Strona główna Blog Strona 115

Pierwiastki śmierci – kadm, rtęć, ołów

0

Artykuł został zaktualizowany 24.01.2025 r.

Metale ciężkie to cisi towarzysze naszego życia – nie myślimy o nich zbyt często, choć otaczają nas na każdym kroku. Tymczasem te toksyczne związki mogą wnikać do organizmu, wywierając negatywny wpływ na nasze zdrowie. Jakie mogą być objawy zatrucia metalami ciężkimi i jakie badania pozwalają je zdiagnozować?

Metale ciężkie zbędne dla procesów życiowych człowieka to między innymi kadm, rtęć i ołów. Są to pierwiastki bardzo toksyczne, których występowanie w każdym stężeniu jest niepożądane. Co więcej, poza wysoką toksycznością mają zdolność kumulacji, czyli gromadzenia się w organizmie człowieka. Stanowią one poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, łatwo przechodzą przez łożysko i barierę krew-mózg. Mogą być przyczyną zatruć ostrych i przewlekłych. Wywołują przede wszystkim zmiany w syntezie białka i zaburzenia wytwarzania ATP, w których następstwie dochodzi do poważnych zmian chorobowych łącznie z nowotworowymi.

Metale ciężkie mogą wnikać do organizmu człowieka poprzez układ oddechowy, pokarmowy oraz przez skórę. Co ważne, skutki ich działania mogą ujawniać się dopiero po wielu latach.

Toksyczność metali ciężkich

KADMRTĘĆOŁÓW
Działanie rakotwórcze, uszkadza nerki, płuca i wątrobę.

Powoduje choroby kostne (zaburza przemiany wapnia i fosforu), zaburzenia wzrostu i wzroku oraz bezpłodność (u mężczyzn zwykle kumuluje się w jądrach). Wypiera cynk ze ścian tętnic, prowadzi do rozwoju miażdżycy i nadciśnienia.
Silna neurotoksyna, gromadzi się w tkance mózgowej i rdzeniu kręgowym, zakłócając funkcje neurologiczne.

Zaburzenie widzenia i świadomości. Stany dezorientacji i zagubienia, kłopoty z pamięcią, nerwowość, drżenie rąk.
Zatrucia przewlekłe dotyczą głównie układu pokarmowego i nerwowego.

Brak apetytu, kolki, skurcze. Znużenie, zmęczenie, porażenie mięśni, osłabienie pamięci, zaburzenia neurologiczne i psychiczne. Bezpłodność oraz deformacja kości – hamuje wbudowywanie wapnia w struktury kości. Utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Powoduje anemię.

Toksyczność metali ciężkich zależy od dawki, drogi narażenia, wieku, płci i stanu odżywienia narażonych osób.

Grupą szczególnego ryzyka są dzieci, u których wiele mechanizmów obronnych nie jest jeszcze aktywnych, ponieważ sam układ odpornościowy dopiero zaczyna się kształtować. Jak podaje literatura, toksyczność metali ciężkich może być jedną z podstawowych przyczyn dziecięcych zaburzeń zachowania.

>>> Przeczytaj też: Ołów – zagrożenia zdrowotne u dzieci

Kto jest narażony na nadmierny kontakt z metalami ciężkimi?

Szczególnie narażeni są pracownicy przemysłu: chemicznego, nawozów sztucznych, celulozowo-papierniczego, elektrotechnicznego, a także pracownicy rafinerii ropy naftowej, elektrowni węglowych i przemysłu koksowniczego, hutnictwa i metalurgii żelaza, przemysłu szklarskiego, ceramicznego, cementowego i azbestowego. W grupie ryzyka znajdują się również osoby zajmujące się produkcją farb, rozpuszczalników i lakierów, lamp i urządzeń pomiarowych. Jednocześnie trzeba pamiętać, że tak naprawdę każdy z nas jest narażony na toksyczne obciążenia metalami ciężkimi.

Metale ciężkie występują w zanieczyszczonym powietrzu i glebie, w wodzie z kranu, pożywieniu (warzywa, zboża, ryby, podroby zwierzęce np. wątróbka), kosmetykach chemicznych (niektóre kolorowe szminki, tusze do rzęs, cienie do powiek, podkłady, farby do włosów), plombach dentystycznych (amalgamatowych), lekach, w dymie papierosowym czy w tuszach do tatuaży.

Na każdym kroku jesteśmy narażeni na toksyczność metali ciężkich.

Statystyczna kobieta zjada kilka kg szminki w ciągu swojego życia. Wiele kolorowych szminek zawiera w swoim składzie toksyczne metale ciężkie.

Pierwiastki toksyczne mają skłonność do odkładania się w narządach miąższowych, szczególnie w wątrobie, nerkach i trzustce.

Czy wiesz, że…

Nieświadome zagrożenia kobiety w dawnych czasach używały ołowiu do wybielania cery. Aby twarz była nieskazitelna, nakładały na nią silnie toksyczną biel ołowianą zwaną cerusytem lub bielą wenecką. Ołów miał właściwości matujące i zapewniał satynowe wykończenie.

Długotrwałe stosowanie powodowało przebarwienia skóry, cera stawała się szara, zmęczona, nabierała odcieni żółci, zieleni i fioletu. Ponadto ołów był również przyczyną próchnicy zębów, nieświeżego oddechu i wypadania włosów, a nawet trwałego uszkodzenia płuc.

>>> Przeczytaj też: Grzyby i ich wartości odżywcze

Metale ciężkie występują w środowisku w ilościach takich, że niemal wszyscy jesteśmy nimi zatruci do pewnego stopnia. Jak się ich wystrzegać?

Pierwszym krokiem do podjęcia zmniejszenia ryzyka jest wykonanie badań na ich obecność. Ilościowe oznaczenie metali ciężkich we krwi pozwala w sposób pośredni zorientować się co do możliwości ich przeniknięcia przez barierę krew-mózg. Przepuszczalność tej bariery nasila się wraz ze wzrostem stężenia we krwi.

Po drugie, warto spróbować ograniczyć kontakt z metalami ciężkimi. Poniżej kilka wskazówek:

  • Unikaj pokarmów wysokiego ryzyka lub je ogranicz. Należą do nich ryby słodkowodne, owoce morza, tuńczyk, mięso i podroby z intensywnej hodowli, przetworzona żywność, warzywa i owoce opryskiwane pestycydami.
  • Odżywiaj się zdrowo – ważna jest zróżnicowana dieta bogata w błonnik.
  • Aktywność fizyczna może wspomóc oczyszczanie.
  • Odpowiedni poziom selenu, cynku, witaminy C i  magnezu może pomóc przeciwdziałać toksycznym działaniom metali ciężkich. Jednocześnie pamiętaj, że więcej nie znaczy lepiej! Poziom selen i cynku również należy kontrolować, gdyż ich nadmiar jest szkodliwy.
  • Stawiaj na kosmetyki naturalne.
  • Usuń plomby amalgamatowe.
  • Rzuć palenie! To największe źródło toksycznego kadmu.
pakiet metale ciężkie podstawowy baner

Badanie z krwi stanowi najlepszą podstawę do oceny narażenia na metale ciężkie. Nie zwlekaj!

Pakietem pozwalającym na ocenę narażenia na najbardziej toksyczne pierwiastki w naszym otoczeniu jest PAKIET METALE CIĘŻKIE PODSTAWOWY. W pakiecie oznaczamy poziom kadmu, rtęci i ołowiu. Badania z tego pakietu wykonywane są wysoce czułą, referencyjną metodą ISP-MS, czyli spektrometrią mas sprzężoną z plazmą wzbudzaną indukcyjnie.

Materiałem do badania jest krew. Pacjent nie wymaga specjalnego przygotowania, nie trzeba być na czczo.

Nietolerancja histaminy czy alergia? Czym się różnią i dlaczego łatwo je pomylić?

Czym jest nietolerancja histaminy i jak się objawia? Co sprawia, że często bywa mylona z alergią? Jakie badania wykonać, jeśli podejrzewamy nietolerancję histaminy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym tekście – zapraszamy do lektury!

Po zjedzeniu sera żółtego, niektórych ryb albo truskawek, czy po wypiciu czerwonego wina mam katar, kicham, cieknie mi z nosa. Czasem miewam migrenowe bóle głowy albo zaczerwienioną twarz. Lekarze podejrzewali alergię, ale wszystkie testy wyszły ujemne. Wykluczono także migrenę. Niestety dolegliwości nie ustępują, nie pomagają również żadne leki.

Inny możliwy scenariusz to pokrzywka i świąd skóry, które występują pomimo wyeliminowania większości chemikaliów czy kosmetyków. Diagnostyka w kierunku alergii nie dała odpowiedzi na pytanie, co może być przyczyną tych dolegliwości. Doraźnie pomagają maści ze sterydami, jednak objawy ciągle powracają.

Brzmi znajomo? Jeśli tak, zapraszamy do dalszej części artykułu, ponieważ może to być nietolerancja histaminy.

Skąd w naszym organizmie bierze się histamina i jaką odgrywa rolę?

W organizmie człowieka są dwa źródła histaminy – produkcja wewnętrzna oraz pożywienie.

Histamina pełni szereg ważnych funkcji w ciele człowieka, dlatego nasz organizm produkuje niewielkie jej ilości. Histamina ma swoje zadania w układzie krążenia, układzie oddechowym, pokarmowym, w mózgu i w skórze. Jest mediatorem reakcji zapalnych oraz alergicznych, stąd jej ważna rola w reakcjach obronnych organizmu. Histamina ma również swoje miejsce w procesie czuwania i zasypiania. Jej nadmiar utrudnia zasypianie, dlatego jednym z objawów nietolerancji histaminy mogą być problemy z zasypianiem i utrzymaniem głębokiego snu. Wiele osób kojarzy, iż stare leki przeciwhistaminowe, stosowane w alergiach działały nasennie. Właśnie dlatego, że histamina jest zaangażowana w proces snu i czuwania.

Jedną z ważnych funkcji histaminy jest stymulowanie wytwarzania kwasu solnego w żołądku. Zjawisko to odkrył polski uczony Leon Popielski. W historii medycyny było to bardzo ważne odkrycie, ponieważ pozwoliło na wytworzenie jednego z pierwszych leków stosowanych w chorobie wrzodowej żołądka.

WAŻNE! Nadmiar histaminy utrudnia zasypianie.  Dlatego jednym z objawów nietolerancji histaminy mogą być problemy z zaśnięciem i utrzymaniem głębokiego snu.

Drugie źródło histaminy to nasza dieta. Histamina jest aminą biogenną powstającą z aminokwasu L-histydyny w procesie przechowywania i dojrzewania produktów spożywczych. Dużo histaminy zawierają długo dojrzewające wędliny, np. salami lub kindziuk, twarde żółte sery, np. parmezan, czerwone wino i szampan, a także marynowane śledzie. Spotkamy ją również w owocach morza, np. ostrygach i niektórych rybach, np. w tuńczyku. Bombę histaminową stanowi pizza. Ciekawym jest fakt, iż niektóre pokarmy nie zawierają histaminy, ale ich spożycie wyzwala w naszym organizmie jej produkcję. Należą do nich truskawki, czekolada, ananas, papaja, pomidory (ketchup!), szpinak, cynamon. Również pokarmy zawierające barwniki spożywcze, szczególnie tartrazynę, mogą być wyzwalaczami produkcji histaminy. Wreszcie mogą to być leki – antybiotyki, diuretyki, środki kontrastowe, znieczulające, mukolityczne.

histamina - wybrane produkty zawierające histaminę infografika
WAŻNE! Pacjenci z nietolerancją histaminy powinni unikać kiszonek. Te bardzo zdrowe i bogate w probiotyki przetwory zawierają również histaminę, dlatego mogą prowokować występowanie niekorzystnych objawów.

CIEKAWOSTKA

Nietolerancję histaminy, czy zatrucie histaminą po raz pierwszy opisano w 1974 roku w USA, kiedy 232 osoby zatruły się tuńczykiem z puszki. Początkowo myślano, że przyczyną zatrucia są bakterie, ale ostatecznie okazało się, że jest to właśnie duże stężenie histaminy. Dlatego ryby morskie lub oceaniczne muszą być filetowane i mrożone na statkach. Inaczej grozi nam zatrucie m.in. histaminą.

Skąd bierze się nietolerancja histaminy?

Nadmiar histaminy nie jest korzystny dla naszego funkcjonowania, dlatego natura wyposażyła nas w enzym nazywany DAO (diaminooksydazę), który rozkłada i unieszkodliwia histaminę. Mogą jednak zdarzyć się sytuacje, gdy histaminy będzie tak dużo, że DAO nie będzie w stanie jej rozłożyć. Z drugiej strony – znacznie częściej – spotykamy się z syndromem zbyt niskiej aktywności DAO, które nie radzi sobie nawet wówczas, gdy histamina nie występuje w nadmiarze. Efekt obydwu scenariuszy jest taki sam: histamina nie jest rozkładana, rozwija się nietolerancja i występują jej objawy.

WAŻNE! Główną przyczyną nietolerancji histaminy jest zaburzona aktywność DAO – diaminooksydazy.

Jakie są objawy nietolerancji histaminy? Dlaczego są mylone z objawami alergii?

Objawy nietolerancji histaminy łudząco przypominają objawy alergiczne, gdyż w obu procesach uczestniczy histamina. Podstawą każdego z nich jest jednak inny mechanizm, dlatego nietolerancja histaminy nazywana jest pseudoalergią.

Do objawów nietolerancji histaminy należą:

  • wodnisty katar, kichanie, zaczerwienienie i świąd twarzy
  • wysypki, zaczerwienienie i świąd skóry, pokrzywka
  • łzawienie i swędzenie oczu
  • bóle głowy, zwłaszcza migrenowe
  • bóle brzucha, zaburzenia motoryki jelit prowadzące do biegunek
  • trudności z zasypianiem, bezsenność pomimo zażywania leków
  • kaszel, duszność
  • bolesne miesiączki

Jak widać, objawy związane z niekorzystnym działaniem histaminy mogą być bardzo zróżnicowane, również, jeśli chodzi o ich nasilenie – od łagodnych do ciężkich. Mogą dotyczyć skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego, układu krążenia, układu nerwowego. To sprawia, że pacjent z tą dolegliwością odwiedza lekarzy wielu specjalności, w niektórych przypadkach jest kierowany nawet do psychiatry.

Diagnostyka nietolerancji histaminy – jakie badania trzeba wykonać i kiedy?

Diagnostyka nietolerancji histaminy nie jest trudna. W praktyce powinno się ją wykonać, jeśli:

  • pomimo typowych dla alergii objawów wykonane testy są całkowicie ujemne
  • utrzymują się problemy z zasypianiem pomimo przyjmowanych leków
  • występują objawy wymienione w tym artykule, a wykluczono ich inne przyczyny
WAŻNE! Jeśli pomimo typowych objawów alergii wykonywane testy są całkowicie ujemne, jest to wskazanie do diagnostyki nietolerancji histaminy i zbadania aktywności enzymu DAO.
badanie diaminooksydazy dao

Na czym polega diagnostyka nietolerancji histaminy?

W praktyce możemy oznaczyć kilka parametrów. Jednym z nich jest zmierzenie stężenia histaminy w surowicy krwi, jednak może to być badanie niewystarczające. Jest to fotografia stanu aktualnego i w żaden sposób nie podpowiada, jaka jest przyczyna nietolerancji. Ciekawostką tego badania jest natomiast fakt, iż objawy mogą zależeć od stężeń histaminy. W 2007 roku ukazała się praca opisująca następujące zależności:

  • poziom 1-2 ng/ml – wzrost wydzielania kwaśnych soków żołądkowych, wzrost częstości akcji serca, zaczerwienienie skóry twarzy
  • 3-5 ng/ml – ból głowy, pokrzywka, świąd
  • 7-12 ng/ml – skurcz oskrzeli, duszność
  • około 100 ng/ml – zatrzymanie akcji serca

Pełniejszy obraz nietolerancji pokaże badanie aktywności enzymu DAO. Jeśli jest ona zmniejszona, nasz organizm w ograniczonym stopniu toleruje histaminę. Materiałem do badania jest krew. Nie wymaga ono specjalnego przygotowania, jednak rekomenduje się, aby wykonywać je rano, na czczo, po całonocnym wypoczynku. Prawidłowe stężenie enzymu DAO powinno wynosić więcej niż 10 U/ml.  Wartości 3-10 wskazują na podejrzenie nietolerancji histaminy, wartości poniżej 3 oznaczają nietolerancję. Bywa ona tak głęboka, iż wartości enzymu DAO mogą być nieoznaczalne.

Warto wiedzieć, że do rozwinięcia pełnej aktywności DAO wymagany jest odpowiedni poziom witaminy B6, miedzi oraz cynku. Jeśli te parametry nie są unormowane, dochodzi do względnego niedoboru DAO i związanych z tym objawów nietolerancji histaminy. Dlatego w dalszym etapie warto również zbadać poziom witaminy B6 oraz tych dwóch mikroelementów.

Należy pamiętać, iż nadmiar histaminy, a co za tym idzie jej nietolerancja,  może być spowodowana dysbiozą lub SIBO. Dlatego w takich przypadkach należy również rozważyć diagnostykę mikrobioty jelitowej.

Nietolerancja histaminy – leczenie

Nietolerancję histaminy – jak wszystkie nietolerancje pokarmowe – powinno się leczyć poprzez odstawienie czynnika wywołującego objawy. Dlatego u osób z nietolerancją tej aminy należy ograniczyć lub wyeliminować spożycie pokarmów, które są w nią bogate lub stymulują jej zwiększoną produkcję w organizmie.

W opanowaniu objawów pomocne bywają leki przeciwhistaminowe. Jeśli natomiast mamy świadomość, iż możemy znaleźć się w sytuacji, gdy trudno będzie uniknąć pokarmów zawierających histaminę (np. jesteśmy zaproszeni na przyjęcie), można posiłkować się suplementem DAO, dostępnym w aptece. Jednak nie wolno zażywać tego suplementu bez laboratoryjnego potwierdzenia rozpoznania.

CIEKAWOSTKA

Stężenie enzymu DAO jest bardzo wysokie w ciąży, ponieważ duże jego ilości produkuje łożysko. Stąd wiele kobiet ciężarnych zaczyna tolerować, a nawet łaknąć, pokarmy bogate w histaminę, jak kiszonki czy czekolada.

Diagnostyka nietolerancji histaminy

Badanie uzupełniające:

Osoby szerzej zainteresowane problemem nietolerancji histaminy zapraszamy do obejrzenia webinarium pt. „Nietolerancja histaminy”, które poprowadził dr Mirosław Mastej.

Diagnostyka molekularna alergii – pytania i odpowiedzi

0

Jak to jest, że nagle uczula nas jabłko i brzoza? Jak zrozumieć jednoczesne uczulenie na roztocza kurzu domowego i na krewetki? Zaatakowani krzyżowo, czujemy się zagubieni, bo trudno zauważyć jakikolwiek związek pomiędzy tak różnymi alergenami. Z pomocą przychodzi nowoczesna diagnostyka alergii, która pokazuje precyzyjnie, co nas uczula.

Co oznacza molekularna diagnostyka alergii? Jakie korzyści niesie dla pacjenta?

Wraz z rozwojem diagnostyki molekularnej alergii mamy pewność, że bardzo rzadko uczula cały alergen – zazwyczaj uczula jedno lub kilka białek z danego alergenu. W związku z tym nie każdy ma taki sam profil uczuleniowy, nawet jeżeli są to pacjenci uczuleni na ten sam alergen. Rutynowo wykorzystywane testy skórne, czy badania panelowe związane z oznaczeniem przeciwciał IgE dla konkretnego alergenu w surowicy krwi dają nam tylko odpowiedź, czy pacjent jest uczulony na dany alergen, czy nie. Natomiast diagnostyka molekularna pozwala precyzyjnie ustalić, które konkretne białka ze źródła alergenu są prawdziwą przyczyną alergii.

Molekularna diagnostyka alergii rozróżnia faktyczne uczulenie od symptomów wywołanych reakcją krzyżową. Pozwala przewidzieć ryzyko wystąpienia reakcji miejscowych, czy ogólnoustrojowych, w tym anafilaksji. Pozwala określić prawdopodobieństwo nabycia tolerancji w przypadku alergii na białko jaja i mleka, szczególnie istotne u dzieci. Ponadto ma swój szczególny udział w klasyfikacji pacjentów do swoistej immunoterapii.

Co to właściwie jest reakcja krzyżowa? Jak się objawia?

O reakcji krzyżowej mówimy wtedy, gdy alergeny wykazują znaczne podobieństwo w budowie między sobą. I tak osoby uczulone na pyłek brzozy mogą reagować objawami po spożyciu np. jabłka czy orzecha ziemnego. Objawy kliniczne mogą ograniczyć się do jednego narządu lub dotyczyć kilku organów, włączając błonę śluzową jamy ustnej, skórę, przewód pokarmowy, drogi oddechowe. Znajomość alergenów głównych i możliwych reakcji krzyżowych pozwala na zastosowanie odpowiednich zaleceń terapeutycznych przez lekarza prowadzącego.

Dla kogo jest odpowiednia molekularna diagnostyka alergii?

Testy molekularne są szczególnie polecane pacjentom uczulonym na wiele alergenów z możliwością współistnienia reakcji krzyżowych. Mają zastosowanie w chorobach alergicznych, takich jak astma, nieżyt nosa, pokrzywka, egzema,  zapalenie spojówek,  czy w alergii pokarmowej. Ponadto są zalecane u pacjentów z przeciwwskazaniami do punktowych testów skórnych np. w chorobach skóry czy w przypadku ryzyka wystąpienia reakcji anafilaktycznej.

Jakie testy diagnostyczne w kierunku molekularnej diagnostyki alergii są obecnie dostępne na rynku? Który wybrać?

Na rynku dostępne są zarówno pojedyncze oznaczenia sIgE, jak i duże panele molekularne (tzw. platformy molekularne).  Wśród platform molekularnych jest kilka testów tej klasy: ImmunoCap ISAC (112 składowych), Faber (244 składowe), a od roku 2017 dostępny również w Polsce test ALEX (obecnie aż 295 składowych).

test alex diagnostyka molekularna alergii z konsultacją wyniku baner

ALEX jest największym panelem molekularnym na rynku diagnostycznym. Zawiera aż 295 alergenów – 117 ekstraktów i aż 178 białek molekularnych.

Pierwotnie test ALEX zawierał 282 składowe – 156 ekstraktów i 126 molekuł, jednak z początkiem roku 2020 producent testu rozszerzył zakres do 295 alergenów. Rozszerzony wariant to ok. 70 nowych alergenów, głównie molekuł, co pozwala na jeszcze większą precyzję w określeniu profilu uczuleniowego. ALEX 295 zapewnia kompletną diagnostykę na alergeny wziewne: drzewa, trawy, roztocza, pleśnie, a także na alergeny pokarmowe: jaja, mleko, orzechy, ziarna, owoce, warzywa. Została uzupełniona diagnostyka dla pszenicy, roślin strączkowych, orzechów (w tym pistacji), zwierząt domowych (kot, pies, królik, chomik, świnka). Test mierzy również poziom przeciwciał dla konopi, czy protein zwierzęcych. W składzie znajduje się również europejski obrzeżek gołębi – kleszcz ptasi, groźny również dla ludzi.

ALEX 295 to największy panel alergenów na poziomie molekularnym, przy czym ok. 40 alergenów dostępnych jest diagnostycznie wyłącznie w tym teście!

Czy wykonanie panelu ALEX niesie ze sobą jakieś ograniczenia dla pacjenta?

W przypadku panelu ALEX nie ma żadnych ograniczeń do badania, a także nie wymaga ono specjalnego przygotowania.  Materiałem do badania jest krew, pacjent nie musi być na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, test ALEX nie wymaga odstawienia leków przeciwhistaminowych czy sterydowych. W przypadku małych pacjentów rekomendujemy diagnostykę w kierunku alergii IgE zależnej po 6. miesiącu życia.

Gdzie można wykonać test ALEX?

Panel ALEX można wykonać we wszystkich punktach pobrań ALAB laboratoria, mamy ich ok. 400 w całej Polsce. Zapewniamy elastyczność cenową, posiadamy w ofercie dwa warianty testu: ALEX z interpretacją wyniku i bez. Dbamy o każdy detal, poczynając od samego formularza wyniku, po konsultację do badania.  Za interpretację wyniku badania odpowiada lekarz alergolog specjalizujący się w diagnostyce molekularnej alergii, dr n.med. Łukasz Błażowski.

Test ALEX jest też dostępny w ofercie sklepu internetowego ALAB laboratoria:

ALEX – Panel 295 Diagnostyka molekularna alergii

ALEX Panel 295 (117 ekstraktów i 178 molekuł) z konsultacją wyniku

Pamiętaj! Niezdiagnozowana, nieleczona alergia powoduje, że nadwyrężony układ odpornościowy coraz gorzej radzi sobie z rozpoznaniem, co powinien zwalczać i tak  jedna alergia ciągnie za sobą drugą.

Alergia a ciąża

Wiele kobiet rozpoczyna ciążę już z chorobami alergicznymi. Niestety alergia może pojawić się również po raz pierwszy w okresie ciąży, nawet jeśli objawy uczulenia nigdy wcześniej nie występowały.

Alergia w ciąży – podstawowe informacje

Około 18–30% kobiet w wieku rozrodczym cierpi na chorobę alergiczną. Astma występuje u 8–9% ciężarnych. Inne choroby alergiczne, które mogą skomplikować ciążę to zapalenie spojówek, ostra pokrzywka, anafilaksja, alergia pokarmowa i alergie na leki. Dolegliwości alergiczne u kobiet w czasie ciąży mogą się zaostrzyć albo ustąpić. Natomiast u jednej trzeciej kobiet objawy uczuleniowe pojawiają się po raz pierwszy właśnie w ciąży.

Objawy alergii czy ciąży?

W czasie ciąży wskutek zmian hormonalnych często dochodzi do obrzęku śluzówek nosa, zazwyczaj w drugim trymestrze ciąży. Wysokie poziomy estrogenu rozpulchniają śluzówkę nosa, a to powoduje pojawienie się wysięku i wodnistej wydzieliny. Oprócz kataru może pojawić się krwawienie z nosa. Nieżyt nosa w czasie ciąży uznaje się za typowy objaw fizjologiczny.

Jeżeli jednak dochodzą do niego dodatkowo symptomy takie jak kichanie, kaszel, swędzenie, łzawienie oczu, duszności, pokrzywka, wysypka, to w takiej sytuacji możemy podejrzewać alergię.

Jak zapobiegać alergii?

Najlepszym sposobem na walkę z uczuleniem jest unikanie alergenów. Z tego względu dobrze jest wiedzieć, na które alergeny i ich konkretne białka jesteśmy uczuleni.

Do najczęstszych alergenów należą: pyłki drzew, traw, roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt domowych, zarodniki pleśni, karaluchy, pokarmy (orzeszki ziemne, mleko, jajka, ryby, skorupiaki) oraz leki, lateks i jad owadów błonkoskrzydłych.

Jak jednym badaniem wykryć przyczynę alergii?

W ofercie ALAB laboratoria dostępny jest kompleksowy test in vitro w kierunku diagnostyki alergii IgE zależnej na poziomie molekularnym – ALEX Panel 295. Jest to najbardziej zaawansowana generacja testów, która pozwala uzyskać kompletny obraz uczulenia każdego pacjenta. Ocenia aż 295 składowych – 117 ekstraktów i 178 molekuł. Określa prawdziwy profil uczuleniowy poprzez wykluczenie reakcji krzyżowych i ustalenie właściwej cząstki uczulającej. Pozwala przewidzieć ryzyko ciężkich reakcji ogólnoustrojowych bądź łagodnych reakcji miejscowych.

test alex molekularna diagnostyka alergii z konsultacją wyniku baner

Dodatkowo można także dopasować indywidualne wskazówki dietetyczne i terapeutyczne dla każdego pacjenta. Pomiar przeciwciał IgE swoistych dla alergenów w surowicy ma podobną wartość diagnostyczną jak testy skórne. Jednocześnie ma znacznie wyższą powtarzalność, a na wyniki nie mają wpływu trwające objawy czy leczenie, np. leki przeciwhistaminowe.

Diagnostyka in vitro jest bezpieczna zarówno dla kobiet w ciąży, jak i tych cierpiących na choroby skóry, a także w przypadku podejrzenia reakcji anafilaktycznej w alergii pokarmowej i uczulenia na jady owadów.

ALEX Panel 295 to kompleksowe, spersonalizowane postępowanie w alergologii. Po więcej informacji o teście zapraszamy na naszą stronę testalex.com.pl.

Znajdź swój alergen – diagnostyka alergii w laboratorium

0

Na czym polegają badania przesiewowe w alergii? Pod jakim względem i kiedy testy alergiczne z krwi mają przewagę nad testami skórnymi? Jakie są wskazania do badań laboratoryjnych w kierunku alergii? Odpowiadamy!

Badania przesiewowe (testy alergiczne) z krwi w diagnostyce alergii polegają na wykrywaniu przeciwciał IgE dla konkretnych alergenów. W sposób ilościowy określamy poziom przeciwciał IgE, co do których mamy podejrzenie, że są odpowiedzialne za objawy alergii. Mowa o symptomach takich jak katar, zapalenie spojówek, okresowa duszność, natychmiastowe, niepożądane reakcje po pokarmach, czy problemy skórne typu pokrzywka, atopowe zapalanie skóry. W jednym badaniu możemy oznaczać poziom przeciwciał dla pojedynczych alergenów. Możemy również zrobić to od razu dla wielu takich cząstek (panel alergenów), w ten sposób przyspieszając diagnostykę i optymalizując koszty.

Bez alergenów nie ma alergii!

Wyróżniamy alergeny sezonowe i całoroczne. Alergeny całoroczne, takie jak naskórek zwierząt, roztocza kurzu domowego, czy pokarm stanowią największe ryzyko, ponieważ uczulony ma z nimi kontakt przez cały rok. Alergeny sezonowe takie jak pyłki traw, drzew, chwastów czy jady owadów uaktywniają się wraz z nadejściem wiosny, „kiedy przyroda budzi się do życia”.

Już od połowy stycznia do końca marca pyli leszczyna, a do połowy kwietnia olcha. W marcu swój sezon rozpoczynają wierzba i topola, w kwietniu uaktywnia się brzoza. Pyłek brzozy to, zaraz po pyłku traw, jeden z najczęstszych alergenów wziewnych w naszej strefie klimatycznej. Ponadto jest powodem wielu reakcji krzyżowych z pokarmami takich jak np. jabłko, wiśnia, orzech ziemny czy truskawka. Kolejna zmora alergików to trawy, które pylą od maja do lipca. Jeszcze tylko chwasty i we wrześniu możemy pożegnać alergizujące pyłki, ale w praktyce i tak wszystko zależy od warunków klimatycznych. Dlatego warto na bieżąco obserwować kalendarz pyleń roślin w swoim regionie.

Warto również korzystać z możliwości diagnostyki laboratoryjnej i na wczesnym etapie diagnozować przyczynę alergii. Oferta ALAB laboratoria jest bogata w badania panelowe w kierunku alergii IgE zależnej. Poniżej znajdziesz wykaz dostępnych paneli i ich skład.

Panele wziewne

PANEL WZIEWNY I – 10 alergenów metodą Polycheck

  • Pyłek: brzozy, olchy szarej, leszczyny, dębu, oliwki, tymotki łąkowej, żyta, ambrozji, bylicy, babki lancetowatej.

PANEL WZIEWNY II – 10 alergenów metodą Polycheck

  • Dermatophagoides pteronyssinus i farinae; naskórek: psa, kota, konia, owcy, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Alternaria alternata.

PANEL WZIEWNY III – 10 alergenów metodą Polycheck

  • Pyłek: brzozy, 6 traw- mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), żyta, bylicy, D. pteronyssinus, D. farinae; naskórek: psa, kota; pióra – mix (pióra: gęsi, kury, kaczki, indyka); pleśnie – mix (C.herbarum, A.alternata).

PANEL WZIEWNY – 20 alergenów metodą Polycheck

  • Pyłek: brzozy, olchy szarej, leszczyny, dębu, tymotki łąkowej, żyta, bylicy, babki lancetowatej, D. pteronyssinus, D. farinae; naskórek: psa, kota, konia, świnki morskiej, chomika, królika, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Alternaria alternata.

PANEL WZIEWNY – 30 alergenów metodą Polycheck

  • Pyłek: cyprysu, leszczyny, jesionu, dębu, oliwki, brzozy, żyta, owsa, wiechliny łąkowej, tymotki łąkowej, pszenicy, kupkówki, cyndonu palczastego, babki lancetowatej, komosy, parietarii, ambrozji, bylicy; naskórek: psa, kota, konia, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata, Candida albicans, Blomia tropicalis, D. pteronyssinus, D. farinae, Lateks, Karaluch, CCD.

PANEL REKOMBINANTY PYŁKÓW  6 alergenów metodą Polycheck – diagnostyka komponentowa

  • Tymotka łąkowa (ekstrakt), tymotka łąkowa – rPhl p 1, rPhl p 5, r Phl p 7, r Phl p 12, brzoza (ekstrakt), brzoza – rBet v 1, rBet v 2.

Panele pokarmowe

PANEL POKARMOWY III – 10 alergenów metodą Polycheck

  • Mleko krowie, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, Bos d8, kazeina, soja, ryż, kakao, jabłko, marchew, mąka-mix (mąki ze zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies).

PANEL POKARMOWY IV – 10 alergenów metodą Polycheck

  • Orzech ziemny, sezam, wieprzowina, kurczak, wołowina, dorsz, owoce cytrusowe – mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), seler, brzoskwinia, pomidor.

PANEL POKARMOWY – 20 alergenów metodą Polycheck

  • Orzech: laskowy, włoski, ziemny, migdał; mleko krowie, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, Bos d8, kazeina, ziemniak, seler, marchew, pomidor, dorsz, krewetka, brzoskwinia, jabłko, soja, mąka pszenna, sezam, mąka żytnia.

PANEL POKARMOWY – 30 alergenów metodą Polycheck

  • Pomidor, awokado, banan; owoce cytrusowe –mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka); kiwi; orzech: laskowy, ziemny, groch, soja, seler, wołowina, kurczak, wieprzowina, małż, krewetka, krab, tuńczyk, dorsz, czosnek, cebula, drożdże, sezam, ryż, kukurydza, mąka pszenna, Bos d4, alfa-laktalbumina, Bos d5, beta-laktoglobulina, Bos d8, kazeina, białko jaja kurzego, CCD.

PANEL ALERGENÓW MLEKA 5 alergenów + gluten metodą Polycheck – diagnostyka komponentowa

  • Mleko krowie, Bos d4, alfa-laktalbumina, Bos d5, beta-laktoglobulina, Bos d8, kazeina, Bos d6 (BSA) surowicza albumina wołowa, gluten.

Panel pediatryczny

PANEL PEDIATRYCZNY – 20 alergenów metodą Polycheck

  • Orzech ziemny, mleko krowie, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, ziemniak, marchew, dorsz, jabłko, soja, mąka pszenna; pyłek: brzozy, tymotki łąkowej, bylicy, D. pteronyssinus, D. farinae; naskórek: psa, kota, konia, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum.

Panele atopowe

PANEL ATOPOWY – 20 alergenów metodą Polycheck

  • Mleko krowie, Bos d4, alfa-laktalbumina, Bos d5, beta-laktoglobulina, Bos d8, kazeina, Bos d6 (BSA) surowicza albumina wołowa, białko i żółtko jaja kurzego, ryż, soja, banan, wieprzowina, wołowina, kurczak, mąka – mix (mąki ze zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies), drożdże, roztocza kurzu domowego -mix (D. pteronyssinus, D. farinae), pleśnie-mix (C.herbarum, A.alternata), pyłki: drzew późnych, drzew wczesnych, 6 traw- mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), IgE całkowite.

PANEL ATOPOWY – 30 alergenów metodą Polycheck

  • Mleko krowie, Bos d4, alfa-laktalbumina, Bos d5, beta-laktoglobulina, Bos d8, kazeina, Białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, dorsz, orzech ziemny, kakao, jabłko, marchew, pomidor, mąka – mix (mąki ze zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies), kurczak, owoce cytrusowe – mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), ryż, pyłki 6 traw- mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), pyłek żyta, D. pteronyssinus, D. farinae, naskórek: psa, kota, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata, Cladosporium herbarum, pyłek: brzozy, leszczyny, bylicy, CCD.

Panel insekty

PANEL INSEKTÓW – 6 alergenów metodą Polycheck

  • Pszczoła, osa, osa rVes v 5, szerszeń, komar, meszka, CCD.

Bardzo często w gabinecie alergologa badaniami pierwszego wyboru w ustaleniu źródła alergii są testy skórne. Mają jednak swoje ograniczenia i istnieją przypadki, w których testy alergiczne z krwi mają przewagę nad testami skórnymi.

Wskazania do badań laboratoryjnych w kierunku alergii:

  • u pacjentów wymagających stałego przyjmowania leków antyhistaminowych. W przypadku testów skórnych, na ok. 14 dni należy odstawić leki,
  • u niemowląt, małych dzieci (skóra nadreaktywna) i starszych pacjentów z obniżoną reaktywnością skóry,
  • u pacjentów z rozległymi zmianami skórnymi, uniemożliwiającymi wykonanie testów skórnych,
  • przy podejrzeniu alergii pokarmowej, testy alergiczne z krwi wykazują większą czułość,
  • w przypadku obaw pacjenta przed wykonaniem testów skórnych,
  • w przypadku niezgodności między wywiadem, a testami skórnymi.

Testy alergiczne z krwi są bezpieczne, nie wymagają odstawienia leków przeciwhistaminowych czy sterydowych i mogą być wykonywane nawet u chorych ze znacznym nasileniem objawów chorobowych.

Delta i inne warianty koronawirusa SARS-CoV-2

Wariant Delta, początkowo nazywany indyjską mutacją koronawirusa, od tygodni jest głównym tematem medialnych doniesień związanych z pandemią SARS-CoV-2. Co wiemy na jego temat i jak wygląda diagnostyka osób zakażonych tym wariantem koronawirusa?


Potrzebujesz testu w kierunku SARS-CoV-2? >> Sprawdź ofertę ALAB laboratoria!


Pandemia wywołana przez koronawirusa trwa już od prawie półtora roku. Od chwili pierwszych doniesień z początku 2020 r. o nowym, nieznanym patogenie, który wywołał masowe zachorowania w chińskiej prowincji Wuhan, pojawiło się wiele jego odmian powszechnie zwanych wariantami. Nowe warianty powstają na skutek mutacji zachodzących w genomie wirusa. Zmienność wirusa SARS-CoV-2 jest jego formą walki o przetrwanie w środowisku, a więc również „pokonywaniem” barier, jakie stawia organizm człowieka oraz radzeniem sobie ze środkami stosowanymi przez nas w profilaktyce i terapii choroby.

Mutacje mają wpływ na zakaźność wirusa, odpowiedź immunologiczną organizmu oraz objawy chorobowe COVID-19.

Wariantom nadano nazwy naukowe (nomenklatura Pango). Pojawiły się również nazwy geograficzne, ale ze względu na ich nieprecyzyjność związaną z  miejscem faktycznego pochodzenia i obszarem najczęstszych przypadków zakażeń, WHO zaproponowała nowe nazwy oparte na alfabecie greckim. Wprowadzenie uproszczonej terminologii miało na celu ułatwienie komunikacji dotyczącej COVID-19.


Testy PCR, testy antygenowe, badania przeciwciał >> Sprawdź szczegóły!


Mutacje koronawirusa SARS-CoV-2 podzielono na dwie grupy: warianty wzbudzające obawy (VOC) oraz warianty wzbudzające zainteresowanie (VOI).

Warianty wzbudzające obawy (VOC – Variant of Concern)

Warianty tej grupy, zgodnie z przyjętą definicją roboczą, spełniają definicję VOI (informacja poniżej) i cechuje je co najmniej jedna z poniższych zmian na poziomie globalnego znaczenia dla zdrowia publicznego:

  1. Szybsza transmisja lub niekorzystne zmiany w epidemiologii choroby COVID-19
  2. Wyższa zakaźność lub zmiany w symptomach choroby (np. większa liczba hospitalizacji lub zgonów)
  3. Spadek skuteczności środków zdrowia publicznego i socjalnego lub spadek skuteczności dostępnej diagnostyki, szczepionek, terapii

Do grupy wariantów wzbudzających obawy obecnie należą:

wariant delta i inne warianty VOC koronawirusa

Zakaźność wariantów VOC:

Zakaźność przedstawiana jest często jako współczynnik reproduktywności (R0), który określa, ile osób teoretycznie może zakazić pacjent ze stwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2.

zakaźność wariantu delta i innych mutacji sars-cov-2 z grupy VOC

Warianty wzbudzające zainteresowanie (VOI – Variant of Interest)

Grupa obejmuje warianty, które zgodnie z definicją roboczą mogą, ze względu na charakter mutacji, wpływać globalnie na zdrowie publiczne poprzez:

  1. Zmiany w wiązaniu wirusa z receptorem na komórce gospodarza
  2. Powodowanie masowych zachorowań i ognisk COVID-19
  3. Występowanie w wielu krajach
  4. Wpływanie na zmianę skuteczności przeciwciał wytworzonych na skutek zakażenia „pierwotnym” wirusem SARS-CoV-2 lub po szczepieniu
  5. Ograniczanie skuteczności dostępnej diagnostyki, szczepionek, terapii

Wybrane warianty należące do grupy VOI:

warianty koronawirusa z grupy VOI

Wariant Delta

Wariant Delta, określany wcześniej jako indyjski, zdominował ostatnio przekaz publiczny. Związane jest to z wywołującym niepokój szybkim rozprzestrzenianiem się tego wariantu i jego większą zakaźnością w porównaniu do wcześniej poznanych mutacji wirusa SARS-CoV-2.


Podejrzewasz, że mogłeś mieć kontakt z koronawirusem? >> Zbadaj się!


Występowanie

Wariant Delta rozpowszechnił się na całym świecie (ponad 100 państw wg WHO) i obecnie w wielu krajach odpowiada za 50% do ponad 90% przypadków (Wielka Brytania, Izrael, Niemcy, Rosja, Portugalia).

Obecność wariantu Delta potwierdzono również na początku lipca 2021 r. w Polsce.

Zakaźność

Szacuje się, że zakaźność wirusa SARS-CoV-2 z mutacjami charakterystycznymi dla wariantu Delta jest 40%-60% wyższa niż w przypadku wariantu Alfa.

Objawy zakażenia wariantem Delta

Nie ma zdecydowanych dowodów na odmienność symptomów choroby COVID-19 wywołanych przez wariant Delta koronawirusa w porównaniu do objawów pojawiających się na skutek zakażenia innymi wariantami. Co ważne, pojedyncze publikacje i doniesienia na temat różnic wymagają weryfikacji w oparciu o przeprowadzenie analizy objawów na dużej grupie zakażonych.

Diagnostyka

W rutynowych laboratoriach genetycznych najbardziej czułą i wiarygodną metodą identyfikowania koronawirusa w próbkach pobranych od pacjentów jest metoda Real Time RT-PCR. Kolejne mutacje wirusa powodują konieczność stałego rewidowania testów diagnostycznych zarówno przez ich producentów, jak i przez laboratorium.  

W laboratoriach ALAB na terenie całej Polski stosujemy testy wykrywające co najmniej dwa geny charakterystyczne dla wirusów SARS-CoV-2, co eliminuje możliwość wydania fałszywie ujemnego wyniku u osoby zakażonej koronawirusem, w tym zakażonej wariantem Delta.

Przydatność naszych testów do wykrywania osób zakażonych wirusem Delta jest poświadczona przez producentów testów.


>> Dowiedz się więcej o testach służących diagnozowaniu wirusa SARS-CoV-2 dostępnych w ALAB laboratoria!


Ze względu na szybką zmienność wirusa SARS-CoV-2 związaną z  pojawieniem kolejnych mutacji, pełne potwierdzenie zakażenia jednym z wielu znanych obecnie wariantów lub stwierdzenie nowych mutacji wymaga sekwencjonowania genomu wirusa izolowanego z próbki pobranej od pacjenta. Badaniem takim zajmują się placówki naukowe i wybrane laboratoria SANEPID. Różnicowanie mutacji jest wykonywane głównie ze względów epidemiologicznych oraz ma wpływ na tworzenie nowych rozwiązań diagnostycznych, profilaktycznych i terapeutycznych.

Wariant Delta Plus

Chociaż wariant Delta stał się bardzo medialny całkiem niedawno, już pojawiły się doniesienia o jego nowej odmianie – obiektem zainteresowania stał się wariant Delta Plus.  Jest to odmiana wirusa wykazująca cechy zarówno wariantu indyjskiego, jak i południowoafrykańskiego. „Mieszanka” mutacji charakterystyczna dla wariantów Beta i Delta wydaje się szczególnie niebezpieczna dla zdrowia publicznego. Nowy wirus charakteryzuje się większą zakaźnością niż pierwotny wirus SARS-CoV-2, co przejął od wariantu Delta, oraz lepiej radzi sobie z pokonaniem odporności człowieka, co przypomina wariant Beta. Te cechy powodują, że wariant Delta Plus jest porównywany do szczególnie niebezpiecznego wirusa MERS-CoV, który jest odpowiedzialny za  bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej o wysokiej śmiertelności (36%).

Co dalej?

Mutowanie wirusów jest jednym z ich sposobów na przeżycie, ale także dominację w środowisku. Nam natomiast pozostaje niepoddawanie się w tej walce. Istnieje wiele dowodów na to, że jedną z najlepszych metod są szczepionki. Dlaczego? Osoby zaszczepione mają znacznie większe szanse na niezachorowanie na COVID-19 lub, w przypadku, jeśli dojdzie do infekcji, na znacznie lżejszy przebieg choroby albo zakażenie bezobjawowe. Nie do przecenienia jest też dążenie do osiągnięcia odporności populacyjnej, która dałaby nam znaczną przewagę nad wirusem.

Konieczne jest stałe kontrolowanie zmienności wirusa, a idące za tym zmiany muszą być wprowadzane zarówno w produkowanych szczepionkach, jak i w testach służących do wykrywania infekcji.

Biegunka podróżnych

Popularna zemsta faraona, czyli biegunka podróżnych to zmora wielu osób spędzających wakacje za granicą. Nieprzyjemne, często gwałtowne objawy żołądkowo-jelitowe potrafią skutecznie zepsuć urlop. Jakie czynniki wywołują biegunkę podróżnych i co można zrobić, by jej uniknąć?

Czym jest biegunka?

Biegunka manifestuje się oddawaniem półpłynnego, płynnego lub wodnistego stolca częściej niż trzy razy dziennie. W stolcu mogą pojawiać się patologiczne składniki takie jak śluz, ropa, krew.

Co oznacza termin „biegunka podróżnych” i kogo najczęściej dotyczy?

Jest to zespół symptomów żołądkowo-jelitowych występujących u osób podróżujących.  Lokalnie można spotkać się z innym określeniami tej choroby:  klątwa lub zemsta faraona, Delhi-belly, zemsta Montezumy, galop gringo.

Biegunki podróżnych są częstym problemem osób wyjeżdżających do krajów tropikalnych i krajów o złych warunkach sanitarnych. Szacuje się, że w zależności od regionu świata, od 20% do ponad 60%  turystów skarży się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego spowodowanego pobytem w takich miejscach. Szczególnie narażone są osoby, które na miejsce wypoczynku wybierają Indie, Afrykę, Azję Pd-Wsch. i kraje Ameryki Łacińskiej. Najwyższa zachorowalność obserwowana jest u dzieci do lat 2 oraz wśród osób w wieku 20-30 lat.

Jakie objawy są typowe dla biegunki podróżnych?

  • częste, wodniste wypróżnienia
  • ból brzucha
  • parcie na stolec
  • rzadziej: gorączka, nudności, wymioty, krew i śluz w stolcu

Objawy pojawiają się nagle, zazwyczaj w ciągu pierwszych dni podróży (1-2 tydzień). Dolegliwości ustępują z reguły po kilku dniach. Warto wiedzieć, że czasami symptomy choroby ujawniają się dopiero po powrocie z wyjazdu.

Co jest przyczyną choroby?

Biegunka podróżnych spowodowana jest spożyciem pokarmów lub napojów skażonych drobnoustrojami. Najczęściej za wystąpienie objawów chorobowych odpowiedzialne są bakterie. Zakażenia wirusowe stanowią ok. 10% wszystkich przypadków, natomiast najrzadziej dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (ok. 5%) wynikają z zarażenia pasożytami.

Zobacz też: Zakażenia i zatrucia pokarmowe w okresie letnim

Etiologia biegunki podróżnych

Bakterie

Wirusy

Pasożyty

Jakie objawy powinny skłonić do pilnego kontaktu z lekarzem?

  • wypróżnienia powyżej 10/dobę
  • krew w stolcu
  • wysoka gorączka
  • dolegliwości brzuszne przedłużające się w czasie

Kiedy i jakie badania laboratoryjne wykonać?

Większość przypadków biegunki podróżnych kończy się samoistnie w ciągu kilku dni. Czasami jednak dolegliwości trwają dużo dłużej, a choroba może przybrać postać ciężką, wymagającą hospitalizacji. W takich wypadkach potrzebna jest diagnostyka laboratoryjna, która umożliwia zidentyfikowanie patogennego drobnoustroju oraz ustalenie celowanej terapii.

W laboratoriach ALAB dostępna jest szeroka oferta badań służąca diagnozowaniu biegunek z zastosowaniem metod mikroskopowych, posiewowych, testów immunoenzymatycznych i metod molekularnych. Listę badań można znaleźć na stronie  www.alablaboratoria.pl.

Jak uchronić się przed biegunką w trakcie podróży?

Podstawową zasadą jest przestrzeganie na każdym kroku higieny. Należy pamiętać o częstym myciu rąk, unikaniu zakupu żywności od ulicznych sprzedawców, piciu napojów butelkowanych, unikaniu spożywania niepasteryzowanych produktów mlecznych. Przy podróżowaniu do krajów o złych warunkach sanitarnych zaleca się również szczepienia ochronne zapobiegające chorobom przewodu pokarmowego. W kraju dostępne są szczepionki przeciwko cholerze, durowi brzusznemu oraz WZW typu A.

Zakażenia i zatrucia pokarmowe w okresie letnim

Latem często dochodzi do zatruć (zakażeń) pokarmowych o etiologii zakaźnej. Ich przyczyną są głównie bakterie, rzadziej wirusy. Czym różni się zatrucie pokarmowe od zakażenia i jakie są czynniki ryzyka ich wystąpienia? Kiedy są potrzebne badania laboratoryjne? Zachęcamy do przeczytania artykułu.

Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu namnażaniu drobnoustrojów w źle przechowywanej żywności. Spożycie takich pokarmów może prowadzić do wystąpienia u ludzi dolegliwości w postaci biegunek i/lub wymiotów. Problem dotyczy praktycznie wszystkich: zarówno dzieci, dorosłych, jak i ludzi starszych. Objawy chorobowe mogą pojawiać się u pojedynczych osób lub może dojść do zbiorowych zatruć.

Zatrucie pokarmowe czy zakażenie?

O zakażeniu pokarmowym mówimy, gdy wraz z pokarmem do organizmu dostają się patogenne mikroorganizmy.

Z zatruciem pokarmowym mamy do czynienia wtedy, gdy objawy ze strony przewodu pokarmowego spowodowane są spożyciem pokarmu zanieczyszczonego toksyną.

Rezerwuarem patogennych drobnoustrojów są:

  1. Zwierzęta hodowlane – nośnik: żywność pochodzenia zwierzęcego, woda, warzywa
  2. Zwierzęta morskie – nośnik: owoce morza, woda
  3. Człowiek – nośnik: żywność skażona przez człowieka
  4. Środowisko – nośnik: woda, gleba

Ostre zatrucie pokarmowe pochodzenia bakteryjnego

Objawy ze strony przewodu pokarmowego występują w wyniku intoksykacji organizmu po spożyciu żywności skażonej toksyną wytarzaną przez toksynotwórcze szczepy bakterii. 

Najczęstszą przyczyną zatruć bakteryjnych są:

  • Enterotoksyny gronkowcowe (wytwarzane przez Staphylococcus aureus)

Objawy chorobowe zatrucia spowodowanego toksynami gronkowca występują po 0,5 do 8 godzin od spożycia pokarmu. Pojawiają się nudności, wymioty, biegunka, czasami ból głowy i gorączka. Ostre objawy ustępują po ok. 5-8 godzinach.

Najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu lodów, kremów, jajek, serów, wyrobów garmażeryjnych i innych. Enterotoksyny gronkowcowe są oporne na wysoką temperaturę, szeroki zakres pH i enzymy proteolityczne, co sprawia, że nie są dezaktywowane podczas termicznej obróbki żywności.

  • Jad kiełbasiany (wytwarzany przez Clostridium botulinum)

Objawy chorobowe zatrucia jadem kiełbasianym występują po 2 godzinach do 8 dni od spożycia skażonego pokarmu (zwykle po 8-36 godzinach). U części pacjentów pojawiają się początkowo nudności, wymioty, biegunka, zaparcia. Główne symptomy zatrucia związane są jednak z zaburzeniami układu nerwowego. U chorych obserwuje się podwójne widzenie, chrypkę, upośledzenie mowy, trudności w połykaniu, porażenie mięśni, niedowład mięśni twarzy, zatrzymanie moczu.

Do zatrucia dochodzi najczęściej poprzez spożycie źle przygotowanych w warunkach domowych lub nieświeżych przetworów mięsnych i weków z warzyw o małej kwasowości (zielony groszek, kukurydza, oliwki, grzyby, szpinak, buraki). Toksyny Clostridium botulinum ulegają zniszczeniu w czasie gotowania, ale zarodniki wytwarzane przez bakterie są oporne na wysoką temperaturę.

Bakteryjne zakażenie pokarmowe

W okresie letnim czynnikami zapaleń żołądkowo jelitowych związanych z przedostawaniem się drobnoustrojów do organizmu są najczęściej:

  • Salmonella non-typhi

Szczepy odzwierzęce (niedurowe) są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce i jedną z najczęstszych w Unii Europejskiej.  Wywołują chorobę zwaną salmonellozą. Wyodrębniono ponad 2600 typów serologicznych w obrębie gatunku Salmonella enterica, spośród których za większość przypadków salmonelloz odpowiada Salmonella Enteritidis. Objawy chorobowe występują po 6 godzinach do 3-7 dni od spożycia skażonego pokarmu (zwykle po 1-2 dniach). Typowymi objawami salmonellozy są biegunka, gorączka, bóle brzucha i mięśni, czasami nudności i wymioty.

Do zakażenia salmonellą dochodzi najczęściej po spożyciu surowych jaj i produktów przygotowywanych na ich bazie (lody, kremy, ciasta, majonez), surowego lub niedogotowanego mięsa, skażonej wody oraz produktów mlecznych. Według danych PZH, w okresie letnim (trzeci kwartał roku) występuje przeszło czterokrotnie więcej zatruć pokarmowych niż w okresie zimowym.

  • Campylobacter jejuni

Gatunek ten jest odpowiedzialny za ok. 95% kampylobakterioz wywoływanych przez bakterie z rodzaju Campylobacter. Objawy chorobowe występują po 3-5 dniach od spożycia skażonego pokarmu. Typowymi objawami chorobowymi są biegunka (bardzo często z domieszką krwi i śluzu), nudności, wymioty, bóle brzucha

Do zakażenia wystarczy bardzo mała dawka infekcyjna – ok. 500 komórek. Źródłem zakażenia jest głównie drób, ale również świnie, bydło i owce. Do zakażenia dochodzi najczęściej po spożyciu zainfekowanego niedogotowanego mięsa (najczęściej drobiu), mleka i skażonej wody.

Kiedy są potrzebne badania?

Zakażenia i zatrucia pokarmowe najczęściej ustępują samoistnie po kilku godzinach do kilku dni. W okresie występowania symptomów choroby zazwyczaj wystarczająca jest odpowiednia dieta i uzupełnianie płynów utraconych na skutek wymiotów i biegunki. Czasami jednak może dojść do niepokojących objawów i dolegliwości przedłużających się w czasie. Takie reakcje organizmu wymagają konsultacji z lekarzem, który może zalecić wykonanie badań laboratoryjnych.

Badania mikrobiologiczne służące zidentyfikowaniu czynnika etiologicznego choroby mają zastosowanie przy podejrzeniu zakażenia, czyli w sytuacji, kiedy drobnoustrój przedostaje się do organizmu.

W sklepie internetowym ALAB laboratoria dostępne są badania posiewowe:

Nowe kryterium rozpoznania cukrzycy – hemoglobina glikowana

W marcu 2021 Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaktualizowało zalecenia kliniczne dotyczące postępowaniu u chorych na cukrzycę. Po raz pierwszy wytyczne w naszym kraju zawierają nowe kryterium rozpoznania tej choroby – jest nim hemoglobina glikowana. W roku 2022 i 2023 PTD wydało aktualizację zaleceń, rekomendacje dotyczące wykonywania badań laboratoryjnych pozostały niezmienione.

Jak było do tej pory?

Do niedawna rozpoznanie cukrzycy można było postawić tylko na podstawie pomiaru stężenia glukozy we krwi. Jeśli dwukrotne badanie pokazało wynik przekraczający 125 mg/dl, można postawić diagnozę, iż mamy do czynienia z cukrzycą. Przedział 100-125 mg/dl oznacza nieprawidłową glikemię i jest wskazaniem do doustnego testu tolerancji glukozy. Natomiast wynik poniżej 70 mg/dl wskazuje na hipoglikemię, czyli za niski poziom glukozy.

Kryteria rozpoznawania cukrzycy na podstawie pomiaru glikemii na czczo pozostają aktualne. PTD obecnie dołożyło jeszcze jeden parametr – hemoglobinę glikowaną.

Kryteria rozpoznawania cukrzycy – co się zmieniło?

Nowa odsłona wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (marzec 2021) dodaje jeszcze jedno kryterium rozpoznania – jest to hemoglobina glikowana (HbA1c). Już jednorazowy jej wynik we krwi wynoszący co najmniej 48 mmol/ml, czyli więcej niż 6,5%, upoważnia do zdiagnozowania cukrzycy.

pakiet ryzyko cukrzycy rozszerzony

Co to jest hemoglobina glikowana?

Hemoglobina glikowana to dobrze nam znana hemoglobina występująca we krwi, która uległa procesowi tzw. glikacji, czyli przyłączenia glukozy do białka występującego w hemoglobinie. Przy wysokim stężeniu glukozy wszystkie białka w naszym organizmie ulegają temu procesowi, jednak najrzetelniej można go zmierzyć, badając odsetek hemoglobiny glikowanej. Jej poziom dobrze odzwierciedla stężenie glukozy w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy. Jak to jest możliwe? Wiąże się to ze średnim czasem przeżycia krwinki czerwonej (erytrocytu), który zawiera hemoglobinę. Erytrocyt przeżywa w naszym organizmie ok. 120 dni, po tym okresie ginie. Dlatego poziom hemoglobiny glikowanej to dobry wskaźnik wyrównania cukrzycy w ciągu ostatnich kilku tygodni.

Hemoglobina glikowana – wartości prawidłowe

Im więcej glukozy, tym większy będzie odsetek hemoglobiny glikowanej. U osób z prawidłowym stężeniem glukozy poziom hemoglobiny glikowanej wynosi ok. 5% (pomiędzy 4% a 6%). Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby u pacjentów z rozpoznaną cukrzycą jej poziom był niższy niż 7% – taki powinien być cel terapii cukrzycy, ponieważ pozwala zminimalizować ryzyko powikłań tej choroby.

Należy jednak pamiętać, że optymalny poziom tego hemoglobiny glikowanej zależy również od wieku osoby badanej, chorób towarzyszących, czy ciąży (lub planowania ciąży). Zalecenia PTD są następujące:

  • pacjenci z już rozpoznaną cukrzycą typu 1, krótkotrwałą cukrzycą typu 2 – < 6,5%
  • dzieci i młodzież – < 6,5%
  • kobiety planujące ciążę oraz w I trymestrze ciąży < 6,5%
  • kobiety w ciąży (II i III trymestr ciąży)  – < 6%
  • osoby starsze, pacjenci w wieloletnią cukrzycą i/lub powikłaniami sercowo-naczyniowymi (zawał, udar) – < 8%.

Hemoglobina glikowana – przygotowanie do badania

Materiałem do badania hemoglobiny glikowanej jest krew pobierana z żyły łokciowej. Badanie wykonane z krwi włośniczkowej (z palca) nie może być podstawą diagnostyki cukrzycy.

Badanie hemoglobiny glikowanej nie wymaga specjalnego przygotowania, nie trzeba być na czczo, nie trzeba również odstawiać żadnych leków. Na wynik badania nie ma również wpływu pora dnia.

badanie hemoglobiny glikowanej

Hemoglobina glikowana – jak często wykonywać badanie?

  1. U chorych na cukrzycę początkowo co 3 miesiące, aż do osiągnięcia zindywidualizowanych wartości docelowych, a następnie nie rzadziej niż co 6 miesięcy.
  2. U kobiet w ciąży chorych na cukrzycę, badanie należy wykonywać co miesiąc, ze względu na zmieniony obrót czerwonych krwinek.

Hemoglobina glikowana – dlaczego warto zrobić to badanie?

Hemoglobina glikowana dostarcza bardzo wartościowych informacji na temat wyrównania parametrów gospodarki węglowodanowej. Dlaczego? Test hemoglobiny glikowanej dostarcza informacji o średniej glikemii (poziomie glukozy) w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Pozwala na:

  • rozpoznanie nowej cukrzycy
  • ocenę, czy pacjent leczony z powodu cukrzycy ma prawidłowo dobrane leki oraz ich dawki
  • sprawdzenie, czy pacjent stosuje się do zaleceń lekarza
  • ocenę ryzyka rozwoju powikłań cukrzycy – wiadomo, iż im wyższy poziom HbA1c, tym większe ryzyko powikłań tej choroby (problemów z nerkami, powikłań sercowo-naczyniowych – zawału lub udaru, zaburzeń widzenia, zaburzeń układu nerwowego).

Hemoglobina glikowana – co może wpływać na wynik?

Jak wspominaliśmy wyżej, HbA1c jest hemoglobiną, dlatego stany zmieniające poziom hemoglobiny glikowanej we krwi mogą dawać fałszywe informacje. Dzieje się tak u osób z niedokrwistością, u kobiet w ciąży i w okresie po porodzie, u pacjentów dializowanych i po przetoczeniu krwi.

Dlatego u pacjentów, którzy mają rozpoznaną niedokrwistość (niezależnie od przyczyny), są w trakcie jej leczenia lub zachodzi podejrzenie występowania niedokrwistości, warto wykonać dodatkowo morfologię krwi.

Badanie hemoglobiny glikowanej jest dostępne w ALAB laboratoria – sprawdź szczegóły!

Artykuł został zaktualizowany 12.10.2023 r.


Piśmiennictwo

  1. https://ptdiab.pl/zalecenia-ptd/zalecania-aktywni-czlonkowie-2023
  2. https://diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dci23-0048/153424/Executive-Summary-Guidelines-and-Recommendations
  3. https://diabetesjournals.org/care/article/46/10/e151/153425/Guidelines-and-Recommendations-for-Laboratory

Bądź gotowy na wstrząs!

0

Jedną z najcięższych oraz stanowiących bezpośrednie zagrożenie życia reakcją związaną z alergią jest wstrząs anafilaktyczny. Nie podjęcie leczenia w odpowiednim czasie prowadzi do zgonu. Warto być świadomym, co może być potencjalnym czynnikiem wywołującym wstrząs, jakie objawy powoduje anafilaksja oraz w jaki sposób sprawdzić, czy znajdujemy się w grupie ryzyka.

Wstrząs anafilaktyczny opisywany jest jako nagła, szybko rozwijająca się, ogólnoustrojowa reakcja organizmu, która zagraża życiu i może prowadzić do śmierci. Ten bardzo silny odczyn spowodowany jest kontaktem z alergenem.

Do charakterystycznych objawów związanych z rozwijającą się anafilaksją zaliczamy:

  • Obrzęk języka, pokrzywkę, świąd
  • Spadek ciśnienia tętniczego z przyspieszoną akcją serca
  • Duszność, suchy kaszel, świszczący oddech
  • Bladość skóry z nadmierną potliwością
  • Zawroty głowy, utratę przytomności

Warto podkreślić, że może dojść do nawrotu wstrząsu, ujawniającego się do 72h od pojawienia się pierwszych symptomów.

Czym może być spowodowana anafilaksja? Najczęstsze przyczyny wstrząsu anafilaktycznego

Najczęstszymi czynnikami wyzwalającymi anafilaksję są przede wszystkim jady owadów, leki oraz pokarmy. Dodatkowo występowanie chorób współistniejących, takich jak astma czy choroby sercowo-naczyniowe, zwiększa ryzyko wystąpienia silnego wstrząsu anafilaktycznego. U 20% pacjentów czynniki, takie jak wysiłek fizyczny, niesterydowe leki przeciwzapalne, alkohol, stres czy ostra infekcja mogą być również bodźcem zwiększającym ryzyko wystąpienia anafilaksji.

Rozwój alergologii pozwolił na wyodrębnienie głównych pokarmów o potencjalnie silnych właściwościach anafilaktycznych. Do grupy tej u osób dorosłych zaliczamy przede wszystkim orzeszki ziemne, skorupiaki oraz cytrusy. Natomiast u dzieci są to orzechy ziemne i laskowe, mleko krowie, jajka kurze czy też ryby.

Jak rozpoznać wstrząs anafilaktyczny?

Podstawowym kryterium rozpoznania wstrząsu jest obserwacja objawów klinicznych pacjenta. Symptomy anafilaksji są dość charakterystyczne, jednak mogą być mylone z astmą oskrzelową lub zatruciem pokarmowym. Istotne jest, aby określić czynnik, który jest wyzwalaczem reakcji.

W celu potwierdzenia wstrząsu wykonuje się również badania laboratoryjne, a wśród nich przede wszystkim oznacza się m.in. poziom histaminy. Próbka do badania powinna zostać pobrana do godziny od pojawienia się objawów. Innym testem wykorzystywanym w rozpoznaniu anafilaksji jest tryptaza we krwi. Warto podkreślić, że poziom tego enzymu może być prawidłowy u osób, które mają zdiagnozowaną alergię pokarmową.

badanie diaminooksydazy baner

W jaki sposób zapobiegać anafilaksji?

Anafilaksja jest stanem, który bezpośrednio zagraża życiu, dlatego tak ważne jest aby starać się mu zapobiegać. Istotne jest, aby określić, co wywołuje reakcję alergiczną i w miarę możliwości unikać kontaktu z tym czynnikiem. W celu ustalenia, co nas uczula, należy udać się do lekarza alergologa i wykonać odpowiednie badania.

W ALAB laboratoria dostępna jest szeroka gama testów z zakresu alergologii, które pozwolą precyzyjnie określić nie tylko alergen, który wywołuje u nas reakcję, ale również białko wchodzące w jego skład, a następnie podjąć odpowiednie leczenie. Test ALEX wykrywa, która dokładnie cząsteczka może potencjalnie wywołać anafilaksję. To najszerszy dostępny na rynku panel wykrywający 295 alergenów w jednym oznaczeniu.

Więcej informacji o teście ALEX 295 znajdziesz na stronie www.testalex.com.pl