Spis treści
- Komu jest zalecana dieta lekkostrawna?
- Na czym polega dieta lekkostrawna?
- Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej
- Propozycje potraw na poszczególne posiłki
- Niektóre modyfikacje diety lekkostrawnej
- Podsumowanie
Dieta łatwostrawna jest prostą modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych, bez zmian w ilości energii i makroskładników. Polega na wyeliminowaniu produktów i potraw ciężkostrawnych, tj. tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych, wzdymających, zawierających dużo błonnika oraz wędzonych, które ze względu na stan pacjenta mogą dodatkowo obciążyć przewód pokarmowy. Chory realizujący zalecenia dietetyczne w warunkach domowych powinien wiedzieć jakie produkty i potrawy są dozwolone, a jakie przeciwwskazane oraz znać sposoby obróbki termicznej, które nadają potrawie formę jak najbardziej strawną.
Komu jest zalecana dieta lekkostrawna?
Jest to podstawowa dieta przepisywana większości pacjentom przebywającym w szpitalach i sanatoriach, którzy nie wymagają uwzględnienia specjalnych modyfikacji podaży składników odżywczych lub konsystencji spożywanych posiłków. Dietę tę stosuje się również w stanach gorączkowych, u osób w wieku podeszłym, w przypadku niektórych chorób układu pokarmowego (np. w chorobie Leśniowskiego-Crohna, zapaleniu błony śluzowej jelit, nieżycie żołądka) i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego oraz podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych (zwłaszcza na przewodzie pokarmowym np. po zabiegach bariatrycznych, resekcji pęcherzyka żółciowego).
Na czym polega dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna jest w pełni zbilansowana pod kątem składników odżywczych i opiera się na produktach, których skład i sposób przygotowania do spożycia nie stwarzają trudności w trawieniu i przyswajaniu przez organizm. Dobór produktów w diecie zależy od indywidualnej tolerancji. Ważne jest obserwowanie i słuchanie sygnałów swojego organizmu. Jeżeli jakieś potrawy wywołują przykre dolegliwości, należy je tymczasowo wyeliminować z diety.
Technikami kulinarnymi, które nadają potrawą formę łatwostrawną, są rozdrabnianie, przecieranie, gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w rękawie foliowym, pergaminie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką, jak również duszenie na patelni pod przykryciem bez wcześniejszego obsmażania.
To, na co szczególnie warto zwrócić uwagę, stosując dietę lekkostrawną, to rekomendacje dotyczące błonnika pokarmowego. W diecie łatwostrawnej zaleca się minimalną jego zawartość, czyli 25 g/ dobę. Sposobami na zmniejszenie ilości błonnika w diecie są m.in. spożywanie pieczywa graham i pieczywa pszennego (zamiast pełnoziarnistego), dobór młodych delikatnych warzyw i dojrzałych owoców, usuwanie pestek (z pomidorów, kabaczków), obieranie skórek z owoców i warzyw, blanszowane, gotowanie, przecieranie przez sito oraz rozdrabnianie. Obróbka termiczna warzyw i owoców powoduje zmiękczanie tkanek i mniejsze podrażnianie przewodu pokarmowego oraz korzystną w tym przypadku zmianę w strukturze fizykochemicznej błonnika.
Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne zdrowego, dorosłego człowieka wynosi – w zależności od aktywności fizycznej – od 25 do 35 kcal/kg należnej masy ciała/ dzień. Obliczając zapotrzebowanie kaloryczne, należy uwzględniać indywidualny stan chorego. Ilość energii zależna jest od masy ciała. W warunkach szpitalnych najczęściej przyjmuje się około 30 kcal na 1 kg należnej masy ciała, co odpowiada około 2000-2500 kcal w przypadku chorych z właściwą masą ciała. W przypadku wyniszczenia ilość energii może zostać zwiększona, a w przypadku otyłości zmniejszona.
Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej
- Pierwszy posiłek spożywa się w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu, a ostatni nie później niż 2 godziny przed snem.
- Spożywa się 5-6 małych objętościowo posiłków dziennie, mniej więcej o tych samych porach w odstępach 2-3 godzinnych.
- Usuwa się skórki i pestki z owoców i warzyw.
- Wydłuża się czas gotowania.
- Rozdrabnia się owoce, np. poprzez miksowanie, przecieranie przez sito.
- Nie spożywa się wyrobów czekoladowych.
- Potrawy spożywa się w temperaturze pokojowej, w spokojnej atmosferze, zwracając szczególną uwagę na dokładne żucie.
- Wypija się co najmniej 1,5 l płynów dziennie.
- Stosuje się tłuszcze dobrej jakości (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany).
- Warzywa spożywa się w co najmniej 3 posiłkach.
- W ciągu dnia spożywa się 2-3 porcje nabiału.
- Spożywa się 1-2 porcje ryb tygodniowo.
- Ogranicza się ostre przyprawy.
Propozycje potraw na poszczególne posiłki
Śniadanie: zupy mleczne (płatki ryżowe, kaszka manna), mleko, pieczywo jasne z masłem, jajecznica na parze, sałata masłowa, pomidor (bez skórki i pestek), sery białe, homogenizowane, twarogowe, pasty z jaj, wędlin i ryb, dżem, wędliny, owoce sezonowe (w zależności od tolerancji przetarte i poddane obróbce termicznej), kawa zbożowa z mlekiem / herbata (słaby napar)
Obiad: zupy jarzynowe, rosoły, krupniki, barszcze, dania mięsne dostarczające białka zwierzęcego np. potrawka w białym sosie (ryż biały, pierś z kurczaka, bulion, śmietana), dania z ryb i jaj, kompot
Podwieczorek: kisiel, galaretka, jogurt owocowy, herbatniki, budyń, musy z owoców (bez skórek i pestek), herbata (słaby napar)
Kolacja: pieczywo mieszane z masłem, wędliny, pasty mięsne, pasty twarogowe, pasty rybne, galarety z ryb i drobiu, warzywa (w zależności od tolerancji poddane obróbce termicznej), herbata (słaby napar)
Niektóre modyfikacje diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna ze zwiększoną zawartością białka stosowana jest m.in. w wirusowym zapaleniu wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości wątroby, przewlekłym alkoholowym zapaleniu wątroby, zespołach złego trawienia i wchłaniania, stanach pooperacyjnych, niedowadze i wyniszczeniu. W diecie ze zwiększoną zawartością białka zaleca się ok. 1,3-1,5 g tego makroskładniku na 1 kg należnej masy ciała na dobę, czyli 90-120 g dziennie. Białko powinno pokrywać 15-20% zapotrzebowania energetycznego i pochodzić z produktów zwierzęcych (mięsa, drobiu, ryb, mleka, twarogu, jaj).
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem białka – stosowana jest m.in. w przewlekłej niewydolności nerek oraz niewydolności wątroby. Tego rodzaju żywienie jest zalecane indywidualnie, zależnie od stopnia tolerancji białka przez chorego. Bardzo ważna jest stała kontrola ilości i jakości spożywanego białka. W przewlekłej niewydolności nerek stosuje się dializoterapię. Zależne od stopnia zaawansowania choroby ogranicza się białko do 0,7 g na 1 kg należnej masy ciała, a dzienne spożycie wynosi zatem 40-50 g. W przypadku mniejszego spożycia pacjent może kwalifikować się do hospitalizacji. Należy zadbać o wartość biologiczną białka – rekomenduje się źródła zwierzęce (jaja, sery białe, chude mięso i ryby), a w mniejszym stopniu roślinne. Tłuszcz powinien pochodzić z wartościowych produktów, zwłaszcza olejów roślinnych, które są korzystne ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego stosowana jest m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przewlekłym zapaleniu żołądka oraz przewlekłym zapaleniu jelit. W tych przypadkach leczenie dietetyczne ma na celu oszczędzanie chorego narządu, neutralizowanie soku żołądkowego oraz niedrażnienie mechaniczne i termiczne błony śluzowej żołądka i jelit. Przeciwwskazanymi produktami będą m.in. kefiry, jogurty, zupy na wywarach mięsnych oraz wszystkie owoce w postaci surowej.
Podsumowanie
Posiłki w przypadku diety lekkostrawnej, poza tym, że mają pokrywać zapotrzebowanie energetyczne ustroju i dostarczać niezbędnych składników odżywczych muszą oszczędzać chory narząd np. żołądek, wątrobę, jelita i wpływać na poprawę stanu zdrowia. Polega na wyeliminowaniu produktów i potraw ciężkostrawnych, tj. tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych, wzdymających, zawierających dużo błonnika oraz wędzonych. Dieta lekkostrawna, o ile nie ma dodatkowych wskazań dietetycznych np. ograniczeniu białka przy niewydolności nerek, powinna dostarczać taka samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak to ma miejsce prawidłowym żywieniu ludzi zdrowych.
Piśmiennictwo
- Jarosz M. (red.) Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa; 2017.
- Jarosz M. (red.) Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa; 2011.
- Wieczorek-Chełmińska Zofia, Nowoczesna dietetyczna książka kucharska, PZWL, Warszawa, 2011.