolerancja fruktozy a dieta – podsumowanie 

Pacjenci z nietolerancją fruktozy zawsze powinni pamiętać, że poza owocami i niektórymi warzywami fruktoza dodawana jest do wielu produktów spożywczych, aby nadać im słodki smak.  

Możemy ją znaleźć np. w ketchupie, marynatach, płatkach śniadaniowych, daniach typu instant, niektórych rodzajach pieczywa, niektórych lekach.  

Aby mieć gwarancję, że dany produkt nie zawiera fruktozy, należy zawsze czytać etykiety umieszczone na produkcie. To złoty środek, aby spożycie niedozwolonego produktu nie zakończyło się dla nas dolegliwościami od strony układu pokarmowego. 


Bibliografia:

  1. Krzysztof M., Kamińska B., Plata-Nazar K., Grabska-Nadolska M., Upośledzenie wchłaniania fruktozy: rola w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2010, tom 4, nr 2 
  2. Melchior C i wsp, Fructose and irritable bowel syndrome, Nutrition Research Reviews. 2020, Volume 33, Issue 2 
  3. Alruwaili NW, Alshdayed I, Fructose Metabolism and Its Effect on Glucose-Galactose Malabsorption Patients: A Literature Review, 2023,  
  4. Dymek A i wsp, Nietolerancja fruktozy – Opis przypadków. Alergia, 2017, 2; 

Fibromialgia – co to za choroba? Objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Fibromialgia to przewlekłe schorzenie objawiające się dolegliwościami bólowymi, które istotnie pogarsza codzienne funkcjonowanie. Jakie są przyczyny i objawy fibromialgii? Jak diagnozuje się to schorzenie i jakie są możliwości leczenia tej przypadłości? Dowiedz się więcej o fibromialgii z naszego artykułu.

Spis treści:

  1. Co to jest fibromialgia?
  2. Fibromialgia: objawy zespołu bólowego
  3. Co robić, gdy zauważy się objawy fibromialgii?
  4. Fibromialgia: diagnoza
  5. Sposoby leczenia fibromialgii
  6. Czy fibromialgię można całkowicie wyleczyć?
  7. Jak zapobiec zachorowaniu na fibromialgię?

Co to jest fibromialgia?

Fibromialgia to zespół bólowy o nie do końca wyjaśnionej etiologii. Charakteryzuje się przewlekłymi dolegliwościami bólowymi zlokalizowanymi w obrębie mięśni i stawów, które istotnie upośledzają jakość życia pacjentów. Schorzenie to bywa nazywane również reumatyzmem tkanek miękkich.

Na fibromialgię może cierpieć nawet 2-4% populacji, a choroba ta aż 10-krotnie częściej dotyka kobiet, szczególnie rasy białej. Uważa się, że dane statystyczne mogą być jednak niedoszacowane, ponieważ duża część przypadków nie jest zdiagnozowana.

>> Sprawdź też: Choroby rzadkie i ultrarzadkie

Przyczyny rozwoju fibromialgii

Jak już wspomniano, nie jest znana jedna, konkretna przyczyna fibromialgii. Istnieją pewne hipotezy dotyczące etiopatogenezy tego schorzenia, które upatrują przyczyny choroby w:

  • zaburzeniach powstawania hormonu wzrostu (czyli somatotropiny), czego konsekwencją jest obniżenie stężenia insulinopodobnego czynnika wzrostu, co z kolei prowadzi do nieprawidłowego działania mięśni oraz zmęczenia.
  • obniżonym stężeniu serotoniny, czego konsekwencją są zaburzenia nastroju oraz odczuwanie dolegliwości bólowych.
  • mutacjach genetycznych, wpływających na układ serotoninergiczny.
Panel neuroprzekaźników podstawowy

Fibromialgia: objawy zespołu bólowego

Najważniejszym objawem fibromialgii jest ból, który może początkowo obejmować odcinek szyjny lub lędźwiowy kręgosłupa, jednak z czasem dochodzi do jego uogólnienia. Dolegliwości mogą przyjmować bardzo różne nasilenie, które zmienia się w ciągu dnia. Pacjenci z fibromialgią często podają, że boli ich całe ciało. Zdarza się, że dolegliwości są nasilane przez wysiłek fizyczny. Objawy bólowe mogą przebiegać z okresami zaostrzeń i wyciszenia.

Objawy towarzyszące, które wpisują się w obraz kliniczny fibromialgii, to między innymi:

  • sztywność w obrębie stawów,
  • obniżenie siły mięśniowej,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia snu,
  • zaburzenia lękowe,
  • zaburzenia nastroju,
  • objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, biegunki, zaparcia),
  • suchość w jamie ustnej,
  • przeczulica skóry,
  • kołatanie serca,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nadmierna potliwość,
  • uczucie duszności,
  • czasami zaburzenia oddawania moczu.

>> Przeczytaj także: Zespół przewlekłego zmęczenia – gdy odpoczynek nie pomaga

Fibromialgia: punkty uciskowe

Bardzo charakterystycznym objawem fibromialgii jest punktowa tkliwość. Podczas ucisku wybranych obszarów pacjent podaje występowanie w rzucie tych miejsc. Są to przede wszystkim miejsca przyczepów ścięgien. Uważa się, że za dolegliwości bólowe w tych miejscach odpowiada zapalenie neurogenne, za które odpowiada uwolnienie substancji P i innych neuroprzekaźników.

Do typowych punktów uciskowych w fibromialgii zaliczamy między innymi miejsca takie jak:

  • górno-boczny kwadrant pośladka,
  • tylna powierzchnia krętarza większego,
  • połączenia chrzęstno-kostne drugiego żebra,
  • kłykcie przyśrodkowe kości udowej,
  • przyczepy mięśni podpotylicznych.

>> To może Cię także zainteresować: Miastenia – choroba zmęczonych mięśni

Co robić, gdy zauważy się objawy fibromialgii?

Jeżeli wystąpią u Ciebie objawy mogące sugerować fibromialgię – konieczna jest konsultacja lekarska. W pierwszym kroku należy udać się do lekarza rodzinnego, który po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu i zbadaniu pacjenta zadecyduje o dalszym postępowaniu. Konieczna może okazać się konsultacja reumatologiczna i wykluczenie innych schorzeń.

Fibromialgia: diagnoza

W postawieniu diagnozy fibromialgii zastosowanie znajdują specjalne kryteria (AAPT 2019), które obejmują:

  • wielomiejscowy ból, obejmujący przynajmniej 6 z 9 obszarów ciała,
  • obecność zmęczenia oraz zaburzeń snu,
  • przewlekłość dolegliwości, a więc trwanie objawów klinicznych przynajmniej przez 3 miesiące.

>> Przeczytaj także: Bezsenność: objawy, leczenie, skutki. Niedobór jakiej witaminy powoduje bezsenność?

Fibromialgia a badania krwi

Badania laboratoryjne nie przynoszą raczej istotnych informacji podczas diagnozowania fibromialgii. W pewnych sytuacjach w surowicy i w płynie mózgowo-rdzeniowym oznacza się stężenia:

  • serotoniny,
  • tryptofanu – a więc prekursora serotoniny,
  • insulinopodobnego czynnika wzrostu,
  • substancji P.
Pakiet stres (12 badań)

Sposoby leczenia fibromialgii

Leczenie fibromialgii wymaga holistycznego podejścia. Terapia obejmuje zarówno edukację chorego, zmianę stylu życia, psychoterapię, jak i leczenie farmakologiczne. Bardzo dużą rolę w leczeniu tego schorzenia odgrywa również odpowiednio dobrana aktywność fizyczna oraz postępowanie fizjoterapeutyczne.

Farmakologia w leczeniu fibromialgii

W terapii farmakologicznej fibromialgii stosuje się przede wszystkim:

  • leki przeciwdepresyjne – typowo trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, a także inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny,
  • leki przeciwbólowe – w tym opioidy (tramadol), a także paracetamol,
  • leki przeciwpadaczkowe – takie jak np. gabapentyna i pregabalina; zauważono bowiem, że substancje te pozwalają na zmniejszenie odczuwania bólu.

Warto dodać, że nie zaleca się stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz sterydów.

>> Sprawdź też: Środki psychoaktywne – definicja, rodzaje, wykrywanie w organizmie

Zmiana trybu życia we fibromialgii

Niezwykle ważna jest również zmiana codziennego funkcjonowania. Warto wprowadzić regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do możliwości danego pacjenta. Ważna jest również zbilansowana i zróżnicowana dieta, bogata w niezbędne składniki odżywcze. Pojawiają się doniesienia o stosowaniu diety bogatej w pokarmy zawierające tryptofan, a więc prekursor serotoniny. Należy mieć jednak świadomość, że do tej pory nie potwierdzono skuteczności tego rodzaju postępowania.

Terapia w fibromialgii

Warto mieć świadomość, że w leczeniu fibromialgii dużą rolę odgrywa tak zwana terapia pomocnicza, która obejmuje:

  • ćwiczenia aerobowe i siłowe,
  • psychoterapię,
  • akupunkturę,
  • hydroterapię,
  • krioterapię ogólnoustrojową,
  • leczenie uzdrowiskowe,
  • przezczaszkową stymulację prądem stałym.

>> Przeczytaj również: Ciągłe zmęczenie – problem XXI wieku. Czy to może być objaw choroby?

Czy fibromialgię można całkowicie wyleczyć?

Całkowite wyeliminowanie objawów fibromialgii jest trudne, jednak holistyczne podejście do schorzenia, które obejmuje opiekę reumatologa, fizjoterapeuty, a także psychologa i psychiatry, pozwala na wyciszenie objawów i dłuższe okresy remisji klinicznej.

Jak zapobiec zachorowaniu na fibromialgię?

Nie ma sposobu, który pozwala na zapobieganie i profilaktykę zachorowania na fibromialgię. Specjaliści nie do końca poznali patogenezę tej choroby – składają się na nią bowiem zarówno czynniki genetyczne oraz hormonalne, jak i psychologiczne. Jednak odpowiednia opieka medyczna, leczenie farmakologiczne czy zdrowy tryb życia pozwalają na zmniejszenie dolegliwości i poprawę jakości życia.

Fibromialgia to przewlekły zespół bólowy charakteryzujący się dolegliwościami zlokalizowanymi w obrębie mięśni i stawów. Przyczyny tego schorzenia nie zostały do końca poznane. W leczeniu zastosowanie znajdują zarówno metody farmakologiczne, fizjoterapeutyczne, jak i psychoterapię. Pacjenci z fibromialgią wymagają specjalistycznej i długotrwałej opieki.


Bibliografia

  1. P. Gajewski, Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych, Medycyna Praktyczna, Kraków 2019/2020,
  2. W. Samborski, Fibromialgia, Wielka Interna – Reumatologia. Wydawnictwo Medical Tribune 2012.

Żelazo – zapotrzebowanie, źródła w diecie, niedobór i nadmiar

Żelazo to składnik wszystkich żywych organizmów na Ziemi, za wyjątkiem niektórych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bacillus. Fakt, iż żelazo jest składnikiem krwi, opisano już w XVIII wieku. Co dziś wiemy o żelazie? Jaką rolę spełnia w organizmie? Sprawdź, jakie produkty zawierają żelazo i w jakiej formie najlepiej się wchłania. 

Spis treści:

  1. Wchłanianie żelaza w organizmie. Żelazo hemowe i niehemowe
  2. Rola żelaza w organizmie człowieka – za co odpowiada żelazo? Objawy niedoboru żelaza
  3. Zapotrzebowanie na żelazo i jego źródła w diecie
  4. Żelazo we krwi – jakie badania wykonać?
  5. Wyrównywanie poziomów żelaza w organizmie
  6. Rola żelaza w organizmie – podsumowanie

Wchłanianie żelaza w organizmie. Żelazo hemowe i niehemowe

Człowiek o masie 70 kg dysponuje pulą ok. 5 g żelaza. Jego zawartość w organizmie regulowana jest na poziomie wchłaniania. Organizm człowieka nie dysponuje mechanizmami, które zapewniałyby sprawne wydalanie nadmiaru żelaza. Dlatego to natura pilnuje, aby absorbować optymalne jego ilości. Dzięki temu nie dochodzi do jego nadmiernego gromadzenia w tkankach i narządach.  

Wchłanianie żelaza odbywa się w dwunastnicy i jelicie cienkim. Składniki, które zwiększają wchłanianie żelaza, to: 

  • witamina C, 
  • aminokwasy – histydyna, lizyna,  
  • białko zwierzęce – mięso, drób, ryby,  
  • niskie pH soku żołądkowego (kwas solny).  

Wchłanianie żelaza ograniczają z kolei: 

  • niektóre pierwiastki, w tym wapń, cynk, miedź, mangan, kadm, ołów, 
  • fosforany,  
  • błonnik, 
  • kwas szczawiowy, 
  • kwas fitynowy, 
  • białka kazeinowe i serwatkowe zawarte w mleku, przetworach mlecznych i jajach.  

>> Więcej o tym, z czym można łączyć żelazo, znajdziesz w artykule: Jak łączyć witaminy i minerały?  

Jakie żelazo najlepiej się wchłania? 

W produktach żywnościowych żelazo występuje w postaci hemowej i niehemowej. Żelazo z postaci hemowej przyswaja się w 20% (15-35%), a żelazo niehemowe w 5%.  

Żelazo hemowe znajduje się w produktach odzwierzęcych. Jego większa przyswajalność wynika z tego, że występuje ono w formie gotowej do wchłaniania – na II stopniu utleniania.  

Z kolei żelazo niehemowe, zawarte w produktach pochodzenia roślinnego, jest na III stopniu utleniania. Aby się wchłonęło, musi zostać zredukowane do II stopnia utleniania. To powoduje straty w jego przyswajalności. Poza tym obecne w roślinach fityniany oraz związki mineralne dodatkowo ograniczają jego wchłanianie.  

Jednak produkty roślinne wciąż stanowią istotne źródło żelaza, nawet w diecie mieszanej. Jest to spowodowane jego wysoką w nich zawartością oraz powszechnością występowania (Tabela 2). 

Warto wiedzieć, że żelazo z mleka kobiecego wchłania się aż w 50%.  

Rola żelaza w organizmie człowieka – za co odpowiada żelazo? Objawy niedoboru żelaza.  

Kluczową rolą żelaza w organizmie człowieka jest udział w transporcie tlenu z płuc do wszystkich tkanek ciała. Ponadto uczestniczy ono w łańcuchu reakcji prowadzących do powstawania prekursora serotoniny, prekursora dopaminy oraz niektórych hormonów steroidowych. Żelazo bierze udział w erytropoezie (procesie powstawania i różnicowania krwinek czerwonych), powstawaniu leukocytów i reakcjach immunologicznych.  

Ze względu na pełnione w organizmie funkcje, niski poziom żelaza skutkuje niedotlenieniem i zaburzeniami systemu odpornościowego. Efektem tego jest anemia – niedokrwistość z niedoboru żelaza oraz częstsze infekcje.  

pakiet anemii podstawowy

Objawy niedoboru żelaza w organizmie 

Objawy braku żelaza w organizmie pokrywają się z objawami anemii. Należą do nich: 

  • zmęczenie, 
  • osłabienie i zmniejszona tolerancja wysiłku, 
  • bóle i zawroty głowy, 
  • problemy z koncentracją uwagi,  
  • bladość skóry,  
  • problemy z włosami.  

>> Więcej o anemii i jej przyczynach w artykule: Anemia – przyczyny, objawy i rodzaje niedokrwistości  

Objawy nadmiaru żelaza w organizmie  

Wydalanie żelaza z organizmu człowieka odbywa się:  

  • z moczem i kałem,  
  • w złuszczonym naskórku,   
  • w przypadku miesiączkujących kobiet podczas menstruacji.  

Wysoki poziom żelaza zdarza się rzadko. Jest związany ze zbyt wysoką jego podażą, z suplementacją lub hemochromatozą – genetycznie uwarunkowaną chorobą, która powoduje ogólnoustrojowe przeciążenie żelazem. Nie obserwuje się toksyczności żelaza dostarczanego z pożywieniem.  

Podwyższenie poziomu żelaza skutkuje odkładaniem się jego nadmiaru w komórkach miąższowych takich narządów jak: 

  • wątroba 
  • trzustka 
  • serca 
  • stawy 
  • skóra 
  • przysadka mózgowa.  

Zaawansowana hemochromatoza powoduje zaburzenia funkcjonowania tych narządów i prowadzi do szeregu chorób (marskość wątroby, rak wątroby, kardiomiopatia, cukrzyca, artretyzm).  

>> Przeczytaj też: Hermochromatoza – najczęstsza choroba rzadka  

Zapotrzebowanie na żelazo i jego źródła w diecie 

Zapotrzebowanie na żelazo jest większe u kobiet i miesiączkujących dziewcząt, wzrasta również w ciąży. Miesiączkujące kobiety narażone są na powstawanie niedoborów żelaza, dlatego szczególnie powinny dbać o to, aby dostarczać ten pierwiastek z dietą.  

żelazo zapotrzebowanie na żelazo tabela
Tabela 1: Zapotrzebowanie na żelazo.

Kobiety w ciąży, aby pokryć zwiększone zapotrzebowanie płodu i łożyska (szczególnie w II i III trymestrze ciąży), powinny suplementować żelazo (najlepiej pod kontrolą badań laboratoryjnych).  

żelazo źródła żelaza w diecie tabela
Tabela 2: Źródła żelaza w diecie – przykładowe produkty  

Żelazo we krwi – jakie badania wykonać? 

Diagnostyka gospodarki żelazowej – zarówno nadmiaru jak i niedoboru – nie opiera się na oznaczaniu tego pierwiastka we krwi. Żelazo jest magazynowane w organizmie, a zasoby magazynowe żelaza odzwierciedla ferrytyna. Sam poziom żelaza w surowicy wskazuje jego poziom dostępny na bieżące potrzeby organizmu i może być jeszcze prawidłowy, nawet wówczas, gdy magazyny są już puste. Dlatego określenie prawdziwego stanu gospodarki żelazowej wymaga oznaczenia kilku parametrów, wśród których ważna jest ferrytyna.  

badanie ferrytyny baner

Pośrednim odzwierciedleniem żelaza we krwi jest stężenie hemoglobiny, która oznaczane jest w morfologii krwi. Należy sobie jednak zdawać sprawę z faktu, iż obniżony poziom hemoglobiny i niedokrwistość z niedoboru żelaza oznacza głębokie niedobory tego pierwiastka.  

Organizm – nawet jeśli żelaza już zaczyna brakować – stara się kierować jak największą dostępną pulę na zabezpieczenie przenoszenia tlenu przez krew, czego odzwierciedleniem jest prawidłowa albo nieznacznie obniżona hemoglobina.  

badanie żelaza

>> Szczegółowe informacje o tym, jakie badania zrobić, aby potwierdzić niedobór żelaza i w jakiej kolejności zmieniają się poszczególne parametry, dostępne są w artykule: Niedobór żelaza w organizmie  

Wyrównywanie poziomów żelaza w organizmie 

Prawidłowe stężenie żelaza w organizmie jest bardzo ważne, dlatego należy wiedzieć, jak radzić sobie z jego nadmiarem i niedoborem. 

Jak uzupełnić niedobór żelaza w organizmie?  

Bieżące uzupełnianie zapasów żelaza powinno odbywać się z codzienną dietą. Mimo że żelazo z produktów roślinnych wchłania się w mniejszych ilościach niż z produktów zwierzęcych, da się utrzymać jego prawidłowy poziom nawet na diecie wegetariańskiej. Warto skonsultować się z dietetykiem, aby mieć pewność, że dieta jest prawidłowo skomponowana. Dotyczy to zwłaszcza miesiączkujących kobiet.  

W przypadku stwierdzenia niedokrwistości z niedoboru żelaza uzupełnienie tego pierwiastka z dietą jest bardzo trudne. Dlatego – w zależności od stopnia anemii – lekarz przepisuje odpowiednie leki.  

Leczenie niedokrwistości jest procesem długim, bo nie da się szybko uzupełnić niedoborów (zwłaszcza jeśli są głębokie i pogłębiane obfitymi miesiączkami). W leczeniu niedokrwistości pomocna jest odpowiednia dieta.  

>> Więcej o tym, jak długo trwa leczenie anemii z niedoboru żelaza i jakie preparaty są najlepiej przyswajalne, znajdziesz tu: Suplementacja i leczenie preparatami żelaza w stanach niedoborów i w niedokrwistości  

Nadmiar żelaza – jak obniżyć jego poziom we krwi? 

Postępowanie w przypadku nadmiaru żelaza we krwi zależy od jego przyczyny i stopnia nagromadzenia tego pierwiastka. W przypadku pacjentów z hemochromatozą postępowaniem leczniczym są upusty krwi, wykonywane u chorych okresowo, w zależności od poziomu ferrytyny. Ilość upuszczanej u danego pacjenta krwi ustalana jest indywidualnie, w zależności od stanu chorego i schorzeń współistniejących.  

Rola żelaza w organizmie – podsumowanie  

Żelazo to pierwiastek bardzo ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Niedobór żelaza jest jednym z częstszych niedoborów w populacji, co związane jest z fizjologią kobiety. Dlatego informacje o tym jak funkcjonuje obrót żelazem, jak chronić się przed anemią i jak wygląda leczenie, stanowią jeden z fundamentów profilaktyki zdrowotnej.  


Bibliografia:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.  
  2. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015 
  3. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie – pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020 

Choroba Hirschsprunga: charakterystyka, przyczyny i objawy u dzieci i dorosłych

Choroba Hirschsprunga to stosunkowo rzadka, wrodzona choroba dotycząca przewodu pokarmowego, która może występować zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Jakie są najczęstsze objawy choroby Hirschsprunga? Jak stawia się diagnozę? I wreszcie, jakie mamy możliwości leczenia tej przypadłości? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziemy w poniższym artykule.

Spis treści:

  1. Czym jest choroba Hirschsprunga?
  2. Przyczyny choroby Hirschsprunga
  3. Choroba Hirschsprunga – jakie daje objawy?
  4. Diagnostyka choroby Hirschsprunga
  5. Choroba Hirschsprunga – jak wygląda leczenie?

Czym jest choroba Hirschsprunga?

Choroba Hirschsprunga to schorzenie dotyczące motoryki przewodu pokarmowego, nazywane również bezzwojowością jelita grubego. W niektórych przypadkach schorzenie dotyka również jelita cienkiego, a nawet jego początkowego odcinka – czyli dwunastnicy.

Choroba Hirschsprunga występuje z częstością około 1 na 5000 żywo urodzonych dzieci. Zauważono, że dolegliwość ta częściej diagnozowana jest u chłopców.

Co więcej, choroba Hirschsprunga może być elementem obrazu klinicznego innych schorzeń wrodzonych, w tym zespołu Downa i zespołu Waardenburga. W ostatnim czasie zauważono wzrost częstości występowania tej przypadłości.

Choroba Hirschsprunga u dzieci i u dorosłych

W większości przypadków schorzenie diagnozowane jest już w pierwszym roku życia. Jednak przy mniej charakterystycznym obrazie klinicznym, możliwe jest opóźnienie w diagnozie. Zdarza się tak, że choroba jest rozpoznawana dopiero w wieku dorosłym. Wówczas w wywiadzie stwierdzamy wieloletnią diagnostykę zaparć i dolegliwości bólowych w obrębie jamy brzusznej, które ostatecznie wynikały z bezzwojowości jelita grubego.

Czy choroba Hirschsprunga jest dziedziczna?

Etiopatogeneza choroby Hirschsprunga jest złożona i ciągle nie do końca poznana. Od 5 do 20% przypadków choroby występuje rodzinnie lub jest związana z zespołami genetycznymi – np. wspomnianym już zespołem Downa, Lemliego, czy zespołem Opitza.

Schorzenie może wynikać z mutacji genetycznych w obrębie genów takich jak gen RET, czy też GDNF. Ryzyko dziedziczenia zależy od rodzaju mutacji.

Przyczyny choroby Hirschsprunga

Przyczyną schorzenia jest brak zwojów nerwowych w obrębie jelitowego splotu nerwowego, co wynika z genetycznego defektu, polegającego na zahamowaniu migracji pierwotnych komórek nerwowych w początkowym okresie życia płodowego.

Brak opisywanych zwojów nerwowych w większości przypadków dotyczy odbytnicy i esicy, jednak zmiany te mogą obejmować także inne odcinki jelita grubego, a nawet jelito cienkie.

Te nieprawidłowości powodują istotne zwężenie jelita w odcinku bezzwojowym oraz jego poszerzenie w odcinku poprzedzającym, co prowadzi do pojawienia się objawów klinicznych schorzenia.

Warto mieć świadomość, że w pewnych sytuacjach mamy do czynienia z bardzo krótkim odcinkiem zwężenia, które obejmuje tylko kilka centymetrów jelita grubego. Wówczas mówimy o ultrakrótkiej postaci choroby Hirschsprunga.

>> Przeczytaj także: Postaw na zdrowe jelita!

Choroba Hirschsprunga – jakie daje objawy?

Pierwsze objawy choroby Hirschsprunga pojawiają się już w okresie noworodkowym, a więc przed ukończeniem pierwszego miesiąca życia. Należą do nich między innymi:

  • zaparcia,
  • wzdęcia,
  • nawracające biegunki,
  • opóźnione wydalanie smółki,
  • opóźniony rozwój fizyczny,
  • pusta bańka odbytnicy w czasie badania per rectum,
  • dolegliwości bólowe w obrębie jamy brzusznej,
  • nietrzymanie stolca.

Diagnostyka choroby Hirschsprunga

Podejrzenie choroby wysuwa się na podstawie objawów klinicznych – u noworodka będzie to opóźnione oddanie smółki oraz pusta bańka odbytnicy w badaniu per rectum.

Badaniem potwierdzającym rozpoznanie choroby Hirschsprunga jest biopsja błony śluzowej i podśluzowej odbytnicy. Jeżeli taka biopsja nie pozwala na postawienie diagnozy, to konieczne może być wykonanie bardziej inwazyjnej procedury, a więc biopsji pełnościennej. Jest to biopsja chirurgiczna wykonywana podczas zabiegu operacyjnego.

Gastroenterologia - genetyczny panel diagnostyczny (met. NGS, badanie z konsultacją)

Pomocniczo można wykonać kontrastowy wlew doodbytniczy, który pozwala na zobrazowanie zwężeń i poszerzeń w obrębie jelit. Czasami wykonuje się również manometrię odbytnicy, a więc badanie, które ocenia ciśnienie w danym obszarze jelita grubego, a także czynność zwieracza odbytu.

Choroba Hirschsprunga – jak wygląda leczenie?

Leczenie choroby Hirschsprunga jest leczeniem chirurgicznym. Zabieg operacyjny polega na usunięciu zwężonego, bezzwojowego odcinka jelita oraz wykonaniu jego zespolenia powyżej zwieracza odbytu.

Zabieg operacyjny można wykonać różnymi technikami, a wybór odpowiedniej metody zależy od danego przypadku klinicznego i wielkości obszaru, który objęty jest zwężeniem. Zabiegi operacyjne często obejmują kilka etapów. Dla przykładu: leczenie operacyjne choroby Hirschsprunga sposobem Duhamela obejmuje początkowo wykonanie resekcji proksymalnego odcinka zwężonego jelita, po czym wykonuje się zespolenie jelita drogą przezodbytniczą z tylną ścianą kikuta odbytnicy.

Zaawansowane przypadki choroby Hirschsprunga mogą wymagać wykonania kolostomii, a więc zabiegu operacyjnego, który polega na wyprowadzeniu światła jelita grubego na powierzchnię ściany brzucha.

Choroba Hirschsprunga – rokowania

Choroba Hirschsprunga wymaga odpowiedniego leczenia, ponieważ jego niepodjęcie może wiązać się z wystąpieniem poważnych powikłań, takich jak: niedrożność przewodu pokarmowego, rozdęcie okrężnicy czy też wgłobienie jelit. Należy mieć świadomość, że leczenie operacyjne również wiąże się z pewnymi powikłaniami, do których należy między innymi:

  • nieszczelność wykonanego zespolenia jelitowego,
  • nieradykalne wycięcie odcinka bezzwojowego,
  • zaburzenia czynnościowe w obrębie przewodu pokarmowego,
  • nietrzymanie stolca,
  • przewlekłe dolegliwości bólowe w obrębie jamy brzusznej,
  • zaburzenia perystaltyki jelit.

Choroba Hirschsprunga to wrodzone zaburzenie motoryki przewodu pokarmowego, które zazwyczaj ujawnia się już w okresie noworodkowym, choć czasami diagnoza stawiana jest w wieku dorosłym. Jego rozpoznanie wymaga wykonania biopsji i badania histopatologicznego pobranego fragmentu jelita. Leczenie choroby Hirschsprunga wymaga wykonania zabiegu operacyjnego.


Bibliografia

  1. M. Zelga i inni, Choroba Hirschsprunga u dzieci i dorosłych – kompendium wiedzy dla chirurga ogólnego, Wydawnictwo Borgis – Nowa Medycyna, 2/2017, s. 59-72,
  2. A. Latos-Bieleńska i inni, Wrodzone wady rozwojowe w Polsce w latach 2005-2006. Dane z Polskiego Rejestru Wrodzonych Wad Rozwojowych. Ośrodek Wydaw. Nauk., Poznań 2010,
  3. P. Czauderna i inni, Przezodbytnicza endorektalna operacja sprowadzenia jelita grubego (TEPT) w chorobie Hirschsprunga – doświadczenie wstępne na gruncie polskim na podstawie 7 leczonych pacjentów. Pediatr Współczesna Gastroenterol Hepatol i Żywienie Dziecka, 2006; 8(3): 183-187.

Prolina i jej właściwości

Prolina to aminokwas, czyli związek organiczny będący podstawowym elementem budulcowym białek. Prolina jest składnikiem jednego z najważniejszych białek organizmu, czyli kolagenu. Sprawdź, skąd organizm czerpie prolinę, jakie jest jej znaczenie i czy warto ją dodatkowo suplementować. 

Spis treści:

  1. Prolina – co to jest? 
  2. Prolina i jej rola w organizmie
  3. Prolina a kolagen. Czy dodatkowa suplementacja proliny zwiększa syntezę kolagenu w skórze?
  4. Prolina – niedobór i nadmiar
  5. Prolina – źródła w diecie 
  6. Właściwości proliny – podsumowanie

Prolina – co to jest? 

Prolina to aminokwas produkowany przez organizm człowieka. Jako taki nie musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Prolina jest składnikiem wielu białek, jednak to jej obecność w kolagenie wydaje się być kluczowa dla roli, jaką spełnia w organizmie.  

Prolina i jej pochodna, hydroksyprolina, są ważnym składnikiem strukturalnym tego białka. Przemiana proliny w hydroksyprolinę wymaga obecności witaminy C.  

Niedobór witaminy C – jak pokazuje historia medycyny – może skutkować zaburzeniami tego procesu, prowadzić do nieprawidłowości i osłabienia włókien kolagenu, nawet wywoływać szkorbut, chorobę, której już na szczęście nie spotykamy w zachodnim świecie.  

Prolina i jej rola w organizmie 

Prolina to ważny składnik kolagenu, budulca tkanki łącznej skóry, ścięgien, chrząstek, stawów i kości. Wspiera i ochrania narządy wewnętrzne oraz zapewnia prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Pełni też ważną rolę w procesie gojenia się ran, dlatego ważne jest, aby zapewnić obecność proliny w diecie osób z oparzeniami i gojącymi się ranami.  

Ponadto prolina odgrywa ważną rolę w systemie antyoksydacyjnym i wymiataniu wolnych rodników. Istnieją badania wskazujące, że stężenie proliny wzrasta w odpowiedzi na stres oksydacyjny. Aminokwas ten bierze także udział w różnicowaniu komórek (w tym embrionalnych komórek macierzystych).  

Prolina a kolagen. Czy dodatkowa suplementacja proliny zwiększa syntezę kolagenu w skórze?  

Biochemicznie ok. 30% cząsteczki kolagenu składa się proliny i hydroksyproliny. Bez tego aminokwasu nie ma syntezy kolagenu. Z tego powodu producenci suplementów obiecują, iż dodatkowa porcja proliny wpłynie pozytywnie na zawartość kolagenu w skórze, a dzięki temu odmłodzi ją i uelastyczni. 

Suplementacja kolagenu ma być również niezbędna dla osób z trudno gojącymi się ranami. Najlepszą metodą wspomagania syntezy kolagenu w skórze i w trudno gojących się ranach jest zapewnienie odpowiedniego stanu odżywienia z odpowiednią podażą białka i kalorii.  

Jednakże w stanach wzmożonego zapotrzebowania na kolagen kuszące wydaje się zwiększenie jego syntezy. Badania wskazują, iż we wczesnych fazach gojenia się rany poziom proliny w płynie surowiczym skaleczenia jest co najmniej o 50% wyższy niż w osoczu. To sugeruje, iż prolina jest transportowana do miejsca gojenia się rany.  

Okazuje się jednak, że dostarczenie dodatkowej porcji proliny w diecie lub z suplementacją nie zwiększa syntezy kolagenu. Taki związek zachodzi w przypadku dostarczania dodatkowej porcji argininy lub ornityny, ale nie proliny.  

Pakiet kolagen – synteza i suplementacja banerek

>> To może Cię zainteresować: Czym są suplementy diety i czym się różnią od leków?

Prolina – niedobór i nadmiar  

Prolina jest aminokwasem, który w organizmie ssaków pochodzi z kilku źródeł. Jest to: 

  • dieta;  
  • endogenna synteza – opisano trzy szlaki biosyntezy proliny (opierające się na kwasie glutaminowym, ornitynie i argininie. Synteza proliny z glutaminy, glutaminianu, argininy i ornityny u zwierząt jest specyficzna dla gatunku oraz poszczególnych tkanek. Wszystkie ssaki mogą syntetyzować prolinę z argininy); 
  • rozpad białek.  
Profil aminokwasów

Niedobór proliny  

Stężenie proliny w osoczu człowieka może być zmienne. Jednak jej prawdziwy niedobór występuje tylko u niektórych osób. Dotyczy to pacjentów, którzy na skutek wrodzonego błędu powodującego zaburzenia metabolizmu peptydów cierpią z powodu ograniczonej syntezy kolagenu i gorszego gojenia się ran. 

Choroba jest powodowana przez mutację w genie PEPD, której efektem jest niedobór prolidazy – jednego z enzymów biorących udział w przemianach aminokwasów. Oprócz zaburzeń syntezy kolagenu choroba może objawiać się poważnymi zmianami skórnymi, zaburzeniami poznawczymi, powiększeniem śledziony.  

Występuje 1 raz na ponad 1 milion żywych urodzeń. Opisano także związek pomiędzy niedoborem enzymu prolidazy a SLE – układowym toczniem rumieniowatym.  

Nadmiar proliny  

Zaburzenia związane z nadmiarem proliny również są związane z metabolicznymi defektami enzymów biorących udział w katabolizmie tego aminokwasu. Są to: hiperprolinemia typu I (niedobór dehydrogenazy proliny) i hiperprolinemia typu II (defekt dehydrogenazy pyrolino-5-karboksylowej). 

Nadmiar proliny a depresja  

Ciekawe światło na problem nadmiaru proliny w diecie rzucają doniesienia wskazujące na to, iż zbyt wysokie jej spożycie z dietą może korelować z depresją. W jednym z przeprowadzonych w tym kierunku badań ustalono, iż prolina jest tym czynnikiem dietetycznym, który ma silny wpływ na depresję.  

Wysokie spożycie proliny z dietą ma wpływ na mikrobiotę pacjentów oraz koreluje ze zwiększonym stężeniem zonuliny – białka, które jest markerem przepuszczalności jelit. Wydaje się więc, iż korelacja wysokiego stężenia proliny i powstawania depresji ma związek z zaburzeniami mikrobioty jelitowej.  

Prolina – źródła w diecie  

Z typową dietą dostarcza się ok. 5 g proliny na dobę.  

Główne źródła proliny to produkty bogate w białko, w tym białko zwierzęce – mięso, ryby, skorupiaki, nabiał. Jej źródłem jest też żelatyna oraz produkty wytworzone z chrząstek, skóry i kości zwierząt.  

Źródłem proliny dla wegetarian może być soja. W 100 g soi znajduje się 1 950 mg proliny. Innym źródłem jest siemię lniane – w 100 g siemienia znajduje się 996 mg proliny.  

Właściwości proliny – podsumowanie 

Prolina, ze względu na fakt, iż może być wytwarzana przez organizm człowieka, nie jest uznawana za tzw. aminokwas niezbędny. Nie musi więc być dostarczana z dietą. Mimo to dieta jest ważnym źródłem proliny.  

Prolina jest jednym z głównych składników budulcowych kolagenu, dlatego producenci suplementów zachęcają do ich stosowania. Pomimo dobrych przesłanek teoretycznych, badania nie potwierdzają, że dodatkowa suplementacja proliny może skutkować wzmożoną syntezą kolagenu. Co więcej, jej nadmiar może wpływać na zmianę składu mikrobioty jelitowej i powodować depresję.  

W przypadku proliny po raz kolejny potwierdza się scenariusz, w którym – pomimo podstaw teoretycznych – w praktyce organizm nie odnosi korzyści z przyjmowania dodatkowej suplementacji.  

Najlepszym sposobem, by zadbać o optymalny poziom proliny, jest zrównoważona dieta.  

>>> Przeczytaj też: Kolagen – czym jest, jakie pełni funkcje w organizmie, kolagenozy


Bibliografia:

  1. Barbul A. Proline precursors to sustain Mammalian collagen synthesis. J Nutr. 2008 Oct;138(10):2021S-2024S. doi: 10.1093/jn/138.10.2021S. PMID: 18806118 
  2. Wu G, Bazer FW, Burghardt RC, Johnson GA, Kim SW, Knabe DA, Li P, Li X, McKnight JR, Satterfield MC, Spencer TE. Proline and hydroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition. Amino Acids. 2011 Apr;40(4):1053-63. doi: 10.1007/s00726-010-0715-z. Epub 2010 Aug 10. PMID: 20697752; PMCID: PMC3773366. 
  3. Mayneris-Perxachs J, Castells-Nobau A, Arnoriaga-Rodríguez M, Martin M, de la Vega-Correa L, Zapata C, Burokas A, Blasco G, Coll C, Escrichs A, Biarnés C, Moreno-Navarrete JM, Puig J, Garre-Olmo J, Ramos R, Pedraza S, Brugada R, Vilanova JC, Serena J, Gich J, Ramió-Torrentà L, Pérez-Brocal V, Moya A, Pamplona R, Sol J, Jové M, Ricart W, Portero-Otin M, Deco G, Maldonado R, Fernández-Real JM. Microbiota alterations in proline metabolism impact depression. Cell Metab. 2022 May 3;34(5):681-701.e10. doi: 10.1016/j.cmet.2022.04.001. PMID: 35508109. 
  4. M. WRÓBLEWSKI, R. KOŁODZIEJSKA, R. STUDZIŃSKA, A. KARCZMARSKA-WÓDZKA, M. DRAMIŃSKI, PROLINA – POSPOLITY AMINOKWAS WYJĄTKOWYKATALIZATOR. CZĘŚĆ I. BIOSYNTEZA PROLINY. WEWNĄTRZCZĄSTECZKOWA KONDENSACJA ALDOLOWA. Wiadomości chemiczne, 2013, 67, 9-10.  
  5. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Meeting (‎64th : 2005: Rome, Italy)‎, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization & International Programme on Chemical Safety. (‎2006)‎. Safety evaluation of certain contaminants in food. / prepared by the sixty-fourth meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. World Health Organization 
  6. https://www.orpha.net/pdfs/data/patho/Pro/pl/Niedobor_prolidazy_PL_pl_PRO_ORPHA742.pdf   
  7. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jakie-skladniki-znajduja-sie-w-soi/   
  8. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/siemie-lniane-czy-nasiona-chia/