Przygotowanie do gastroskopii – przygotowanie i zalecenia oraz dieta

Gastroskopia jest jedynym badaniem endoskopowym umożliwiającym ocenę górnego odcinka przewodu pokarmowego (przełyku, wpustu żołądka, żołądka, odźwiernika oraz dwunastnicy) za pomocą  endoskopu cienkiego – giętkiego przewodu zakończonego kamerką, która przekazuje obraz z wnętrza ciała pacjenta. Z artykułu dowiemy się, jak przygotować się do badania, jakie są najważniejsze zalecenia przed wykonaniem gastroskopii oraz jaka dieta jest zalecana przed gastroskopią? Zachęcam do przeczytania artykułu.

Spis treści:

  1. Gastroskopia – wskazania do gastroskopii
  2. Najważniejsze zalecenia przed gastroskopią, przygotowanie do badania
  3. Jak przygotować się do gastroskopii w znieczuleniu ogólnym?
  4. Polecana dieta przed gastroskopii
  5. Podsumowanie

Gastroskopia – wskazania do gastroskopii

Wskazaniem do gastroskopii może być podejrzenie choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dzięki dobremu przygotowaniu do gastroskopii można:

Wskazaniem do gastroskopii są objawy krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego:

Gastroskopię wykonuje się również:

  • w diagnostyce celiakii,
  • przed niektórymi planowanymi zabiegami operacyjnymi,
  • u osób z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku chorób nowotworowych górnego odcinka przewodu pokarmowego.

>> Przeczytaj także: Budowa, funkcje i najczęstsze choroby układu pokarmowego człowieka

Najważniejsze zalecenia przed gastroskopią, przygotowanie do badania

Aby badanie gastroskopii było wykonane prawidłowo, pacjent musi się do niego przygotować:

  • Gastroskopia jest badaniem, na które należy się zgłosić na czczo, jeśli wykonywana jest rano, ostatni lekkostrawny posiłek można zjeść poprzedniego dnia wieczorem. Jeżeli przeprowadza się ją w godzinach popołudniowych, ostatni posiłek można zjeść najpóźniej na 6 godzin przed badaniem. Dopuszczalne jest picie niegazowanej wody do 3 godzin przed badaniem (maksymalnie 1 szklanka).
  • Jeżeli gastroskopia ma miejsce w godzinach popołudniowych, posiłków nie spożywamy, co najmniej 6-8 godzin przed badaniem.
  • Przynajmniej 3-4 godziny przed badaniem nie powinno się pić napoi, od rana możliwe jest picie małych ilości wody niegazowanej.
  • Pacjenci przyjmujący leki na stałe powinni je połknąć rano, popijając niewielką ilością wody.
  • Na 6 godzin przed badaniem nie wolno palić żadnych papierosów, nie wolno żuć gumy.

Ważne, aby do około godziny po wykonaniu badania nie przyjmować żadnych pokarmów, ani płynów. Przełyk może być podrażniony i wywoływać uczucie bólu.

>> Warto przeczytać: Wykonywanie badań laboratoryjnych na czczo – fakty i mity

Jak przygotować się do gastroskopii w znieczuleniu ogólnym?

Zalecenia dla Pacjentów do badania w znieczuleniu ogólnym są takie same jak w przypadku przygotowania do gastroskopii bez znieczulenia.

Ważne aby po gastroskopii w znieczuleniu ogólnym, pacjent stosował dietę lekkostrawną, do ustąpienia całkowitego znieczulenia gardła.

Jeżeli zastosowane zostały dożylne środki znieczulające, minimum 12 godzin po wykonaniu gastroskopii nie zaleca się prowadzenia pojazdów mechanicznych.

Polecana dieta przed gastroskopią

W dniu poprzedzającym badanie, wieczorem zalecana jest lekka kolacja bez nabiału.

Podsumowanie

Badanie gastroskopowe nie należy do badań przyjemnych. Należy jednak pamiętać, że w wielu przypadkach diagnostycznych, gastroskopia pomaga w postawieniu szybkiej diagnozy. Jest to badanie bardzo dokładne i skuteczne. Gastroskopia poza oceną wyglądu błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego umożliwia także pobranie wycinków do badań histopatologicznych oraz wykonania badania w kierunku zakażenia Helicobacter pylori.


Bibliografia

  1. Medycyna Praktyczna, mp.pl, „Jak się przygotować do gastroskopii?”, dr n.med. Anna Mokrowiecka, Specjalista chorób wewnętrznych, Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej, Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi. (dostęp 30.01.2025)

Magdalena Konowrocka
Magdalena Konowrocka
Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka studiów magisterskich na SGGW oraz studiów podyplomowych na WUM na kierunku „Dietetyka w choroby wewnętrznych i metabolicznych”, studiowała w Instytucie Żywienia i Żywności „Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka”. Prowadzi gabinet doradztwa żywieniowego i dietetycznego Optimum Zdrowia.

Social

80,323FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
16,812SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też