Kamica układu moczowego – przyczyny, rodzaje, objawy, zalecenia dietetyczne

Spis treści

  1. Przyczyny powstawania KUM i rodzaje kamic układu moczowego
  2. Zalecenia żywieniowe w kamicach nerkowych

Kamica układu moczowego (KUM) jest stanem chorobowym, w którego przebiegu w nerce lub w drogach moczowych tworzą się złogi substancji chemicznych stanowiących prawidłowy, lub patologiczny składnik moczu.

Częstość występowania kamicy układu moczowego (KUM) wynosi 2 do 3%, przy czym ryzyko pojawienia się jej u mężczyzn jest ponad dwukrotnie wyższe niż u kobiet. Szczyt zachorowań u mężczyzn przypada na trzydziesty rok życia, a u kobiet występują 2 szczyty w wieku 35 i 55 lat. Jest to schorzenie charakteryzujące się nawrotami, które pojawiają się u 10% osób, w pierwszym roku od incydentu kolki nerkowej u 35%, w ciągu 5 lat u 50% osób.

W krajach ekonomicznie rozwiniętych obserwuje się systematyczny wzrost liczby zachorowań, co prawdopodobnie związane jest ze zwiększonym spożyciem białka zwierzęcego i niewystarczającą ilością przyjmowanych płynów. Dodatkowo wiele jednostek chorobowych leków i nieprawidłowości anatomicznych sprzyja tworzeniu się złogów w układzie moczowym.

Kamica układu moczowego (KUM) charakteryzuje się dużą różnorodnością wielkości, kształtu, budowy i składu kamieni moczowych. Ich twardość, zabarwienie i skład chemiczny zależą głównie od budowy krystalicznej. Etiologia kamicy układu moczowego (KUM) jest bardzo zróżnicowana, a liczne jej problemy pozostają wciąż niewyjaśnione. Ponadto ten sam rodzaj kamieni może powstawać z różnych powodów. U wielu chorych kamica jest jednym z objawów ogólnoustrojowych zaburzeń przemiany materii lub też następstwem zmian w samym układzie moczowym.

Przyczyny powstawania KUM i rodzaje kamic układu moczowego

Przyczyny powstawania kamicy moczowej:

  • duże stężenie w moczu – wapnia, fosforanów, szczawianów, cystyny, kwasu moczowego,
  • duże lub zbyt małe stężenie jonów wodorowych (pH) w moczu, zmniejszające rozpuszczalność niektórych składników w moczu,
  • niedobór związków ograniczających krystalizację składników moczu, magnezu czy cytrynianów,
  • zbyt mała ilość płynów w diecie lub nadmierna ich utrata,
  • przewlekłe zakażenie układu moczowego,
  • uwarunkowania genetyczne,
  • ogólnoustrojowe choroby genetyczne.

Objawy kamicy – w kamicy nerkowej pojawiają się takie objawy jak:

  • silny ból w okolicy lędźwiowej,
  • kolka nerkowa, wodonercze,
  • odmiedniczkowe zapalenie nerek,
  • czasem krew w moczu.

Kamienie mogą składać się z:

  • szczawianu wapnia,
  • fosforanu wapnia,
  • fosforanu magnezowo-amonowego,
  • moczanów,
  • ksantyny – zasady purynowej – prekursora syntezy kwasu moczowego,
  • cystyny.

Rodzaje kamicy układu moczowego (KUM) zależą od rodzaju złogów, wyróżnia się:

  • kamicę szczawianowo-wapniową,
  • kamicę fosforanowo-wapniową,
  • kamicę moczanową,
  • kamicę fosforanowo-magnezowo-amonową,
  • kamicę cystynową,
  • kamicę ksantynową.
pakiet nerkowy

Zalecenia żywieniowe w kamicach nerkowych

Dieta powinna być uzależniona od rodzaju kamicy. W zapobieganiu kamicy, jak i leczeniu znaczącą rolę odgrywają płyny podawane w odpowiedniej ilości, ponad 2 l/dobę. Ważne jest odpowiednie pH moczu, ograniczenie soli kuchennej, a także produktów bogatych w kwas szczawianowy.

W niektórych przypadkach należy zwrócić uwagę na podaż wapnia, fosforu, magnezu i białka. Dieta bogata w białko zwierzęce może sprzyjać powstawaniu kamicy.

W kamicy nerkowej chorym zalecane są następujące płyny – woda przegotowana, wody niegazowane, wody mineralne, napar z brzozy czy słabe herbaty. Ważne są płyny podawane przed snem, rozcieńczają one mocz w godzinach nocnych.

Sód nie sprzyja kamicy szczawianowo-wapniowej, zwiększa on wydalanie wapnia i moczanu sodu. Z diety należy wyeliminować lub maksymalnie ograniczyć wszystkie przetwory z dodatkiem soli, koncentraty spożywcze oraz przyprawy zawierające glutaminian sodu.

Zmniejszona podaż wapnia w żywieniu prowadzi do upośledzenia mineralizacji kości, a także wzmaga wchłanianie szczawianów i wydalanie ich z moczem.

Podaż wapnia ogranicza się tylko w przypadku zwiększonego wchłaniania jelitowego tego pierwiastka.

Podaż fosforu ogranicza się w diecie u chorych cierpiących na kamicę fosforanowo-magnezowo-amonową.

Kamica szczawianowo-wapniowa

Kamica szczawianowo-wapniowa występuje:

  • w przypadku nadmiernej ilość kwasu szczawiowego,
  • szczawianów w moczu,
  • w chorobach zapalnych jelit,
  • po resekcji jelit                                                          
  • przy bardzo dużej podaży witaminy C,
  • w niedoborze witaminy B6,
  • przy zaburzonym wydalaniu jonów wodorowych przez nerki.

W zwiększonym jelitowym wchłanianiu wapnia i szczawianów należy ograniczyć z diet produkty będące źródłem tych składników.

W kamicy szczawianowo-wapniowej występuje nadmiar sodu w diecie, zwiększa on wydalanie z organizmu moczanu sodu i wapnia. Moczany sodu mogą być jądrem krystalizacji złogów szczawianu wapnia. W tym przypadku ograniczamy w diecie produkty z dodatkiem soli.

Jeżeli kamica została spowodowana nadmiernym wydalaniem wapnia przez nerki (w nadczynności tarczycy czy osteoporozie), wtedy podaży wapnia z diety się nie ogranicza. Zaleca się natomiast zwiększyć ilość inhibitorów krystalizacji złogów magnezu, cytrynianów, fosforanów, a także płynów co najmniej do ilości 2 l/dobę. Ważne, aby ograniczyć białko zwierzęce.

Produkty przeciwwskazane w kamicy szczawianowo-wapniowej:

szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, suszone figi, kiszonki, konserwy wszystkie (np. rybne, mięsne), czekolada, kakao, mocna herbata, kawa, koncentraty sup, sosów, ostre przyprawy, produkty zawierające glutaminian sodu.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach w kamicy szczawianowo-wapniowej:

mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, ryby, jaja, ziemniaki, marchew, buraki, groch, pomidory, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, kapusta, sałata, śliwki, agrest, cukier, orzechy.

Produkty zalecane w kamicy szczawianowo-wapniowej:

duża ilość wody, słabe herbaty, soki owocowe, owoce cytrusowe, produkty zbożowe z pełnego ziarna, ogórki, cebula, kukurydza, masło.

analiza składu kamienia moczowego

Przykładowa dieta w kamicy szczawianowo-wapniowej

I śniadanie

Pieczywo posmarowane masłem z jajecznicą na parze do tego ogórek zielony. Do picia słaba herbata bez cukru.

II śniadanie

Płatki owsiane (zalane wrzątkiem, odlewamy wrzątek po kilku minutach, aby wypłukać z płatków szczawiany), dodajemy jogurt naturalny 2% oraz mandarynki/nektarynki czy morele. Do picia woda niegazowana.

Obiad

Zupa buraczkowa z dodatkiem marchewki, ziemniaków oraz kaszy jaglanej.

Udziec z indyka (upieczony w piekarniku) obtoczony delikatnymi ziołami z makaronem ryżowym oraz surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Do picia wyciskany sok owocowy z pomarańczy.

Podwieczorek

Garstka orzechów włoskich. Do picia woda mineralna.

Kolacja

Łosoś pieczony w piekarniku, podany z pieczywem pełnoziarnistym posmarowanym masłem. Surówka z sałaty, pomidora i zielonego ogórka, doprawiona ziołami, skropiona kilkoma kroplami cytryny i oleju rzepakowego. Do picia słaba herbata bez cukru.

Kamica fosforanowo-wapniowa

  • głównym składnikiem złogów jest fosforan wapnia
  • powstaje w moczu zasadowym
  • odczyn zasadowy moczu wynika z zakażenia niektórymi bakteriami, rozkładającymi mocznik na amoniak i dwutlenek węgla
  • zwiększenie stężenia amoniaku prowadzi do alkalizacji moczu

W diecie chorego należy ograniczyć sól oraz produkty bogate w fosforany, wapń i szczawiany – mleko, jaja, przetwory mleczne, sery podpuszczkowe, rośliny strączkowe czy konserwy rybne.

Należy zwiększyć ilość magnezu, cytrynianów i wypijanych płynów. Dieta powinna zawierać pokarmy zakwaszające – mięso, wędliny, ryby, pieczywo.

Produkty przeciwwskazane w kamicy fosforanowo-wapniowej:

przetwory solone, produkty zawierające glutaminian sodu, mocna herbata, kawa, czekolada, kakao, szpinak, szczaw, rabarbar, nasiona roślin strączkowych, wody alkaliczne mineralne.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach w kamicy fosforanowo-wapniowej:

mleko, jaja, owoce, ziemniaki, warzywa.

Produkty zalecane w kamicy fosforanowo-wapniowej:

duże ilości płynów, soki i owoce cytrusowe, mięso, ryby, pieczywo, gruboziarniste kasze, makarony, masło, miód.

Przykładowa dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej

I śniadanie

Pieczywo żytnie pełnoziarniste posmarowane masłem, szynka z piersi indyka i czerwona papryka. Sok wyciskany grejfrutowo-pomarańczowy. Woda niegazowana.

II śniadanie

Bułka grahamka z masłem i miodem. Kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad

Zupa warzywna na piersi z indyka/kurczaka bez skóry, z kaszą jaglaną i ziemniakami, zabielona mlekiem 1,5%.

Łosoś pieczony w piekarniku, obtoczony delikatnymi ziołami, podany z kaszą bulgur. Do tego buraczki na ciepło. Woda mineralna.

Podwieczorek

Warzywa pieczone w piekarniku (marchew, pietruszka, seler) do tego mięso z piersi kurczaka ugrillowane w ziołach. Do picia słaba herbata.

Kolacja

Pieczywo pełnoziarniste do tego jajka na twardo pokrojone w plasterki. Pomidor pokrojony w plastry. Do picia słaba herbata owocowa.

Kamica moczanowa

  • najczęstszą przyczyną powstawania kamicy moczanowej jest dieta bogatopurynowa
  • złogi w kamicy moczanowej tworzą się  kwasu moczowego (jest to końcowy produkt przemiany materii), normalnie znajduje się on w stanie rozpuszczonym
  • kwas moczowy powinien być wydalany przez nerki, kamienie moczanowe wytrącają się w moczu kwaśnym i nadmiernie zagęszczonym wtedy, gdy pH wynosi mniej niż 5,3,kamicy sprzyja zwiększone stężenie kwasu moczowego w moczu

W diecie należy ograniczyć podaż związków purynowych, występujących przede wszystkim w wyrobach mięsnych, grzybowych, a także podaż białka, wpływa na zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w moczu. Zalecane jest spożycie białka 40-50g na dobę. W diecie zwiększamy płyny do ponad 2l na dobę. Dieta powinna alkalizować mocz, ponieważ kwas moczowy rozpuszcza się w środowisku alkalicznym. Pacjentom zalecana jest dieta mleczno-jarska – mleko, warzywa i owoce mają właściwości alkalizujące. Stężenie jonów wodorowych nie powinno obniżyć się poniżej 6,5-7,0 pH, przy niższym pH może dojść do wytrącania się kryształków fosforanu wapnia.

Produkty przeciwwskazane w kamicy moczanowej:

wywary mięsne, rybne, podroby, baranina, wieprzowina, śledzie, sardynki, szproty, rośliny strączkowe, grzyby, orzechy,  mocna herbata, czekolada, kakao, naturalna kawa.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach w kamicy moczanowej:

produkty zbożowe, ryby, drób, pozostałe gatunki mięs w ilości 100-150 g/dobę, tylko gotowane w dużej ilości wody, ponieważ puryny przechodzą do wywaru.

Produkty zalecane w kamicy moczanowej:

wypijanie dużej ilości płynów ponad 2 l/dobę, wody mineralne, warzywa i owoce – polecane są cytryny zwiększają przemianę puryn, mleko, ser twarogowy chudy, ziemniaki, miód, cukier.

Przykładowa dieta w kamicy moczanowej

I śniadanie

Pieczywo niskobiałkowe posmarowane masłem, twarożek z serka chudego i jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem. Do tego pomidor i papryka. Do picia sok warzywno-owocowy.

II śniadanie

Brokuł na parze do tego bułki niskobiałkowe, gotowana pierś z kurczaka bez skóry. Do picia kawa zbożowa z mlekiem 1,5%.

Obiad

Zupa pomidorowa na samych warzywach z ryżem jaśminowym.

Pierogi z serem na słodko. Surówka z pora, jabłka i marchewki z dodatkiem jogurtu naturalnego 2%. Do picia delikatna herbata.

Podwieczorek

Koktajl warzywny z dodatkiem ulubionych ziół. Do picia woda niegazowana.

Kolacja

Pieczywo niskobiałkowe z miodem. Papryka, marchew i rzodkiewki do pochrupania. Do picia herbata słaba z cytryną i cukrem (odrobiną).

Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa

Wytrąca się w moczu alkalicznym, gdy układ moczowy zakazi się bakteriami wytwarzającymi enzym ureazę.

Z diety należy wyeliminować produkty, których są źródłem – mleko, sery dojrzewające, sery topione, żółtko jaja, mięso i jego przetwory, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, czekolada oraz orzechy. Koniecznie należy spożywać duże ilości płynów ponad 2 l/dobę. Należy obserwować mocz, jeżeli w moczu występuje małe stężenie cytrynianów i magnezu, należy do diety wprowadzić większe ilości soków i owoców cytrusowych, a także bogate w magnez warzywa.

Kamica cystynowa

Z diety należy ograniczyć aminokwas siarkowy (cystyny). Występuje on obficie w produktach nabiałowych. Płyny należy zwiększyć do dwukrotnej objętości normalnego zapotrzebowania – ponad 3 l na dobę. Należy zwiększyć podaż lub suplementację witaminy B6.

Kamica ksantynowa

Spowodowana jest nadmiarem w moczu zasady purynowej – ksantyny. Ksantyna jest pochodną guaniny, występuje w tkankach roślinnych i zwierzęcych, jest bezpośrednim prekursorem syntezy kwasu moczowego.

W diecie należy uwzględnić produkty, które alkalizują mocz. Dieta mleczno-jarska prowadzi do alkalizacji moczu. Należy zwiększyć ilość podawanych płynów w diecie.

>>> Przeczytaj też: Dieta w przewlekłej chorobie nerek


Piśmiennictwo

  1. H.Ciborowska, A.Rudnicka „Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL, Warszawa 2014r.
  2. D.Włodarek, E.Lange, L.Kozłowska, D.Głąbska, „Dietoterapia”, PZWL, Warszawa 2015r. Lucyna Kozłowska „Kamice układu moczowego”
Magdalena Konowrocka
Magdalena Konowrocka
Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka studiów magisterskich na SGGW oraz studiów podyplomowych na WUM na kierunku „Dietetyka w choroby wewnętrznych i metabolicznych”, studiowała w Instytucie Żywienia i Żywności „Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka”. Prowadzi gabinet doradztwa żywieniowego i dietetycznego Optimum Zdrowia.

Social

80,323FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
16,812SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też