Krzepnięcie krwi – na czym polega, jakie czynniki wpływają na krzepliwość krwi?

Krzepnięcie krwi to jeden z najważniejszych procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka. Dzięki niemu możliwe jest zatrzymanie krwawienia poprzez utworzenie stabilnego skrzepu, który w późniejszym etapie – po naprawie uszkodzonej tkanki – ulega rozpuszczeniu. Zaburzenia w funkcjonowaniu układu krzepnięcia mogą prowadzić zarówno do patologicznych krwawień, jak i powikłań zakrzepowych stanowiących poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Dowiedz się, na czym polega krzepnięcie krwi oraz jakie badania pozwalają ocenić krzepliwość krwi.

Spis treści:

  1. Jak przebiega proces krzepnięcia krwi?
  2. Czynniki krzepnięcia
  3. Słaba krzepliwość krwi – przyczyny i konsekwencje
  4. Wysoka krzepliwość krwi – przyczyny i ryzyko zdrowotne
  5. Badania oceniające krzepliwość krwi
  6. Co odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi?

Jak przebiega proces krzepnięcia krwi?

Proces krzepnięcia krwi to jeden z elementów hemostazy – mechanizmu obronnego organizmu, który zapobiega utracie krwi w przypadku uszkodzenia naczynia krwionośnego. Celem jest zatrzymanie krwawienia i odbudowa integralności naczyń krwionośnych. Na hemostazę składa się także fibrynoliza, czyli proces rozkładu zakrzepu, która zachodzi równocześnie z krzepnięciem krwi.

W prawidłowych warunkach proces krzepnięcia krwi zostaje zapoczątkowany przez przerwanie ciągłości naczynia krwionośnego. Aby doszło do powstania skrzepu, w pierwszej kolejności zachodzi hemostaza pierwotna, a następnie hemostaza wtórna.

>> Zobacz także: Naczynia krwionośne w procesie hemostazy

Hemostaza pierwotna

Hemostazę pierwotną dzieli się na hemostazę naczyniową i płytkową. Na tym etapie ma miejsce gwałtowna reakcja skurczowa uszkodzonego naczynia, co zmniejsza wypływ krwi. W odpowiedzi na przerwanie ciągłości śródbłonka dochodzi do aktywacji, adhezji (przylegania) i agregacji (łączenia się) płytek krwi, a w efekcie utworzenia czopu płytkowego.

Hemostaza wtórna

Składa się na nią krzepnięcie i wzmocnienie czopu płytkowego. W tym procesie następuje aktywacja kaskady krzepnięcia – czynniki krzepnięcia aktywują się wzajemnie, co prowadzi do przekształcenia fibrynogenu (rozpuszczalnego białka osocza) w fibrynę (nierozpuszczalne włókna). Fibryna tworzy sieć, która stabilizuje czop płytkowy, tworząc trwały skrzep.

Kaskada krzepnięcia przebiega szlakiem zewnątrzpochodnym i wewnątrzpochodnym. Pierwszy z nich aktywuje się na skutek uszkodzenia tkanek, a drugi – uszkodzenia naczynia krwionośnego. W każdej biorą udział inne czynniki krzepnięcia. Oba szlaki posiadają wspólną drogę końcową, która kończy się powstaniem fibryny.

Czynniki krzepnięcia

Czynniki krzepnięcia to specyficzne białka, które uczestniczą w kaskadzie krzepnięcia, prowadzącej do wytworzenia stabilnego skrzepu. Są oznaczone rzymskimi cyframi I–XIII i działają w określonej sekwencji.

Czynnik I – fibrynogenprekursor fibryny, która tworzy stabilną sieć wzmacniającą skrzep
Czynnik II – protrombinaprzekształcany w trombinę, enzym katalizujący przemianę fibrynogenu w fibrynę
Czynnik III – tromboplastyna tkankowainicjuje zewnątrzpochodny szlak krzepnięcia
Czynnik IV – jony Ca2+bierze udział w aktywacji wielu reakcji kaskady krzepnięcia
Czynnik V – proakcelerynawspółdziała z czynnikiem X w aktywacji protrombiny
Czynnik VII – prokonwertynajest aktywowana głównie przez tkankową tromboplastynę, w obecności jonów wapnia, bierze udział w zewnątrzpochodnym szlaku krzepnięcia
Czynnik VIII – czynnik antyhemofilowyniezbędny dla aktywacji czynnika X w szlaku wewnątrzpochodnym
Czynnik IX – czynnik Christmasabierze udział w aktywacji czynnika X
Czynnik X – czynnik Stuarta-Prowerawspólnie z czynnikiem V katalizuje powstanie trombiny
Czynnik XI – czynnik Rosenthalaaktywuje czynnik IX w szlaku wewnątrzpochodnym
Czynnik XII – czynnik Hagemanaaktywuje czynnik XI i inicjuje fibrynolizę
Czynnik XIII – czynnik stabilizujący fibrynę (transglutaminaza)wzmacnia i stabilizuje powstałą sieć fibrynową
Czynnik von Willebrandajest nośnikiem dla czynnika VIII i bierze udział w tworzeniu czopu płytkowego

Brak lub niedobór któregokolwiek z czynników krzepnięcia może prowadzić do poważnych zaburzeń krzepnięcia, takich jak hemofilia czy skazy krwotoczne.

Słaba krzepliwość krwi – przyczyny i konsekwencje

Słaba krzepliwość krwi prowadząca do nadmiernych krwawień i trudności w ich tamowaniu to skaza krwotoczna. Wyróżnia się 3 rodzaje:

  • skazy naczyniowe,
  • skazy płytkowe,
  • skazy osoczowe.

Każda z nich może być wrodzona lub nabyta. W pierwszym przypadku jest skutkiem m.in. choroby von Willebranda, zespołu Ehlersa-Danlosa, wrodzonych zaburzeń czynności płytek krwi, hemofilii, niedoboru fibrynogenu, niedoboru protrombiny. Natomiast nabyte przyczyny słabej krzepliwości krwi to głównie:

  • stosowanie niektórych leków (m.in. leków przeciwzakrzepowych, leków przeciwpłytkowych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych),
  • choroby wątroby,
  • niedobór witaminy K,
  • przewlekły alkoholizm,
  • niektóre choroby autoimmunologiczne,
  • nabyta hemofilia A,
  • choroby hematologiczne,
  • plamica posteroidowa.

>> Zobacz także: Czym jest hemofilia nabyta? Przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie choroby

Wysoka krzepliwość krwi – przyczyny i ryzyko zdrowotne

Nadkrzepliwość jest określana mianem trombofilii. Zaburzenie charakteryzuje się zwiększoną tendencją krwi do krzepnięcia. Tym samym znacznie zwiększa ryzyko powstania zmian zakrzepowo-zatorowych w naczyniach krwionośnych i ich powikłań – m.in. zakrzepicy żył głębokich, zatorowości płucnej, zakrzepicy zatok żylnych mózgu, zawału serca, udaru mózgu.

Trombofilia może być wrodzona lub nabyta. Przyczyną pierwszej z nich są defekty genetyczne lub niedobór inhibitorów (substancji zwalniających lub zatrzymujących) krzepnięcia. Natomiast przyczyny trombofilii nabytej to m.in.:

  • zespół antyfosfolipidowy,
  • niektóre nowotwory,
  • przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
  • długotrwałe unieruchomienie,
  • ciąża i połóg,
  • zwiększona aktywność czynników krzepnięcia IX, XI lub VIII.

Badania oceniające krzepliwość krwi

Do podstawowych badań oceniających proces krzepnięcia krwi należą:

Badanie APTT (czas kaolinowo - kefalinowy) banerek
Badanie czasu protrombinowego (PT) banerek
Badanie D-dimerów banerek

Badania oceniające krzepliwość krwi wykonuje się m.in. w diagnostyce zwiększonej skłonności do krwawień, przedłużających się i obfitych miesiączek, przed zabiegiem chirurgicznym oraz w celu monitorowania terapii przeciwzakrzepowej lekami z grupy antagonistów witaminy K.

Co odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi?

Prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia zależy od równowagi pomiędzy mechanizmami prozakrzepowymi i przeciwzakrzepowymi. Istotne znaczenie mają m.in.:

  • odpowiedni poziom witaminy K (jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia),
  • prawidłowa liczba płytek krwi,
  • dobra kondycja wątroby (narząd ten wytwarza większość czynników krzepnięcia),
  • dobry stan naczyń krwionośnych,
  • ogólny stan zdrowia (niektóre choroby przewlekłe mogą utrudniać proces krzepnięcia),
  • styl życia (m.in. używki mogą wpływać negatywnie na proces krzepnięcia),
  • stosowane leki.

>> Zobacz także: Choroba von Willebranda – objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Krzepnięcie krwi to niezwykle ważny proces, który chroni przed nadmierną utratą krwi. Zarówno zbyt słaba, jak i wysoka krzepliwość może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych – takich jak skłonność do krwawień czy zwiększone ryzyko zakrzepicy i zatorów.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Ciepłucha


Bibliografia

  1. L. Borodulin-Nadzieja, Fizjologia człowieka. Podręcznik dla studentów licencjatów medycznych, Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2005
  2. https://www.mp.pl/pediatria/praktyka-kliniczna/badania-laboratoryjne/139652,uklad-krzepniecia-badanie-i-interpretacja (dostęp 06.02.2025)
  3. A. Klukowska, Diagnostyka i leczenie zaburzeń krzepnięcia, Pediatria po Dyplomie 05/2022
  4. E. Odnoczko i in., Zasady rozpoznawania skaz krwotocznych ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki laboratoryjnej, Hematologia 2016, t. 7, nr 4, s. 303–311
  5. A. Undas, Stany nadkrzepliwości co powinien wiedzieć kardiolog?, Kardiologia po Dyplomie,  07/2012
Angelika Janowicz
Angelika Janowicz
Z wykształcenia pielęgniarka, absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Doświadczenie zawodowe zdobywała w gabinecie zabiegowym, a także w poradni laryngologicznej, pediatrycznej i kardiologicznej. Interesuje się psychodietetyką i żywieniem człowieka w chorobach metabolicznych – w szczególności zastosowaniem diet niskowęglowodanowych w insulinooporności.

Social

80,323FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
16,812SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też